oscarien jako 2020

Tunteisiin vaikuttaminen

Tunteisiin vaikuttaminen ja elokuvien tarinat

Tunteisiin vetoava viestintä

Tunteisiin vaikuttaminen näkyy ja kuuluu näin alkuvuodesta. Menneen vuoden vaikuttavimmat ja elämyksellisimmät tarinat palkitaan Hollywoodissa aivan näillä hetkillä. Suuria tunteita ei puutu sen enempää valkokankaalta kuin megatapahtumasta sen ympärillä. Oscarien jako kiteyttää myös blogin teemat, kun tapahtuma kokoaa yhteen mediakulttuurin », taiteen ja monikanavaisen markkinoinnin. Mustana hevosena tunteisiin vetoavaan ydinjoukkoon nousee viestinnän huonomaineinen pikkuveli, propaganda. Nyt syvennytään tunnevaikuttamiseen ja siihen, miksi elokuvat vaikuttavat meihin aivan erityisellä tavalla.

tunteisiin vaikuttaminen ja elokuvat © marju aavikko

Tunnevaikuttaminen loistaa tapahtumissa: Jaossa Oscareita ja suuria tunteita.

Tunteisiin vaikuttava Oscar-palkintojen jako ✨

Oscar-gaala jos mikä on tunteisiin vaikuttava suurtapahtuma. Kohu sen ympärillä alkaa median arvuutellessa nimettyjen listaa ja huipentuu 225 maahan suorana televisioitavaan palkintogaalaan. Oscar-palkintojen jako on merkittävä markkinatapahtuma sekä elokuvateollisuudelle että yksittäiselle elokuvalle. Esimerkkinä viime tammikuussa kissatarinoissa » väläyttelemäni tuore Cats-elokuva, jonka julkaisua kiirehdittiin, jotta se ehtisi teattereihin ja Oscar-kisaan. Sanotaan, että kissan pahin vihollinen on suljettu ovi, mutta tällä kertaa ovi aukesi kisaamaan vain erikoistehosteiden oscareista. Onneksi Oscarien ystävät ovat sitkeitä. He kestävät niin suosikkien putoamiset kuin aikaerot eri aikavyöhykkeillä. Vastineeksi on luvassa suuria tunteita hohdokkaissa puitteissa. Tunteet vaikuttavat: lavalla itkevät, hyppivät, nauravat tai pettyvät elokuvamaailman tähdet tempaavat kotikatsomon univelkaiset elokuvahullut mukaan Oscar-huumaan.

Kaikki parhaan kuvauksen Oscar-palkinnon voittaneet (1929–2019) elokuvat.

Elokuva ja tunteet – tehokas tunnevaikuttaminen

Oscar-gaalassa tunteet jylläävät täysillä kierroksilla. Herkistyneeseen tilaan ohjaavat massiiviset puitteet, tapahtuman suuri huomioarvo ja hyvissä ajoin alkanut markkinointi. Lisäksi tapahtuman keskiössä on elokuva, medioista voimakkaimmin tunteisiin vaikuttava. Elävän kuvan voimalla kykenemme kokemaan kaikkein intensiivisempiäkin tunteita, sillä elokuva välittää näkemämme tunnekokemukset aitoina. Samaistumme tarinan henkilöihin ja tunnemme empatiaa heitä kohtaan. Ympäristö kasvattaa kokemuksen tehoja, mutta voimakkaat reaktiot syntyvät myös ilman suurtapahtumaa tai valkokangasta. Ihmiset tarvitsevat tarinoita ja tarinoiden välittämät kokemukset toistuvat helposti YouTube-videoilla » tai TV:n välityksellä. Elokuvien välittämiä elämyksiä voi lähteä etsimään myös elokuvien kuvauskohteista ». Tarinan valta -kirjassa Juhani Torkin määrittelee tarinan mm. näin:

Tarinaa on se, mikä koskettaa tunnettamme ja antaa meille jotakin, mihin uskoa. Rivien välissä tarinat välittävät arvoja ja ihanteita: ne kertovat meille, mikä on elämämme tarkoitus.

Julistetaiteen evoluutio parhaan elokuvan Oscarin saaneissa elokuvissa.

Tunnemarkkinointi isolla pensselilä

Ihmisten toiminnassa kulkee aina mukana tunteet. Tunteet vaikuttavat niin pienissä valinnoissa kuin suurissa päätöksissä. Erilaiset tunnereaktiot ovat tuttuja kaikille kulttuuritaustasta riippumatta. Reagoimme näkemäämme tai kokemaamme ensisijaisesti tunteilla. Ihmisen kuusi perustunnetta – viha, pelko, inho, suru, ilo ja hämmästys – on esitelty tarkemmin Mieli -sivustolla ».

 

Perustunteiden tunnistaminen on tie parempaan itsetuntemukseen, mutta myös vaikuttamisen väline elokuvan tekijöillä ja mainonnan suunnittelijoilla. Hubspotin blogi » muistuttaa, että tunnemarkkinointi on verrattavissa värien käyttöön ». Lähtökohtana on päävärit, joista sekoitamme kaikki muut sävyt. Suurin osa tunteista syntyykin päävärien erilaisista yhdistelmistä. Markkinointi liikkuu koko väriympyrän kehällä. Se hyödyntää tarinankerrontaa, kannustaa saavutuksiin tai vastuullisuuteen » sekä tavoittelemaan suuria unelmia.

 

Tunnemarkkinointi hiljentää järjen äänen auttamalla ihmistä päättämään sydämellään. Parhaimmillaan toimintaan taivutteleva tunnemarkkinointi on inspiroivaa ja ihmisiä yhdistävää, kuten suomalaisten kahvibrändien » klassikot. Katso esimerkit keltaisen värin » käytöstä elokuvissa ja markkinoinnissa sekä Mr. Proper brändihahmon » valkoisesta imagosta. Tutustu myös koosteeseen videomainonnan keinoista » brändin rakentajana ja klassikkoelokuvien » keinoihin.

Tunteisiin vaikuttaminen elokuvissa väripsykologiaa hyödyntämällä.

Tunteisiin vaikuttaminen median työkaluna

Koska mukaansatempaava tarinallinen elokuva vetoaa tunteisiin, siitä on moneen käyttöön. Syvempi merkitys syntyy, kun ihmiset peilaavat näkemäänsä ja kuulemaansa omiin kokemuksiinsa esimerkkinä mm. visuaaliset tarinankertojat ». Ei siis ihme, että elokuvallisilla tarinoilla voi myydä myös arvoja tai käsitellä yhteiskunnallisia kysymyksiä. Silja Pitkäsen ja Ville-Juhani Sutisen kirja ”Propagandan historia – kuinka meihin on vaikutettu antiikista infosotaan” on herkullista luettavaa viestinnästä ja historiasta kiinnostuneille. Kirja ei väitä, että elokuva nimenomaisesti olisi propagandistinen media, mutta sen tyypilliset piirteet ja ominaisuudet suurien massojen tavoittamiseen ovat kuin luotuja propagandan » tarkoituksiin.

Propaganda – vaikuttamisen viestintää massoille

Vaikka blogin aiheena on tunnevaikuttaminen, sanaan propaganda ei kannata suhtautua liian tunneperäisesti. Pitkäsen ja Sutisen kirja osoittaa, että erilaista mielipidevaikuttamista on harjoitettu läpi historian. Jo varhainen viestintä pyrki kertomaan ihmisille, mitä pitää ajatella. Keinovalikoimassa olivat mm. myytit, symbolit », monumentit ja rituaalit. Myös pelon lietsominen on propagandan vanhimpia konsteja ja edelleen viestinnän ahkerassa käytössä. Trajanuksen pylväs » on esimerkki varhaisen viestinnän massavaikuttamisesta. Pylvään tavoitteena oli voimakas tunnepohjainen vaikutus, jota se ei ole vieläkään täysin menettänyt. Samoin antiikin ajan maailman seitsemän ihmettä » ovat kukin esimerkkejä monumentaalisen tunteita herättäneistä projekteista. Maallisten ja hengellisten johtajien vaikuttamisen tarpeet kehittivät jatkuvasti taiteen ja viestinnän keinoja. Osaaminen huipentui renessanssiajan taiteilijoiden käsissä sellaisiin töihin kuten Tizianin käänteentekevä » ”Neitsyt Marian taivaaseen astuminen”. Taiteilijan arvo voitiin mitata siinä, miten suuren tunnevaikutuksen hänen työnsä sai aikaan.

Eisensteinin tunteisiin vaikuttava kerronnallinen montaasi.

Elokuvan synty ja tunteisiin vaikuttaminen

Kuvataide on ollut kautta historian tehokas mielipidevaikuttamisen keino ja mainosjulisteet » lisäsivät siihen tehoja 1800-luvulta eteenpäin. Suurin mullistus visuaaliselle vaikuttamiselle tuli kuitenkin ensin valokuvan ja sittemmin elokuvan muodossa. Historian aikajanalla elokuvan ja propagandan yhteyttä korostaa niiden samanaikainen kehitys 1900-luvun alkupuoliskolla. Elokuva osoittautui tehokkaaksi mediaksi sekä käännyttävänä että ylläpitävänä mielipidevaikuttajana. Pitkänen ja Sutinen muistuttavat, että propaganda on kuulunut elokuviin alusta lähtien, sillä sen juuret ovat syvemmällä elokuvan estetiikassa kuin esimerkiksi kuvataiteessa. Rinnakkain propagandan kanssa kehittyi myös nuori Neuvostoliitto. Uusi tekniikka tuki sen pyrkimyksiä ja monet elokuvan taiteelliset edistysaskeleet kuten Eisensteinin ja Vertovin montaasitekniikka, palvelivat mielipidevaikuttamisen tarpeita.

Kerran vielä – elokuva ja suuret tunteet

Suora yhteys ja tunteisiin vaikuttaminen ei synny tuputtamalla. Epäsuorat vaikuttamisen keinot ja siististi aikeensa kätkevä propaganda toimivat usein tehokkaammin. Hienovaraista vaikuttamista tehdään mm. kulttuurisen propagandan » muodossa. Kysymys ei ole vain siitä mitä tarjotaan, vaan miten tarjotaan.

Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine Casablanca (1942)

Mielipidevaikuttamista pehmentämässä on myös ajan hammas. Kaikkien aikojen elokuvien parhaimmistoon kuuluva, mutta alun perin propagandistisiin tarkoituksiin syntynyt Casablanca, ei näyttäydy nykykatsojalle mielipidevaikuttamisena. Tästä syystä, että emme enää kyseenalaista elokuvan sota-aikana esittämiä käsityksiä ja Casablanca saa säilyä yhtenä elokuvahistorian rakastetuimpana elokuvana. Kuten Pitkänen ja Sutinen kirjassaan toteavat: ”Propagandan tahra usein katoaa, mutta maine jää jäljelle”. Kuljetaan silmät auki ja vaikututaan mestarien kädenjäljestä!

 

Vaikuttavat lähteet:

Juhani Torkki | Tarinan valta
Silja Pitkänen ja Ville-Juhani Sutinen | Propagandan historia – kuinka meihin on vaikutettu antiikista infosotaan
Today.com | Why films make us cry, flinch and cheer »
Hubspot | The Ultimate Guide to Emotional Marketing »

Tunteisiin vaikuttaminen jatkuu:

YLE | Seitsemän faktaa propagandasta »
The Cinessential | Casablanca – Re-thinking the Oscars »
USA Today | The 10 greatest Oscar best-picture winners, ranked »
Braze | Learn From The Best: Award-Worthy Marketing From Oscars’ Past »
Paldesk | Is the Future of Marketing Driven by Emotion? »

Saattaisit pitää myös näistä: