inspiraation jäljillä


Inspiraatiota etsimässä

Inspiraatiota tekemiseen ei löydy kun pää lyö tyhjää. Kiire vetää jumiin, ajatukset pyörivät samaa ympyrää tai liika varmistelu tappaa inspiraation. Tekeminen väljähtyy. Silloin uudet näkökulmat voivat kannustaa kokeilemaan uutta ja pienet yllätykset herätellä inspiraatiota.


Tämä blogi vaalii ajatusta siitä, että koska inspiraatio ei kysy aikaa ja paikkaa, kuljettava reitti saa mutkitella. Luomiskyky on uusiutuva voimavara ja sitä voi ruokkia monella tavalla.


Vaikka työn tauottaminen on tärkeää, ajankäytön kannalta ei ole viisasta jäädä tuskastuneena odottamaan inspiraatiota. Inspiraatio osaa löytää tiensä takaisin, kun sitä ei siihen pakoteta.


Inspiraatiosta kasvaa potentiaali

Koska pakottaminen ei ratkaise tätäkään ongelmaa, pitää turvautua houkutteluun. Olet ehkä pannut merkille, että inspiroiva ajatus syntyy usein ympäristössä tai aihepiirissä, jolla ei ole juurikaan tekemistä alkuperäisen ongelman kanssa. Tässä piilee inspiraation hienous. Se ei ole pelkkää ajatusten kokoamista, vaan sitä, että antaa ajatuksille vapauden kulkea uusiin suuntiin. Inspiraatio synnyttää kannustavan tunteen, joka puskee toimimaan. Kannustava ilmapiiri onkin arvokas ja vaalimisen arvoinen asia mm. työpaikoilla.


Mistä inspiraatiota sitten löytää?

Kadonneen inspiraation metsästyksessä on siis päädytty havaintoon, että hetkittäin ajatukset vaativat kulkea pakottamatta ja vapaana. Vapaus vaatii rinnalleen tukea. Toinen blogin teeseistä onkin usko siihen, että luovuutta voi ylläpitää jatkuvalla oppimisella. Tutustu blogin vinkkeihin aikuisena oppimisesta » ja ketteristä eväistä opin tiellä ».

  • Inspiraatiota ja oppia voi kerryttää myös kuuntelemalla muiden vinkkejä. Blogin podcasteja esittelevässä artikkelissa » esitellään mm. ajatuksia siitä, kuinka luovan työn tekijät näkevät inspiraation ja ideoimisen omalla kohdallaan.
  • Inspiraatiota omaan tekemiseen voi saada myös toisten tarinoista. Blogista löydät oman tarinani siitä, kuinka perehdyin web-suunnitteluun ». Jos aihe kiinnostaa, pääset samalla tutustumaan siihen itsekin.
  • Epidemia-arki oli meille kaikille monella tavalla opettavaista. Digitaalinen arkemme » avasi uusia ovia sekä vapaalla että työelämässä. Kotiarestissa YouTuben videot » kuluivat käytössä, kun kehittelimme itsellemme uusia taitoja.
  • Eristäytyminen antoi aivan uutta arvoa yhteisöille ja niiden merkitykselle. Lue lisää blogista mm. siitä, mikä meitä Frendit TV-sarjassa » edelleen viehättää.

Inspiraatiota arkeen ja työelämään

Luovuus vaatii ylläpitoa, olipa kysymys tuloskeskeisistä asiantuntijatehtävistä tai luovan alan tekijöistä. Luova ajattelu ei siis koske vain tärkeitä vapaa-ajan harrastuksia, vaan on lähes edellytys alasta riippumatta. Omat rutiinit ja tavat luovuuden ylläpitoon löytyvät meiltä kaikilta.


Seuraavaa inspiraatiota kuumeisesti etsivä saattaa ilahtua kuullessaan, että musiikki tukee tutkitusti ajattelua. Jopa vielä enemmän: se toimii luovuuden lähteenä. Tutustu blogitekstiin musiikista luovan ajattelun liikkeelle panevana voimana ».


Inspiraatiota, tukea ja uusia näkemyksiä työelämään voi löytää myös blogissa pohditun tulevaisuusajattelun avulla ».


”Katso mitä nyt keksin” – inspiraatiota luovaan tekemiseen

Leikki on lasten työtä ja aikuisten mahdollisuus. Tuntuu hyvältä uskoa maailman suurimman puulelujen valmistajan, Brion oppeihin. Brio tarjoaa kohderyhmälleen aivojen aktivointia ja antaa brändilupauksen:

”Rajoituksia ei ole – ainoastaan loputtomasti mahdollisuuksia.”

Onneksemme briolainen rajattomuus on sallittua myös aikuisille. Sanotaan, että ihminen ei koskaan lakkaa leikkimästä. Hakeudumme mielihyvin omien puulelujemme pariin. Rutiinien vastapainoksi tarvitaan luovaa toimintaa. Oli omat kiinnostuksen kohteet mitkä tahansa, kiireisestä työelämästä » ja velvollisuuksista palautuminen onnistua parhaiten Brion sanoin vapaan puuhaamisen merkeissä. Joskus saattaa riittää vain se, että kirpeänä arkiaamuna voi suunnitella puuhailuja omassa mielessään.


Taide on loputon inspiraation lähde. Tässä blogissa taide-aiheet löytyvät kootusti mediahistorian » kategoriasta. Luovan ajattelun lähteenä pop-taide » on erityisen inspiroiva taidesuuntaus. Pop-taide ei uskonut hierarkiaan, vaan imi aiheensa ja inspiraationsa kaikesta ympäröivästä, erityisesti mediaympäristöstä. Positiivisuus liittyy siihen, että tekee asioita joista nauttii. Samaa avoimuutta ja positiivisuutta löytää pop-taiteesta, jossa inspiraatio syntyi uusista näkökulmista ja rohkeasta värien käytöstä ».


Pyörä ei aina vaadi uudelleen keksimistä. Taidehistoria » osoittaa, että esimerkiksi romantiikan ajan » kertaustyylit syntyivät kokonaan menneiden aikakausien inspiroimana
Mikä inspiroi minua, voi inspiroida sinuakin – innostutaan yhdessä!


Minuun voit tutustua tarkemmin etusivulla ».
Kaikki blogitekstit löydät yhdellä silmäyksellä koottuna blogisivulta »
Ispiroidutaan lisää!


Värien käyttö

  • Lukuaika:9 mins read

Värien käyttö herättää tunteita ja vaikuttaa käyttäytymiseemme. Siksi värejä hyödynnettään niin markkinoinnissa, taiteessa kuin graafisessa suunnittelussa. Tutustu värien käyttöön!

Jatka lukemistaVärien käyttö