80-luvun tyyli inspiroi yhä, sillä sen sanotaan olleen viimeinen vuosikymmen, jolla oli aidosti oma estetiikkansa. Tutustu ajan rohkeaan luovaan energiaan!
Tiedätkö sinä, kuinka kädentaidot, design ja taide eroavat toisistaan? Nyt tarkastelemme työkenttää, jossa arvostetaan luovuutta, taitoa ja estetiikkaa. Kädentaitajia, muotoilijoita, designereita ja taiteilijoita yhdistää erityiset taidot, luomis- ja ongelmanratkaisukyky sekä jatkuva itsensä haastaminen. Tässä tekstissä käsitellään yhdessä ja erikseen niin käsityöläisten, suunnittelijoiden kuin taiteen tekijöiden eroja ja yhtäläisyyksiä.
Käsityön pitkä historia on perustunut välttämättömien tarpeiden täyttämiseen. Kädentaitaja hallitsee perinteisiä taitoja, joilla valmistetaan ja entisöidään esineitä, tekstiilejä tai keramiikkaa. Taito itsessään vaatii aina opettelua ja taidolla viitataan myös tekemiseen liittyvään taitavuuteen.
Tsekkiläisen taiteilijan Josef Mařatkan tutkielma käsistä (1903)
Käsityön hyvää tekevistä vaikutuksista ja trendikkyydestä huolimatta perinteiset kädentaidot ovat yhä harvemman hallussa. Tiedeykkösen podcastissa jopa pohdittiin, tekeekö nykyaika kädellisistä kädettömiä. Nykyinen koulumaailma ja pirstaleinen työelämä vieraannuttavat ihmisiä käsillä tekemisestä. Modernin tietotalouden aikana on helppo unohtaa, että kädet ovat ihmiselle ajattelun jatke. Flow-tila häämöttää siellä, missä silmät, kädet ja aivot kohtaavat. Kysymys on myös oman ajan ottamisesta Lue lisää mm. luovia ideoita sisältävistä podcasteista ».
Käsillä tekeminen saa myös yhteiskunnallisia ulottuvuuksia, kun sen näkee kulutuskulttuurin vastavoimana. Materiaalien uusiokäytöllä ja omin käsin tekemisellä on merkitystä. Matthew B. Crawfordin kirja Elämän korjaajat: kädentaitojen ja käytännöllisen ammattityön ylistys » ohjaa pois pinnallisesta kulutuksesta takaisin elämähallinnan juurille. Avuton ja riippuvainen ihminen ostaa sen, minkä ennen olisi tehnyt itse. Kun itsensä toteuttamisen ja osaamisen kokemukset häviävät, jäljellä jää passivisuus ja ahdistus. Kirjan viesti on, että merkityskadosta kärsivä nykyihminen voi löytää elämälleen mielekkyyttä kädentaitojen avulla.
Käsillä tekeminen on myös kulttuuriperinnön vaalimista. Vielä joitakin sukupolvia sitten kädentaidot olivat kansalaistaitoja. Äitini muistaa vielä oman isoäitinsä sanat siitä, että naimisiin menoa ei kannata suunnitella ennen, kuin osaa ommella miesten kauluspaidan.
Nykyvinkkelistä nähtynä kovat vaatimukset kertoivat kädentaitojen korkeasta arvostuksesta. Osaamista myös välitettiin sukupolvelta toiselle. Tämän päivän käsityökulttuuri ponnistaa välttämättömyyden sijaan tarpeesta luoda uutta, yksilöllistä tai omannäköistä. Sosiaalinen media pursuaa sisältöjä itsensä ilmaisemisesta, joihin myös käsityöt kuuluvat.
Nykypäivän käsityöläisyys yhdistää perinteet luovaan kykyyn tehdä omin käsin tuotteita eri materiaaleista. Käsityönä valmistettu yhdistetään käyttöesineiden ohella myös koriste-esineisiin. Taidekäsityöt » ymmärretään tuotteina, joilla on käytännöllisyyden lisäksi esteettisiä arvoja ja taiteellisia piirteitä. Kysymys voi olla esimerkiksi tekstiileistä, keramiikasta, lasitavaroista, metallitöistä tai koruista. Käsityötaidetta löytyy kaikista taidesuuntauksista eri aikakausina ».
Tämän päivän taidekäsityö soveltavaa erilaisia tekniikoita millä tahansa alustalla luovan idean toteuttamiseen koriste- tai käyttöesineeksi. Käsityön roolia ei aina tunnisteta taiteellisessa luomisella, koska siinä tekniikan ja materiaalintuntemuksen nähdään katoavan työn eri vaiheissa. Silti niin käsityössä, käsityötaiteessa kuin kuvataiteessa tekijän taito elää ja kehittyy koko työelämän ajan.
Mitä eri piirteitä löytyy kädentaitajilta, designereilta ja taiteilijoita? Entä mitä ominaisuuksia heidän työnsä vaatii? Tutustu videoon!
Taideteollisuus ja taidekäsityö ovat keskenään lomittaisia ja päällekkäisiä. Nykykielellä ne sijoitetaan usein muotoiluin kattotermin alle, johon myös taideteollinen muotoilu kuuluu. 2000-luvulla taideteollisuus-termin tilalla alettiin suosia sanaa muotoilu ja sen selkeämmäksi koettua englanninkielistä vastinetta design.
Taideteollisuusmuseon nimi vaihdettiin vuonna 2002 Designmuseoksi, missä voi tutustua Suomen taideteollisuuden historiaan ja suomalaisen muotoilun tarinaan. Kuopion käsityökoulu kulkee tätänykyään nimellä Kuopion muotoiluakatemia ». Sen opetusohjelma rakentuvat suomalaisen muotoiluhistorian ja hanketoiminnan ympärille. Taideteollinen korkeakoulu puolestaan sulautui vuonna 2009 taiteiden ja suunnittelun korkeakouluksi » osana Aalto Yliopiston kokonaisuutta. Sen maisteriohjelmat muotoilun laitoksella tuottavat muotoiluammattilaisia muotoilun eri aloille.
Jos Arts & Crafts -liike 1800-luvun jälkipuolella näytti uuden suunnan taideteollisuudelle, vuonna 1919 syntynyt Bauhaus -liike puolestaan mullisti luovan maailman käsityksillään taiteesta ja muotoilusta. Bauhaus hylkäsi vastakkain ajattelun ja mursi perinteisiä rajoja käsityöläisyyden, arkkitehtuurin ja kuvataiteiden välillä. Modernismin periaatteista syntynyt uudenlainen visuaalinen maisema perustui toiminnalliseen suunnitteluun ja minimalistisen puhtaisiin linjoihin.
Käsityöläiset ja muotoilijat jatkavat edelleen perinteen, taiteen ja suunnittelun luovaa yhdistelyä. Luovien alojen ammattilaiset ovat moniosaajia, joiden tehtävät ja työkuvat sivuaa toisiaan. Designin fokus on siirtynyt pois sankaritaiteilijoista, eikä muotoilua mielletä enää vain tuotesuunniteluksi, sillä tuotteiden rinnalle muotoiltaviksi ovat nousseet palvelut. Sisällöt, muodot, materiaalit ja menetelmät jatkavat kehittymistään.
Kaiken keskellä kädentaitoja, designia ja taidetta sitoo yhteen yhteinen piirre: mitä enemmän teet, sen enemmän osaat. Palaamme alkuun taidon ja tekemisen äärelle, jossa tavanomaisen ylittyy silloin, kun luontaiseen lahjakkuuteen yhdistyy jatkuva oppimisen halu ».
Luoviin ammatteihin liitetään esteettisiä ominaisuuksia ja perustaitoja, jotka ammentavat yhteisistä kulttuurisista ja historiallisista juurista. Käsityöläiset, muotoilijat ja taiteilijat hyödyntävät yhteistä tietopohjaa ja kuvallisen suunnittelun peruselementtejä kuten muotoja, kontrasteja, tasapainoa, rytmiä ja erilaisia värejä ». Niin seinävaatteet, keramiikkatyöt kuin palvelupolkujen muotoilu voivat kätkeä sisäänsä visuaalista tarinankerrontaa » ja erilaisia tunnevaikuttamisen keinoja ». Käsityö, design ja taide ovat kaikki luovan ilmaisun muotoja, joiden moottorina toimii omistautuminen tekemiseen.
Mitä on kaikkea on design? Sukella muotoiluun pintaa syvemmälle!
Luovaa työtä määrittelee tulos, joka on tekijälleen uusi ja syntynyt järjestelemällä jo olemassa olevia asioita uudelleen. Luova ajattelu saa virtaa musiikista » ja esittävät taiteet ammentavat mm. elokuvien maailmasta », mutta lähtökohtana on luovan ongelman ymmärtäminen. Analyyttiset ongelmat tai valintaongelmat eivät kuulu luovuusongelmiin. Luovuusongelmat ovat pulmia, joihin löytyy useita eri vastauksia. Suurin osa ongelmista kuuluu juuri tähän ryhmään, joten ongelmanratkaisukyky edellyttää taitoa ajatella toisin.
Designin ja suunnittelun ytimessä pyörii toimivien ja esteettisesti miellyttävien ratkaisujen etsiminen. Se vaatii tietoa, taitoa, tutkimusta, kokemusta ja ymmärrystä ihmisten käyttäytymisestä. Etenkin soveltavissa taiteen muodoissa kuten muotoilu, design ja graafinen suunnittelu » suositaan suunnitelmallisia prosesseja. Hyvä tapa arvioida designia on ymmärtää suunnitteluprosessi ja designin rooli annetussa tehtävässä. Vaikka taiteellinen työskentely voi olla vaistonvaraista, myös taiteilijat ja käsityöläiset hyötyvät menetelmällisten työvaiheiden käytöstä.
Graham Wallasin luovan työn prosessia » mukailevat luovan työn vaiheet:
Design ei rajoitu pelkästään muotoiluun tai tuotesuunnitteluun, vaan pitää sisällään myös mm. muotisuunnittelua, sisustussuunnittelua ja graafista suunnittelua. Jotkut designerit ja muotoilijat saattavat kokea itsensä taiteilijoina, mutta harvat taiteilija näkee itsensä suunnittelijana. Tähän on selkeä syy: designin on täytettävä sille annettu tehtävä, taiteen ei. Suunnittelijan on aina huomioita työnsä tehtävä ja tarkoitus. Design ja suunnittelu ovat tavoitteellista toimintaa, oli sitten kysymys muotoilusta tai mainoskampanjasta. Suunnittelun keskipisteessä on aina käyttäjälähtöisyys, asiakkaan toiveet ja toimeksianto.
Suunnittelijan työskentelee tehtävänsä reunaehtojen puitteissa – taiteilija pyrkii eroon rajoitteista. Taiteilijoilta ei vaadita kompromisseja, sen sijaan suunnittelijat tottuvat niitä tekemään. Suunnittelu tähtää määriteltyyn päämäärään, taiteella se voi olla moniselitteinen tai puuttua kokonaan. Hyvä muotoilu ilahduttaa ja taiteen tavoin herättää tunteita, mutta se ei ole suunnittelun päätavoite. Design pyrkii päämääräänsä esimerkiksi helpottamalla tuotteen tai palvelun käyttäjää
Myös designerien ja käsityöläisten tehtävät ovat luonteeltaan vastakohtaisia. Eroja syntyy mm. niiden arvontuotossa » ja merkityksessä. Käsityöläisen tavoite voi olla alkuperäiskappaleen tekeminen, designerin tehtävä saattaa olla suunnittelukonsepti tai prototyyppi. Huomio kiinnittyy briiffiin sekä niihin askeleisiin, joita ratkaisun saavuttaminen käytössä olevilla resursseilla vaatii.
Käsityöläisyys ja taiteet ovat suunnittelijalle inspiraation lähteitä », koska ne pystyvät tarjoamaan vapautuneita ajatuksia ilman kokonaistavoitteita. Löydä kipinää 1980-luvun tyylistä » ja sen merkittävimmästä design-ilmiöstä Memphis Group, joka haastoi vakiintuneita normeja muotoilun käytännöllisyydestä.
Kuinka erottaa kädentaidot ja taide? Tutustu lisää!
Taiteilijan tehtävä on inhimillistä viestintätoimintaa oman aikansa näkijänä. Taiteessa on aina kysymys kommunikaatiosta ja kyvystä viestiä ideoita visuaalisesti. Perustasollaan sekä taide että muotoilu pyrkivät herättämään tunnereaktioita.
Soveltavan taiteen ammattikenttä vaatii laajaa ammattipätevyyttä ja viestintätaidot ovat niistä yksi. Etenkin kuvallisen ilmaisun tehtävissä on ymmärrettävä median ja kulttuurin vuorovaikutusta. Ammattiryhminä niin kädentaitajat, suunnittelijat kuin taiteilijatkin tarvitsevat tehokkaita viestintätaitoja omien visioidensa jakamiseen. Tarve korostuu toiminnassa muiden kanssa oli sitten kysymys yleisöstä, yhteistyökumppaneista tai asiakkaista.
Tutustu blogissa kymmeneen taiteilijaan eri aikakausilta ja heidän viestintäkeinoihinsa henkilöbrändin muodossa ».
Kutsumusammatti -sanalla on ikävä kaiku. Ikään kuin kutsumus olisi peruste matalammalle ansiotasolle. Palo käsillä tekemiseen, mahdollisuus itsensä toteuttaminen tai silkka luomisen vimma ajavat hakeutumaan aloille, joissa toimeentulo tai työllistyminen voi olla epävarmaa. Kutsumus vetää väsymättä ammattiin, jossa palkka, arvostus, työnkuva tai pätevyys harvoin kohtaavat. Epätasapainosta huolimatta kutsumustaan toteuttavat ammattilaiset ovat usein omistautuneita ja ammattiylpeyttä tuntien halukkaita kehittämään itseään sekä ammattiaan.
Toki on erotettava, puhutaanko vasta alalle hakeutuvasta vai työssään jo pitkään toimineesta ammattilaisesta. Nimittäin se, mikä lopulta erottaa käsityöläisen tai suunnittelijan taiteilijasta ei ole työnimike, vaan työnkuva. Vaikka kuvataiteet, käsityöt ja muotoilu leikkaavat toisiaan ja liittyvät kaikki luovuuteen ne eroavat toisistaan tehtäviltään ja lopputuotteiltaan.
Käsityöhön liittyy käytännöllinen lähestymistapa luovuuteen. Designin tehtävä on luoda esteettisesti miellyttäviä ja toimivia ratkaisuja, kun taas taiteessa painopiste on ilmaisussa. Käsityön, muotoilun ja taiteen välisessä vuorovaikutuksessa on loputtomasti mahdollisuuksia ja ammennettavaa toisiltaan. Tutustu maalausten, veistosten, muodin ja muotoilun kokonaisuudesta toteutettuun Flowers Forever- näyttelyyn » tai inspiroidu design-tuotteista eri vuosikymmeninä »
Laura Väliniemi | Käsityötaide sosiologisena ilmiönä »
Aineeton Kulttuuriperintö | Itse tekemisen perinne »
Toptal Designera | Art vs Design – A Timeless Debate »
Creative Finland | Design Unionille muotoilijoiden ja yritysten yhteen saattaminen on sydämenasia »
Museovirasto | Käsityönä valmistettuun lasiin liittyvä tietotaito Suomen uusin kohde Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa »
80-luvun tyyli inspiroi yhä, sillä sen sanotaan olleen viimeinen vuosikymmen, jolla oli aidosti oma estetiikkansa. Tutustu ajan rohkeaan luovaan energiaan!
Vastuullisuus ja brändirakkaus herättävät ristiriitaisia tunteita. Mitä kuluttajilla on oikeus odottaa brändeiltä ja kuinka vastuullisuus näkyy viestinnässä?
Muotoilun historia jatkuu modernin teollisen muotoilun merkeissä. Design-tuotteet ja muotoiluesimerkit kattavat ajan 1960-luvulta aina tähän päivään.