gotiikka ja gotiikan taide ©Marju Aavikko Milano

Gotiikka

Gotiikka – neulan ja taltan virtuoosit

Gotiikka on kestosuosikki

Gotiikka on aina muodissa ja pinnalla erityisesti näin jouluaikaan. Perinteet, markkinakojut ja ripaus mystiikkaa takaavat oikean tunnelman. Taidokkaat käsityöt ja menneen ajan henki kuuluvat joulun odotukseen. Useissa Euroopan kaupungeissa joulumarkkinat » levittäytyvät mahtavan goottilaisen katedraalin suojiin.

Gotiikka Englannissa: Gothic Anglicanum

Suippokaarinen ja korkeutta tavoitteleva gotiikka levisi keskiajalla arkkitehtuurista kuvanveistoon, maalaustaiteisiin ja taidekäsityöhön. Gotiikan ajan taiteen ja käsiteollisuuden saavutuksista vastasi myös suuri joukko naisia. Gotiikka on sittemmin muodostunut lähes keskiajan tunnusmerkiksi. Laajasti vaikuttanut tyylisuunta kehitti Englannissa vähitellen paikallisia variaatioita ja oman kansallisen tyylin. Merkittävä osa englantilaisen arkkitehtuurin parhaimmistoa ja etenkin keski-aikaiset katedraalit rakennettiin goottilaiseen tyyliin. Näitä gotiikan arkkitehtuurin komeita esimerkkejä ovat myös Yorkin tuomiokirkko » ja Westminster Abbey ».

goottikissa ©Marju Aavikko

Mourun matka jatkuu läpi gotiikan aikakauden.

Gotiikan oikotie taivaaseen

The Visions of Piers Plowman -runoelma n. vuodelta 1362 valaisee eloisasti keskiajan elämää ja arvostelee ihmisten ahneutta sekä hengellisen rappion merkkejä. Aikansa ilmiössä kiinni olevan tekstin kirjoitti ilmeisesti William Langland ja teos sivuaa mm. Opus Anglicanum -koruompeleita ja kirkkojen lasimaalauksia.

”Te viehättävät rouvat,
Teille on silkkejä ja hienoja kankaita
Ommeltavaksi ajan tullen
Pitkillä sormillanne;
Kasukoita kappalaisille,
Kirkkojen kunniaksi.”.

”Meillä on ikkuna koristeltavaksi;
Meille sopisi erinomaisesti,
Jos peittäisit lasilla päädyn
Ja kaivertaisit siihen nimesi,
Sielusi pääsee varmasti taivaaseen.”

Runoelman säkeet jakautuvat uninäkyihin, joissa totuuden etsijä kohtaa matkallaan erilaisia vertauskuvallisia henkilöhahmoja. Yksi näistä on Lady Mede. Monimerkityksellisesti hän edustaa palkitsemista, mutta myös lahjontaa. Fransiskaaniveli lupaa Lady Medelle tien taivaaseen ja tämä lupaa koristella kirkon.

Gotiikka kurkottaa korkeuteen

Massiiviset rakennusprojektit eivät kaihtaneet riskejä. Ne vaativat rakennusmestareiden, kivenhakkaajien, kuvanveistäjien ja lasimestarien organisoitua tiimityötä. Tekniikka kehittyi etenkin holvaustekniikan osalta. Se mahdollisti entistä suuremmat ikkunat, jotka esittivätkin keskeisestä roolia goottilaisessa kirkkoarkkitehtuurissa. Värillisistä lasinpaloista kootut maalaukset ja ruusuikkunat säteilivät taivaan valtakunnan loistoa. Keskiaikaiset katedraalit olivat oman aikansa tieteen ja taiteen huippusaavutuksia. Suomessa goottilaista arkkitehtuuria edustaa Turun Tuomiokirkko », vaikkakin siinä nähdään pitkän rakennusajan seurauksena useita eri tyylisuuntia.

Taivaan Pilarit

Katedraalit rakentajineen palauttaa mieleen Ken Folletin romaanin Taivaan Pilarit, joka löytyy myös omasta hyllystäni. Vaikka seikkailut ovat sepitteellisiä, kirja sisältää tarkkaa kuvausta keskiaikaisten katedraalien rakentamisesta. Follet itse on kertonut teoksen olevan hänen kaikkein suosituin kirjansa. Vuonna 2010 sen pohjalta kuvattiin myös suuren budjetin minisarja:

Goottilainen arkkitehtuuri Taivaan pilareina.

Voi vain kuvitella, millaisen vaikutuksen kirjaimellisesti taivaita hipovat monumentit tekijät keskiajan ihmisiin. Lue lisää varhaisen viestinnän tunnevaikuttamisesta » ja tutustu vastaaviin hankkeisiin Rodoksen kolossiin » tai Trajanuksen pylvään » muodossa.

Mestarillisten koruompeleiden gotiikka

Koruompelu oli englantilaisten erikoisalaa. Gotiikan viehtymys fantasiaan ja taidokkaisiin ornamentteihin ilmeni myös kirkollisissa tekstiileissä. Taitatava käsityöläinen oli keskiajan visuaalinen tarinankertoja ». Opus Anglicanum kasvoi yhdeksi tunnetuimmaksi keskiaikaisen kirjonnan tyyliksi ja monet sen töistä olivat aikansa hienoimpia taideteoksia. Englantilaisten kirjontatöiden kuoseja ja teknistä taituruutta arvostettiin kaikkialla Euroopassa ja ne olivat haluttu vientituote. Koruompelun suurin kukoistuskausi osui vuosille 1250–1350. Esimerkiksi vatikaanin varastoissa inventoitiin 1295-luvulla jopa 113 Opus Anglicanum -vaatetta ja kirkkotilojen tekstiiliä.

Gotiikan taidetta: Opus Anglicanum n. 1330.

Opus Anglicanum: tuntomerkit

  • Opus Anglicanum -kirjonta kattoi yleensä koko kankaan, vain pienet tausta-alueet jäivät näkyviin.
  • Käsitöiden tekninen erityispiirre oli silkki- ja kultalankojen taiturimainen kirjontamenetelmä.
  • Ihmishahmojen kuvaus oli voimakasta. Hahmot elehtivät ja ilmeilivät dramaattisesti, pullistuneet silmät suurina. Ihoalueet oli eroteltu tummilla ääriviivoilla ja hiuksia kuvattiin eri kontrastiväreillä. Kolmiulotteisuus syntyi taidokkaasta ompeleiden kuljettelusta, mm. pyöreitä poskia kuvattiin kirjomalla kasvojen iho spiraalin muotoon. 
  • Kirjontapuikot olivat arvokkaita ja niitä säilytettiin huolella. Käytössä taipuvat neulat olivat teroitettavissa ja oikaistavissa.
  • Käsityöt sisälsivät aikakauden piirustuksiin perustuvien lintujen ja muiden eläimien koristeellista kuvaamista. Ilmaisultaan ne muistuttivat hämmästyvästi gotiikan maalaustaiteesta tuttuja hahmoja.

Gotiikan taide ja sen saavutukset rakensivat pohjaa renessanssin aikakaudelle. Lisää taidokkaista ihmishahmojen kuvauksesta voit lukea Tizianin tarinasta »

Gotiikan ajan uutterat naiset

Kirjotut kankaat vaativat valtavat määrät työtä mutta anglosaksiset naiset olivat tottuneita kirjailemaan vaatekappaleita miesten viipyessä kuukausien ajan valloitusretkillä. Yksittäisten koruompeleiden tekoon saatettiin uhrata vuosikausien työ. Suuri osa keskiaikaisista kirjontatuotannosta tehtiin silti luostarien työpajoissa. Työpajojen tuotoksia tehtiin pääasiassa kirkolliseen käyttöön, mutta myös tilaustyönä luostarilaitoksen ylläpitoon. Kirjonnassa ei tunnettu tuntityötä. Tiedetään, että 1200-luvun lopulla Westminster Abbeyn alttarivaatteen ompelu työllisti neljä naista neljän vuoden ajan.

Gotiikan käsi- ja taideteollisuus

Ompelutöiden kysyntä kasvoi 1200-luvulta lähtien. Koruompeleet edustivat tuona aikana suurta ylellisyyttä. Sekä maalliset että kirkolliset johtajat halusivat osoittaa valtaansa kirjoitulla kankailla. Käsityötaitoa tarvittiin ylimystön pukujen lisäksi verhojen, seinä- ja vuodevaatteiden brodeeraukseen. Syntyi tarve järjestyneille työpajoille myöskin luostarilaitoksen ulkopuolelle. Vähitellen koruompelusta tuli yleisesti hyväksytty ammatti. Lontoon killat » alkoivat tuottaa ompelutöitä tilaustyönä. Alunperin killoissa oli seitsemän vuoden oppisopimuksia sekä miehille että naisille. 1400-luvulle tultaessa hallinto kuitenkin alkoi suosia kaikilla käsityöläisaloilla miehiä. Alat olivat edelleen avoimia myös naisille, mutta miehille maksettiin korkeampaa palkkaa. Kuulostaako tutulta? Odota vain, tarina jatkuu.

Gotiikka, keskiajan taide ja Opus Anglicanum.

Stairway to Heaven – voitosta tappio?

1400-luvun puolivälissä englantilaisen neulonnan laatu alkoi laskea. Tähän vaikutti lukuisat tekijät, mutta erityisesti kirjonnan suuri kysyntä. Markkinoiden tarpeet piti täyttää tuottavammilla tekniikoilla. Killat höllensivät  työpajojen valvontaa. Huonolaatuisia töitä ei enää hävitetty. Vuonna 1423 Henrik VI » sai parlamentilta pyynnön ryhtyä toimiin työpajojen laadun parantamiseksi. Erityisten toimikuntien tuli takavarikoida standardien alapuolella jäävät työt. Tätä ei juurikaan tapahtunut, eikä työn laatu kohentunut. Kirjonta muuttui taiteesta kaupankäynniksi. Opus Anglicanumin kukoistuskausi tuntui päättyneen Lady Meden voittoon ja lyhytnäköiseen hyödyntavoitteluun. Aihe pysyy ajankohtaisena tämänkin päivän tekstiiliteollisuudessa. Tutustu nykyisten vaatebrändien vastuullisuuteen ».

Gotiikka säilyy taidekäsityössä

Onneksi taidekäsityön arvostus ei ole koskaan tyystin kadonnut. Aina on löytynyt yksilöitä, jotka ovat kyenneet viemään osaamistaan ja traditioita eteenpäin. Omalla tavallaan Opus Anglicanumin ja gotiikan tyylin perinnettä jatkaa englantilaissyntyinen kirjontataiteilija James Merry ». Hänet tunnetaan jo vuonna 2009 alkaneesta yhteistyöstään Björkin » kanssa. Merry on vastannut mm. Björkin koristeellisista ja futuristisista esiintymismaskeista:

Gotiikan taiteen perilliset.

Käsityöläiskulttuuri on Gotiikan ajoista kasvanut tuottamaan taideteollisia käyttö- ja koriste-esineitä sekä tehdasvalmisteisia tuotteita. Taideteollisuuden kypsymiseen edelleen muotoiluksi on koottu blogissa tämän taiteenalan historiaan ». Lue lisää!

Gotiikka, tarinat & lähteet:

The Editors of Encyclopaedia Britannica: Piers Plowman »
eNotes.com: Piers Plowman Characters »
Koppa: Peltomiehen Näyt »
Jane Zimmerman.com: English Medieval Embroidery »
Victoria and Albert Museum: Embroidery »
Maailman taiteen historia: Hugh Honour & John Fleming

Blogia voit seurata Bloglovin-palvelussa » tai Blogit.fi » sivustolta.
Päivitysten seuraaminen ja palautteen antaminen onnistuu helposti myös Instagramissa »

Saattaisit pitää myös näistä:

Kuinka eri taiteilijat ovat rakentaneet henkilöbrändiään ja millainen on hyvä henkilöbrändi? Tutustu taitelijaesimerkkeihin!

80-luvun tyyli inspiroi yhä, sillä sen sanotaan viimeinen vuosikymmen, jolla oli aidosti oma estetiikkansa. Tutustu ajan rohkeaan luovaan energiaan!

Kukat ovat taiteen ikuinen aihe, inspiraation lähde ja täynnä symbolisia merkityksiä – Flowers Forever!