Visuaalinen kulttuuri
Visuaalinen kulttuuri sisältää kulttuurin kuvalliset tuotokset laidasta laitaan. Siihen mahtuu yhtä lailla kuvataide, elokuvat kuin mainontakin. Visuaalisen kulttuurin avulla ylläpidämme kulttuurimme perinteitä ja luomme rinnalle uusia. Tänä päivänä yhä visuaalisemmassa ympäristössämme kuvakulttuuria ja sen erilaisia ilmenemismuotoja löytyy kaikkialta. Visuaalinen kulttuuri on myös tehokkaasti kierrätettävää ja uudelleen jalostettavaa kuten pop-taide » on meille osoittanyt.
Kun visuaalista kulttuuria tarkastelee tutkimusalana, se katsoo mediakulttuuria ja mediatuotteita kuvallisten merkitysten ja tulkintojen kautta. Koska visuaalisessa kulttuurissa on kysymys laajasta alueesta, tässäkin blogissa kuvallinen kerronta on läsnä tekstistä toiseen. Blogissa visuaalisen kulttuurin ilmiöt nousevat esiin taidehistoriassa », design-historiassa » sekä modernissa muotoilussa ». Samat teemat toistuvat sekä mediakulttuurin » että mediahistorian » kategoriassa.
Visuaalisen viestinnän vaikuttamismahdollisuuksia » pohditaan kuvataiteista erityisesti elokuvan osalta. Kooste YouTube-kanavan » historiasta ja omainaisuuksista keskittyy puolestaan videoalustan mahdollisuuksiin.
Jos sinua kiinnostavat suunnittelun trendit, väripsykologia, selfiekulttuuri, elokuvat tai vanhat mestarit – olet juuri oikeassa paikassa. Voit antaa palautetta tai seurata uusien blogitekstien päivittymistä Instagramissa » – visuaalisen kulttuurin runsaudensarvessa. Sivuston yhteydenotto » on nopein ja helpoin tapa jättää viestiä suoraan.

desing-tuoteet vuosikymmeneltä toiselle
Design-tuotteet osa 2. Design-tuotteet ja moderni muotoilu Design-tuotteet ja moderni teollinen muotoilu Design-tuotteet, huonekalut, korut ja käyttöesineet jatkavat muotoilun klassikoiden esittelyä. Edellinen kooste käynnistyi teollisen muotoilun alkuajoista » ja aikamatka jatkuu nyt 1960-luvulta eteenpäin tuoreemmilla muotoiluesimerkeillä. Alla nopea katsaus siihen, kuinka design-tuotteet vuosikymmeneltä toiseen ovat kehittyneet. Muotoilun klassikot ja huippumuotoilijat…
Jatka lukemistaDesign tuotteet 
muotoilun historian aikajana
Muotoilun historia Muotoilun historia 1950-luvulle asti Taideteollisen muotoilun historia Muotoilun historia lienee yhtä vanha kuin käsityötaito. Kun perinteinen käsityöläiskulttuuri siirtyi omista pajoista erilaisiin tuotantotiloihin, taideteollisuuden kehittyminen sai vauhtia alleen.Varhaisia esimerkkejä voi löytää jo gotiikan ajan käsityöläisten parista » ja teollistuminen mahdollisti 1800-luvun loppupuolelta lähtien tuotteiden massatuotannon. Perinteinen muotoilu käsitetään usein taideteollisten…
Jatka lukemistaMuotoilun historia 
Elokuvien tapahtumapaikat Euroopan matkakohteissa
Elokuvien kuvauspaikat Elokuvien kuvauspaikat ja Euroopan matkakohteet Elokuvien kuvauspaikat matkakohteeksi? Elokuvien kuvauspaikat kiehtovat yhtä varmasti kuin elokuvien kuvitteelliset maailmat. Monesti elokuvan lumo nojaa sen tapahtumapaikkaan. Useat tutut Euroopan matkakohteet palvelevatkin sekä filmiryhmiä että matkailevia elokuvan ystäviä. Erikoistehosteiden ja jälkituotantojen kulta-aikana elokuvien kuvauspaikat vetävät puoleensa. Poikkeusaika ei estä matkakuumetta ja haaveilu…
Jatka lukemistaElokuvien kuvauspaikat ja Euroopan matkakohteet 
YouTube-videot ennen ja nyt
YouTube-videot YouTube-videot: Rewind ja Forward YouTube-videot – 15 vuotias menestystarina YouTube-videot rankataan perinteisesti vuoden lopussa ja parhaat videot saavat ansaitsemaansa mediahuomion. Ihastuttavat, vihastuttavat ja koukuttavat videosisällöt YouTubessa listataan sekä maittain että maailmanlaajuisesti. Eikä ihme: YouTubesta on 15 vuoden sisällä kasvanut kanava, johon ladataan 500 tuntia videoita joka minuutti ». Sivustolla…
Jatka lukemistaYouTube-videot: Rewind ja Forward 
brändihahmo ja brändimuutos
BRÄNDIHAHMO UUDISTUU Brändihahmo tuuletuksessa Brändihahmo likoon – tahraton brändiuudistus Brändihahmo – tuo liikemerkkien ajaton visuaalinen ikoni on kuin perheen jäsen tai hyvä ystävä. Jokaisella itseään kunnioittavalla brändillä on bränditarinansa », mutta tarinoita riittää myös brändien hahmoilla. Tarinoiden ohessa brändihahmo jakaa sujuvasti somessa neuvoja ja vinkkejä, mutta ei jää kiinni tuputtamisesta. Silti…
Jatka lukemistaBrändihahmo tuuletuksessa 
visuaalinen suunnittelu poptaiteen keinoin
VISUAALINEN SUUNNITTELU Visuaalinen suunnittelu ja vetovoiman lait Visuaalinen suunnittelu pyrkii lisäämään tuotteen tai tuotoksen houkuttelevuutta mm. kuvilla, väreillä, typografialla ja tilan käytöllä. Virikkeitä löytyy monelta suunnalta ja tyyli-inspiraatiota tarjoaa etenkin menneet vuosikymmenet. Pop-taide ja visuaalisen viestinnän suunnittelu kulkevat usein samoja polkuja. Pop-taide nousee esiin energisessä, hauskassa ja tyylikkäässä muotoilussa sekä…
Jatka lukemistaVisuaalinen suunnittelu ja pop-taide 
visuaalinen tarinankertoja luovissa ympäristöissä
VISUAALINEN TARINANKERTOJA Visuaalinen tarinankertoja ansaitsee suitsutuksen Mitä yhteistä on luolamiehellä, Marc Chagalilla ja Pixarin animaatiolla? Tarinoiden maailma, jossa visuaalinen tarinankertoja johtaa orkesteria. Chauvet’n luolan taide, Chagallin 1900-luvun modernismi ja Pixarin elokuvat yhdistelevät tarua ja totta katselijalleen merkityksellisellä tavalla. Tarinallistaminen mielletään nykytrendiksi, mutta miksi puhua suuntauksesta? Kuten Juha Torkki muistuttaa kirjassaan…
Jatka lukemistaVisuaalinen tarinankertoja 
Montmartre ja Pariisi
PARIISIN MYYTTI Pariisin myytti ja Henri de Toulouse-Lautrecin julistetaide Pariisin myytti elää vahvana, mutta mistä mielikuva syntyy? Pariisi on kaunis kaupunki eikä Montmartren katujen lumoa voi kieltää, mutta vanhoja romanttisia kaupunkeja – onhan noita. Kaupungilla lienee jotain, mitä muilta puuttuu: Pariisilla on visuaalisia tarinoita » Tällä vuosituhannella oman kortensa kekoon…
Jatka lukemistaPariisin myytti ja Henri Tolouse-Lautrecin julistetaide 
elokuvat ja tunteisiin vaikuttaminen
Tunteisiin vaikuttaminen Tunteisiin vaikuttaminen ja elokuvien tarinat Tunteisiin vetoava viestintä Tunteisiin vaikuttaminen näkyy ja kuuluu näin alkuvuodesta. Menneen vuoden vaikuttavimmat ja elämyksellisimmät tarinat palkitaan Hollywoodissa aivan näillä hetkillä. Suuria tunteita ei puutu sen enempää valkokankaalta kuin megatapahtumasta sen ympärillä. Oscarien jako kiteyttää myös blogin teemat, kun tapahtuma kokoaa yhteen mediakulttuurin…
Jatka lukemistaTunteisiin vaikuttaminen ja elokuvien tarinat 
rokokoo tyylisuuntaus
Rokokoo Tyylisuuntaus pastellihuuman takana – Rokokoo Elegantti rokokoo hillittyine pastelliväreineen on tehnyt taas comebackin. Tyylisuuntaus on havaittavissa sellaisilla aloilla kuin sisustus, muoti ja graafinen suunnittelu. Nyt onkin aika tehdä kurkistus rokokoon aikakauteen, vierailla Zwingerissä ja hakea inspiraatiota menneen ajan lumosta koko rokokoon väriskaalalla!Jos haluat hypätä viipymättä menneeseen aikaan ja aloittaa…
Jatka lukemistaTyylisuuntaus pastellihuuman takana – Rokokoo 
keltainen väri tuo kesän
Keltainen väri Keltainen väri tuo hymyn huulille Keltainen väri on lupaus kesästä Keltainen väri hehkuu keskikesän kynnyksellä väriympyrän valoisalta puolelta. Keltainen on kuin vastakohta kaamokselle ja väripsykologia vakuuttaakin, että väripaletin ohella värit vaikuttavat myös tunnetasolla. Wes Andersson osaa hyödyntää värien ja tunnetilojen kontrastia. Herkullisista yksityiskohdista ja vahvasta visuaalisesta tyylistään tunnetun…
Jatka lukemistaKeltainen väri tuo hymyn 
Omakuvien mestari Rembrandt ja selfiet
Omakuvat Omakuvien mestari Selfiet ja omakuvien mestari Millainen omakuva toimii? Omakuvien mestari on tarkkanäköinen taituri, sillä kuvien takana on aina tarina: fiktiivinen tai tarkka dokumentti. Nykypäivän omakuvien alusta on sosiaalinen media, jossa julkaistavat selfiet palvelevat tekijöidensä kulloisiakin tarpeita. Syntymäpäiväkaimani 1600-luvulta oli maalaustaiteen ehdoton omakuvien mestari: Rembrandt peittoaa muut määrällään ja…
Jatka lukemistaOmakuvien mestari 
Tizian ja kotikaupunki Venetsia
Tizian Tizian kestää aikaa Tizian oli täysrenessanssin kuuluisimpia ja arvostetuimpia maalareita jo omana elinaikanaan. ”Taide pitkä, elämä lyhyt” sanonta ei päde häneen. Tizianin kerrotaan olleen kuollessaan vuonna 1576 sataneljävuotias. Tieto lienee liioittelu, mutta ymmärrettävä, sillä yli 500 vuotta sitten elämä 30-vuoden jälkeen oli saavutus. Tizianin taide puolestaan on kestänyt aikaa…
Jatka lukemistaTizian kestää aikaa 
Elokuvien kissatarinat, Kedi ja Cats
Kissatarinat Kissatarinat eilen ja tänään Kissat esillä Kissatarinat mediakulttuurissa avaavat vuoden 2019. Kissoilla menee nyt lujaa. Silkkitassuille on tiedossa jotain uutta, jotain vanhaa ja joitain lämmiteltyä. Blogin kissatarinat käsittelevät syksyllä Suomen TV-ensi-iltaan tullutta hurmaavaa Kedi-elokuvaa ja tuoretta elokuvaversiota Cats-musikaalista. Lopuksi muistellaan infografiikan muodossa ikimuistoisia kissaleffoja. Kissatarinat seitsemästä silkkitassusta Vuodenvaihteen pyhät…
Jatka lukemistaKissatarinat eilen ja tänään 
Rooma ja Trajanuksen pylväs
Trajan - historiaa, typografiaa ja filminauhaa Trajan Kurkistus Trajan fontin tarinaan Olet ehkä joskus Roomassa pysähtynyt Trajanuksen pylvään alle seuraamaan sen korkeuksiin kiertävää kuvakertomusta. Ylhäisessä yksinäisyydessään nouseva pylväs onnistuu keräämään yhteen omani ja monen muun mieltymykset: historian, typografian ja elokuvat. Vaikka muistopylvään reliefit kuvaavat keisarin valloitussotia, tämän tarinan sankari on TRAJAN. Trajanuksen…
Jatka lukemistaTrajan – historiaa, typografiaa ja filminauhaa 
elokuvahullun kuvankäsittely Photoshopilla ja Lightroomilla
Samaan tapaan suosiostaan huolimatta, Photoshop mielletään mutkikkaaksi kuvankäsittelyohjelmaksi. Sen perusteellinen hallinta vie aikaa. Jopa valokuvaajat ja graafiset suunnittelijat, jotka käsittelevät kuvia päivittäin, ovat usein halukkaita terävöittämään taitojaan. Photoshop kuvankäsittelijöille. Lightroom valokuvien muokkaukseen. Lightroomin ominaisuudet Kuvankäsittely ja kuvankäsittelyohjelmat ovat vuosien varrella kehittyneet monelta osin. Lightroom » julkaistiin kymmenen vuotta sitten. Toisin kuin 1990-luvulla,…
Jatka lukemistaElokuvahullun kuvankäsittely