artikkelien avainsanalista


Suunnitteluohjelmat, suunnittelijan työkalut ja luovat sovellukset

Suunnitteluohjelmat ovat viestinnän mediatyöläisten ja suunnittelijoiden arkisia työkaluja. Erilaiset tietokonesovellukset pitää ensin hallinta ja tämän jälkeen niiden osaamista ylläpitää ja päivittää seuraten kunkin alustan vaatimuksia. Omaa osaamistaan voi myös vahvistaa tutustumalla aivan uusiin sovelluksiin. Visuaalinen viestintä media-alalla pitää sisällään verkkopalveluja moneen lähtöön ja grafiikkaa alustalta toiselle. Suunnittelijan ohjelmat eivät lopu kesken ja luovia sovelluksia syntyy kaiken aikaa lisää.

Aikomukseni on tuoda suunnitteluohjelmat otsikon alle kuvauksia ja kokemuksia media-aineistojen käsittelyyn käytettävistä työkaluista. Tarkoitus ei ole kilpaila Tekniikan maailman testivoittajien » rinnalla vaan vaan pikemminkin herättää ajatuksia ja intoa jokaisen omaan testailuun. Kokeilusta ei ole pitkä matka harjoitteluun ja harjoittelu on varmin tie oppimiseen ».


Suunnittelijan ohjelmat ja tietokonesovellukset

Kuvankäsittely on visuaalisen suunnittelijan perusosaamista. Kysymys on valokuvien muokkauksesta valitulla kuvankäsittelyohjelmalla. Kuvien käsittely tapahtuu tutuimmin Photoshopissa, mutta ammattimaiset valokuvaajat tekevät raw-kuvien käsittelyn Lightroomissa. Ensimmäinen mediatuotannon työkaluja esittelevä blogiteksti on valokuvien muokkauksesta ja elokuvista kertova elokuvahullun kuvankäsittely »

Valokeilaan päässeet suunnitteluohjelmat ovat Photoshop ja Lightroom. Photoshop on tunnetusti Adoben kuvankäsittelyohjelma ja vuonna 1990 syntyneestä ohjelmistosta on ehtinyt kasvaa käsite. Vaikka ”photoshopata” voi nykyään alkuperäistä työkalua edullisemmilla ja keveämmilläkin tuotteilla, Photoshop on säilyttänyt asemansa tunnetuimpana ja suosituimpana.

Lightroom ei ole Photoshopin jatke tai työkalusta päivitetty tuoreempi sovellus. Se on itsenäinen suunnitteluohjelma, mutta toimii tarvittaessa Photoshopin rinnalla tai tukena – kuten mikä tahansa Adoben luova sovellus. Moni on sitä mieltä, että Lightroom on Photoshopia helppokäyttöisempi kuvankäsittelyohjelma ja sopii yhtä hyvin aloittelijoille kuin ammattikuvaajille. Kumpi on sinulle sopivampi työkalu, vai valitsetko mieluiten molemmat?


Verkkosuunnittelua eri julkaisujärjestelmillä

Suunnitteluohjelmia sivutaan myös verkkosuunnittelun näkökulmasta. Web-suunnittelussa » päähuomio on WordPressillä ja nettisivujen toteutuksella projektin suunnittelusta alkaen. Tähän mahtuu mukaan myös lukuisia sisältösuunnittelua » tehostavia apuohjelmia. Tutustu lisää!