tekoäly ja graafinen suunnittelu

Tekoäly

Tekoäly ja graafinen suunnittelu

Onko tekoäly hyvä vai huono uutinen? Tekoälyn ympärillä riittää hypetystä. Tekoäly kiinnostaa, mutta sen vaikutukset kasvattavat myös huolta. Tässä tekstissä tekoälyä tarkastellaan graafisen suunnittelun näkökulmasta. Lopuksi tutustutaan tekoälyn testaamiseen taiteen eri tyylisuunnissa.

Italialaisen Nutella-levitteen markkinointi tarttui tekoälyyn jo vuosia sitten, kun  se antoi algoritmeille suunnittelijan roolin. Tarvitsemansa graafiset elementit tekoäly poimi lukuisten kuvioiden ja värien tietokannasta ja rakensi yrityksen ilmeestä seitsemän miljoonaa erilaista versiota. Nutella toimi yhteistyössä mainostoimisto Ogilvy & Mather Italian kanssa, joka loi pakkausten ympärille myös televisio ja verkkomainoskampanjan. Nutella Unica -purkit nousivat keräilykohteiksi ja ne myytiin loppuun italialaisissa supermarketeissa kuukaudessa. Katso lisää italialaisen suunnittelusta 1980-luvulla » sekä designin huipuista ».

Tekoäly tuotti Nutellalle sen graafisesta ilmeestä seitsemän miljoonaa eri variaatiota.

Pysy valppaana tekoälyn kehittymisessä

Crux est, si metuas, vincere quod nequeas – Anakharsis

Jo antiikin ajalla tiedettiin, että on piinallista pelätä sellaista, mitä ei voi voittaa. Muutoksen hyväksyminen on lopulta helpompaa kuin taistelu sitä vastaan. Lisäksi muutosvalmius on etu, joka linkittyy vahvasti tulevaisuusajatteluun ».

Tekoälyn ja koneoppimisen kaltaiset teknologiat vaativat graafisilta suunnittelijoilta sopeutumista ja omien rajojen venyttämistä. Koska tekoäly on tullut jäädäkseen onkin syytä antaa kohun sen ympäriltä laantua ja tarttua uteliaana tekoälyn tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Mitä ovat tekoälyn luovat mahdollisuudet?

Luovan työskentelyn näkökulmasta helpointa on käyttää tekoälyä puhtaasti inspiraation lähteenä ». Samalla tekoälyn kasvava potentiaali mahdollistaa aiemmin mahdottomia asioita. 

Yleinen pelko on se, että tekoäly on korvaamassa ihmisen luovuuden. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että tekoälytyökaluilla on mahdollista virtaviivaistaa suunnitteluprosessia. Työkalujen tehtävä ei ole korvata suunnittelijaa, eikä tekoälystä saa muodostua ansaa. Edes graafisen suunnittelijan työympäristö ei ole mustavalkoinen. Palettiin kuuluvat kaikki sävyt.

Näin tekoäly voi parantaa suunnittelijan luovuutta

Tekoälystä saa arvokkaan yhteistyökumppanin, kun sen antaa tarjota uusia ehdotuksia ja ideoita. Erilaisista näkökulmista hyötyvät erityisesti freelance-suunnittelijat, jotka joutuvat toimimaan ilman tiimin tukea.Tekoäly tarjoaa inspiraatio ideoinnin alkuvaiheessa mm. värien, tyylien ja variaatioiden luonnissa. Tekoäly löytää erilaisia yhdistelmiä, koska se pystyy hyödyntämään samanaikaisesti taidetta, tiedettä, tekniikkaa ja muotoilua. Tekoäly voi helpottaa suunnittelutyössä kastautuvia paineita samalla kun inhimillisten virheiden riski vähenee. Tuottavuuden lisääntyminen antaa suunnittelijoille mahdollisuuden keskittyä vahvemmin työnsä luoviin puoliin ja antaa tekoälyn hoitaa loput.

Kuinka tekoäly nopeuttaa graafisen suunnitteijan työtä

Kilpailullisilla aloilla, kuten graafinen suunnittelu tehokkuus ja tuottavuus on elintärkeää. Niin ikään ensimmäinen asia, johon tekoäly yhdistetään graafisen suunnittelunkin osalta on tehokkuushyöty.
Helposti, nopeasti ja laadusta tinkimättä. Taikka jos on tingittävä, niin laadusta sitten. Valitettavasti tähän törmää myös luovassa työssä. Sen sijaan, että näkisimme tehokkuuden uhkana, se saattaakin olla seikka, josta työpaineissa kipuilevat suunnittelijat hyötyvät eniten.

Miksi tekoälyn avulla työskentelevät suunnittelijat  ovat tehokkaampia?

  • Koska tekoäly pystyy ehdottamaan suunnitteluun parannuksia esimerkiksi värien suunnitteluun » tai typografiaan » liittyen
  • Koska tekoäly tehostaa luonnostelua ja koko suunnitteluprosessia
  • Koska sommittelee suunnitelmasta nopeasti erilaisia muunnelmia ja prototyyppejä
  • Koska tekoäly nopeuttaa toistuvia tehtäviä kuten saman materiaalin muokkaamista eri alustoille tai eri käyttötarkoituksiin
  • Koska tekoäly nopeuttaa kuvankäsittelyä » esimerkiksi taustanpoiston osalta
  • Koska tekoälyn avulla voidaan luoda ulkoasuja ja visuaalisia elementtejä, jotka resonoivat juuri oikeassa kohderyhmässä »
  • Parempi asiakaskokemus ja arvontuottaminen » auttavat saavuttamaan myös liiketoiminalliset tavoitteet

Tekoälypohjaiset työkalut virtaviivaistavat ja määrittelevät uudelleen graafisten suunnittelijoiden työskentelytavat. Lukemattomia työtunteja säästyy, kun suunnittelijan tarvitsee vain tarkistaa grafiikat ja tehdä niihin halutessaan manuaalisia säätöjä. Ehkäpä tekoäly vapauttaakin tekijät rutiinityöstä operatiivisiksi suunnittelijoiksi, jotka ohjaavat tekoälyä toimimaan ja tekemään asioita oikein?

Kuinka tekoäly vaikuttaa graafisen suunnittelun tulevaisuuteen?

Visuaalisten sisältöjen tuottaminen automaattisesti ei voi olla vaikuttamatta graafisen suunnitteluun tulevaisuuteen. Tekoälykäyttöiset työkalut kykenevät samanaikaisesti analysoimaan valtavia tietomääriä, tunnistamaan malleja sekä ymmärtämään graafisen suunnittelun periaatteita ». Tekoälyllä on tietoja ja taitoja, joita työnsä hallitseva graafinen suunnittelija joutuu harjoittelemaan vuosia.

On siis mahdollista, että tekoäly rakentaa oikoteitä myös oppimisäyrään. Koska tekoälytyökalut pohjautuvat ennalta määrättyihin algoritmeihin, suuntauksen vaarana on omaperäisyyden katoaminen. Jos suunnitteijat alkavat luottaa liiaksi tekoälyyn, se voi johtaa tasapäisiin tuotoksiin ja suunnittelijoiden riippuvuuteen automaatioista. Riippuvuus puolestaan saattaa haitata suunnittelijan omaa luovaa kasvua ja heikentää ongelmanratkaisukykyä.

Yhteenvetona voi todeta, että tekoäly ei aivan lähitulevaisuudessa korvaa graafisia suunnittelijoita. Tekoälyllä on valmiudet hyödyntää olemassa olevaa tietoa, mutta toisaalta ihmissuunnittelijoilla on paremmat valmiudet vastata epätavanomaisiin pyyntöihin. Ihanteellinen lopputulos syntyy teknologian ja luovuuden sopusointuisesta liitosta omaperäisen ihmisen ja älykkään koneen välillä. Todennäköistä on, että työn luonne muuttuu. Jatkossa tekoälytaitoja omaavat suunnittelijat saattavat saada aivan uusia työrooleja, kuten tekoälykonsultti tai tekoälytyökalujen kehittäjä. Muutoksen olemukseen kuuluu, että kun jotain katoaa, uutta synty tilalle. Tulevaisuusajattelu vaatii uteliaisuutta ja harjoitusta. Millainen tulevaisuusajattelija sinä olet? »

Tekoäly testissä

Tekoäly hakee inspiraatio sieltä, mistä suunnittelija ja taiteilijat ovat sitä aina löytäneet: taidehistoriasta », virtuooseilta » ja ajassa elävistä trendeistä. Seuraavaksi testataan tekoälyn aikaansaannoksia kolmella eri alustalla. Huomion arvoista on, ettei ainakaan maksuttomien versioiden alustavalinnoilla ole suurta merkitystä. Tekoälytoimintoja on jo nyt sisällytetty osaksi erilaisten verkkotyökalujen käyttöä, Esimerkiksi WordPressin sivunrakennin Elementor tarjoaa tekoälyllä tuotettavia muokkausmahdollisuuksia sekä kuvien että tekstin osalta. Microsoft käyttää ChatGTP:ta » osana omia sovelluksiaan. 

tekoäly testissä canvan maaginen media

Canvan tekoälyn tuottama näkemys blogin kissamaskotista.

1. Canvan tekoäly loihtii uutta ilmettä blogin maskottiin

Moni on jo saattanut kokeilla Canvan tekoälytyökaluja kuten Maagista mediaa. Canvan AI Image Generatorin avulla voi luoda kuvia tekstikehoitteilla valitsemalla näkymän sivupalkista  ”Tekstistä kuvaksi” -sovelluksen. Kuvauksen lisäksi käyttäjällä on mahdollisuus vaikuttaa kuvan tyyliin ennen lopullisen kuvan luontia. Yllä olevassa esimerkkikuvassa blogin kissamaskotti » on saanut Canvassa tekoälykkään ilmeen.

2. Kuinka tekoäly taipuu logouudistukseen? 

Toinen tekoälytestaus on tehty Designs.ai sivustolla. Selvitin millaisia tuloksia saisin, jos antaisin tekoälyn suunnitella blogille uuden logon. Designs.ai-sivuston logosuunnittelussa idea on tuttu muista AI-työkaluista: tekoälyn tarjoamia valintoja rajataan kunnes löytyy sopivin vaihtoehto. Generoinnin ja valitun värisävyn tuloksena sain seuraavanlaisia logovaihtoehtoja:

onnistuuko tekoäly logosuunnittelussa

Designs.ai sivustolla tuotettu näkemys marjutus.media -sivuston logosta.

3. Joulukorttien askartelu tekoälypohjaisella työkalulla

Kolmas testialusta on Adoben kehittämä tekoälypohjainen sisällönluontityökalu Adobe Firefly. Canvan työkalun tapaan käyttäjä pääsee tuottamaan kuvia tekstikehotteilla (prompteilla) suomeksi tai muulla yli sadasta kielestä. Suunnittelua pääsee hiomaan usealla yrityksellä kohti haluttua ratkaisua. Oma tehtäväkseni valitsin kuvituksen vuoden 2023 joulutervehdyksen.

Ajatus tekoälyn, jouluterveisten ja taidehistorian yhdistämiseen syntyi tämän syksyisen Taiteen tulkinta -kurssin inspiroimana. Erityisesti pyrähdys taidehistoriassa innosti tyylikokeiluihin tekoälyn parissa ja lopulta jouluisiin näkymiin. Joulutunnelmia pääset jatkamaan YouTube-kanavan joulutervehdys-soittolistalla » tai siirtynällä blogissa joulumarkkinoille Berliiniin ».

Kuinka tekoälyn tuntee taiteen tyylisuunnat? Katso testauksen tulokset.

Hälveneekö tekoälyn uutuudenviehätys?

Tekoälykkään jouluvideon kuvaustekstissä käydään läpi videolla välähtäviä taidesuuntauksia. Toistuva teema 1900-luvun tyylisuuntien kiertokulussa oli vastareaktio edeltäneen aikakauden tyylisuuntaan. Vastareaktioita on ilmassa nytkin, kun vuoden 2024 graafisen suunnittelun trendeissä » nousee esiin epätavallisia muotoja ja väripaletteja. Ajassa jossa visuaalisia tyylejä on helppo monistaa koneoppimisen kautta, suunnittelijoilla on tarvetta uhmata tavanomaisia valintoja.

Samalla kun odotamme tekoälyn vaikutuksia työtapoihin, on huomattava myös tekoälytaiteen harmaalla alueella liikkuvat tekijänoikeuskysymykset. Periaatteessa tekijäoikeudet kuuluvat kuvan tuottaneelle alustalle, mutta jospa tekoäly tuottaa kuvia, jotka on pienin muutoksin johdettu olemassa olevista taideteoksista? Ohjenuorana käy se, ettei käytä työssä nimettyihin taitelijoihin liittyviä kehotteita.

Pääajatuksesi voi nostaa huomion, että vaikka tekoälyjärjestelmät pystyvät jo nyt toteuttamaan varteenotettava tuotoksia, ne eivät välttämättä tuota valmista tavaraa. Tekoälytyökalut kehittyvät kuitenkin kaiken aikaa. Perinteisen osaamisen rinnalla tullaan tarvitsemaan tekoälyjärjestelmien käyttötaitoa.

Saattaisit pitää myös näistä:

Infograafi on oikopolku tiedon äärelle. Monia asioita on vaikea ymmärtää ja vielä vaikeampi selittää. Katso kuinka syntyy hyvä infograafi.

Pop-taide elää edelleen energisessä ja tyylikkäässä muotoilussa sekä markkinointiviestinnässä. Tutustu tarkemmin pop-taiteeseen ja sen suurimpiin nimiin.

Pastellihuumainen kurkistus rokokoon tyylisuuntaukseen ja sen vaikutukseen tämän päivän suunnittelun trendeihin.