rokokoo tyylisuuntaus kollaasissa @Marju Aavikko

Rokokoo

Tyylisuuntaus pastellihuuman takana – Rokokoo

Elegantti rokokoo hillittyine pastelliväreineen on tehnyt taas comebackin. Tyylisuuntaus on havaittavissa sellaisilla aloilla kuin sisustus, muoti ja graafinen suunnittelu. Nyt onkin aika tehdä kurkistus rokokoon aikakauteen, vierailla Zwingerissä ja hakea inspiraatiota menneen ajan lumosta koko rokokoon väriskaalalla!
Jos haluat hypätä viipymättä menneeseen aikaan ja aloittaa kierroksen Zwingerin palatsista, tästä voit klikata suoraan Zwingeriin »

Rokokoo – visuaalinen tyylisuuntaus ja graafisen suunnittelun trendi

Graafinen suunnittelu ja muut luovat alat kulkevat trendistä toiseen. Eri kuvagalleriayrityksillä on runsaasti tietoa siitä, mitä verkosta haetaan juuri nyt. Tältä pohjalta Shutterstock on koonnut yhteen visuaalisen suunnittelun trendit vuonna 2019 ». Mukana ovat sekä nousevat trendit että heikommat signaalit silmällä pidettäviksi.

 

Huomiolle pantavaa on se, että nostalgia on keskeinen lähtökohta useille eri trendeille. Kaikuja aikaisemmilta aikakausilta nousee varsin erilaisista suunnista. Retro tyylisuuntaus ei ilmene vain 1980- ja 1990-luvun trendeinä, vaan viittauksia löytyy jopa satojen vuosien takaa eri taidesuuntauksista. Shutterstockissa tehdyt haut osoittavat, että mm. romanttisten vintage- ja damastikuvioiden etsintä on kasvussa. Nousevien suunnittelun trendien joukosta löytyy rokokoo. Sen hillityn pehmeät pastillisävyt ja kaarevat kukka- ja lehtiaiheet poikkeavat täysin rinnakkaistrendien värikylläisyydestä ja neonväreistä. Koristeellisen rokokoon dramaattinen valojen ja varjon leikki sekä tyylikkäät värit ja tekstuurit vaikuttavat nyt erityisesti sisustussuunnittelussa, valokuvauksessa ja web-suunnittelussa ».

Rokokoon taiteen esimerkkiteos: Keinu • Jean-Honoré Fragonard (1732–1806)

Taidehistorian tyylisuuntaus on nyt moderni rokokoo

Entä kuinka rokokooelementit toimivat tyylikkäinä kaikuina menneestä vaikuttamatta prameilta ja tukkoisilta? Vaikka rokokoo on esteettisesti kaunis ja romanttinen tyyli, tämän päivän suunnittelijoiden näkyvimmin lainaukset syntyvät rokokootyylin yhdistämisestä popkulttuuriin ja mediahistoriaan ».  Tässä on joukko Shutterstockin blogin » vinkkejä siitä, kuin rokokootyylin houkuttelevuus ja raikas ilme toimii saumattomasti yhteen.

.

Näin toimii moderni rokokoo:

  1. Muotokuvat epookkiasuissa tai rokokoon tyylin moderneilla viittellä.
    Tätä toimintamallia hyödyntää Wienin oopperatalon mainonta ». Moderni vintage brändää näin oopperataloa laajemmalle ja nuoremmalle yleisölle. Romanttinen suuntaus sopii kauniisti myös muoti- ja muotokuviin. Suomalaisista valokuvaajista mm. Mikaela Holmberg » on ottanut muotokuviinsa upeasti rokokoo- ja barokkivaikutteita. Lue lisää brändimarkkinoinnista » sekä omakuvien mestarista » ja mestaroinnista.
  2. Rokokoo komeassa 3D:n ilottelussa.
    Erilaiset 3D-muodot » näkyvät nyt katseen vangitsijoina graafisen suunnittelun, kuvituksen ja typografian » trendeissä. Rokokoon elementtejä voi hyödyntää 3D-efektinä vaikkapa leijuvina nauhoina tai kasviaiheina. Tästä tyylistä esimerkkinä ovat Katt Phattin » komeat työt.
  3. Kollaasityyli ja popkulttuuriviittaukset.
    Minimalismille ja modernimmalle tyylille lämpenevät saattavat kokea, että rokokoo on taidesuuntaus, jolta vaikutteita otetaan vasta viimeisten joukossa. Vaikka rokokoon näkisi sellaisenaan vanhentuneeksi, sen kytkeminen nykyaikaisiin viitteisiin voi saada aikaan houkuttelevan lopputuloksen. Esimerkkinä toimii klassiset kuvat liitettyinä mediakulttuurin ilmiöihin ja nykymuodin trendeihin. Klassisia ja moderneja elementtejä yhdistelevästä nykytyylistä löytyy esimerkki Radiosheadin Instagram-tililtä ». ?? Instavinkki, jota mielenkiinnolla seuraa nyt myös marjutus-media ».

moderni rokokoo

Moderni rokokoo Ikean tyyliin: Pjätteryd pastelli (kuva: Joni Whyte ja Chad Wys)

Rokokoo on pastellien lumoa

Rokokootyyli antoi meille pastellivärit ja viime aikoina nämä hempeät sävyt ovat olleet taas pinnalla. Muodissakaan niitä ei mielletä vain kevään sävyiksi, vaan pastellit toimivat läpi vuoden väristä riippuen. Aivan oma lukunsa on ikioman postauksensa saanut keltainen » väri, johon voit tutustua tarkemmin mm. graafisen suunnittelun » elementtinä.

 

Niille, jotka ovat innostuneita rokokoon värisävyistä, inspiraatiota löytyy artikkelista 20 Pastel Color Palettes to Get the Rococo Art Look ». Samalla kun itse tutustuin tähän väripalettikokoelmaan, blogin maskotti sai rokokookäsittelyn. Alla näkyvässä väritestissäni Mouru-katti toistuu rokokoon hengen mukaisesti eri pastellisävyissä ja vinkkaa silmää Andy Warholin muotokuvakollaaseille. Tutustu tarkemmin myös pop-taiteeseen ».

Blogin instagram-tililta » löydät 20 sekunnin videokollaasin 20 eri pastelliväripaletista!

Rokokoon värien kollaasi @Marju Aavikko

Blogin maskotti rokokoo-tyylin pastellisävyissä.

Rokokoon tyylisuuntaus taiteessa

Taidesuuntauksena rokokoo seurasi 1700-luvun alusta eteenpäin sitä edeltänyttä barokkia, jonka akateemisista rajoituksista ja säännöistä rokokoo pyrki eroon. Uusi, raikas tyylisuuntaus tähtäsi keveyteen ja vakiintuneiden sommittelusääntöjen rikkomiseen. Rokokoo huokui sponttaanisuutta ja leikkisyyttä. Tyylisuuntaus otti vaikutteita huomattavilta taidemaalareilta kuten Tizian », jonka innoittamana rokokoon taide hyödynsi värin ja liikkeen yhdistämistä sekä eroottisia kuva-aiheita. 

Rokokoon tyylisuuntaus taiteessa.

Rokokoo arkkitehtuurissa

Arkkitehtuurissa rokokoon taidesuuntaus vaikutti voimakkaimmin sisäarkkitehtuurissa. Ulkoarkkitehtuurissa se näkyi keventyneinä muotoina. Puutarha-arkkitehtuuriin tyylisuuntaus toi kiinalaisvaikutteiset huvimajat ja paviljongit. Dresdenin Zwinger on selkeä esimerkki tämän tyyppisestä rakentamisesta. Se yhdistää suljetuksi juhlatilaksi puutarhan ja kuusi mittavaa paviljonkia, joiden kattona toimii taivas. Ajan tyylisuunnan mukaisesti Zwinger on hengeltään ylenpalttinen ja ilotteleva. Se ei kumarra tyyliluokituksia, vaan asettaa spontaanisti rinnakkain erilaisia muotoja.

Dresden, Zwinger ja rokokoo @Marju Aavikko

Dresdenin Zwinger rokokoon pastellisävyissä.

Rokokoon arkkitehtuurin helmi – Zwinger

Saksassa rokokoo sai vaikutteita italian barokkityylistä. Borrominin ja Guarino Gauarini (1624–1683) vaikutteet näkyivät niissä monimuotoisissa tilaratkaisussa ja vaihtelevissa muodoissa, joita saksalaiset arkkitehdit käyttivät. Tyylisuuntana rokokoo suosi eksoottisia ja epäsymmetrisiä muotoja. Symmetria sai huutia. Saksalaisten arkkitehtien käsissä pysty- ja vaakasuorat linjat miltei katosivat arkkitehtuurista. 

Dresdenin Zwinger edustaa rokokoon tyylisuuntausta tyypillisimmillään. Zwinger -nimi tarkoittaa ”ulompaa pihaa”. Se rakennettiin vaiheittain vuosina 1710 ja 1728 puisen amfiteatterin tilalle kiinteäksi miljööksi erilaisten juhlien kohokohdille. Zwingerin rakennuttaja oli August Väkevä » (1694–1733). Pääkatsomoa koristava Herakleen patsas esitti vertauskuvallisesti sitä voimaa ja taakkaa, joka hänellä oli kannettavanaan Puolan kuninkaana ja Saksan vaaliruhtinaana.

rokokoo tyylisuuntaus zwingerissä

Dresden 2017 ja Zwingerin koristeellinen rokokoo.

Zwingerin loistava ja leikkisä rokokoo

Zwingerin suunnitteli arkkitehti Matthaus Daniel Pöppelmann » (1662–1736). Hän kutsui suunnitelmaansa roomalaiseksi teatteriksi, vaikka klassiset esikuvansa Pöppelmann vuoroin paisutti, kutisti, liitti tai hajoitti kunnioittamatta aikaisempien tyylisuuntauksien ihanteita. Omalaatuisen rakennuksen juuret olivat peräisin jo renessanssin ulkoilmajuhlien suunnittelusta. Euroopan hovien elämässä juhlat olivat keskeisessä roolissa ja ruhtinaiden valtaa korostettiin huvittelun merkeissä.

Pöppelman laati Zwingeristä useita suunnitelmia, jotka ilmentävät muutosta 1600-luvun massiivisuudesta kohti monimuotoisuutta ja runsautta. August Väkevän ylenpalttisesta mausta huolimatta Zwingerin ansiot ovat pitkälti Pöppelmanin ja kuvanveistäjä Balthasar Permoserin  » (1651–1732) yhteistyön tulosta. Seinien koristelu tehtiin Permoserin johdolla Baccuksen symbolein, leikkisin satyyrein ja kukkasin aina kattoja myöden. Pöppelman ja Permoser loivat yhdessä omaa luokkaansa olevan mestariteoksen, jossa arkkitehtuuri ja kuvanveisto muodostavat eheän kokonaisuuden.

Dresden – pohjoisen Firenze @ Marju Aavikko

Jälleenrakennettu Dresden Elbe-joen varrella.

Zwinger nousee tuhkasta

Helmikuussa 1945 Zwingerin tarina oli päättyä, kun se pommitettiin lähes maan tasalle. Muistan vieläkin yläkoulun historian tunneilta opettajamme kertomukset Dresdenistä ja kuinka hän taiteen ystävänä näki kaupungin tuhoamisen toisessa maailmansodassa hirmutekona muiden joukossa. Zwingerin tiloissa ollut suunnattoman kallisarvoinen taidekokoelma » saatiin sentään turvaan. Sodan päätyttyä kokonaisuus rakennettiin uudelleen kaupunkilaisten äänestettyä sen puolesta. Perusteellista vauhtia vanhan Dresdenin jälleensyntyminen sai Saksojen yhdistymisen jälkeen. Dresdenin tarinoista haltioituneena pääsin lopulta itsekin näkemään, kuinka kaupunki on restauroitu lähes sotaa edeltäneeseen loistoonsa. Lue lisää siitä, kuinka Dresden lumoaa Berliinin ohella myös joulumarkkinakaupunkina ».

Dresdenin Zwinger dronen vinkkelistä.

Trendien tyylisuuntaus & rokokoon perintö

Entä mitä tienviittoja rokokoon tyylisuunta tai Zwingerin tarina meille antaa? Mikä tekee 1700-luvun rokokoosta kiinnostavan vielä nykypäivänä? On ilmeistä, että suunnittelun trendit eivät jatkossakaan lakkaa tuntemasta vetoa menneen ajan tyylisuuntauksiin. Taiteen eri aikakausissa on loputtomasti ammennettavaa. Veikeästi uuden ja vanhan yhdistäminen vaikuttaa olevan aina ajankohtaista etenkin sisustuksen trendeissä. Tutustu tarkemmin muotoilun historiaan ».

Zwingerin luojien Pöppellmannin ja Permoserin esimerkkiä seuraten tyylisääntöjä voi lähteä rohkeasti taivuttamaan. Ainutlaatuiset lopputulokset voivat syntyä juuri oivaltavasta kombosta. Dresden ja Zwinger innoittavat toki pelkällä olemassaolollaan, kun Fenix-linnun tavoin tuhkasta nousseen entisajan loiston voi edelleen aistia.

Lisää lähteitä ja inspiraatiota:

Shutterstock: 2019 Creative Trends »
Behance: 2019 Graphic Design Trends »
Shutterstock: Rococo Romance: Elegant Designs from a Throwback Trend »
Artsty.net: 10 Artworks That Defined the Rococo Style »
The Art History: Rococo – History and Concepts »
Koppa: Valistuksen aika/rokokoo »
Wikipedia: Dresden »
Maailman taiteen historia: Hugh Honour & John Fleming

Saattaisit pitää myös näistä, katso lisää: