rokokoo tyylisuuntaus kollaasissa @Marju Aavikko

Rokokoo

Tyylisuuntaus pastellihuuman takana – Rokokoo

Rokokoo hillittyine pastelliväreineen on täällä taas. Tyylisuuntaus tulee vastaan niin sisustuksessa, muodissa kuin graafisessa suunnittelussa. Nyt tehdään kurkistus rokokoon aikakauteen, vieraillaan Zwingerissä ja haetaan inspiraatiota menneen ajan lumosta rokokoon koko väriskaalalla. Jos haluat hypätä suoraan menneeseen tästä voit klikata suoraan Zwingerin palatsiin ».

Rokokoo – visuaalinen tyylisuuntaus ja graafisen suunnittelun trendi

Luovat alat graafinen suunnittelu mukaan lukien » kulkevat trendistä toiseen. Visuaaliset trendejä voi haistella erilaisten kuvagalleriayritysten kuten Shutterstockin datan pohjalta. Mukana ovat sekä nousevat tyylisuuntaukset että nähtävissä olevat heikot signaalit.

 

Useat tredit nousevat nostalgiasta ja menneiltä aikakausilta. Retro tyylisuuntaus ei ilmene pelkästään 1990- tai 1980-luvun trendeinä », vaan viittauksia löytyy myös menneiden vuosisatojen taidesuuntauksista. Shutterstockissa tehdyt haut osoittavat, että mm. romanttisten vintage- ja damastikuvioiden etsintä on kasvussa. Suunnittelun trendien joukosta löytyy myös rokokoo. Sen hillityn pehmeät pastillisävyt ja kaarevat kukka- ja lehtiaiheet poikkeavat täysin rinnakkaistrendien värikylläisyydestä ja neonväreistä. Koristeellisen rokokoon dramaattinen valojen ja varjon leikki sekä tyylikkäät värit ja tekstuurit ovat vaikuttaneet erityisesti sisustussuunnitteluun, valokuvaukseen ja web-suunnitteluun ».

Rokokoon taiteen esimerkkiteos: Keinu • Jean-Honoré Fragonard (1732–1806)

Taidehistorian tyylisuuntaus on nyt moderni rokokoo

Rokokoo tunnetaan esteettisesti kauniina ja romanttisena tyylisuuntauksena. Rokokoon päivittäminen ja suunnittelijoiden lainaukset syntyvät rokokootyylin yhdistämisestä pop-taiteeseen ».  Shutterstockin blogi jakaa vinkkejä siitä, kuin rokokoo-tyylin houkuttelevuus ja raikas ilme toimivat elegantissa visuaalisessa suunnittelussa ».

.

Näin toimii moderni rokokoo:

  1. Muotokuvat epookkiasuissa tai rokokoon tyylin moderneilla viittellä.
    Tästä mallista toimii esimerkkinä Wienin oopperatalon mainonta ». Moderni vintage brändää oopperataloa laajemmalle ja nuoremmalle yleisölle. Romanttinen suuntaus sopii myös muoti- ja muotokuviin rokokoo- ja barokkivaikutteina. Lue lisää brändimarkkinoinnista » sekä omakuvien mestarista ».
  2. Rokokoo komeassa 3D:n ilottelussa.
    Erilaiset 3D-muodot näkyvät katseen vangitsijoina graafisessa suunnittelussa, kuvituksissa ja typografian » trendeissä. Rokokoon elementtejä voi hyödyntää 3D-efektinä vaikkapa leijuvina nauhoina tai kasviaiheina.
  3. Kollaasityyli ja popkulttuuriviittaukset.
    Minimalismille ja modernimmalle tyylin ystäville rokokoo on taidesuuntaus, josta vaikutteita haetaan vasta viimeisten joukossa. Klassisia ja moderneja elementtejä yhdisteleviä kuvat antavat kuitenkin paljon mahdollisuuksia. Rokokoon kytkeminen nykyaikaisiin viitteisiin voi saada aikaan houkuttelevan lopputuloksen. 

moderni rokokoo

Moderni rokokoo Ikean tyyliin: Pjätteryd pastelli (kuva: Joni Whyte ja Chad Wys)

Rokokoo on pastellien lumoa

Rokokoo synnytti pastellivärit ja sen hempeät sävyt ovat jälleen pinnalla. Edes muodissa ei mielletä pastelleja pelkästään kevään sävyiksi, vaan pastellit elävät ympäri vuoden. Rokokoon värisävyt innostivat kokeiluun, jossa blogin kissamaskotti sai rokokookäsittelyn. Alla olevassa värikokeilussa toistuvat rokokoon pastellisävyt vinkaten silmää Andy Warholin muotokuvakollaaseille.

Blogin maskotti rokokoo-tyylin pastellisävyissä.

Rokokoon tyylisuuntaus taiteessa

Rokokoo seurasi 1700-luvun alusta eteenpäin sitä edeltänyttä barokkia, jonka akateemisista rajoituksista ja säännöistä rokokoo pyrki eroon. Uusi, raikas tyylisuuntaus tähtäsi keveyteen ja vakiintuneiden sommittelusääntöjen rikkomiseen. Rokokoo huokui sponttaanisuutta ja leikkisyyttä. Tyylisuuntaus otti vaikutteita huomattavilta taidemaalareilta kuten Tizian », jonka innoittamana rokokoon taide käytti värin ja liikkeen yhdistämistä sekä eroottisia kuva-aiheita. 

Rokokoon tyylisuuntaus taiteessa.

Rokokoo arkkitehtuurissa

Arkkitehtuurissa rokokoon taidesuuntaus vaikutti voimakkaimmin sisäarkkitehtuurissa. Ulkoarkkitehtuurissa se näkyi keventyneinä muotoina. Puutarha-arkkitehtuuriin tyylisuuntaus toi kiinalaisvaikutteiset huvimajat ja paviljongit. Dresdenin Zwinger on selkeä esimerkki tästä rokokoo tyylin rakentamisesta. Se yhdistää suljetuksi juhlatilaksi puutarhan ja kuusi mittavaa paviljonkia, joiden kattona toimii taivas. Ajan tyylisuunnan mukaisesti Zwinger on hengeltään ylenpalttinen ja ilotteleva. Se ei kumarra tyyliluokituksia, vaan asettaa spontaanisti rinnakkain erilaisia muotoja.

Dresden, Zwinger ja rokokoo @Marju Aavikko

Dresdenin Zwinger rokokoon pastellisävyissä.

Rokokoon arkkitehtuurin helmi – Zwinger

Saksassa rokokoo sai vaikutteita italian barokkityylistä. Borrominin ja Guarino Gauarini (1624–1683) vaikutteet näkyivät niissä monimuotoisissa tilaratkaisussa ja vaihtelevissa muodoissa, joita saksalaiset arkkitehdit käyttivät. Tyylisuuntana rokokoo suosi eksoottisia ja epäsymmetrisiä muotoja, rokokoota ei kiinnostunut symmetria. Saksalaisten arkkitehtien käsissä pysty- ja vaakasuorat linjat miltei katosivat arkkitehtuurista. 

Dresdenin Zwinger edustaa rokokoon tyylisuuntausta tyypillisimmillään. Zwinger -nimi tarkoittaa ”ulompaa pihaa”. Se rakennettiin vaiheittain vuosina 1710 ja 1728 puisen amfiteatterin tilalle kiinteäksi miljööksi erilaisten juhlien kohokohdille. Zwingerin rakennuttaja oli August Väkevä » (1694–1733). Pääkatsomoa koristava Herakleen patsas esitti vertauskuvallisesti sitä voimaa ja taakkaa, joka hänellä oli kannettavanaan Puolan kuninkaana ja Saksan vaaliruhtinaana.

rokokoo tyylisuuntaus zwingerissä

Dresden 2017 ja Zwingerin koristeellinen rokokoo.

Zwingerin loistava ja leikkisä rokokoo

Zwingerin suunnitteli arkkitehti Matthaus Daniel Pöppelmann » (1662–1736). Hän kutsui suunnitelmaansa roomalaiseksi teatteriksi. Tosin Pöppelmann vuoroin paisutti, kutisti, liitti tai hajoitti muotoja kumartelematta klassisten tyylisuuntauksien ihanteita. Omalaatuisen rakennuksen juuret olivat peräisin jo renessanssin ulkoilmajuhlien suunnittelusta. Euroopan hovien elämässä juhlat olivat keskeisessä roolissa ja ruhtinaiden valtaa korostettiin huvittelun merkeissä.


Pöppelman laati Zwingeristä useita suunnitelmia, jotka ilmentävät muutosta 1600-luvun massiivisuudesta kohti monimuotoisuutta ja runsautta. August Väkevän ylenpalttisesta mausta huolimatta Zwingerin ansiot ovat pitkälti Pöppelmanin ja kuvanveistäjä Balthasar Permoserin  » (1651–1732) yhteistyön tulosta. Seinien koristelu tehtiin Permoserin johdolla Baccuksen symbolein, leikkisin satyyrein ja kukkasin aina kattoja myöden. Pöppelman ja Permoser loivat yhdessä omaa luokkaansa olevan mestariteoksen, jossa arkkitehtuuri ja kuvanveisto muodostavat eheän kokonaisuuden.

Dresden – pohjoisen Firenze @ Marju Aavikko

Jälleenrakennettu Dresden Elbe-joen varrella.

Zwinger nousee tuhkasta

Helmikuussa 1945 Zwingerin tarina oli päättyä, kun se pommitettiin lähes maan tasalle. Muistan vieläkin yläkoulun historian tunneilta opettajamme kertomukset Dresdenistä ja kuinka hän taiteen ystävänä näki kaupungin tuhoamisen toisessa maailmansodassa hirmutekona muiden joukossa. Zwingerin tiloissa säilytetty suunnattoman kallisarvoinen taidekokoelma » saatiin sentään turvaan. Sodan päätyttyä Zwingerin kokonaisuus rakennettiin uudelleen kaupunkilaisten äänestettyä sen puolesta. Vauhtia vanhan Dresdenin jälleensyntyminen sai Saksojen yhdistyttyä. Dresdenin tarinoista haltioituneena pääsin lopulta itsekin näkemään, kuinka kaupunki on restauroitu lähes sotaa edeltäneeseen loistoonsa. Lue lisää, kuinka Dresden lumoaa Berliinin ohella myös joulumarkkinakaupunkina ».

Dresdenin Zwinger dronen vinkkelistä.

Trendien tyylisuuntaus & rokokoon perintö

Mitä rokokoon tyylisuuntaus tai Zwingerin tarina meille tänä päivänä antavat? Ilmeistä on, että suunnittelun trendit eivät tule menettämään vetoaan menneen ajan tyylisuuntauksiin. Uuden ja vanhan yhdistäminen kiehtoo eri muodoissaan. Taiteen aikakausissa löytyy loputtomasti ammennettavaa. Katso esimerkkejä kukkateeman käytöstä taiteessa » aina meidän päiviimme asti, löydä inspiraatiota muotoilun historiasta » tai tutustu siihen, kuinka tekoäly tunnistaa taidehistorian eri tyylisuuntia ».


Zwingerin luojien Pöppellmannin ja Permoserin esimerkkiä seuraten tyylisääntöjä voi rohkeasti taivutella. Ainutlaatuiset lopputulokset syntyvät usein oivaltavista yhdistelmistä. Myös tuhkasta noussut Dresden innoittaa pelkällä olemassaolollaan ja Zwingerissä pääsee jälleen kokemaan rokokoon ainutlaatuista tunnelmaa.


Lähteitä ja inspiraatiota:

Shutterstock: Rococo Romance: Elegant Designs from a Throwback Trend »
Artsty.net: 10 Artworks That Defined the Rococo Style »
The Art History: Rococo – History and Concepts »
Koppa: Valistuksen aika/rokokoo »
Wikipedia: Dresden »
Maailman taiteen historia: Hugh Honour & John Fleming

Saattaisit pitää myös näistä, katso lisää: