artikkelien avainsanalista


Hakukoneoptimointi verkkosivuille

Hakukoneoptimointi on näkyvyyden parantamista Googlen hakutuloksissa ja verkkosivujen hakukonelöydettävyys on keskeinen osa sivuston suunnittelua. Hakukoneoptimointi on osa sivuston suunnittelua. Ellei kukaan löydä sivustoasi, suunnittelu on vielä kesken. Verkkosivujen hakukoneoptimointi perustuu siihen, että Google tietää meistä enemmän kuin arvaammekaan. Samoin hyvä SEO-konsultti pyrkii tunnistamaan kulloisenkin käyttäjän hakuaikeet mahdollisimman tarkasti. Tästä, algoritmeistä ja Black Hat -hakukoneoptimoinnista löydät selkokielellä tietoa Google-näkyvyydestä kertovassa » blogissa, mutta hakukoneoptimointia voi tehdä myös itse. Sanonta ilmaisesta lounaasta pitää paikkaansa myös hakukoneoptimoinnissa. Ilmaisen hakukoneoptimoinnin hinta on piilotettu työtunteihin. Mutta jos hakukonelöydettävyys ja verkkosivujen suunnittelu » kiinnostaa, harrastaminen maksaa vaivaa ja vie mukanaan.


Hakukoneoptimoinnin lyhyt oppimäärä

Hakukoneoptimointi saattaa alkuun tuntua työläältä, koska se ei ole yksittäinen tehtävä, vaan jatkuva prosessi. Lisäksi verkkosivun hakutulosten parantaminen vaatii suunnittelua sekä teknisestä että markkinoinnin näkökulmasta ». Ennen kuin annan koko ajatuksen uuvuttaa, muista että työmäärään vaikuttaa verkkosivun laajuus. Mitä pienempi – ja mitä paremmin jäsennelty – sivusto on, sen helpompi sitä on hallita alusta asti.


Hakukoneoptimoinnin ensimmäinen vaihe

Tehtiinpä verkkosivujen hakukoneoptimointi itse tai ostettuna lähtökohtana on omat tavoitteet verkkosivulle. Miksi sivusto on olemassa ja mitä sillä tavoitellaan? Kun sivuston tehtävä on selvä, on pohdittava sivuston kohderyhmää ». Ketkä ovat tärkeimmät sivuston käyttäjät? Tutustu aiheeseen tarkemmin joko luomalla ostajapersoonia » perehtymällä Google Analyticsiin ». Kummastakin työkalusta on apua myös silloin, kun on tarkoitus kehittää verkkosivuston näkyvyyttä.


Kuinka hakukoneoptimointi tehdään itse?

Kun sivuston idea on selvä, hakukoneoptimoinnissa pääsee etenemään sisällön suunnitteluun. Se on tärkeä vaihe, jossa ei kannata liikaa kiirehtiä, sillä verkkosivujen sisällöntuotanto » ei tapahdu tajunnanvirtana, vaikka pitkät tekstit näyttävät pärjäävän paremmin Googlen hakutuloksissa. Oleellisempaa on sisällön järjestely ja teemojen ryhmittely. Hakukoneoptimoinnin tekeminen itse ei ole vaikeaa, mutta suunnitelmallisuudesta kannattaa pitää kiinni. Kun sisältö alkaa rönsyillä peli on vihellettävä poikki ja parantaa – eli optimoida – tuotettu teksti määriteltyjen rajojen sisään.

Kun sisällöt on suunniteltu tavoitteiden ja kohderyhmien pohjalta, alkaa hakutermien valintaa eli ammattikielellä sanottuna avainsanatutkimus. Google Trends on ilmainen työkalu », jolla voi tutkia tämän hetken suosituimpia hakukyselyitä. Oman sivuston sisältösuunnitelma voi syntyä vaikka ruutupaperille, tärkeintä on määritellä selkeä sisältöjako. Jo suunnitelmaa luodessa on hyvä pysähtyä miettimään myös asiakkaan tarpeita », koska sivuston käytettävyys kuuluu niihin kriteereihin, joita Google hakukonenäkyvyydelle asettaa.


Hyvä ja parempi hakukoneoptimointivinkki

Hyvä vinkki hakukoneoptimointiin on valita hakutermit siten, että löytää tasapainon ääripäiden eli liian kilpailtujen tai harvinaisten termien välillä. Tässä auttaa keskittyminen omaan kohderyhmään sekä lukuisat ilmaiset avainsanatyökalut ». Paras hakukoneoptimointivinkki aloittelijalle lienee kuitenkin aikataulutettu optimointisuunnitelma. Optimointisuunnitelman avulla voi keskittyä teknisiin näkökohtiin, joilla sivuston orgaaniset – eli maksuttomat – hakutulokset saadaan mahdollisimman korkealle. WordPressiä käyttäjille optimointiin ratkaisuja tarjoavat SEO-lisäosat kuten All in One SEO Pack » tai Yoast SEO ». Lisäosat ovat helppoja käyttää ja ohjaavat optimointia osoittamalla kunkin verkkosivun kehityskohdat. Verkkosivuston teknisestä optimoinnista voit lukea lisää SEO-optimoinnin » yhteydessä.


Hakukoneoptimoinnin testaus ja ylläpitotoimet

Verkkosivujen toteutus vaatii aina testausta eikä hakukoneoptimointi tee siinä poikkeusta. Edellä mainittu optimointisuunnitelmaan voi sisällyttää myös sivuston ylläpidolliset testaukset, sillä säännöllisesti katsastettu sivusto pärjää myös hakutuloksissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että linkit toimivat, kuvakoot ovat kohdallaan eikä mikään hidasta sivuston vauhtia. Ylläpitotoimia ei kannata nähdä ylimääräisenä työnä, vaan mahdollisuutena oman sivuston jatkuvaan kehittämiseen. Kun sivusto saa tasaisesti uutta sisältöä ja säätöä, samalla hoituu myös hakukoneoptimointi.


Hakukoneoptimointi on markkinointia

Oman sivuston markkinointiin kuuluu olennaisesti hakukonenäkyvyydestä huolehtiminen heti alusta asti. Usein saattaa unohtua, että myös hakukoneoptimointi on markkinointia ». Siinä ei makseta klikkauksista, mutta markkinoinnilliset näkökohdat kannattaa ottaa huomioon. Maksetusta näkyvyydestä blogissa löytyy perusteellinen läpikäynti. Kuten hakukoneoptimoinnissa, myös hakukonemainonnassa pitää huolehtia siitä, että osaa pelata sääntöjen mukaan. Tutustu tarkemmin Google-mainontaan ». Sisältömarkkinoinnin kanaviin perehdytään tuhdissa sisältöstrategian koosteessa ». Jos jokin sisällöissä jäi mietittymään – kysy rohkeasti lisää ».

Lue lisää verkkonäkyvyydestä: