artikkelien avainsanalista


Hakukoneoptimointi määrää sisällön löydettävyyden

Hakukoneoptimointi on näkyvyyden parantamista Googlen hakutuloksissa ja verkkosivujen hakukonelöydettävyys on keskeinen osa sivuston suunnittelua. Ellei kukaan löydä sivustoasi, suunnittelun voi sanoa olevan vielä kesken. Verkkosivujen hakukoneoptimointi perustuu pitkälti siihen, että Google tietää meistä enemmän kuin arvaammekaan. Samoin hyvä SEO-asiantuntija pyrkii tunnistamaan käyttäjän hakuaikeet kullakin sivulla mahdollisimman tarkasti. Google hausta, algoritmeistä ja Black Hat -hakukoneoptimoinnista löydät tietoa selkokielellä Google-näkyvyydestä kertovassa» blogitekstissä.


Google hakukoneoptimointi –  ilmainen vai hintansa väärti?

Mutta voiko tehdä hakukoneoptimointia itse? Sanonta ilmaisesta lounaasta pitää paikkaansa myös hakukoneoptimoinnin kohdalla. Ilmainen hakukoneoptimointi piilottaa hintansa työtunteihin. Sen minkä euroissa säätää, pitää käyttää omiin työtunteihin. Jos hakukonelöydettävyys ja verkkosivujen suunnittelu » kiinnostaa, harrastaminen maksaa vaivan ja vie mukanaan. Jos verkkosivujen sisällöntuotanto » on yhtään tuttua, perustason hakukoneoptimointiin yltää vaivatta.


Hakukoneoptimoinnin perusteet ja lähtökohdat

Hakukoneoptimointi saattaa alkuun tuntua työläältä, sillä se ei ole yksittäinen tehtävä, vaan jatkuva prosessi. Lisäksi verkkosivun hakutulosten parantaminen vaatii suunnittelua sekä sivuston teknisen toimivuuden että sisällön osalta. Ennen kuin antaa ajatuksen urakasta uuvuttaa on hyvä muistaa, että työmäärään vaikuttaa verkkosivun laajuus. Mitä pienempi – ja mitä paremmin jäsennelty sivusto on – sen helpompi sitä on hallita alusta saakka.


Vaihe 1: hakukoneoptimointi verkkosivuille

Tehtiinpä verkkosivujen hakukoneoptimointi itse tai maksullisena palveluna lähtökohtana ovat aina omat tavoitteet verkkosivulle. Miksi sivusto on tärkeä ja mitä sivustolla tavoitellaan? Kun verkkosivun tehtävä on kirkastunut, on aika pohtia sivuston käyttäjiä: keitä he ovat ja kenelle sivuston sisältöä tehdään? Blogissa aihetta käsitellään tarkemmin tutustumalla ostajapersooniin » ja niiden luomiseen sekä Google Analyticsiin ». Kumpikin työkalu tukee osaltaan hakukoneoptimointi ja auttaa kehittämään verkkosivuston näkyvyyttä jatkossakin.


Vaihe 2: kun hakukoneoptimointi tehdään itse

Kun sivuston idea on selvä, hakukoneoptimoinnissa voidaan edetä sisällön suunnitteluun. Se on tärkeä vaihe, jossa ei kannata liikaa kiirehtiä, sillä vaikka Google suosiikin hakutuloksissaan pidempiä sisältöjä, verkkosivujen sisällöntuotantoa » ei voi rakentaa tajunnanvirtana. Sen sijaan on syytä keskittyä selkeisiin rakenteisiin ja teemojen ryhmittelyyn. Hakukoneoptimointi helpottuu, kun pitää tiukasti kiinni suunnitelmallisuudesta. Rönsyilyn sattuessa peli on vihellettävä poikki ja parantaa – eli optimoida – tuotettu sisältö sille määriteltyihin kehyksiin. Suunnitelmallisuus ohjaa käytettävämpään sisältöön. Samalla varmistuu se, etteivät päällekkäiset sisällöt joudu kilpailemaan keskenään.


Kun sisällöt on suunniteltu tavoitteiden ja kohderyhmien pohjalta on vuorossa hakutermien valinta eli avainsanatutkimus. Google Trends on ilmainen työkalu », jolla voi tutkia tämän hetken suosituimpia hakukyselyitä. Oman sivuston sisältösuunnitelma voi syntyä vaikka ruutupaperille, tärkeintä on määritellä selkeä jako eri sisällöille. Jo suunnitelmaa luodessa on hyvä pysähtyä miettimään myös asiakkaan tarpeita », koska myös sivuston käytettävyys kuuluu niihin kriteereihin, joita Google hakukonenäkyvyydelle asettaa.


Vaihe 3: vinkit hakukoneoptimointiin

Hyvä vinkki hakukoneoptimointiin on valita hakutermit siten, että löytää tasapainon ääripäiden eli liian kilpailtujen tai harvinaisten termien välillä. Tässä auttaa omaan kohderyhmään keskittyminen sekä lukuisat, osin myös ilmaiset työkalut, joita on listattu myös Google-mainonnan blogitekstissä ». Paras vinkki hakukoneoptimointiin saattaa aloittelijalle olla aikataulutettu optimointisuunnitelma. Optimointisuunnitelman avulla voi keskittyä teknisiin näkökohtiin, joilla sivuston orgaaniset – eli maksuttomat – hakutulokset saadaan hakutuloksissa nousemaan. WordPressiä käyttäjille ratkaisut hakukoneoptimointiin löytyy SEO-lisäosista kuten All in One SEO Pack » tai Yoast SEO ». Lisäosat ovat helppoja käyttää ja ohjaavat tekemistä osoittamalla yksitellen kunkin sivun kehityskohdat. Verkkosivuston teknisestä optimoinnista löytyy blogissa lisää SEO-optimoinnin » yhteydessä.


Vaihe 4: hakukoneoptimoinnin testaus ja ylläpitotoimet

Verkkosivujen toteutukseen kuuluu aina testaus eikä hakukoneoptimointi tee siinä poikkeusta. Edellä ehdotettuun optimointisuunnitelmaan voi sisällyttää myös sivuston ylläpidolliset testaukset, sillä säännöllisesti katsastettu sivusto säilyttää sijoituksensa hakutuloksissa. Säännöllisessä optimoinnissa voidaan tarkistaa, että linkit toimivat ja ohjautuvat oikein, kuvakoot eivät ole jääneet liian suuriksi tai ettei sivustolla löydy muita sen vauhtia hidastavia seikkoja. Ylläpitotoimia ei kannata kokea ylimääräisenä taakkana, vaan mahdollisuutena oman sivuston jatkuvaan kehittämiseen. Kun sivustosta huolletaan säännöllisesti ja siihen lisätään tasaisesti uutta sisältöä, hoituu samalla myös hakukoneoptimointi.


Vaihe 5: hakukoneoptimointi markkinoinnin välineenä

Hakukonenäkyvyydestä huolehtiminen kuuluu oman sivuston markkinointiin sen julkaisusta lähtien. Usein saattaa unohtua, että myös hakukoneoptimointi on sisältömarkkinointia ». Siinä ei makseta klikkauksista, mutta myynnilliset näkökohdat on syytä ottaa huomioon. Maksetusta näkyvyydestä blogissa löytyy perusteellinen läpikäynti. Hakukoneoptimoinnin ja hakukonemainonnan pelisäännöissä on paljon yhtäläisyyksiä ja säännöistä kannattaa ottaa selvää. Tutustu tarkemmin Google-mainontaan » sekä sisältömarkkinoinnin kanaviin perehdyttävässä tuhdissa sisältöstrategian koosteessa ».


Hakukoneoptimointi videoissa

Optimointitaidoista ei ole hyötyä pelkästään verkkosivujen sisällöntuotannossa. Eri hakukoneet toimivat samoilla periaatteilla ja siksi osaamista voi hyödyntää myös verkossa julkaistavien videoiden optimoinnissa. Jos YouTube-videoiden lataaminen tai oman kanavan luominen on vielä uutta, voit ottaa kokonaisuuden haltuun blogin YouTube-opastuksesta ».


Kaikki blogisisällöt löydät kootusti yhdellä silmäyksellä blogin etsivulta ».