videoiden hakukoneoptimointi ja laataaminen YouTubeen

Videoiden hakukoneoptimointi ja lataaminen YouTubessa

Tämän opastuksen tarkoituksena on tehdä tutuksi YouTube videoiden hakukoneoptimointi ja lataaminen YouTubeen. Vaikka YouTube olisi jokapäiväisessä käytössä, oma YouTube-kanava saattaa olla vielä tekemättä. Myös videoiden lataaminen kanavalle voi olla tuttua, mutta videoiden hakukoneoptimointi saattaa silti unohtua. Videon jakelu ja hakukoneoptimointi kulkevat käsi kädessä videon tekemisen kanssa. Joskus niihin pitää käyttää aikaa jopa hieman enemmän. Videoiden näkymistä hakutuloksissa voi kuitenkin edistää melko vaivattomasti. Nyt käydään läpi, miksi ja kuinka videoiden optimointi kannattaa tehdä ja mitä YouTuben algoritmi tarkoittaa. 

Jos olet aloittelija, saat nopeasti kiinni juonesta blogista löytyvien opastusvideoiden avulla. Ensimmäinen ohjevideo opastaa alkuun oman kanavan luontissa. Jälkimmäinen ohjevideo näyttää, kuinka videoiden lataaminen tehdään kohta kohdalta aina päätösruutuihin asti. Jos haluat syventyä aiheeseen tarkemmin, videoiden hakukoneoptimointi ja lataaminen sekä vinkit niiden tekemiseen löytyy alta löytyvistä kohdista:

Rakkauskirje YouTubelle houkuttelee latamaan videot YouTubeen ♥️

Miten saada YouTube-näkyvyyttä?

YouTube tarjoaa jokaiselle jotakin. YouTuben menestystarinaa on pakattu blogissa sen YouTube-videoiden » 15 -juhlavuoden artikkeliin. Oman YouTube-kanavan luomisessa pitää huomata, että YouTube ei ole pelkkä videoalusta. YouTube vertautuu sosiaaliseen mediaan vastavuoroisena ja visuaalisena alustana. Olennaista on samalla ymmärtää, että YouTube on samalla myös hakukone, joka ei monipuolisuudellaan jää Googlen oman hakukoneen jalkoihin.

Hakutulosten esittelyssä YouTube toimii Googlen tapaan: osuvimmat ja parhaiten näyttöjä keräävät sisällöt näytetään hakutulosten kärjessä. YouTube-videoiden optimoinnin olennaisin tarkoitus on opastaa katsojia löytämään vastauksia siihen, mitä he ovat etsimässä. Tästä syystä videoiden optimointi on tärkeää aivan samaan tapaan kuin verkkosivujen optimointi ». SEO vaatii työtä, mutta sitä tarvitaan. Onneksi eri työvaiheet YouTubessa ovat voi suorittaa melko nopeastikin. Pitää vain seurata Googlen periaatetta: hakujen tekijän on saatava täysosumia, ei harhalaukauksia.

mouru kissa tähtää – videoiden hakukoneoptimointi ©marjutus.media

Videoiden hakukoneoptimointi tähtää osumiin harhalaukausten sijaan.

Videoiden hakukoneoptimointi YouTubessa piirun verran pidemmälle

Näkyvyys YouTubessa ei lepää pelkän huolellisen hakukoneoptimoinnin varassa. Hakukoneet perustuvat algoritmeihin ja algoritmit signaaleihin, joiden perusteella YouTube asettaa videot paremmuusjärjestykseen. YouTube on kiinnostunut ennen muuta katsojista ja siitä, mitä katsojat tekevät. Siksi positiivisiksi signaaleiksi määräytyy videon katseluaika, klikkausprosentti ja videon aikaansaama toiminta. Tavoitteena on saada katsojat viihtymään videon ja kanavan muun sisällön parissa mahdollisimman pitkään. 

YouTube-näkyvyys perustuu pitkälti personointiin, YouTube tarjoaa katsojalle niitä sisältöjä, joita olettaa tämän todennäköisimmin seuraavan ottamalla huomioon katsojan mieltymykset ja aikaisemmin katsomat videot. Parhaillaan katsottavaan videoon liittyvät suosittelut ovatkin taktiikka, johon YouTube-videoiden optimoinnissa kannattaa pyrkiä. Näin siksi, että hakutermien optimointi tuo vain sen verran yleisöä, kuin kyseisellä haulla on hakijoita. Algoritmeille on tärkeää myös säännöllinen lataaminen, silloin YouTube välittää sisältöä useammille ihmisille. 

Hootsuite kertoo », että YouTuben katseluajasta 70 % kuluu algoritmien suosittelemien videoiden katseluun. Kun klikkausprosentit ja katseluajat kasvavat, myös todennäköisyys saada oma videon YouTuben ehdottamien sisältöjen joukkoon kasvaa. Algoritmi pyrkii valitsemaan oikean videon jokaiselle katsojalle ja – tai oikeammin – haluaa houkutella jatkamaan katsomista.

Perusta kuntoon: YouTube-kanavan luominen

YouTube-videoiden tekeminen vaatii kotipesän. Oman YouTube-kanavan luominen varmistaa videoille paikan, jonka kautta sisältöjä pystyy jakamaan. Käytännössä YouTube kanavan aloittaminen vaatii vain Google-tunnukset, jotka kaikilla gmailin käyttäjillä jo onkin hallussaan. Kanavan luomista helpottamaan olen tehnyt ohjevideon, jonka avulla aloittelijakin onnistuu. YouTube-kanavan teko käydään läpi kohta kohdalta. Ohjevideolta löydät myös vinkkejä kuvankäsittelyyn, jotta myös YouTube-kanavan ulkoasu tulisi  kerralla kuntoon.
PS. Videon testauksessa esiin noussut käytännön vinkki: ellet pääse etenemään asetusten tallennuksessa, selaimen ruudun venyttäminen suuremmaksi saattaa auttaa kadonneen painikkeen löytymiseen.

Ennen kuin voit ladata videoita YouTubeen, tarvitset oman kanavan. Opi videosta kuinka YouTube-kanava tehdään!

Videoiden hakukoneoptimointi YouTubessa – kerralla kuntoon

YouTube-videoiden optimointi suositellaan tekemään kuntoon heti latauksen yhteydessä. Uusien kanavien näkyvyyttä auttaa myös videon jakaminen välittömästi latauksen jälkeen.

Oheiselta videolla käydään askel kerrallaan läpi, mitä eri toimenpiteet tarkoittavat YouTuben studiossa videon latauksen yhteydessä. Näin saat jo parissa minuutissa käsityksen siitä, mistä on kysymys.

Katso kohta kohdalta, kuinka videot ladataan YouTubeen ja varmistetaan samalla videon löydettävyys.

Jos sinulla on videon katsottuasi enemmän aikaa ja innostusta, löydät  seuraavaksi kymmenen kohdan listauksen, jossa käsitellään tarkemmin niitä seikkoja, joita YouTube-videoiden hakukoneoptimointi ja lataaminen vaatii.

1️⃣ Videon julkaisu YouTubessa ja avainsanojen määrittely

Videoiden julkaiseminen YouTubessa alkaa oman aiheen ja kohdeyleisön määrittelystä. Mihin tarkoitukseen video on tehty ja ketä se voisi kiinnostaa? Tässä pohdinnassa tukee arvontuottoon tutustuminen »
Hakukoneoptimointi YouTubessa ei juurikaan muusta Google-markkinoinnista, mutta vaihe on tärkeä ja pientä tottumista vaativa. Onnistumisista pääsee onnitelemaan itseään – hakusanaoptimointi on asiantuntijatyötä ja usein maksullinen palvelu. Samalla se on olennainen  taito markkinointiosaamisessa. Tärkeintä on ymmärtää kilpailutilanne ja osata luovia siinä omalla strategiallaan.

Vähemmän kilpailluista avainsanoista hyötyvät eniten ne YouTube-kanavat, joilla on vasta vähän tilaajia. Koska avainsanan tulisi olla sopivassa suhteessa käytetty, mutta ei liian kilpailtu, avainsanojen määrittelyssä kannattaa hyödyntää pitkähäntä-avainsanoja (long-tail keywords). Pitkähäntä avainsanoja voi muotoilla juuriavainsanaa kasvattamalla. Esimerkiksi mopo ei ole hyvä avainsana, mutta miten viritetään mopo saa jo tarkempia osumia. Voit tutustua tarkemmin avainsanojen määrittelyyn ja samalla Googlen mainonnan periaatteisiin » Yksinkertaisin tapa löytää YouTubessa käytettyjä avainsanoja on ottaa avuksi hakukenttä ja katsoa mitä ehdotuksia YouTube tarjoaa! Kokeile myös maksuttomia avainsanatyökaluja » kuten keywordtool.io tai etsi trendaavia sisältöjä Google Trends » sivustolta. 

Kun pääavainsana ja pari siihen liittyvää on löytynyt, sitä käytetään julkaistavan videon tiedostonimessä, otsikossa, kuvauksessa, tunnisteissa eli tageissa sekä tekstityksessä. 

2️⃣ YouTube-video tehdään löydettäväksi otsikon avulla

Otsikko on ensimmäinen asia, jonka katsoja videosta näkee sen ilmestyessä sivulle. Otsikon valinta on myös optimoinnin tärkein vaihe. Videon tekeminen ja otsikon suunnittelu kannattaa toteuttaa käsi kädessä. Suunnitteluvaiheessa voi olla mielekästä myös tutustua tarkemmin sisältösuunnittelun eri vaiheisiin ». Tärkeimmät avainsanat kuuluvat otsikkoon. Vaikka tietokoneen näkymässä otsikosta näkyy noin 70 merkkiä, puhelimissa otsikko katkeaa noin
50 merkin jälkeen. Hyvää otsikkoa suunnitellessa kannattaa siis varmistaa, ettei otsikon ajatus katkea. YouTube-videoissa hyvän otsikon tunnusmerkkejä:

  • YouTube-videon otsikko kertoo katsojille, mitä video tarjoaa
  • YouTube-videon otsikko keskittyy katsojan hakuaikeisiin
  • Otsikko kertoo katsojalle, minkä ongelman video ratkaisee
  • Katsoja pystyy päättelemään jo videon otsikosta, mitä hyötyä sen katsomisesta on
  • Hyvä otsikko YouTube-videossa vakuuttaa, kiinnostaa tai vaikuttaa katsojaan

3️⃣ Videon kuvausteksti YouTube-hakua varten

Videoiden lisääminen YouTubeen kannattaa tehdä huolella heti latausvaiheessa. Otsikon ohella katsoja saa lisätietoa videosta sen kuvaustekstistä. Kuvauksen kirjoittamisessa voi pyrkiä jopa 300 sanaan, mutta tavoitteeksi voi ottaa edes 100 sanaa. Kun katsoja klikkaa näytä lisää -linkkiä, kuvauksesta näkyy n. 100–150 merkkiä. Tässä tilassa on hyvä näkyä tärkeimmät linkit, sisällöt ja pääasialliset avainsanat jo parilla ensimmäisellä rivillä.

Kuvaustekstin linkit: Kuvauksessa olisi hyvä olla vähintään yksi linkki, esimerkiksi sisältöön viittaavalle sivustolle. Mukaan voi sisällyttää myös somelinkit. Linkeistä saa aktiivisia kirjoittamalla ne kokonaisina, eli ottaa mukaan myös osoitteiden https-alut. Kuvaustekstin toimintakehotus: Kuvaustekstissä kannattaa rohkaista katsojaa toimimaan, kommentoimaan tai ottamaan yhteyttä. Hyvä toimintakehotus myös osoittaa katsojalle, miksi kannattaa toimia.

Kun YouTube-videoiden lataamisesta tulee säännöllistä, työtä voi nopeuttaa luomalla YouTubessa latauksen oletusasetukset ». Näin videoita julkaistessa säästää aikaa perustietojen lisäämisessä. Huomaa myös, että oletusasetuksia voi aina muuttaa uuden videon lataamisen yhteydessä.

4️⃣ Videoiden lisäys YouTuben pikkukuvat mukana

Videotiedoston kanssa ladattavan pikkuvan (thumbnail) tarkoitus on herättää mielenkiintoa ja houkutella katsomaan. Mikäli pikkukuvan jättää lataamatta, YouTube tarjoaa videolta näkymää sen korvaamiseksi. Kuvan laatamista ei  ole silti syytä ohittaa: hyvä pikkukuva on kuin videosi pieni mainosjuliste. Lisäksi pikkukuvat auttavat pitämään yllä kanavalla yhtenäistä, tunnistettavaa ilmettä tai tyyliä.

Visuaalisesti erottuvassa pikkukuvassa on olennaista rajaus, selkeästi taustasta erottuva etuosa ja kuvan korkea resoluutio. Kuvan pitää näyttää hyvältä pienessäkin laitekoossa. Tutustu blogin tekstiin visuaalisesta viestinnästä » ja typografian käytöstä ». Tekstin loppuosan linkkivinkeistä löydät myös lisää vinkkejä pikkukuvan tekoon.

5️⃣ Videotagit eli tunnisteet auttavat videoita löytymään

YouTube-videoiden yhteyteen lisättävät tagit ovat tunnisteita, jotka osaltaan edistävät videon löydettävyyttä. Avainsanat lisätään myös tageihin ja tälläkin kertaa edetään tärkeimmät avainsanat edellä. Google ei suosittele liioittelua tagien määrässä ja korostaa, että niiden tarkoitus on vain auttaa katsojia löytämään sisällöt helpommin ». Katsojien lisäksi tagit kuitenkin palvelevat YouTubea. Näin se osaa paremmin luokitella videon sisällön. Tunnisteissa kannattaa hyödyntää jo kertaalleen avainsanan määrittelyn yhteydessä koottuja avainsanoja ja ilmaisuja. Jos tunnisteet kertovat aidosti videon sisällöstä, noin 20 tagia ei ole liikaa.

6️⃣ Oma kanava YouTubeen – luokalla on väliä?

Luokat, eli aiheeseen liittyvät kanavat ovat tagien tapaan YouTuben perinteinen tapa luokitella sisältöjä. Vaikka algoritmit kehittyvät, aiheeseen liittyvä kanava on edelleen syytä huomioida. Latausten oletusasetuksissa YouTube-studiossa voi valita myös aiheeseen liittyvän oletuskanavan. YouTube suosii yhdenmukaisuutta ja oletusasetukset myös nopeuttavat videoiden lataamista. Suosittuja aihekanavia ovat komediat, viihde, ohjevideot ja musiikki. Suositut aihekategoriat keräävät myös suurimmat yleisöt.

7️⃣ Älä pelkää kommentteja

YouTube suosii vuorovaikutusta ja mahdollistaa sen kommenttikentän kautta. Kommenttikenttää on turha piilottaa, vaikka se onkin mahdollista. Kommentit voivat olla myös hyödyllisiä, jos niiden kautta saa uusia ideoita ja ajatuksia. Asiattomia kommentteja ei tarvitse jättää näkyviin, koska jo videoiden julkaisemisen yhteydessä voi asetuksista hyväksyä vain ne kommentit, joiden haluaa jäädä näkyviin.

8️⃣ YouTube-videoiden tekstittäminen parantaa saavutettavuutta

Videoiden hakukoneoptimointiin ja lataamiseen  liittyy myös videon tekstittäminen. Tekstityksen päätarkoituksena on lisätä saavutettavuutta, mutta myös hakukoneet tunnistavat videoiden tekstityksen. Tästä syystä avainsanat kannattaa lisätä myös tekstiin. Jos seuraat verkkosivujen sisällöntuotannossa kuvattua käsikirjoittamisen viittä vaihetta », videoiden tekstittäminen tulee helpommaksi. Lisäksi tekstittämisestä hyötyvät ne katsojat, jotka katsovat videoita ilman ääntä.

9️⃣ Päätösruudut YouTube-kanavan optimoinnissa

Kun videon lataa YouTubeen, asetuksen päätyvät lopulta paatosruutujen ja korttien valintaan. Nämä elementit on suunniteltu pitämään katsojat YouTube-kanavalla. Korttien ja päätösruutujen kautta katsojia voi ohjata siirtymään seuraavaan sisältöön. Aikjanaa muokkaamalla voi valita missä videon kohdassa kortittien haluaa tulevan esiin. Näet esimerkin päätösruudusta edellä esitetyn julkaisuvideon kohdassa 2:34.

Aloittavalle kanavalle hyödyllisiä kortteja ovat ohjaus soittolistoihin ja kirjautumispyynnöt kanavalle. Päätösruutujen muokkauksessa kannattaa pitää kiinni kohtuudesta: katsoja pystyy klikkaamaan vain yhtä asiaa kerrallaan.

🔟 Tarkistukset ennen videon julkaisua YouTubessa

Ennen kuin YouTube julkaisee ladattavan videon, se tekee vielä tarkistuksia mm. tekijänoikeuksia koskien. Tarkkuutta vaatii etenkin kaupallisen musiikin käyttö. YouTube voi esimerkiksi estää videon, jos siinä käytetyn musiikin julkaisija ei ole antanut lupaa musiikin käyttöön. Musiikin osalta kannattaakin suosia ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan tarjottua musiikkia esimerkiksi PublicDomain4U » sivustolta. Teoston sivuilla tekijänoikeuksiin ja -vaatimuksiin voi tutustua tarkemmin myös YouTube-videoiden osalta ».

YouTuben analytiikka näkyvyttä tukemassa

YouTuben analytiikka ei keskity suoranaisesti hakukoneoptimointiin. Sen sijaan YouTube Studion tilastot-välilehdeltä löytyvä mittaristo antaa hyviä vinkkejä siitä, kuinka omia videosisältöjä voi kehittää. Mittareita ovat mm. näyttökerrat, katseluaika ja yleisön pysyvyys.  Tilastot myös kertovat, missä vaiheessa videota katsojat lopettavat katselun. Nämä erittelyt ohjaavat tekemään videoita siten, että ne saisivat pidempiä katseluaikoja. Nopea tapa seurantaan on ladata puhelimeen YouTube studion sovellus, vaikka aivan kaikki raportit eivät näy mobiililaitteilla. Kannattaa huomata, että YouTube ja YouTube Studio toimivat selaimessa toisistaan erillisinä näkyminä. Näin palvelut ovat myös omia erillisiä sovelluksiaan. 

Videoiden hakukoneoptimointi ja lisääminen YouTubeen kannattaa

Edellä on kuvattu oleellisimmat askeleet, joita on syytä huomioida kun lataa videoita YouTubeen. Kun käytännöt alkavat tulla tutuiksi ja videoiden tekeminen rutiiniksi, kanavan rakenteeseen voi alkaa luoda soittolistoja. Myöhemmin yleisöä voi kasvattaa ja videoiden jakelua nopeuttaa jopa mainonnan avulla. Blogin sisällöissä löytyy lisää artikkeleja YouTuben sisällöistä ja videomainonnasta. Tutustu tarkemmin:

Videoiden hakukoneoptimointi: linkit ja vinkit

KeyWordTool | Helppokäyttäinen maksuton aivansanatyökalu »
Influencer Marketing Hub | Hyviä ideoita pikkukuvan tekoon »
Hubspot | Hyvä koonti ja vinkkejä tagien käytöstä »
Entre Resource | Perusteluja YouTube kategorioiden käytölle 2022 »

Vielä jaksaa? Saattaisit pitää myös näistä: