hyvä mainosvideo pitää yllä vauhtia

Hyvä mainosvideo

Hyvä mainosvideo ei vitkastele

Hyvä mainosvideo lyö tallan pohjaan

Millainen on hyvä mainosvideo? Suomalainen sanoo, että lyhyestä virsi kaunis ja samaa tukevat myös tutkimukset. Jo ensimmäiset sekunnit ratkaisevat. Ollakseen hyvääkin parempi, mainosvideon tulee sisältää myös otteessaan pitävä tarina. Jotta hyvä videomainos toimisi markkinoinnissa, sen on myös upottava valittuun kohderyhmään ».
Kun mainosvideo kertoo tarinan, joka on yhtä aikaa valaiseva, hauska ja merkityksellinen – ollaan miltei maalissa. Mainosvideoissa keskeistä on mainostettavan tuotteen sitominen arvoihin tai mielleyhtymiin. Ne kiinnostavat mediakulttuurin » tutkijoita, sillä juuri mainokset paljastavat tai vahvistavat ajassa vallitsevia asenteita ja ilmiöitä.

Brändivideo kohdalleen

Brändäys ja mainonta nojaavat tukevasti visuaaliseen tarinankerrontaan ». Mieleenpainuvat ja viihdyttävät viestit kommunikoivat tehokkaasti, mutta kaikki käsittelevät niitä omien kokemustensa kautta. Elinympäristömme ohjaa meitä tekemään tulkintoja, joita maustavat erilaiset kulttuuriset viittaukset. Merkkien ja symbolien » tarinallisuus kerää kaupallisiin viesteihin merkityksiä, jotka joko opitaan tai syntyvät luonnostaan. Niinpä hyvä mainosvideo saa tarinaansa syvyyttä tarkkaan harkitulla sisällöllä.

Esimerkillisen hyvä mainosvideo

Mainoselokuvassa puolueellisuus ja asenteellisuus on sallittua, kunhan se on osuvaa. Hyvä brändivideo ei anele ostamaan, se luo mielikuvia. Kun edellisessä blogissa tutustuimme videoelokuvan brändinrakennukseen », nyt katsomme tarkemmin, mistä hyvä mainosvideo on tehty ja mitä merkityksiä ja elementtejä siitä voi poimia? Näemme myös, kuinka videomainoksen tarinan voi esittää tarkasti yhdessä ainoassa minuutissa. Esimerkkinä toimii Voitto-mainoselokuvakilpailun » vuoden 2020 online-videosarjan voittaja.

Kirpeän hyvä mainosvideo täynnä terveyshyötyjä

Tyrni Heinosen videomainos tehtiin yrittäjän tarpeeseen saada tuotteelleen ja brändille näkyvyyttä. Tyrnimarjan terveyshyödyt ovat tunnettuja, mutta marjan suosiota haittasi sen kirpeys. Heinosella oli vahva luotto oman tuotteensa makuun ja menekkiin,  kunhan ihmiset kiinnostuisivat sitä maistamaan. Hyvä mainosvideo olisi loistava tapa tutustuttaa ihmiset brändiin ja tuotteeseen. Valmis mainoselokuva paketoitiin uniikin tuotteen hyötyjen ympärille. Olennaisessa osassa on kuitenkin Heinonen itse, entinen trokari Itä-Helsingistä. Nokkelasti pääosassa hyörivä toimitusjohtaja on tiukasti brändinsä keulakuva aivan kuten brändimarkkinoinnin » tekstissä vilahtaneet Branson tai Jobs.

Tyrni Heinonen tietää kuinka tehdään hyvä mainosvideo ja kunnon mehua.

1. The Real Thing – mainoselokuvaa aidossa ympäristössä

Mainoselokuvan tarina alkaa napakasti. Jo alkukuvassa tyrnituotteita myyvä Tyrni Heinonen esittelee itsensä raitistuneeksi vanhaksi trokariksi. Pian seuraamme aidoilla kuvauspaikoilla ». Heinosen matkaa Helsingin kaduilla asiakkaan luota toiselle. Mainosvideon tapahtumat viittaavat diilaukseen ja ääniraidalla Heinonen kertoo tuotteiden hyvistä ominaisuuksista. Matka käynnistyy teollisuusalueelta, jossa Heinonen mustissa aurinkolaseissa kurvaa Ladallaan kohti kaupunkia. Hän tapaa ensimmäisen asiakkaan, vilkaisee olkansa yli jakaa tyrnimehupullon suoraan auton takakontista. Autossa lasketaan setelitukkuja.


Seuraavan tyrnimehudiilin Heinonen tekee verkkoaidan läpi välittömästi mehusta piristyville asiakkaille. Sen sijaan kauppa isän ja pikkupojan kanssa keskeytyy. Hidastetussa kuvassa oranssi pullo kaatuu vihreälle nurmikolle. Ehkä virkavalta on saapumassa juuri paikalle. Seuraavat kaupat tapahtuvat vaivihkaa marketin edustalla ja suoraan kadulla. Heinonen jakaa myös tyrnimarjamaistiaisia Ladansa takapenkillä. Ilmeet kertovat hyvästä mausta. Videomainos päättyy lupaavalla sloganilla ”tyrnimehut kotiinkuljetuksella suoraan Ladan takakontista”.

2. Mielenkiinto herää ja rikollisen hyvä mainosvideo koukuttaa

Uteliaisuutemme herää: miksi Heinosen tyrnituotteita on pakko saada? Videomainos esittelee tyrnin vaarallisen hyvänä terveyspommina, joka koukuttaa ja sopii kaikille. Katsojana saamme mielihyvää seuratessanne Heinosen tavarantoimitusta nostalgisella vanhalla Ladalla tai tunnistaessaan asiakkaiden joukossa tuttuja kasvoja. Myös elämäntapamuutoksen läpikäyneen Heinosen ääni taustalla vahvistaa tyrnituotteiden ihmeitä tekevää voimaa.

3. Videomainos täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Mainosvideo luottaa suoraviivaiseen toimintaan seuratessamme Heinosen matkaa asiakkaan luota toiselle oranssin Ladan ratissa. Toisinaan asiakas saa supermehusta välittömästi virtaa, toisiaan yllättävä välintulo keskeyttää kaupankäynnin. Vuorosanat puuttuvat, tapahtumien taustalla kuulemme vain Heinosen tuotetietoa jakavan kertojaäänen. Tunteiden tasolla » Heinosen diilausmatka tarjoaa ripauksen jännitystä ja tyrnimehu supervoimia maistuvassa muodossa. Videolla kaiken oleellisen ehtii esittää yhdessä minuutissa.

4. Oranssi on uusi musta: mainoselokuvan symboliikka

Lyhytkin mainosvideo saattaa sisältää kosolti symboliikkaa. Heinosen tuotteiden symboliväri on tyrnimarjan oranssi. Oranssin Ladan konepeltiin on maalattu tunnus ”I Got 99 problems But The Juice Ain’t One”. Lause viittaa Heinosen katu-uskottavuuteen sekä 2000-luvun alun räppäri Jay-Z:n kappaleeseen. Ankaran harmaasävyisestä kuvamaailmasta erottuva kirkas oranssi näkyy myös mainoksen lopputekstien alla. Harkittu värien käyttö » korostaa tuotteiden herkullista ja hyvää tekevää voimaa – ja tuo valoa asiakkaiden elämään. Osa heistä saa tyrnimehusta niin paljon virtaa, että yltyy välittömästi voimanponnistuksiin. Syrjässä katseilta tehtävät kaupat vihjaavat, että asiakkaat ovat valmiita ottamaan riskejä saadakseen tyrnituotteita. Samalla hip hop -tyyppinen äänimaailma sisältää viittauksia alakulttuuriin. Vaaran tunnetta pehmentää sympaattisen loppuun ajettu Lada. Myös Heinosen kertojaääni toimii kontrastina kuvissa nähtävälle kaupankäynnille.

hyvä mainosvideo tyrnistä

Hyvä mainosvideo poimii päältä parhaat käytännöt

5. Mainoselokuvan lukeminen – tietäjät tietää

Mainoselokuvan esitystapa ja henkilöhahmot antavat elokuvista tuttuja viittauksia rikostarinoihin ja -sarjoihin. Myyntitilanteet, minigrip-pusseissa myytävät marjat ja takaluukusta nostetut pullot on helppo liittää päihteisiin. Laittomalta vaikuttava kaupankäynti lisää asiakaskohtaamisiin ripauksen jännitystä. Stereotypiat sekä välähdyksissä Heinosen asiakkaina nähtävät tutut kasvot kuten Erin tai rap-yhtye Notkea Rotta tuovat mukaan huumoria. Näistä vihjeistä ymmärrämme, että ongelmakäytön sijaan kyse on itseironiasta. Mainos leikittelee sekä Tyrni Heinosen omalla taustalla, että tyrnimehun ilmeisellä haluttavuudella – oli se sitten laitonta tai ei. Hyvä mainosvideo on purkitettu ja pullon korkki on kiinni.

Saattaisit pitää myös näistä:

Värien käyttö herättää tunteita ja vaikuttaa käyttäytymiseemme. Siksi värejä hyödynnettään niin markkinoinnissa, taiteessa kuin graafisessa suunnittelussa. Tutustu värien käyttöön!

Kuinka eri taiteilijat ovat rakentaneet henkilöbrändiään ja millainen on hyvä henkilöbrändi? Tutustu taitelijaesimerkkeihin!

80-luvun tyyli inspiroi yhä, sillä sen sanotaan viimeinen vuosikymmen, jolla oli aidosti oma estetiikkansa. Tutustu ajan rohkeaan luovaan energiaan!