elokuvien tapahtumapaikat ©Marju Aavikko

Elokuvien kuvauspaikat

Elokuvien kuvauspaikat ja Euroopan matkakohteet

Matkakohteena elokuvien kuvauspaikat?

Elokuvien kuvauspaikat kiehtovat yhtä varmasti kuin elokuvien kuvitteelliset maailmat. Monesti elokuvan lumo nojaa sen tapahtumapaikkaan. Useat tutut Euroopan matkakohteet palvelevatkin sekä filmiryhmiä että matkailevia elokuvan ystäviä. Erikoistehosteiden ja jälkituotantojen kulta-aikana elokuvien kuvauspaikat vetävät puoleensa. Poikkeusaika ei estä matkakuumetta ja haaveilu onnistuu kotioloissa muiden epidemia-ajan rutiinien ohessa ». Suosituimmat, halvimmat, erikoisimmat tai kauneimmat matkakohteet odottavat verkossa otollista matkustusajankohtaa. Nojatuolimatkailu ei vaadi rokotuksia ja elokuvat tapahtumapaikkoineen ovat vain napinpainalluksen päässä. Euroopan matkakohteet on muisteltu blogin lopussa ja joillakin meistä elokuvien kuvauspaikat saattavat löytyä nytkin aivan nurkan takaa.

Elokuvien kuvauspaikat hurmaavat Allenin filmissä.

Elokuvan tapahtumapaikat osana tarinaa

Usein elokuvan tapahtumapaikka saa tarinassa keskeisen roolin. Woody Allenin elokuva Midnight in Paris kuuluu monen suosikkielokuviin. Sumeilematta romanttinen elokuva kävelyttää aikamatkalle öiseen Pariisiin 1920-luvun taidepiireissä ja 1890-luvun Belle Epoquen ajassa ». Elokuva pokkasi vuoden 2011 Oscarien jaossa » palkinnon parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta ja kuuluu Allenin menestyneimpiin elokuviin. Onko ihme, että ohjaajaveteraani suunnittelee kuvaavansa jälleen kerran Pariisissa ». Viime maaliskuussa Pariisiin mieluili myös suomalainen filmausryhmä Tove-elokuvan » kuvausryhmä. Kuvaussuunnitelmat menivät epidemian myötä uusiksi ja korvaava kuvauspaikka löytyi yllättäen Turusta.

Elokuvien kuvauspaikat Turussa – varför Paris vi har ju Åbo?

Yllättäen? Eipä aivan, sillä listattiinpa Euroopan matkakohteet tai elokuvien kuvauspaikat, Turku pysyy esillä. Tammikuussa New York Times -lehti kokosi paikat », johon vuonna 2021 kannattaa matkustaa. Turun linna on myös valittu maan parhaaksi nähtävyydeksi ». Kun epidemia lopulta hellittää, kotimainen kaupunkilomakohteemme saattaa kiinnostaa kauempaakin saapuvia.

Elokuvakaupunki Turku on ollut määrätietoisesti jo koko 2000-luvun, kiitos kaupungin taloudellisen tuen ja Länsi-Suomen elokuvakomission ». Elokuvien kuvauspaikat ovat löytyneet Turusta jo yli 50 pitkään elokuvaan. Allenia mukaileva Midnight in Pinella on toki vielä kuvaamatta. Pinella, entinen kulttuuri- ja taidemaailman kantapaikka » on yksi Suomen vanhimmista ravintoloista ja kantapöydissään istuneet Topelius, Lönnrot ja Runeberg saattaisivat maustaa monta tarinaa.

Euroopan matkakohteet on haettava poikkeusaikoina omilta kotinurkilta.

Elokuvakaupunki Turku

Turku alkoi kasvattaa mainettaan elokuvakaupunkina 2000-luvulla Aku Louhimiehen esikoiselokuvan » myötä. Turun Ylioppilaslehti » on muistellut tarkemmin niitä vaiheita, jotka nostivat Turun suosituksi elokuvien kuvauspaikaksi. Nyt maamme ensimmäisen äänielokuvan » kotipaikka tähyää aikaan, jolloin Turussa kuvatut elokuvat voivat olla sen matkailuvaltti. Monet Euroopan matkakohteet hyötyvät elokuvamatkailusta, eikä Turku tee poikkeusta. Movie Walk -kävelykierros » maksaa vain kympin ja kierroksella läpikäydään 2000-luvulla Turussa kuvattujen elokuvien kuvauspaikkoja. Omatoimiretkeilijä voi hyödyntää Turun kaupungin sivuston elokuvakaupunkikarttaa ».

Filmauspaikalla on väliä

Elokuvatuotannot tuovat filmauspaikoilleen rahaa erilaisten palvelujen käyttäjinä ja kasvattavat paikan markkina-arvoa vielä pitkään kuvausten päätyttyä. Suositun elokuvan tuoma näkyvyys päihittää parhaatkin mainoskampanjat. Tuttu elokuva voi ohjata matkakohteiden valintaa tietoisesti tai tiedostamatta. Location, location, location on määräävä hokema matkakohteen hotellin valinnassa ja sama pätee myös kuvauspaikkojen löytämiseen.

elokuvien kuvauspaikat mourun matkassa ©Marju Aavikko

Elokuvien kuvauspaikat houkuttelevat myös turisteja

Mitä elokuvien kuvauspaikat kertovat?

Täydellisen kuvauspaikan löytäminen ei ole helppoa, mutta kuvaaminen studiossa ei korvaa aitoa lokaatiota. Elokuvien kuvauspaikat antavat tarinoille taustaa ja ovat olennainen osa visuaalista tarinankerrontaa ». Kuvauspaikka kertoo katsojalle elokuvan tyylilajista ja tilanteista, joita kyseisessä paikassa kehittyy. Vaikka elokuvan tapahtumapaikka valikoituu sen tarinaa ja tunnelman mukaan, päätöksiin vaikuttavat lukuisat käytännön rajoitukset budjetista lähtien. Siksi oikean ilmapiirin tallentaminen on osumista oikeaan paikkaan, mutta myös oikeaan aikaan.

Kuvauspaikkajärjestäjät: Tervetuloa Suomeen

Olemme tottuneet siihen, että Euroopan matkakohteet tarjoavat upeat puitteet kuvauksille. Toki meiltä Suomessakin on nähtävää, mutta elokuvien kuvauspaikat vaativat muutakin kuin kauniita maisemia. Kun kuvauspaikkoja etsitään, kuvauspaikanjärjestäjien on otettava huomioon luvat, logistiikka, olosuhteet ja tietenkin tuotantobudjetti. Eikä mikään pakota kuvaamaan tarkasti tarinaan nimetyssä paikassa. Huojennusta kuvauspaikan valintaan tuovat myös elokuvakomissioiden tuotantokannustimet. Ne ovat houkutelleet kotimaisia tuotantoja Turkuun ja kuvauspaikkajärjestäjiä on saatu Suomeen tutustumaan Hollywoodista asti. Oulun seudulla on kuvattu kansainvälisiä TV-sarjoja », Tampereella Hollywood-tuotantoja ja poikkeusolot tuovat lisää hankkeita ». Monessakaan maassa ei ole voitu kuvata huoletta, mutta Suomi on säilynyt verrattain turvallisena.

Euroopan matkakohteet ja elokuvien filmauspaikat

Media on rakastanut listauksia jo antiikin ajoista lähtien: ensimmäisiä koottiin houkuttelemaan matkailijoita maailman seitsemän ihmeen » pariin. Paikoilla on voimaa. Nykymatkailijat saavat elämyksiä historiallisten kohteiden lisäksi fiktiivisten maailmojen kuvauspaikoista. Kun Euroopan matkakohteet lopulta avautuvat, lyhyen lentomatkan takana odottaa lukuisia tuttujen elokuvien kuvauspaikkoja. Sitä odotellessa esittelyssä viisi tuttua tai vielä vähemmän tuttua Euroopan matkakohdetta, joihin voi tehdä nojatuolimatkoja elokuvien parissa:

Elokuvien kuvauspaikat

Elokuvista tutut kaupungit

elokuvien kuvauspaikat ©Marju Aavikko

Elokuvien kuvauspaikat Pariisissa

Kun listataan Euroopan matkakohteet ja elokuvien filmauspaikat, ensimmäisten joukossa nousee esiin Pariisi. Osaksi elokuvien ansiosta Pariisi tuo vahvoja mielikuvia, muistoja tai odotuksia. Lumièren veljesten myötä Pariisi löytyy jo maailman ensimmäisestä elokuvasta » 1895 ja elokuvien Pariisiin löytää vuosikymmeneltä toiseen. Bertolucci vei 1970-luvulla viimeisen Tangon Pariisissa » ja Polanski, Harrison Ford ja Frantic » juoksuttivat meitä 1980-luvun lopun Pariisissa. 1990-luvun avasi Pont-Neufin rakastavaiset » ja päätti John Frakenheimerin Ronin ». Varsinaiseksi Elokuvien kuvauspaikat Pariisissa

Pariisi-elokuvaksi nousi vuonna 2001 julkaistu Amélie ». Sen viehättävään maailmaan pääsee hyppäämään helposti Sacre Coeurin ja Montmartren ympäristössä, unohtamatta pientä kahvilaa, jossa Amélie työskenteli: Café des Deux Moulins, 15 Rue Lepic.

Viisi vuotta Amélien menestyksen jälkeen Audrey Tautou kuljetti katsojia jälleen Pariisissa, nyt Da Vinci -koodia » selvittäen. Elokuvan kuvauspaikat ei vaadi vastaavaa jahtia, sillä filmauspaikat on listattu » tarkasti niin Pariisissa kuin kanaalin toisella puolella.

Pariisissa kuvatuista elokuvista omaa luokkaansa on blogin alussa esitelty ja lähes kokonaan aidoilla kuvauspaikoilla kuvattu Midnight in Paris. Päiväkuvat edustavat Pariisin tunnettuja nähtävyyksiä ja keskiyön aikaan herää myyttinen Pariisi ». Elokuvan Pariisi on aito, ihastuttava matkakohde sekä paikka, jossa menneisyys kohtaa nykyisyyden ja taru muuttuu todeksi. Woody Allen ja hänen kuvausryhmänsä saivatkin kaupungilta kuvausluvan monin erityisiin paikkoihin. Verkosta löydät tarkan listan elokuvan kuvauspaikkoihin ».

Ehkä kaikkein lumoavimmin Pariisin maamerkit voi löytää Rottatouillen maailmasta ». Pixarin ja Disneyn yhteistyö vuodelta 2006 loihtii täydellisen Pariisin yhdistämällä animaation, nostalgian ja fantasian. Ratatouille Pariisin ei tosiasiallisesti voi matkustaa, mutta sen kuvitteellisen ihannekaupungin tavoittaa kotisohvallakin.

Rooma – elokuvien kaupunki

euroopan matkakohteet rooma ©Marju Aavikko

Elokuvien kuvauspaikat olivat aikanaan kuin Pixarin animaatiomaailma: täydellisiä kopioita todellisuudesta, mutta mahdottomia matkakohteita. Elokuvien tapahtumapaikka oli lähes poikkeuksetta studio. 

Vuonna 1952 Hollywoodissa poikettiin perinteistä kaavasta. Se tarkoitti matkustamista Eurooppaan ja aidoille kuvauspaikoille Roomaan. William Wylerin Loma Roomassa -elokuva on siitä asti innoittanut matkailijoita ympäri maailmaa. Samalla elokuvatuotannot ovat ottaneet aidot kuvauspaikat omakseen.

Seuraavat ikoniset Roomakuvat valkokankaalla nähtiin 1960 Federico Fellinin La Dolce Vitassa. Rooma ei ole vain Audrey Heburnin tai Anita Ekbergin säihkettä. Se on aito ja todellinen elokuvakaupunki. Cinecittàn historiallisissa studioilla » on kuvattu koko joukko sekä italialaisia että Hollywood-elokuvien klassikoita Kleopatrasta ja Barbarellasta Scorsesen Gangs of New Yorkiin asti. Studiot ovat mainio matkakohde, sillä ne sijaitsevat vain 9 kilometrin päässä kaupungista. Tutustu myös italialaisiin muotoiluklassikoihin ».

2000-luvulla Roomassa kuvatuista elokuvista » näkyvin on La Grande Bellezza. Eikä vain siksi, että se ansaitsi 2013 vieraskielisen elokuvan Oscarin, vaan koska Rooma ja sen öisen kadut saavat elokuvassa arvoisensa kunniaosoituksen. La Grande Bellezzan kuvauspaikat » ovat mahdollisia vierailukohteita heti seuraavalla Rooman matkalla.

Suosittu elokuvien kuvauspaikka Praha

elokuvien kuvauspaikat praha ©Marju Aavikko

Kaarlen silta » Prahassa on tuttu paikka filmihulluille, sillä komea siltä on usean elokuvan kuvauspaikka. Mission Impossible » vuodelta 1996 sisältää monia tuttuja kohtauksia Prahasta ja mm. Tom Cruisen pudottautumisen sillalta Vltava-jokeen. Vuonna 2011 Cruise ja Mission Impossible -tiimi palaavat takaisin sillalle Ghost Protocolissa.

Pitkin 2000-lukua elokuvien kuvauspaikat ovat osuneet Prahaan » lukemattomissa muissakin ulkomaisissa tuotannoissa. Vuonna 2006 Prahassa kuvattiin mm. The Illusionist » ja ensimmäinen Daniel Craigin tähdittämä James Bond -elokuva Casino Royal ».

Kaikki sai alkunsa vuoden 1985 Amadeuksesta. Kun Milos Forman » palasi filmaamaan rautaesiripun taakse vanhaan kotimaahansa lähes valmiisiin lavasteisiin. Forman sai kuvattua mm. oopperakohtaukset aidossa ympäristössä » Prahan Stavovské divadlo -kansallisteatterissa. Formanin komealla uralla Amadeus on säilyttänyt asemansa täysosumana ja jopa parhaana koskaan tehtynä elokuvana taiteilijasta ja tämän luomisprosessista ».

Historiallinen Krakova

Puola on nousussa elokuvien kuvauspaikka ja 2019 jälkeen kansainväliset hankkeet ovat saaneet Puolassa huomattavia elokuvakomissioiden tukia ». Puolaa on nähty filmillä toki aikaisemminkin ja Varsovan ohella elokuvahullut tuntevat kauniin Krakovan.

Jo vuonna 1996 menehtyneen puolalaismestari Krzysztof Kieslowskin tuotannosta tunnetaan parhaiten kansainvälisesti menestynyt väritrilogia ». Sitä edelsi vuonna 1991 Veronikan kaksoiselämä. Tätä elokuvallista runoutta » kuvattiin Pariisin ohella Krakowan kaduilla.

elokuvien kuvauspaikat puola krakova ©Marju Aavikko

Puolan historiallinen vanha pääkaupunki ja Roman Polanskin » kotikaupunki on ikuistettu moniin elokuviin », mutta tunnetuin Krakovassa kuvattu elokuva on edelleen Steven Spielbergin Schindlerin lista. Elokuvan kuvauspaikkoja löytyy Kazimierzin kaupunginosan vanhoista juutalaiskortteleista ja Schindlerin vanha emalitehdas » toimii nykyään museona.

Porto ihastuttaa

Jotkut elokuvat ovat ottaneet nimensä suoraan tarinan tapahtumapaikasta. Tuttuja esimerkkejä ovat mm. Casablanca, Philadelphia, Fargo ja München. Viime vuonna Sodankylän elokuvajuhlilla nähtiin nuorena menehtyneet Anton Yelchin tähdittämä elokuva Porto » vuodelta 2016. Kuvauksellinen Porton kaupunki hengittää elokuvan taustalla ja hyödyntää sen ainutlaatuista miljöötä. Euroopan matkakohteet saavat Portosta uuden lisän monen elokuvan nähneen mielissä.

Nimikkoelokuvasta huolimatta Porto tunnetaan elokuvahullujen parissa hieman epätavallisemmasta syystä. Se on Harry Potterin ystävien matkakohde samoin kuin Warner Brosin Studio » Lontoossa tai Edinburgh » Skotlannissa. Erikoista Porton kohdalla on se, vaikka kaupungissa on mahdollisuus tehdä jopa Harry Potter -kiertoajeluja », Potter -elokuvia ei ole kuvattu Portossa. Elämykset syntyvät kaupungin ympäristöstä sen yhteydestä Potteriin. J.K. Rowling asui kaupungissa, opetti englannin kieltä ja työskenteli käsikirjoituksensa kanssa. Kerrotaan, että tuona aikana Rowling sai inspiraatiota kaupungista, sen kahviloista ja kaupoista. Tunnetuin näistä on 1906 rakennettu Livraria Lello -kirjakauppa. Nykyään tämä korunkaunis kirjakauppa tunnetaan Harry Potter -kirjakauppana ».

Saattaisit pitää myös näistä, katso lisää: