elokuvien tapahtumapaikat ©Marju Aavikko

Elokuvien kuvauspaikat

Elokuvien kuvauspaikat ja Euroopan matkakohteet

Matkakohteena elokuvien kuvauspaikat?

Elokuvien kuvauspaikat kiehtovat yhtä varmasti kuin elokuvien kuvitteelliset maailmat. Monesti elokuvan lumo nojaa sen tapahtumapaikkaan. Useat tutut Euroopan matkakohteet palvelevatkin sekä filmiryhmiä että matkailevia elokuvan ystäviä. Erikoistehosteiden ja jälkituotantojen kulta-aikana elokuvien kuvauspaikat vetävät puoleensa. Poikkeusajatkaan eivät estä matkakuumetta ja haaveilu onnistuu kotioloissa muiden epidemia-ajan rutiinien ohessa ». Suosituimmat, halvimmat, erikoisimmat tai kauneimmat matkakohteet odottavat verkossa otollista matkustusajankohtaa. Nojatuolimatkailijalle elokuvat ja niiden tapahtumapaikat ovat vain napinpainalluksen päässä. Euroopan matkakohteet on muisteltu blogin lopussa ja joillakin meistä elokuvien kuvauspaikat saattavat odottaa aivan nurkan takana.

Elokuvien kuvauspaikat hurmaavat Allenin filmissä.

Elokuvan tapahtumapaikat osana tarinaa

Usein elokuvan tapahtumapaikka saa tarinassa keskeisen roolin. Woody Allenin elokuva Midnight in Paris kuuluu monen suosikkielokuviin. Sumeilematta romanttinen elokuva kävelyttää aikamatkalle öiseen Pariisiin 1920-luvun taidepiireissä ja 1890-luvun Belle Epoquen ajassa ». Elokuva pokkasi vuoden 2011 Oscarien jaossa » palkinnon parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta ja kuuluu Allenin menestyneimpiin elokuviin. Onko ihme, että ohjaajaveteraani suunnittelee kuvaavansa jälleen kerran Pariisissa ». Pariisiin mieluili myös suomalaisen Tove-elokuvan » kuvausryhmä. Kuvaussuunnitelmat menivät epidemian myötä uusiksi ja korvaava kuvauspaikka löytyi yllättäen Turusta.

Elokuvien kuvauspaikat Turussa – varför Paris vi har ju Åbo?

Yllättäen? Eipä aivan, sillä listattiinpa Euroopan matkakohteet tai elokuvien kuvauspaikat, Turku pysyy esillä. Tammikuussa New York Times -lehti kokosi paikat », johon vuonna 2021 kannattaa matkustaa. Turun linna on myös valittu maan parhaaksi nähtävyydeksi ». Epidemia lopulta hellittäessä kotimainen kaupunkilomakohteemme saattaa kiinnostaa kauempaakin saapuvia.

 

Elokuvakaupunki Turku on ollut määrätietoisesti koko 2000-luvun, kiitos kaupungin taloudellisen tuen ja Länsi-Suomen elokuvakomission ». Elokuvien kuvauspaikat ovat löytyneet Turusta jo yli viiteenkymmeneen pitkään elokuvaan. Allenia mukaileva Midnight in Pinella on toki vielä kuvaamatta. Pinella, entinen kulttuuri- ja taidemaailman kantapaikka » on yksi Suomen vanhimmista ravintoloista ja kantapöydissään istuneet Topelius, Lönnrot ja Runeberg saattaisivat maustaa monta tarinaa.

Euroopan matkakohteet on haettava poikkeusaikoina omilta kotinurkilta.

Elokuvakaupunki Turku

Turku alkoi kasvattaa mainettaan elokuvakaupunkina 2000-luvulla Aku Louhimiehen esikoiselokuvan » myötä. Turun Ylioppilaslehdessä » on muistellut tarkemmin niitä vaiheita, jotka nostivat Turun suosituksi elokuvien kuvauspaikaksi. Nyt maamme ensimmäisen äänielokuvan » kotipaikka tähyää aikaan, jolloin Turussa kuvatut elokuvat voivat olla sen matkailuvaltti. Monet Euroopan matkakohteet hyötyvät elokuvamatkailusta, eikä Turku tee poikkeusta. Movie Walk -kävelykierros » maksaa vain kympin ja kierroksella läpikäydään 2000-luvulla Turussa kuvattujen elokuvien kuvauspaikkoja. Omatoimiretkeilijä voi hyödyntää Turun kaupungin sivuston elokuvakaupunkikarttaa ».

Filmauspaikalla on väliä

Elokuvatuotannot tuovat filmauspaikoilleen rahaa erilaisten palvelujen käyttäjinä ja kasvattavat paikan markkina-arvoa vielä pitkään kuvausten päätyttyä. Suositun elokuvan tuoma näkyvyys päihittää parhaatkin mainoskampanjat. Tuttu elokuva voi ohjata matkakohteiden valintaa tietoisesti tai tiedostamatta. Location, location, location on määräävä hokema matkakohteen hotellin valinnassa ja sama pätee myös kuvauspaikkojen löytämiseen.

elokuvien kuvauspaikat mourun matkassa ©Marju Aavikko

Elokuvien kuvauspaikat houkuttelevat myös turisteja

Mitä elokuvien kuvauspaikat kertovat?

Täydellisen kuvauspaikan löytäminen ei ole helppoa, mutta kuvaaminen studiossa ei korvaa aitoa lokaatiota. Elokuvien kuvauspaikat antavat tarinoille taustaa ja ovat olennainen osa visuaalista tarinankerrontaa ». Kuvauspaikka kertoo katsojalle elokuvan tyylilajista ja tilanteista, joita kyseisessä paikassa kehittyy. Vaikka elokuvan tapahtumapaikka valikoituu sen tarinaa ja tunnelman mukaan, päätöksiin vaikuttavat lukuisat käytännön rajoitukset budjetista lähtien. Siksi oikean ilmapiirin tallentaminen on osumista oikeaan paikkaan, mutta myös oikeaan aikaan.

Kuvauspaikkajärjestäjät: Tervetuloa Suomeen

Olemme tottuneet siihen, että Euroopan matkakohteet tarjoavat upeat puitteet kuvauksille. Vaikka meiltä Suomessakin on nähtävää, elokuvien kuvauspaikat vaativat muutakin kuin kauniita maisemia. Kun kuvauspaikkoja etsitään, kuvauspaikanjärjestäjien on otettava huomioon luvat, logistiikka, olosuhteet ja tietenkin tuotantobudjetti. Eikä mikään pakota kuvaamaan tarkasti tarinaan nimetyssä paikassa.


Huojennusta kuvauspaikan valintaan tuovat myös elokuvakomissioiden tuotantokannustimet. Ne ovat houkutelleet kotimaisia tuotantoja Turkuun ja kuvauspaikkajärjestäjiä on saatu tutustumaan Suomeen aina Hollywoodista asti. Oulun seudulla on kuvattu kansainvälisiä TV-sarjoja », Tampereella Hollywood-tuotantoja ja poikkeusolot lisäsivät hankkeita ». Monessakaan maassa ei voitu kuvata huoletta, mutta Suomi on säilynyt verrattain turvallisena.

Euroopan matkakohteet ja elokuvien filmauspaikat

Media on rakastanut listauksia jo antiikin ajoista lähtien ja ensimmäisiä koottiin houkuttelemaan matkailijoita maailman seitsemän ihmeen » pariin. Paikoilla on voimaa. Nykymatkailijat saavat elämyksiä historiallisten kohteiden lisäksi fiktiivisten maailmojen kuvauspaikoista. Kun Euroopan matkakohteet pandemian päätyttyä avautuvat, lyhyen lentomatkan takana odottaa lukuisia tuttujen elokuvien kuvauspaikkoja. Alta löydät esittelyn viidestä tutusta tai ehkä vielä vähemmän tutusta Euroopan matkakohteesta.

Elokuvien kuvauspaikat

Elokuvista tutut kaupungit

elokuvien kuvauspaikat ©Marju Aavikko

Elokuvien kuvauspaikat Pariisissa

Kun listataan Euroopan matkakohteet ja elokuvien filmauspaikat, ensimmäisten joukkoon nousee Pariisi. Osaksi elokuvien ansiosta Pariisi tuo vahvoja mielikuvia, muistoja tai odotuksia. Lumièren veljesten myötä Pariisi löytyy jo maailman ensimmäisestä elokuvasta » vuonna 1895 ja elokuvien Pariisiin voi löytää vuosikymmeneltä toiseen. Bertolucci vei 1970-luvulla viimeisen Tangon Pariisissa » ja Polanski, Harrison Ford ja Frantic » juoksuttivat meitä 1980-luvun lopun Pariisissa. 1990-luvun avasi Pont-Neufin rakastavaiset » ja päätti John Frakenheimerin Ronin ».


Varsinaiseksi Pariisi-elokuvaksi nousi vuonna 2001 julkaistu Amélie ». Sen viehättävään maailmaan pääsee hyppäämään helposti Sacre Coeurin ja Montmartren ympäristössä, unohtamatta pientä kahvilaa, jossa Amélie työskenteli: Café des Deux Moulins, 15 Rue Lepic.

Viisi vuotta Amélien menestyksen jälkeen Audrey Tautou kuljetti katsojia jälleen Pariisissa, tällä kerta Da Vinci -koodia » selvittäen. Elokuvan kuvauspaikat eivät vaadi vastaavaa jahtia, Da Vinci koodin filmauspaikat on listattu » tarkasti niin Pariisissa kuin kanaalin toisella puolella.

Pariisissa kuvatuista elokuvista omaa luokkaansa on blogin alussa esitelty ja lähes kokonaan aidoilla kuvauspaikoilla kuvattu Midnight in Paris. Päiväkuvat edustavat Pariisin tunnettuja nähtävyyksiä ja keskiyön aikaan herää myyttinen Pariisi ». Elokuvan Pariisi on aito, ihastuttava matkakohde sekä samalla paikka, jossa menneisyys kohtaa nykyisyyden ja taru muuttuu todeksi. Woody Allen ja hänen kuvausryhmänsä saivatkin kaupungilta kuvausluvan monin erityisiin kohteisiin. Verkosta löydät tarkan listan elokuvan kuvauspaikkoihin ».

Ehkä kaikkein lumoavimmin Pariisin maamerkit löytää Rottatouillen maailmasta ». Pixarin ja Disneyn yhteistyö vuodelta 2006 loihtii täydellisen Pariisin yhdistämällä animaation, nostalgian ja fantasian. Ratatouille Pariisin ei tosiasiallisesti voi matkustaa, mutta sen kuvitteellisen ihannekaupungin tavoittaa kotisohvallakin.

Rooma – elokuvien kaupunki

euroopan matkakohteet rooma ©Marju Aavikko

Elokuvien kuvauspaikat olivat vielä 1950-luvulla tultaessa kuin Pixarin animaatiomaailma: täydellisiä kopioita todellisuudesta, mutta mahdottomia matkakohteita. Elokuvien tapahtumapaikka oli lähes poikkeuksetta studio. 

Vuonna 1952 Hollywoodissa poikettiin perinteistä kaavasta. Se tarkoitti matkustamista Eurooppaan ja aidoille kuvauspaikoille Roomaan. William Wylerin Loma Roomassa -elokuva on siitä asti innoittanut matkailijoita ympäri maailmaa. Samalla elokuvatuotannot ovat ottaneet aidot kuvauspaikat omakseen.

Seuraavat ikoniset Roomakuvat valkokankaalla nähtiin 1960 Federico Fellinin La Dolce Vitassa. Rooma ei ole vain Audrey Heburnin tai Anita Ekbergin säihkettä. Se on aito ja todellinen elokuvakaupunki. Cinecittàn historiallisissa studioilla » on kuvattu koko joukko sekä italialaisia että Hollywood-elokuvien klassikoita Kleopatrasta ja Barbarellasta Scorsesen Gangs of New Yorkiin asti. Studiot ovat mainio matkakohde, sillä ne sijaitsevat vain 9 kilometrin päässä kaupungista. Tutustu Loma Roomassa elokuvan skootteriajelun innoittamana myös italialaisiin muotoilun klassikoihin ».

2000-luvulla Roomassa kuvatuista elokuvista » näkyvin on La Grande Bellezza. Eikä vain siksi, että se ansaitsi 2013 vieraskielisen elokuvan Oscarin, vaan koska Rooma ja sen öisen kadut saavat elokuvassa arvoisensa kunniaosoituksen. La Grande Bellezzan kuvauspaikat » ovat mahdollisia vierailukohteita heti seuraavalla Rooman matkalla.

Suosittu elokuvien kuvauspaikka Praha

elokuvien kuvauspaikat praha ©Marju Aavikko

Kaarlen silta » Prahassa on tuttu paikka filmihulluille, sillä komea siltä on usean elokuvan kuvauspaikka. Mission Impossible » vuodelta 1996 sisältää monia tuttuja kohtauksia Prahasta ja mm. Tom Cruisen pudottautumisen sillalta Vltava-jokeen. Vuonna 2011 Cruise ja Mission Impossible -tiimi palaavat takaisin sillalle Ghost Protocolissa.

Pitkin 2000-lukua elokuvien kuvauspaikat ovat osuneet Prahaan » lukemattomissa ulkomaisissa tuotannoissa. Vuonna 2006 Prahassa kuvattiin mm. The Illusionist » ja ensimmäinen Daniel Craigin tähdittämä James Bond -elokuva Casino Royal ».

Kaikki sai alkunsa vuoden 1985 Amadeuksesta. Kun Milos Forman » palasi filmaamaan rautaesiripun taakse vanhaan kotimaahansa, lavasteet olivat odottamassa lähes valmiina. Forman sai kuvattua mm. oopperakohtaukset aidossa ympäristössä » Prahan Stavovské divadlo -kansallisteatterissa. Formanin komealla uralla Amadeus on säilyttänyt asemansa täysosumana ja jopa parhaana koskaan tehtynä elokuvana taiteilijasta ja tämän luomisprosessista ».

Historiallinen Krakova

Puola on suosittu elokuvien kuvauspaikka, koska vuoden 2019 jälkeen kansainväliset hankkeet ovat saaneet Puolassa huomattavia elokuvakomissioiden tukia ». Puolaa on nähty filmillä toki aikaisemminkin ja Varsovan ohella elokuvahullut tuntevat kauniin Krakovan.

Jo vuonna 1996 menehtyneen puolalaismestari Krzysztof Kieslowskin tuotannosta tunnetaan parhaiten kansainvälisesti menestynyt väritrilogia ». Sitä edelsi vuonna 1991 Veronikan kaksoiselämä. Tätä elokuvallista runoutta » kuvattiin Pariisin ohella Krakowan kaduilla.

elokuvien kuvauspaikat puola krakova ©Marju Aavikko

Puolan historiallinen vanha pääkaupunki ja Roman Polanskin » kotikaupunki on ikuistettu moniin elokuviin », mutta tunnetuin Krakovassa kuvattu elokuva on edelleen Steven Spielbergin Schindlerin lista. Elokuvan kuvauspaikkoja löytyy Kazimierzin kaupunginosan vanhoista juutalaiskortteleista ja Schindlerin vanha emalitehdas » toimii nykyään museona.

Porto ihastuttaa

Jotkut elokuvat ovat ottaneet nimensä suoraan tarinan tapahtumapaikasta. Tuttuja esimerkkejä ovat mm. Casablanca, Philadelphia, Fargo ja München. Viime vuonna Sodankylän elokuvajuhlilla nähtiin nuorena menehtyneet Anton Yelchin tähdittämä elokuva Porto » vuodelta 2016. Kuvauksellinen Porton kaupunki hengittää elokuvan taustalla ja hyödyntää sen ainutlaatuista miljöötä. Euroopan matkakohteet saavat Portosta uuden lisän monen elokuvan nähneen mielissä.

Nimikkoelokuvasta huolimatta Porto tunnetaan elokuvahullujen parissa hieman epätavallisemmasta syystä. Se on Harry Potterin ystävien matkakohde samoin kuin Warner Brosin Studio » Lontoossa tai Edinburgh » Skotlannissa. Erikoista Porton kohdalla on se, että vaikka kaupungissa tehdään jopa Harry Potter -kiertoajeluja », Potter -elokuvia ei ole kuvattu Portossa. Elämykset syntyvät kaupungin ympäristöstä ja sen yhteydestä Potteriin. J.K. Rowling asui Portossa, opetti englantia ja työskenteli Harry Potter -käsikirjoituksen kanssa. Kerrotaan, että Portossa asuessaan Rowling sai inspiraatiota kaupungista, sen kahviloista ja kaupoista. Tunnetuin näistä on 1906 rakennettu Livraria Lello -kirjakauppa. Nykyään tämä korunkaunis kirjakauppa tunnetaan Harry Potter -kirjakauppana ».

Elokuvien ystävänä saattaisit pitää myös näistä:

Klassikkoelokuvat kohtaavat nyt kymmenen kohdan vertailussa: mitä yhteistä löytyy Blues Brothers ja Laulavat sadepisarat -elokuvista? Lue lisää!

Kissatarinat lumoavat elokuvissa, näyttämöillä ja kirjoissa. Nyt muistellaan ikimuistoisia tassutteluja valokokankaalla.

Elokuva-aiheisessa blogitekstissä kohtaavat kuvankäsittelyohjelmat ja elokuvat. Katso mitkä kuvankäsittelyn ja elokuvan kärkinimet ovat mukana käsittelyssä!