kuvankäsittely ja elokuvat

Kuvankäsittely

Elokuvahullun kuvankäsittely

Kuvankäsittely & suuret illuusiot

Liittyykö kuvankäsittely ja elokuvat toisiinsa? Toki – elokuvien todellisuus on aina ollut muunneltua ja nykypäivän tekniikka on jokapäiväistänyt kuvankäsittelyn osaksi kaikkien arkea. Tässä blogitekstissä kuvankäsittelyohjelmat ja elokuvat kohtaavat. Kummastakin mediasta esitellään kärkinimet ja oman aikakansa suosikkiparit.

Kummisetä ja kuvankäsittely

Graafisen suunnittelun », web-suunnittelun » ja valokuvauksen alalla Photoshop on massiivinen ohjelma, joka tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia ja rajoittamattomat kuvanmuokkausominaisuudet. Lähes jokainen kaduntallaaja tietää myös mihin Photoshopia käytetään.

 

Kuvien muokkaus on viime vuosina levinnyt myös lukuisiin erityisesti mobiilissa toimiviin kuvankäsittelysovelluksiin. Tämän päivän visuaalisella tarinankertojalla » on lukemattomia mahdollisuuksia. Vaihtoehdoista huolimatta Photoshop on pitänyt pintansa. Kurittomasti sitä voisi verrata Francis Ford Coppolan Kummisetään. Tavalliselle filmihullulle Kummisetä on elokuvana yksi suurista ja mutkikkaan perheyrityksen tarina on tuttu meille kaikille.

Näiden kahden median väliltä voi löytää enemmänkin yhtäläisyyksiä. Photoshop julkaistiin vuonna 1988. Sillä on pitkä kehityshistoria ja käyttäjiä jo useammissa sukupolvissa. Ensimmäinen Kummisetä-elokuva julkaistiin vuonna 1972 ja se on säilynyt suosittuna ja rakastettuna klassikkoelokuvana.

Teen hänelle tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä

Repliikki on tuttu jokaiselle. Sama koskee sanaa photoshoppaus. Käsite on vakiintunut yleiseen käyttöön, oli kuvankäsittely tuttua tai ei. Kummisetä-trilogia saattaa kuitenkin ensimmäisellä katsomiskerralla olla hämmentävä tai jopa raskas kokemus monimutkaisine teemoineen. Trilogian leppoisa läpikäynti yhdellä istumalla saattaa jäädä tekemättä.

 

Samaan tapaan suosiostaan huolimatta, Photoshop mielletään mutkikkaaksi kuvankäsittelyohjelmaksi. Sen perusteellinen hallinta vie aikaa. Jopa valokuvaajat ja graafiset suunnittelijat, jotka käsittelevät kuvia päivittäin, ovat usein halukkaita terävöittämään taitojaan.

kuvankäsittely Photoshopilla

 

Photoshop kuvankäsittelijöille.

Kuvankäsittely Lightroomilla

 

Lightroom valokuvien muokkaukseen.

Lightroomin ominaisuudet

Kuvankäsittely ja kuvankäsittelyohjelmat ovat vuosien varrella kehittyneet monelta osin. Lightroom » julkaistiin kymmenen vuotta sitten. Toisin kuin 1990-luvulla, kuvaamisesta on tullut liiankin helppoa. Haasteeksi onkin muodostunut loputon kuvavirta ja mediasisältöjen hallitseminen. Lightroomin hyvin suunniteltu käyttöliittymä tarjoaa tähän kaaokseen yksinkertaisen tekniikan ja tehokkaan hallinnoinnin.

La La Landin lumoa.

Yhdistelmä täydellistä keinotekoisuutta ja koskettavaa aitoutta.

Näillä sanoilla on kuvattu Damien Chazellen La La Land -elokuvaa. Filmi loisti Oscarien jaossa » vuonna 2017 ja voitti vaivatta puolelleen nekin katsojat, joita musikaalit ei sytytä.

Kuvankäsittely (La La) Lightroomissa

Kun Chazelle otti käsittelyynsä vanhan musikaaliformaatin ja herätti sen henkiin, hän tiesi tarkkalleen mitä oli tekemässä. Entä onko La La Landilla ja Lightroomilla muuta yhteistä kuin leikittelevät nimet? Ensinkin kumpikin loistaa erinomaisella rakenteellaan. Kuin tuore morsian ne kantavat yllään jotain uutta, jotain vanhaa ja varmalla kädellä lainattua. Kumpikin tuntuu tutulta heti kättelyssä. Lightroomin kehityksen taustalta löytyy Photoshopin suunnittelijat. La La Land -elokuvan kummisetä on ilman muuta Jacgues Demy, jonka vuoden 1964 elokuvaa Cherbourgin sateenvarjot » La La Land toistaa teemojaan myöten. Tuotekehityksen ratkaisut ovat toimineet tehokkaasti. Aika näyttää, kauanko lumous kestää ja jatkuuko tuoreempien tulokkaiden menestys yhtä pitkään kuin edeltäjiensä.

Kuvankäsittelyohjelmat vertailussa:

MILLOIN KUVANKÄSITTELY ON PARASTA PHOTOSHOPILLA?

• Säätötasot: Tasojen avulla on mahdollista hyödyntää tasomaskeja tai muokata säätötasoilla värisävyjä.
Photoshop Face: Voit tehdä photoshoppausta ja kuvamanipulaatioita – kaikki on mahdollista.
Vektorikuvat: Mikäli Illustrator ei ole käytettävissäsi, kuvankäsittely onnistuu myös vektorikuvilla.
• Blendaus: Photoshopissa on helppo yhdistellä useampia kuvia.
Edellä mainitut ominaisuudet puuttuvat Lightroomista.

 

MITKÄ OVAT LIGHTROOMIN VAHVUUDET?

• Selkeä rakenne aloittelijoille ja helppokäyttöisyys Photoshopin tunteville.
• Raw tiedostot: Jos olet innostunut valokuvaaja, Lightroom kannustaa sinua käyttämään raakamuotoista kuvaa »
Lightroomin sujuva työnkulku hyvin toteutettu.
• Ajanhallinta: Työskentelysi tehostuu luotuasi Lightroomiin omat asetuksesi ja synkronoituasi ne keskenään.
• Otoksien vertailu keskenään onnistuu kätevästi, samoin turhien kuvien poistaminen niiden joukosta.
• Non-destructive -ominaisuus: Kuvien muokkaaminen on mahdollista muuttamatta alkuperäistä otosta.
• Image-infromation: Lightroom lukee automaattisesti kuvan metatiedot ja se lisää kuvatietoja mm. kamera-asetuksista jokaiseen kuvaan.

Photoshop vs Lightroom – turha vertailu?

Miten käy kummisedän, joko hänen työnsä on tehty?
Vertailu kuvankäsittelyohjelmien välillä on yllättävän yleistä. Photoshop ja Lightroom  Adoben ohjelmina joutuvat usein vastakkain. Vertailtaviksi päätyy myös seikkoja, jotka eivät sulje pois toisiaan. Millainen filmihullu haluaa nähdä aina saman genren elokuvia? Entä mistä löytyy suunnittelija tai kuvaaja, joka keskittyy vain yhteen työkaluun? 


Ohjataan meitä sitten klassikkoelokuvien » pariin tai kuvaamaan valokuvamme raakana, teemme päätökset tilanteen ja oman tarpeemme mukaan. Vertailu on turhaa, tärkeintä on löytää tilaisuus uusiin kokeiluihin ja inspiroitua eri mahdollisuuksista. Kuvaaminen ja elokuvat kuuluvat kaikille – vapaalla tyyllillä, tottakai.

Lisää elokuvien ja kuvankäsittelyn ystäville:

Kamerakoulu: kuvankäsittely ja ajansäästövinkit Lightroomiin »

Have a Camera: näin postitat suoraan Lightroomista Instagramiin »

Photgraphylife: Photoshop vs Lightroom »

Photography Concentrate : 10 syytä kuvata RAW’na »

Nick Browne Godfather Thrilogy »

Today: The Godfather’ Reunion For 45th Anniversary »

Official Movie Site: La La Land Movie »

The Playlist: Jacques Demyn katkeransuloinen musikaali »

Jatka elokuvien maailmassa:

Blogissa voit jatkaa elokuvien parissa mm. Hollywood-elokuvien suosikkikirjasimen Trajanin » esittelyllä, suurien tunteiden Oscar-elokuvissa, kissaelokuvissa » tai Wes Andersonin keltasävyiseen värimaailmassa ». Tutustu myös muihin elokuviin, jotka La-la-landin tapaan on nojaavat elokuvan kuvauspaikkaan ».

Saatat pitää myös näistä: