Elokuvahullun kuvankäsittely

Kuvankäsittely & suuret illuusiot.

Liittyyk√∂ kuvank√§sittely ja elokuvat toisiinsa? Toki ‚Äď elokuvien todellisuus on aina ollut muunneltua ja nykyp√§iv√§n tekniikka on jokap√§iv√§ist√§nyt kuvank√§sittelyn osaksi kaikkien arkea. T√§ss√§ blogitekstiss√§ kuvank√§sittelyohjelmat ja elokuvat kohtaavat. Kummastakin mediasta esitell√§√§n k√§rkinimet ja oman aikakautensa suosikkiparit.

Kummisetä ja kuvankäsittely

Graafisen suunnittelun ¬Ľ, web-suunnittelun ja valokuvauksen alalla Photoshop on massiivinen ohjelma, joka tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia ja rajoittamattomat kuvanmuokkausominaisuudet. L√§hes jokainen kaduntallaaja tiet√§√§ my√∂s mihin Photoshopia k√§ytet√§√§n.

Kuvien muokkaus on viime vuosina levinnyt my√∂s lukuisiin erityisesti mobiilissa toimiviin kuvank√§sittelysovelluksiin. T√§m√§n p√§iv√§n visuaalisella tarinankertojalla ¬Ľ on lukemattomia mahdollisuuksia. Vaihtoehdoista huolimatta Photoshop on pit√§nyt pintansa. Kurittomasti sit√§ voisi verrata Francis Ford Coppolan Kummiset√§√§n. Tavalliselle filmihullulle Kummiset√§ on elokuvana yksi suurista ja mutkikkaan perheyrityksen tarina on tuttu meille kaikille.

Näiden kahden median väliltä voi löytää enemmänkin yhtäläisyyksiä. Photoshop julkaistiin vuonna 1988. Sillä on pitkä kehityshistoria ja käyttäjiä jo useammissa sukupolvissa. Ensimmäinen Kummisetä-elokuva julkaistiin vuonna 1972 ja se on säilynyt suosittuna ja rakastettuna klassikkoelokuvana.

‚ÄĚTeen h√§nelle tarjouksen, josta ei voi kielt√§yty√§”

Repliikki on tuttu jokaiselle. Sama koskee sanaa photoshoppaus. Käsite on vakiintunut yleiseen käyttöön, oli kuvankäsittely tuttua tai ei. Kummisetä-trilogia saattaa kuitenkin ensimmäisellä katsomiskerralla olla hämmentävä tai jopa raskas kokemus monimutkaisine teemoineen. Trilogian leppoisa läpikäynti yhdellä istumalla saattaa jäädä tekemättä.

Samaan tapaan suosiostaan huolimatta, Photoshop mielletään mutkikkaaksi kuvankäsittelyohjelmaksi. Sen perusteellinen hallinta vie aikaa. Jopa valokuvaajat ja graafiset suunnittelijat, jotka käsittelevät kuvia päivittäin, ovat usein halukkaita terävöittämään taitojaan.

kuvankäsittely Photoshopilla
  • Save
Photoshop kuvankäsittelijöille
Kuvankäsittely Lightroomilla
  • Save
Lightroom valokuvien muokkaukseen

Lightroomin ominaisuudet

Kuvank√§sittely ja kuvank√§sittelyohjelmat ovat vuosien varrella kehittyneet monelta osin. Lightroom ¬Ľ julkaistiin kymmenen vuotta sitten. Toisin kuin 1990-luvulla, kuvaamisesta on tullut liiankin helppoa. Haasteeksi onkin muodostunut loputon kuvavirta ja mediasis√§lt√∂jen hallitseminen. Lightroomin hyvin suunniteltu k√§ytt√∂liittym√§ tarjoaa t√§h√§n kaaokseen yksinkertaisen tekniikan ja tehokkaan hallinnoinnin.

Yhdistelmä täydellistä keinotekoisuutta ja koskettavaa aitoutta.

N√§ill√§ sanoilla on kuvattu Damien Chazellen La La Land -elokuvaa. Filmi loisti Oscarien jaossa ¬Ľ vuonna 2017 ja voitti vaivatta puolelleen nekin katsojat, joita musikaalit ei sytyt√§. Lis√§√§ suosittuja musikaaleja ¬Ľ

Kuvankäsittely La La Lightroomissa

Kun Chazelle otti k√§sittelyyns√§ vanhan musikaaliformaatin ja her√§tti sen henkiin, h√§n tiesi tarkkalleen mit√§ oli tekem√§ss√§. Ent√§ onko La La Landilla ja Lightroomilla muuta yhteist√§ kuin leikittelev√§t nimet? Ensinkin kumpikin loistaa erinomaisella rakenteellaan. Kuin tuore morsian ne kantavat yll√§√§n jotain uutta, jotain vanhaa ja varmalla k√§dell√§ lainattua. Kumpikin tuntuu tutulta heti k√§ttelyss√§. Lightroomin kehityksen taustalta l√∂ytyy Photoshopin suunnittelijat. La La Land -elokuvan kummiset√§ on ilman muuta Jacgues Demy, jonka vuoden 1964 elokuvaa Cherbourgin sateenvarjot ¬Ľ La La Land toistaa teemojaan my√∂ten. Tuotekehityksen ratkaisut ovat toimineet tehokkaasti. Aika n√§ytt√§√§, kauanko lumous kest√§√§ ja jatkuuko tuoreempien tulokkaiden menestys yht√§ pitk√§√§n kuin edelt√§jiens√§.

Kuvankäsittelyohjelmat vertailussa:

MILLOIN KUVANK√ĄSITTELY ON PARASTA PHOTOSHOPILLA?

‚ÄĘ S√§√§t√∂tasot: Tasojen avulla on mahdollista hy√∂dynt√§√§ tasomaskeja tai muokata s√§√§t√∂tasoilla v√§ris√§vyj√§.
‚ÄĘ Photoshop Face: Voit tehd√§ photoshoppausta ja kuvamanipulaatioita ‚Äď kaikki on mahdollista.
‚ÄĘ Vektorikuvat: Mik√§li Illustrator ei ole k√§ytett√§viss√§si, kuvank√§sittely onnistuu my√∂s vektorikuvilla.
‚ÄĘ Blendaus: Photoshopissa on helppo yhdistell√§ useampia kuvia.
Edellä mainitut ominaisuudet puuttuvat Lightroomista.

MITK√Ą OVAT LIGHTROOMIN VAHVUUDET?

‚ÄĘ Selke√§ rakenne aloittelijoille ja helppok√§ytt√∂isyys Photoshopin tunteville.
‚ÄĘ Raw tiedostot: Jos olet innostunut valokuvaaja, Lightroom kannustaa sinua k√§ytt√§m√§√§n raakamuotoista kuvaa ¬Ľ
‚ÄĘ Lightroomin sujuva ty√∂nkulku hyvin toteutettu.
‚ÄĘ Ajanhallinta: Ty√∂skentelysi tehostuu luotuasi Lightroomiin omat asetuksesi ja synkronoituasi ne kesken√§√§n.
‚ÄĘ Otoksien vertailu kesken√§√§n onnistuu k√§tev√§sti, samoin turhien kuvien poistaminen niiden joukosta.
‚ÄĘ Non-destructive -ominaisuus: Kuvien muokkaaminen on mahdollista muuttamatta alkuper√§ist√§ otosta.
‚ÄĘ Image-infromation: Lightroom lukee automaattisesti kuvan metatiedot ja se lis√§√§ kuvatietoja mm. kamera-asetuksista jokaiseen kuvaan.

Adobe Рmeillä on ongelma?

Miten käy kummisedän, joko hänen työnsä on tehty?
Suunnitellessani vertailevani kahta ohjelmaa, Photoshopia ja Lightroomia, yllätyin siitä, miten paljon aiheesta on jo kirjoitettu. Vertailtaviksi päätyy usein myös asiat, joiden ei tulisi sulkea pois toisiaan. Millainen filmihullu haluaa nähdä aina saman genren elokuvia? Entä mistä löytyy suunnittelija, joka kerskuu käyttävänsä vain yhtä työkalua?

Kysymysmerkit lauseiden per√§ss√§ ei kasvata niiden merkityst√§. Ohjataan meit√§ sitten klassikkoelokuvien pariin tai kuvaamaan valokuvamme raakana, teemme p√§√§t√∂kset tilanteen ja oman tarpeemme mukaan. Vertailu on turhaa, t√§rkeint√§ on l√∂yt√§√§ tilaisuus uusiin kokeiluihin ja inspiroitua eri mahdollisuuksista. Kuvaaminen ja elokuvat kuuluvat kaikille ‚Äď vapaalla tyyllill√§, tottakai.

Lisää elokuvien ja kuvankäsittelyohjelmien ystäville :

Kamerakoulu: kuvank√§sittely ja ajans√§√§st√∂vinkit Lightroomiin ¬Ľ

Have a Camera: n√§in postitat suoraan Lightroomista Instagramiin ¬Ľ

Photgraphylife: Photoshop vs Lightroom ¬Ľ

Photography Concentrate : 10 syyt√§ kuvata RAW‚Äôna ¬Ľ

Nick Browne Godfather Thrilogy ¬Ľ

Today: The Godfather‚Äô Reunion For 45th Anniversary ¬Ľ

Official Movie Site: La La Land Movie ¬Ľ

The Playlist: Jacques Demyn katkeransuloinen musikaali ¬Ľ

Elokuvien maailmassa voit jatkaa Hollywood-elokuvien suosikkikirjasimen esitelyll√§ tutustustumalla Trajaniin ¬Ľ, suurien tunteiden Oscar-elokuviin ¬Ľ tai Wes Andersonin keltas√§vyiseen v√§rimaailmaan ¬Ľ