visuaalinen tarinankertoja

VISUAALINEN TARINANKERTOJA

Visuaalinen tarinankertoja ansaitsee suitsutuksen

Mitä yhteistä on luolamiehellä, Marc Chagalilla ja Pixarin animaatiolla? Tarinoiden maailma, jossa visuaalinen tarinankertoja johtaa orkesteria. Chauvet’n luolan taide, Chagallin 1900-luvun modernismi ja Pixarin elokuvat yhdistelevät tarua ja totta katselijalleen merkityksellisellä tavalla.


Tarinallistaminen mielletään nykytrendiksi, mutta se ei ole pelkkä suuntaus. Kuten Juha Torkki muistuttaa ”Tarinan valta” -kirjassa, tarina on ihmisten alkuperäisin tapa viestiä. Tavanomaisen kanssakäymisen ohella visuaalinen tarinankertoja on kehittänyt luolataiteen » ja hakannut taidehistorian » merkkipaalut. Visuaalinen tarinankerronta kulkee rinnakkain viestinnän evoluution kanssa ja matka etenee edelleen nykypäivän mediakulttuurissa ».

Visuaalinen tarinankertoja viihtyy mitä moninaisimmissa luovissa ympäristöissä ja toteuttajajoukko kasvaa mediakanavien monipuolistuessa. Luolamaalaukset ovat vaihtuneet YouTubeen tai TikTokiin ja omat tarinat saa hetkessä jakoon. Visuaaliset tarinat kuuluvat päivittäiseen viestintään, ne ovat osa arkea.

Visuaalinen tarinankertoja viestii mediakanavalta toiselle.

Mitä on visuaalinen tarinankerronta?

Kuvallinen viestintä ja tarinankerronta ovat yhdessä voittamaton kaksikko. Visuaalisuus vetää meitä puoleensa, koska aivojemme toiminta on tiukasti yhteydessä näköaistiin. Visuaaliset tarinat jakavat tietoa, kokemuksia ja näkemyksiä. Kuvallisuus kuljettaa tarinan merkityksiä ja on tehokas tapa vaikuttaa tunteisiin ». Näin visuaaliset tarinat muovaavat myös ajatteluamme. Pohjimmiltaan visuaalinen tarinankerronta onkin tunteisiin vaikuttamista visuaalisen median avulla ». Tutustu tarkemmin visuaalisen tarinankerronnan määritelmiin ja perusteluja sen käyttöön visuaalisen oppimisen » ja visuaalisen suunnittelun » yhteydessä. Katso myös esimerkkejä visuaalisista bränditarinoista » ja videomainonnasta » bränditarinoiden rakentajina.

Kuka on visuaalinen tarinankertoja?

Väljästi rajattuna visuaalinen tarinankertoja on kuin J. Karjalaisen sankari: me ollaan sankareita kaikki. Etenkin silloin, kun jaamme kuvallista sisältöä eri viestintäkanavissa. Tiukempi määritelmä huomio henkilön tehtävänkuvan tai ammattiosaamisen. Ylimmällä tasolla visuaaliseen tarinankertoja saattaakin olla kyvyistään huomioitu tekijä, ”jota koko valtakunta arvostaa”.


Visuaalinen tarinankertoja on sankari, joka voi olla video- ja valokuvaaja, kuvittaja, taiteilija, sarjakuvapiirtäjiä, graafinen suunnittelija tai pelisuunnittelija. Visuaalinen tarinankertoja voi olla myös sosiaalisen median sisällöntuottajia, joka hyödyntää visuaalista mediaa ja tarinallistamista osana markkinoinnin sisältöstrategiaa ».

Shutterstock | The Drum: Kuinka brändiviestintä hyödyntää visuaalista tarinankerrontaa?

Visuaalinen tarinankertoja nostaa mielikuvituksen lentoon

Eri lajityypeillä on sävyeronsa ja tarinallisuudella rajansa. Journalisti ei voi olla ”visuaalinen valehtelija” », kun taas elokuvan ja taiteen visuaalinen tarinankertoja on lähes velvoitettu soveltamaan kaikkia tarinankerronnan keinoja. Tähän tekstiin olen nostanut viisi esimerkkiä oivaltavasta visuaalisesta tarinankerronnasta. LIsää visuaalista tarinankerrontaa löydät YouTube-videoiden » ja videomainonnan » maailmasta.

Pixar – What if?

Animaatioteknologian kehittäjä Pixar on ollut elokuvateollisuuden positiivinen poikkeus luottamalla omiin tarinoihinsa ». Pixarin nimestä on tullut laadun tae, ja sen elokuvat ovat olleet saavutuksia sekä teknisesti että tarinan kerronnan osalta. Pixarilla tiedetään, että jokaisella tarinalla on perusrakenne, mutta hyvin kerrottuna se voi olla niin monitahoinen, että katsoja ei sitä huomaa. Tätä kertomusta visuaalinen tarinankertoja lujittaa kuvakerronnallaan. Muoto, rajaus, tilan käyttö – kaikki mitä kuvassa näkyy, on tietoista valintaa tarinan vahvistamiseksi. Tutustu myös Pixarin visuaalisen tarinankerronnan oppitunteihin ».

Pixarin animaatiostudion visuaaliset tarinat ovat lumonneet katsojia jo 1990-luvun alusta lähtien.

Harry Potter ja transmediaalinen tarinankerronta

Visuaalinen tarinankertoja voi sitouttaa yleisöään monikanavaisesti pikkuprojekteista aina mediabisnekseen saakka. Transmediaalinen tarinankerronta on Henry Jenkinsin » luoma käsite ja käytäntö. Siinä tarinan maailma elämyksineen jatkuu välineestä toiseen ja kokemukset eri mediatyypeissä täydentävät toisiaan. Transmediaalisessa tarinankerronnassa » mediasisällöt motivoivat käyttäjiään toimimaan useilla eri alustoilla ja lopulta synnyttämään ilmiöitä. 

Harry Potter huispaa sujuvasti eri medioiden välillä.

Tylypahkan noitien ja velhojen koulu on kasvattanut myös esimerkin transmediaalisesta tarinankerronnasta. J. K. Rowlingin luomat Harry Potter -tarinat avautuvat eri jakelukanavissa kullekin kohderyhmälle parhaiten sopivalla tavalla. Tarinoiden pohjalta on syntynyt elokuvasarja, mobiili- ja videopelejä, teemapuistoja, legoja sekä lukuisia muita oheistuotteita. Lisäksi Harry Potter –elokuvien kuvauspaikat » ovat suosittuja matkakohteita ympäri Eurooppaa.

Värit elokuvakerronnassa

Suuri osa tarinoiden visuaalisesta kielestä syntyy väreistä. Ne ohjaavat katsojan tunteita » ja tukevat tarinaa. Värien sävyt, kirkkaus ja kylläisyys eivät ole pelkästään säätöjä kuvankäsittelyn asetuksiin ». Läpi värielokuvan historian ohjaajat Alfred Hitchcockista David Fincheriin ovat luottaneet värien voimaan. Vanhoissa Hollywood-klassikoissa » suuret tunteet hehkuivat Technicolor-väreissä. Visuaalisiin tarinankertojiin kuuluu ehdottomasti myös Wes Anderson, jonka elokuvissa värit hohtavat rohkeasti mm. keltaisen eri sävyissä ». Katso lisää kuuluisien elokuvien väripaletteja Digital Synonpsiksen sivuilta ».

Sukellus elokuvakerronnan värimaailmaan.

”Yksinkertaista, rakas Watson”

Terävästä havainnoinnistaan tunnettu salapoliisitarinoiden klassinen hahmo Sherlock Holmes » syntyi 1887 ja oli suosittu alusta lähtien. Mediakulttuurin kuvastoon » Holmes on kuulunut alkuun sanomalehden sivuilla ja sittemmin kymmenien elokuvien ja TV-sarjojen sankarina. 2000-luvun tulkinnoista menestyneimpiä on ollut lukuisia kertoja palkittu tv-sarja » Uusi Sherlock. Modernin ajan Sherlockilla on puolellaan vahva alkuperäistarina, jota Steven Moffat » ja kumppanit ovat höystäneet ultramodernilla tekniikalla nykyajan Lontoossa. Elokuvakerronnan kriteerit täyttävä televisiosarja on valloittanut myös visuaalisuudellaan.

Sherlockin luova tarinankerronta ja nerokkaat siirtymät.

Silmiinpistävä piirre uudessa Sherlockissa on sen visuaalisen tarinankerronnan luovuus ja tehokas toiminallinen tarinankuljetus. Toistuvasti kuva-alaa lohkovat graafiset kuviot antavat katsojalle lisäulottuvuuden tapahtumien seuraamiseen. Varsinaista juhlaa ovat tarinaa eteenpäin kuljettavat leikkaukset ja lukuista kekseliäät siirtymät eri kohtausten välillä. Päähenkilöiden kemia ja taitava visuaalinen tarinankerronta imee katsojan mukaansa. Sarjan intohimoiset fanit odottavat yhä jatkoa 2017 päättyneelle kaudelle ».

He’s a genius, therefore he’s a bit strange. I don’t know how often that happens in real life, but it happens a lot in fiction.

Steven Moffat 

 

Visuaalinen tarinankerronta on mielikuvituksen lentoa

Modernismin visuaalinen tarinankertoja Marc Chagall

Marc Chagall on eräs kuuluisimmista 1900-luvun taidemaalareista ja omaa luokkaansa oleva visuaalinen tarinankertoja. Venäläisjuutalaiseen perheeseen syntynyt (1887–1985), mutta pääosin Ranskassa työskennellyt taiteilija imi vaikutteita aikansa avantgardistisissa suuntauksista fauvismista » kubimsiin ». Hänen unenomaisissa ja runollisissa maalauksissaan oli myös yhteyksiä surrealismiin », mutta Chagall onnistui väistämään lokeroinnin. Hän myös kokeili ja käytti useita tekniikoita, kuten akvarelleja, pastelleja, kollaasia ja litografiaa.

 

Pysyvä piirre hänen taiteessaan oli tarinallisuus ja Chagall täyttää puhtaasti kaikki tarinankertojan kriteerit. Chagallin töiden rikkaaseen visuaaliseen maailmaan mahtuu koko tunteiden kirjo, viitteitä henkilökohtaista elämästä ja mielikuvitusta ilman rajoja.

No work was ever so resolutely magical’ as Chagall’s

Surrealismin johtohahmo André Breton 

Marc Chagallin taideteokset vetävät puoleensa

Mikä erottaa Marc Chagallin muista ja tekee niin kiehtovaksi? Ensimmäisenä katsojan huomio kiinnittyy vangitseviin väreihin ja hänet tunnetaan parhaiten juuri mestarillisena värien käyttäjänä. Chagallin runous syntyi sanojen sijaan väreistä.

“In our life there is a single colour, as on an artist’s palette, which provides the meaning of life and art. It is the colour of love.” – Marc Chagall –

Värimaailman lisäksi Chagall ihastuttaa tarinoiden maailmalla. Vaikka se voi ulkoisesti muistuttaa Venäjää tai Ranskaa, maalauksista välittyy taiteilijan juutalainen identiteetti, lapsuusmaisemat, legendat ja kansantarut. Chagallin töissä erityistä oli symbolien merkitys ». Chagallin käyttämät symbolit kehittyivät ajan kuluessa ja niiden mytologia perustui hänen henkilökohtaiseen elämäänsä. Art Sprouts -sivusto » kehottaa katsomaan Chagallin taidetta kokonaisuutena. Chagallin kuvitteellisessa maailmassa erilaisten hahmojen voi nähdä kasvavan, elävän ja olevan vuorovaikutuksessa keskenään. Tästä näkökulmasta Marc Chagallin taiteen tarinat ovat sukua jopa transmediaaliselle tarinankerronnalle. Chagallin maailma ei kuitenkaan jakaudu eri kanavien kesken vaan teoksesta toiseen.

Andrew Melnikovin animaatio Marc Chagallin elämästä ja töistä.

Tarinankertoja editoi aikaa

Meitä yhdistää ajan kulku, kello tikittää tasaisesti jokaiselle. Myös yksi Chagallin pitkällä uralla toistuva teema on heilurikello. Milloin jättimäinen, milloin siivekäs, kuvaamassa vaatimatonta elämää tai menetettyä aikaa. Aika » on julma, aika on suhteellista. Ja ennen muuta aika on tarinoiden perusta. Tarinankerronta syntyy siitä, kuinka aikajärjestys, ajankesto tai sen ilmaukset esitetään.

 

Chagallin maalausten tarinat seuraavat unen logiikkaa. Todellinen maailma taipuu tarinan vaatimaan muotoon, mutta perinteisestä tarinankerronnasta poiketen niistä puuttuu alku ja loppu. Maalauksissa muistot tiivistyvät erilaisiksi symboleiksi, joiden mittasuhteet ja järjestely ovat osa tarinankerrontaa.

Myöskään tosielämässä yhteen suuntaa kulkeva absoluuttinen ajan käsite ei kahlinnut Chagallia. Hänellä ei ollut tapana päivittää maalauksiaan niiden valmistuttua, vaan hän jakoi työnsä ajanjaksoihin, jotka hän sitten ajoitti omaan rytmiinsä piittaamatta aina todellisesta ajasta.

 

Marc Chagallin kaltainen visuaalinen tarinankertoja tarjoaa meille vaihtoehtoisen todellisuuden, mutta myös syvällistä ymmärrystä elämästä. Marc Chagallin pitkä ja monipuolinen ura vertautuu valojen ja värien Tizianin » ja omakuvien mestariin Rembrandtin » saavutuksiin. Hänen töidensä lämminhenkisyys ja syvyys ovat tehneet hänestä yhden suosituimmista moderneista taiteilijoista. Osuutensa lienee myös sillä, että Chagall uskoi horjumatta kerronnallisen taiteen voimaan.

Marc Chagallin tarina.

Lähteitä & lisätietoa

Medium | 6 Rules of Great Storytelling As Told by Pixar »
Content Marketing Institute | 3 Stunning Examples Show Visual Storytelling at Its Best »
Brafton | The best visual storytelling examples »
Henry Jenkins | Confession of an Act-fan  »
Trucscripbe | Why use visual storytelling  »
Wikipedia | Marc Chagall »
Art Sprouts | What makes Chagall’s art so special? »
The Art Story | Marc Chagall  »

Tilaa mediablogi suoraan sähköpostiisi – postia kilahtaa kerran kuussa!

Tutustu lisää mediakulttuurin kategoriaan: