visuaalinen tarinankertoja

VISUAALINEN TARINANKERTOJA

Visuaalinen tarinankertoja ansaitsee suitsutuksen

Mitä yhteistä on luolamiehellä, Marc Chagalilla ja Pixarin animaatiolla? Tarinoiden maailma, jossa visuaalinen tarinankertoja johtaa orkesteria. Chauvet’n luolan taide, Chagallin 1900-luvun modernismi ja Pixarin elokuvat yhdistelevät tarua ja totta katselijalleen merkityksellisellä tavalla.


Tarinallistaminen mielletään nykytrendiksi, mutta se ei ole pelkkä suuntaus. Tarina on ihmisten alkuperäisin tapa viestiä, kuten Juha Torkki muistuttaa kirjassa Tarinan valta, Tavanomaisen kanssakäymisen ohella visuaalinen tarinankertoja on kehittänyt luolataiteen » ja hakannut taidehistorian » merkkipaalut. Visuaalinen tarinankerronta kulkee rinnakkain viestinnän evoluution kanssa ja matka jatkuu edelleen nykypäivän mediakulttuurissa ».

Visuaalinen tarinankertoja toimii mitä moninaisimmissa luovissa ympäristöissä ja toteuttajajoukko kasvaa mediakanavien monipuolistuessa. Luolamaalaukset ovat vaihtuneet YouTubeen tai TikTokiin, joissa omat tarinat voi jakaa hetkessä. Visuaaliset tarinat kuuluvat päivittäiseen viestintään, ne ovat osa arkea.

Kun ihmisten keskittymiskyky jää kultakalan tasolle, tarvitaan visuaalista tarinankertojaa.

Mitä on visuaalinen tarinankerronta?

Kuvallinen viestintä ja tarinankerronta ovat yhdessä voittamaton kaksikko. Visuaalisuus vetää meitä puoleensa, koska aivojemme toiminta on tiukasti yhteydessä näköaistiin. Visuaaliset tarinat jakavat tietoa, kokemuksia ja näkemyksiä. Kuvallisuus kuljettaa tarinan merkityksiä ja on tehokas tapa vaikuttaa tunteisiin ». Näin visuaaliset tarinat muovaavat myös ajatteluamme. Pohjimmiltaan visuaalinen tarinankerronta onkin tunteisiin vaikuttamista visuaalisen median avulla ».


Tutustu tarkemmin visuaalisen tarinankerronnan määritelmiin ja perusteluja sen käyttöön visuaalisen oppimisen » ja visuaalisen suunnittelun » yhteydessä. Katso myös esimerkkejä videomainonnasta » bränditarinoiden rakentajina.

Kuka on visuaalinen tarinankertoja?

Väljästi rajattuna  meistä kaikista löytyy visuaalinen tarinankertoja. Etenkin silloin, kun jaamme kuvallista sisältöä eri viestintäkanavissa. Tiukempi määritelmä ottaa huomioon tehtävänkuvan tai osaamisen. Ylimmällä tasolla visuaalinen tarinankertoja onkin jo tunnettu ja arvostettu tekijä.


Visuaalinen tarinankertoja voi olla esimerkiksi video- ja valokuvaaja, kuvittaja, taiteilija, sarjakuvapiirtäjiä tai pelisuunnittelija. Visuaalinen tarinankertoja voi olla myös sisällöntuottajia, joka tarinallistaa viestejään mm. kuvien ja infografiikan » avulla osana markkinoinnin sisältöstrategiaa ». Emme myöskään voi ohitaa tekoälyä visuaalisen tarinankerronnan tukena ».

Shutterstock | The Drum: Kuinka brändiviestintä hyödyntää visuaalista tarinankerrontaa?

Visuaalinen tarinankertoja nostaa mielikuvituksen lentoon

Eri lajityypeillä on sävyeronsa ja tarinallisuudella rajansa. Journalisti ei voi olla ”visuaalinen valehtelija” », kun taas elokuvan ja taiteen visuaalinen tarinankertoja on lähes velvoitettu soveltamaan kaikkia tarinankerronnan keinoja. Tähän tekstiin olen nostanut viisi erilaista esimerkkiä visuaalisista tarinankertojista ja kerronnan keinojen oivaltavista käyttäjistä. Katso lisää aiheista YouTube-videoiden » ja videomainonnan » teksteistä.

”Pixar – What if?

Animaatioteknologian kehittäjä Pixar on ollut elokuvateollisuuden positiivinen poikkeus luottamalla omiin tarinoihinsa ». Pixarin nimestä on tullut laadun tae ja sen elokuvat ovat olleet saavutuksia sekä teknisesti että tarinankerronnan osalta. Pixarilla tunnetaan tarinoiden perusrakenne ja osataan kertoa se yhä uudestaan niin monitahoisesti, ettei katsoja  sitä huomaa. Kertomusta lujittaa visuaalinen tarinankertoja kuvakerronnallaan. Muoto, rajaus, tilan käyttö – kaikki mitä kuvassa näkyy, on tietoista valintaa tarinan vahvistamiseksi. Tutustu myös Pixarin visuaalisen tarinankerronnan oppitunteihin ».

Pixarin animaatiostudion visuaaliset tarinat ovat lumonneet katsojia jo 1990-luvun alusta lähtien.

Harry Potter ja transmediaalinen tarinankerronta

Visuaalinen tarinankertoja osaa sitouttaa yleisöään monikanavaisesti pienistä projekteista aina mediabisnekseen saakka. Transmediaalinen tarinankerronta on Henry Jenkinsin » luoma käsite ja käytäntö. Siinä tarinan maailma elämyksineen jatkuu välineestä toiseen ja kokemukset eri mediatyypeissä täydentävät toisiaan. Transmediaalisessa tarinankerronnassa » mediasisällöt motivoivat käyttäjiään toimimaan useilla eri alustoilla ja lopulta synnyttämään ilmiöitä. 

Harry Potter huispaa sujuvasti eri medioiden välillä.

Tylypahkan noitien ja velhojen koulu opettaa myös transmediaalisesta tarinankerronnasta. J. K. Rowlingin luomat Harry Potter -tarinat avautuvat eri jakelukanavissa kullekin kohderyhmälle parhaiten sopivalla tavalla. Tarinoiden pohjalta on syntynyt elokuvasarja, mobiili- ja videopelejä, teemapuistoja, legoja sekä lukuisia muita oheistuotteita. Tuotteiden lisäksi Harry Potter –elokuvien kuvauspaikat » ovat suosittuja matkakohteita ympäri Eurooppaa.

Värit elokuvakerronnassa

Iso osa tarinoiden visuaalisesta kielestä syntyy väreistä. Värit ohjaavat katsojan tunteita » ja tukevat tarinaa. Värien sävyt, kirkkaus ja kylläisyys ovat paljon muutakin kuin pelkkiä säätöjä kuvankäsittelyn asetuksiin ». Koko värielokuvan historian ajan ohjaajat Alfred Hitchcockista David Fincheriin ovat luottaneet värien voimaan. Vanhoissa Hollywood-klassikoissa » suuret tunteet hehkuivat Technicolor-väreissä. Visuaalisiin tarinankertojiin kuuluu ehdottomasti myös Wes Anderson, jonka elokuvissa värit hohtavat rohkeasti mm. keltaisen eri sävyissä ». Voit tutustua lisää tunnettujen elokuvien väripaletteihin Digital Synonpsiksen sivuilta ».

Sukellus elokuvakerronnan värimaailmaan.

”Yksinkertaista, rakas Watson”

Terävästä havainnoinnistaan tunnettu salapoliisitarinoiden klassinen hahmo Sherlock Holmes » syntyi 1887 ja on säilynyt suosittuna siitä lähtien. Mediakulttuurin kuvastoon » Holmes on kuulunut ensin sanomalehden sivuilla ja sittemmin kymmenien elokuvien ja TV-sarjojen sankarina. 2000-luvun tulkinnoista menestyneimpiä on ollut lukuisia kertoja palkittu tv-sarja » Uusi Sherlock. Visuaalisuudellaan valoittanut televisiosarja täytti myös elokuvakerronnan kriteerit. Modernin ajan Sherlockilla on puolellaan vahva alkuperäistarina, jota Steven Moffat » ja kumppanit höystivät ultramodernilla tekniikalla nykyajan Lontoossa.

Sherlockin luova tarinankerronta ja nerokkaat siirtymät.

Silmiinpistävä piirre uudessa Sherlockissa on sen visuaalisen tarinankerronnan luovuus ja toiminallinen tarinankuljetus. Toistuvasti kuva-alaa lohkovat graafiset kuviot antavat katsojalle lisäulottuvuuden tapahtumien seuraamiseen. Tarinan kerronnan juhlaa ovat kerrontaa eteenpäin kuljettavat leikkaukset ja lukuista kekseliäät siirtymät eri kohtausten välillä. Päähenkilöiden kemia ja taitava visuaalinen tarinankerronta imee katsojan mukaansa. Sarjan intohimoiset fanit odottavat edelleen jatkoa vuonna 2017 päättyneelle kaudelle ».

He’s a genius, therefore he’s a bit strange. I don’t know how often that happens in real life, but it happens a lot in fiction.

Steven Moffat 

kissa uneksii chagallin sinisenä
Visuaalinen tarinankerronta on mielikuvituksen lentoa

Modernismin visuaalinen tarinankertoja Marc Chagall

Marc Chagall on eräs kuuluisimmista 1900-luvun taidemaalareista ja omaa luokkaansa oleva visuaalinen tarinankertoja. Venäläisjuutalaiseen perheeseen syntynyt (1887–1985), mutta pääosin Ranskassa työskennellyt taiteilija imi vaikutteita aikansa avantgardistisissa suuntauksista fauvismista » kubimsiin ». Hänen unenomaisissa ja runollisissa maalauksissaan oli myös yhteyksiä surrealismiin », mutta Chagall onnistui väistämään lokeroinnin. Hän myös kokeili ja käytti useita tekniikoita, kuten akvarelleja, pastelleja, kollaasia ja litografiaa.

 

Pysyvä piirre hänen taiteessaan oli tarinallisuus ja Chagall täyttää puhtaasti kaikki tarinankertojan kriteerit. Chagallin töiden rikkaaseen visuaaliseen maailmaan mahtuu koko tunteiden kirjo, viitteitä henkilökohtaista elämästä ja mielikuvitusta ilman rajoja.

No work was ever so resolutely magical’ as Chagall’s

Surrealismin johtohahmo André Breton 

Marc Chagallin taideteokset vetävät puoleensa

Mikä erottaa Marc Chagallin työt muista ja tekee ne niin kiehtoviksi? Ensimmäisenä katsojan vangitsee Chagallin värit ja taiteilija tunnetaan parhaiten juuri mestarillisena värien käyttäjänä. Chagallin runous syntyi sanojen sijaan väreistä.

“In our life there is a single colour, as on an artist’s palette, which provides the meaning of life and art. It is the colour of love.” – Marc Chagall –

Värimaailman lisäksi Chagall ihastuttaa tarinoiden maailmalla. Vaikka se voi ulkoisesti muistuttaa Venäjää tai Ranskaa, maalauksista välittyy taiteilijan juutalainen identiteetti, lapsuusmaisemat, legendat ja kansantarut. Chagallin töissä nousee esiin symbolien merkitys ». Chagallin taidetta voi katsoa kokonaisuutena, sillä niissä käytetyt symbolit kehittyivät ajan kuluessa ja niiden mytologia perustui Chagallin henkilökohtaiseen elämään. Chagallin kuvitteellisessa maailmassa erilaisten hahmojen voi nähdä kasvavan, elävän ja olevan vuorovaikutuksessa keskenään. Tästä näkökulmasta Marc Chagallin taiteen tarinat sivuavat jopa transmediaalista tarinankerrontaa. Chagallin maailma ei kuitenkaan jakaudu eri kanavien kesken vaan teoksesta toiseen.

Andrew Melnikovin animaatio Marc Chagallin elämästä ja töistä.

Tarinankertoja editoi aikaa

Kello tikittää tasaisesti jokaiselle. Eräs Chagallin pitkällä uralla toistuvista teemoista onkin heilurikello. Milloin jättimäinen, milloin siivekäs, kuvaamassa vaatimatonta elämää tai menetettyä aikaa. Aika » on julma, aika on suhteellista. Ja ennen muuta aika on tarinoiden perusta. Tarinankerronta syntyy siitä, kuinka aikajärjestys, ajankesto tai sen ilmaukset esitetään.


Chagallin maalauksissa tarinat seuraavat unen logiikkaa. Todellinen maailma taipuu tarinan vaatimaan muotoon, mutta perinteisestä tarinankerronnasta poiketen niistä puuttuu alku ja loppu. Maalauksissa muistot tiivistyvät erilaisiksi symboleiksi, joiden mittasuhteet ja järjestely ovat osa tarinankerrontaa.


Yhteen suuntaa kulkeva absoluuttinen ajan käsite ei kahlinnut Chagallia edes todellisuudessa. Hänellä ei ollut tapana päivittää maalauksiaan niiden valmistuttua, vaan hän jakoi työnsä ajanjaksoihin, jotka hän ajoitti omaan rytmiinsä piittaamatta aina todellisesta ajasta.

Marc Chagallin tarina.

Marc Chagallin kaltainen visuaalinen tarinankertoja tarjoaa meille vaihtoehtoisen todellisuuden, mutta myös syvällistä ymmärrystä elämästä. Marc Chagallin pitkä ja monipuolinen ura vertautuu valojen ja värien Tizianin » ja omakuvien mestariin Rembrandtin » saavutuksiin. Hänen töidensä lämminhenkisyys ja syvyys ovat tehneet hänestä yhden suosituimmista moderneista taiteilijoista. Osuutensa lienee myös sillä, että Chagall uskoi horjumatta kerronnallisen taiteen voimaan.

Lähteitä & lisätietoa tarinankertojista

Medium | 6 Rules of Great Storytelling As Told by Pixar »
Content Marketing Institute | 3 Stunning Examples Show Visual Storytelling at Its Best »
Brafton | The best visual storytelling examples »
Henry Jenkins | Confession of an Act-fan  »
Trucscripbe | Why use visual storytelling  »
Wikipedia | Marc Chagall »
Art Sprouts | What makes Chagall’s art so special? »
The Art Story | Marc Chagall  »

Tutustu lisää mediakulttuurin kategoriaan: