Tizianin Venetsia ©Marju Aavikko

Tizian

Tizian kestää aikaa

Tizian oli täysrenessanssin kuuluisimpia ja arvostetuimpia maalareita jo omana elinaikanaan. Sanonta Taide pitkä, elämä lyhyt ei päde häneen: Tizianin kerrotaan olleen kuollessaan vuonna 1576 sataneljävuotias. Tieto lienee liioittelu, mutta ymmärrettävä, sillä yli 500 vuotta sitten elämä 30-vuoden jälkeen oli saavutus. Tizianin taide on kestänyt aikaa vuosisadasta toiseen. Jos olet suunnittelemassa kesämatkaa Venetsiaan, lue lisää Venetsian suurimmasta taiteilijasta ja miehestä Tizianin punaisen takana.

Tizian – maalaustaiteen mestari ja tiennäyttäjä

Mouru, Tizian ja punainen lakki ©Marju Aavikko

Tizianin punainen tehoaa yhä.

Tizian syntyi Venetsiassa, kuten toinenkin blogissa esitelty taiteen merkkihenkilö Antonio Vivaldi ». Yhtenä aikansa suurimmista maalareista Tizian oli johtava edustaja myös kaupungin nimeä venetsialaisessa koulukunnassa. Tälle maalaustaiteen suunnalle oli tyypillistä mm. dynaaminen  värien käyttö » muotojen kuvaamisessa.

Tizian ja renessanssimiehet

Tizianin tie renessanssin ehkä merkittävimmäksi taidemaalariksi syntyi rakkaudesta lajiin. Renessanssiajan taiteilijat tunnetaan useiden eri alojen asiantuntijoina. Leonardo da Vinci oli kiinnostunut maalauksen ohella myös tieteistä, Michelangelo runoudesta sekä uskonnosta ja Rafael oli myös arkkitehti. Sen sijaan Tizian keskittyi pelkästään maalaustaiteeseen. Pitkän uransa aikana hän käytti hyväkseen kaikkia öljyvärimaalauksen mahdollisuuksia, uudisti renessanssiajan taidekäsityksiä – ja jopa taiteilijakäsityksiä. Tizian myös vakiinnutti kangaspohjaisen öljyvärimaalauksen eurooppalaisen maalaustaiteen päätekniikaksi. Historian suurten renessanssimiesten aikakaudella Tizian paneutui työskentelemään tiukasti maalaustaiteen parissa.

Ensimmäinen kansainvälinen taiteilija

Tizian vakiinnutti asemansa johtavana taiteilijana töillään Venetsiassa ja sen lähistön maaseudun ylimystöperheissä. Etenkin perheet Gonzaga » ja d’Este » olivat tilauksineen tärkeä tulolähde. Tizianin uraa edisti myös hänen ystävänsä kirjailija Pietro Aretinon » kirjoitukset. Tämä renessanssiajan markkinointi edesauttoi osaltaan sitä, että pian Tizianista tuli Euroopan tavoitelluin taiteilija. Tizianin töissä esiintyivät kaikki ajan merkkihenkilöt. Hänen kansainväliseen asiakaskuntaansa kuului herttuoita, paaveja, keisareita ja Tizian työskenteli pitkään myös Espanjan hoville ». Lue lisää siitä, kuinka maalaustaiteen historian suuret nimet rakensivat henkilöbrändiään ».

Tizianin kuuluisat muotokuvat.

Tizian – muotokuvauksen supertähti

Tizianin muotokuvista kilpailtiin. Työt poikkesivat muiden muotokuvamaalarien töistä erikoislaatuisuudellaan. Tizianin potretit esittivät aitoja ihmisiä sisältäen psykologista näkemystä ja tunnetta. Kuvista saattoi lukea viitteitä kohteidensa persoonasta ja luonteesta. Kun muotokuva vaati arvokkuutta tai auktoriteettia, sekin löytyi Tizianin kuvista.

 

Autenttisuus on tämänkin päivän markkinoinnin » trendejä. Autenttisuus visuaalisuuden takana kiehtoi jo renessanssiajan korkeissa asemissa olleita muotokuvien tilaajia ja kuvia ihastellutta yleisöä.

 

Psykologisen näkemyksensä lisäksi Tizian vakuutti teknisellä osaamisellaan. Tizianista tuli pioneeri erityisesti ihmisen ihon kuvaamisen tekniikassa. Urbinon herttualle tilaustyönä tehty luonnollisessa koossa makaava alaston nainen, Urbinon venus » on länsimaisen taiteen kuuluisimpia teoksia. Siitä on tullut monine muunnelmineen yksi Euroopan maalaustaiteen vakioaiheista. Lukuisista versioista tunnetuimpia esimerkkejä on Manet’n Olympia »
Tizian: Urbinon venus

Venere di Urbino – Urbinon venus, 1538

Tizianin katseenvangitseva läpimurto

Tizianin läpimurto ei tapahtunut muotokuvilla tai ja tulkinnoilla antiikin mytologiasta. Tizian sai todistettua kykynsä saatuaan tilaisuuden maalata alttaritaulun Venetsian Santa Maria Gloriosa dei Frari » –kirkkoon. Neitsyt Marian taivaaseen astuminen (1516–1518) oli suurin koskaan Venetsiaan tehty alttaritaulu. Tizian suunnitteli taulun siten, että työ vangitsee katsojan katseen heti, kun tämä astuu kirkkoon. Teoksen pystysuora liike on sopusoinnussa kirkon goottilaisen » arkkitehtuurin kanssa, renessanssia siinä edusti runsaus, loisteliaat värit ja hahmojen liikkeet.

 

Kolmeen osaa jaettu kuva-ala on elävä ja alaosan ihmishahmot tuntuvat saaneet lihaksiinsa vaikutteita Michelangelolta. Keskeisintä ovat kuitenkin väriratkaisut. Sommittelu rakentuu yhtä paljon värien kuin muotojen varaan. Tizianin kuuluisa punainen toimii yhdistävänä tekijänä niin taivaassa, madonnan vaatteessa, kuin kuvan alaosan apostoleissa. Kaikki tekijät yhdistää toisiinsa valon käyttö. Kirkon munkkien kerrotaan tyrmistyneen, kun he näkivät maalauksen ensimmäisen kerran. Se poikkesi radikaalisti totutusta, eikä yhtä dramaattista kuvausta oltu aiemmin nähty. Tutustu tarkemmin mediahistorian visuaaliseen vaikuttamiseen ».

Tizian: Neitsyt Marian taivaaseen astuminen

Tizianin Neitsyt Marian taivaaseen astuminen 1516–1518

Tizian – mies värien ja naiskuvausten takana

Vaikka Tizian oli menestynyt ja arvostettu taidemaalari koko pitkän ikänsä, hänen elämästään ei tiedetä paljon. Tämä seikka tuo arvoituksellisuutta, mutta myös etäisyyttä hänen töihinsä. Guardianin Jonathan Jonesin mukaan tästä syystä Michelangelon Sikstuksen kappeli on turistien kansoittama nähtävyys, vaikka Frarin alttaritaulu Venetsiassa voisi olla samanveroinen kohde. Sulavakäytöksinen herrasmies menestyi Euroopan hoveissa, mutta Tizianin persoonallisuus ei nouse historiasta esiin samalla tavoin kuin karismaattisen ja ristiriitaisen Michelangelon.

 

Tizianin sanoja ei tiettävästi ole koskaan siteerattu, sen sijaan Michelangelon ilkeä tokaisu Tizianista on jäänyt historiaan. Vuonna 1540 Tizian työskenteli Roomassa teoksen Danae » parissa. Hän teki aiheesta useita versioita ja Tizianin studiossa vieraillut Michelangelo näki niistä parhaan. Michelangelo ihastui teokseen ja kehui sitä tekijälle itselleen. Jätettyään studion Michelangelo kuitenkin kommentoi, että taulu oli varsin mukava, mutta on sääli ettei Tizian osaa piirtää.

 

Michelangelon repliikki kuvaa hyvin perustavanlaatuista eroa venetsialaisen ja firenzeläisen taiteen välillä. Toscanan renessanssitaiteilijat uskoivat piirrosjälkeen ja viivan voimaan. Venetsialaisen koulukunnan maalaukset syntyivät värien ja tilan käytöstä. Värit toivat töihin energiaa ja liikettä. Tizianin persoonallisuuden löytääkin parhaiten värien takaa. Hänen maalauksiaan ei ole suunniteltu, ne on täytetty väreillä ja siveltimen vedoilla.

Tizian rakasti naisia – tämän lienee vähiten kiistanalainen lausunto taiteen historiassa.

Tizianin naiskuvauksissa ei ollut kysymys pelkästä erotismista, vaan hän maalasi naisensa myös sankarillisiksi ja vahvoiksi yhteiskunnallisiksi toimijoiksi. La Schiavona » muotokuvassa voimme nähdä ylpeän ja voimakkaan naishahmon. Lämpimin kuvaus on kuitenkin kahden vuoden ikäisestä tytöstä nimeltä Clarissa Strozzi.

Clarissa Strozzi 1542

Tizian maalaustaiteen edelläkävijänä

Tizianin jo elinaikanaan nauttima suosio oli seurausta hänen laajasta ja monipuolisesta tuotannostaan. Muotokuvien ja uskonnollisten teemojen lisäksi Tizianin töissä toistui mytologiset aiheet. Niissä hän maalasi vimmaisia hahmoja, täynnä symboliikkaa ja häikäisevää värien käyttöä. Valon ja värin mestarillisuus näkyi mm. syvän sinisissä sävyissä ja kuuluisissa punatukkaisissa naishahmoissa. Edelläkävijänä Tizianin työt raivasivat tietä edessä häämöttävälle barokin aikakaudelle. Tizianin maalauksia ihaili ja versioi Rembrandt » ja myös rokokoon tyylisuuntaus » haki inspiraatiota Tizianin teoksista.

 

Tizianin maalauksissa maisema toimii itsenäisenä muotoelementtinä, ei pelkkänä taustana kuten maalauksissa oli tähän asti nähty. Vaikka Tizianin tuotannosta löytyy vain yksi puhdas maisemakuvaus, Tiziania on kutsuttu myös maisemamaalauksen isäksi.

 

Tizianin työtapoja on päästy tutkimaan maalauksista otetusta röntgenkuvista. Kuvat ovat paljastaneet rutkasti taiteilijan tavoista ja tekniikasta. Tizian aloitti maalauksensa hyvin karkeilla luonnoksilla ja jatkoi työtä kerros kerrallaan. Ilmeisesti hän piti maalatessaan pitkiäkin taukoja ja teki maalauksiinsa korjauksia tuorein silmin. Asettelut eivät olleet tarkkaan suunniteltuja ja jopa esitettävien henkilöiden vaatteiden väritys saattoi muuttua.

Tizianin maalaustekniikat.

On ilmeistä, että Tizianin ilmaisu perustui pitkälti improvisaatioon. Tizian käytti siveltimien lisäksi myös sormia, etenkin myöhemmällä iällään, mikä poikkesi useiden aikalaisten systemaattisesta työtavasta. Tizian voidaan tavallaan nähdä myös impressionismin edelläkävijänä, sillä hän kehitti maalaustekniikan, jossa viiva korvattiin väriläiskillä ja valotehosteilla. Modernisteistä sormilla levittämistä ja tehokasta värien käyttöä hyödynsi myöhemmin Marc Chagall »

Tizian – vapaa taiteilija

Tizianin olessa nuori öljyvärimaalaus oli vielä uutta. Hänen kuollessaan öljyvärimaalaus oli luonut ympärilleen uskomattoman määrän uusia tekniikoita ja kokonaisen visuaalisen imperiumin. Tästä perinnöstä vastasi Tizian. Hänen urastaan teki poikkeuksellisen myös se, että Tizian pystyi pitkälti valitsemaan omat toimeksiantonsa, työtahtinsa ja aiheensa. Vastaavaa vapautta ei aikaisemmin ollut saavuttanut yksikään taiteilija. Epäilemättä tämän riippumattomuus edesauttoi Tizianin saavutuksia maalauksen uudistajana ja kehittäjänä.

 

Juuri Tizian on muokannut käsityksiämme maalaustaiteesta ja sen mahdollisuuksista enemmän kuin kukaan muu. Hän on pysynyt läpi historian taidemaalarien taidemaalarina ja jaksaa innostaa yhä uusia sukupolvia. Syy tähän saattaa löytyä siitä abstraktista ulottuvuudesta, joka yhdistyy hänen töissään realistiseen tulkintaan ja aistillisuuteen. Polunraivaajan taide on säilynyt tuoreena. Tizian – joka oli harvinaisen pitkäikäinen mies – ei mennyt koskaan pois muodista omana elinaikanaan, eikä myöhemmin. Tämän päivän ihmistä Tizian kutsuu tutustumaan maalaustaiteen perinteisiin ja omalla esimerkillään rohkaisee niitä myös uudistamaan.

Lähteitä ja lisätietoa:

Hugh Honour & John Fleming: Maailman taiteen historia
Tizian’s ”Portrait of the Venetian Painter Giovanni Bellini” – a conservator’s view »
Tizian – The Power of Art »
Eric Edwards, Titian as a Painter of Portraits »
Tizian Wikipedia »
The Guardian, Behind the mask »
Titian’s Early Portraits »

Saattaisit pitää myös näistä: