Tizian kestää aikaa

Tizian oli täysrenesanssin kuuluisimpia ja arvostetuimpia maalareita jo omana elinaikanaan. ”Taide pitkä, elämä lyhyt” sanonta ei päde häneen. Tizianin kerrotaan olleen kuollessaan vuonna 1576 sataneljävuotias. Tieto lienee liioittelu, mutta ymmärrettävä, sillä yli 500 vuotta sitten elämä 30-vuoden jälkeen oli saavutus. Tizianin taide puolestaan on kestänyt aikaa vuosisadasta toiseen. Jos olet suunnittelemassa kesämatkaa Venetsiaan, lue lisää Venetsian suurimmasta taiteilijasta ja miehestä Tizianin punaisen takana.


Tizian – maalaustaiteen mestari ja tiennäyttäjä

Mouru Tizian ja punainen lakki
Tizianin punainen tehoaa yhä.

Tizian syntyi Venetsiassa, joka on ollut kautta historian taiteilijoiden ja säveltäjien kotikaupunki. Venetsialaisen taiteen merkkihenkilöihin kuuluu myös mm. Antonio Vivaldi ». Yhtenä aikansa suurimmista maalareista Tizian oli johtava edustaja kaupungin nimeä kantavassa ns. Venetsialaisessa koulukunnassa ». Tälle maalaustaiteen suunnalle oli tyypillistä mm. dynaaminen värien käyttö eri muotojen luomisessa.


Tizian ja renesanssimiehet

Tie renesanssin ehkä merkittävimmäksi taidemaalariksi syntyi rakkaudesta lajiin. Leonardo da Vinci oli kiinnostunut maalauksen ohella myös tieteistä, Michelangelo runoudesta sekä uskonnosta ja Rafael puolestaan oli myös arkkitehti. Tizian keskittyi vain maalaustaiteeseen. Pitkän uransa aikana hän käytti hyväkseen kaikkia öljyvärimaalauksen mahdollisuuksia, uudisti renesanssiajan taidekäsityksiä – ja jopa taiteilijakäsityksiä. Tizian myös vakiinnutti kangaspohjaisen öljyvärimaalauksen eurooppalaisen maalaustaiteen päätekniikaksi. Historian suurten renesanssimiesten aikakaudella Tizian keskittyi työskentelemään tiukasti maalaustaiteen parissa.

Ensimmäinen kansainvälinen taiteilija

Asemansa johtavana taiteilijana Tizian vakiinnutti Venetsiassa ja sen lähistön maaseudun ylimystöperheissä. Etenkin perheet Gonzaga » ja d’Este » olivat tilauksineen tärkeä tulolähde. Tizianin uraa edisti myös hänen ystävänsä kirjailija Pietro Aretinon » kirjoitukset. Tämä renesanssiaikainen markkinointiviestintä edesauttoi osaltaan sitä, että pian Tizianista tuli Euroopan tavoitelluin taiteilija. Tizianin töissä esiintyivät kaikki ajan merkkihenkilöt. Hänen kansainväliseen asiakaskuntaanta kuului herttuoita, paaveja, keisareita ja Tizian työskenteli pitkään myös Espanjan hoville ».

Tizianin muotokuvat

Muotokuvauksen supertähti

Tizianin muotokuvista kilpailtiin. Työt poikkesivat muiden muotokuvamaalarien töistä erikoislaatuisuudellaan. Tizianin potretit esittivät aitoja ihmisiä sisältäen psykologista näkemystä ja tunnetta. Kuvista saattoi lukea viitteitä kohteidensa persoonasta ja luonteesta. Kun muotokuva vaati arvokkuutta tai auktoriteettia, sekin löytyi Tizianin kuvista.

Autenttisuus on tämä päivän vaikuttajamarkkinoinnissa iso trendi. Ei mitään uutta auringon alla? Autenttisuus visuaalisuuden takana on ilmeisesti kiehtonut jo renesanssiajan korkeissa asemissa olleita muotokuvien tilaajia ja kuvia ihastellutta yleisöä.

Tizian vakuutti psykologisen näkemyksensä lisäksi teknisellä osaamisellaan. Erityisesti ihmisen ihon kuvaamisen tekniikassa Tizianista tuli pioneeri. Urbinon herttualle tilaustyönä tehty luonnollisessa koossa makaava alaston nainen, Urbinon venus » on länsimaisen taiteen kuuluisimpia teoksia. Siitä on tullut monine muunnelmineen yksi Euroopan maalaustaiteen vakioaiheista. Lukuisista versioista tunnetuimpia esimerkkejä on Manet’n Olympia »

Tizian: Urbinon venus
Venere di Urbino 1538

Tizianin katseenvangitseva läpimurto

Tizianin läpimurto ei tapahtunut muotokuvilla tai ja tulkinnoilla antiikin mytologiasta. Tizian sai todistettua kykynsä vasta saatuaan tilaisuuden maalata alttaritaulun Venetsian Santa Maria Gloriosa dei Frari -kirkkoon. Neitsyt Marian taivaaseen astuminen (1516–1518) oli suurin koskaan Venetsiaan tehty alttaritaulu. Tizian suunnitteli taulun niin, että työ vangitsee katsojan katseen sillä hetkellä, kun tämä astuu kirkkoon. Teoksen pystysuora liike on sopusoinnussa kirkon goottilaisen » arkkitehtuurin kanssa, renesanssia siinä edusti runsaus, loisteliaat värit ja hahmojen liikkeet. 

Kolmeen osaa jaettu kuva-ala on elävä ja alaosan ihmishahmot tuntuvat saaneet lihaksiinsa vaikutteita Michelangelolta. Keskeisintä on silti väriratkaisut. Sommittelu rakentuu yhtä paljon värien kuin muotojen varaan. Tizianin kuuluisa punainen toimii yhdistävänä tekijänä niin taivaassa, madonnan vaatteessa, kuin kuvan alaosan aposteleissa. Kaikki tekijät yhdistää toisiinsa valon käyttö. Kirkon munkkien kerrotaan tyrmistyneen, kun he näkivät maalauksen ensimmäisen kerran. Se poikkesi radikaalisti totutusta, eikä yhtä dramaattista kuvausta oltu aijemmin nähty.

Tizian: Neitsyt Marian taivaaseen astuminen
Neitsyt Marian taivaaseen astuminen 1516–1518

Mies värien ja naiskuvausten takana

Vaikka Tizian oli menestynyt ja arvostettu taidemaalari koko pitkän ikänsä, hänen elämästään ei tiedetä paljon. Tämä seikka tuo arvoituksellisuutta, mutta myös etäisyyttä hänen töihinsä. Guardianin Jonathan Jones katsoo, että tästä syystä Michelangelon Sikstuksen kappeli on täpötäyteen asti turistien kansoittama kohde, vaikka Frarin alttaritaulu Venetsiassa on tälle samanveroinen vastaus. Sulavakäytöksinen herrasmies menestyi Euroopan hoveissa, mutta Tizianin persoonallisuus ei nouse esiin historiasta samalla tavoin kuin karismaattisen ja ristiriitaisen Michelangelon.

Tizianin sanoja ei tiettävästi ole koskaan siteerattu, mutta Michelangelon ilkeä tokaisu Tizianista on jäänyt historiaan. Vuonna 1540 Tizian työskenteli Roomassa teoksen Danae » parissa. Hän teki aiheesti useita versioita ja vierailessaan Tizianin studiossa Michelangelo näki niistä parhaan. Hän ihastui teokseen ja kehui sitä tekijälle itselleen. Jätettyään studion Michelangelo kuitenkin kommentoi, että taulu oli varsin mukava, mutta on sääli ettei Tizian osaa piirtää.

Michelangelon heitto kuvaa hyvin perustavanlaatuista eroa venetsialaisen ja firenzeläisen taiteen välillä. Toscanan renessanssitaiteilijat uskoivat piirrosjälkeen ja viivan voimaan. Venetsialaisen koulukunnan maalaukset syntyivät värien ja tilan käytöstä. Värit toivat töihin energiaa ja liikettä. Tizianin persoonallisuus löytyykin värien takaa. Hänen maalauksiaan ei ole suunniteltu, ne on täytetty väreillä ja siveltimen vedoilla.

Tizian rakasti naisia ​​– tämän lienee vähiten kiistanalainen lausunto taiteen historiassa.

– Jonathan Jones –

Tizianin naiskuvauksissa ei ollut kysymys vain erotisimista, vaan hän maalasi naisensa myös sankarillisiksi ja vahvoiksi yhteiskunnallisiksi toimijoiksi.  La Schiavona » muotokuvassa voimme nähdä ylpeän ja voimakkaan naishahmon. Lämpimin kuvaus on kuitenkin kahden vuoden ikäisestä tytöstä nimeltä Clarissa Strozzi.

Tizian Clarissa Strozzi
Clarissa Strozzi 1542

Tizian maalaustaiteen edelläkävijänä

Tizianin jo elinaikanaan nauttima suosio johtui osin hänen laajasta ja monipuolisesta tuotannostaan. Muotokuvien ja uskonnollisten teemojen lisäksi Tizianin töissä toistuu mytologiset aiheet. Niissä hän maalasi vimmaisia hahmoja, täynnä symboliikkaa ja häikäisevää värien käyttöä. Valon ja värin mestarillisuus näkyi mm. syvän sinisissä sävyissä ja kuuluisissa punatukkaisissa naishahmoissa. Edelläkävijänä Tizianin työt raivasivat tietä edessä häämöttävälle barokin aikakaudelle. Tizianin maalauksia ihaili ja versioi sittemmin Rembrandt » ja rokoon tyylisuuntaus » haki inspiraatiota Tizianin teoksista.

Tizianin maalauksissa maisema toimii itsenäisenä muotoelementtinä, ei vain taustana kuten maalauksissa oli tähän asti nähty. Vain yhden puhtaan maisemamaalauksen tehnyttä Tizianin on kutsuttu myös maisemamaalauksen isäksi. 

Tizianin työtapoja on voitu tutkia maalauksista otetusta röntgenkuvista. Kuvat ovat paljastaneet paljon taiteilijan tavoista ja tekniikasta. Tizian aloitti maalauksensa hyvin karkeilla luonnoksilla ja jatkoi työtä kerros kerrallaan. Ilmeisesti hän piti maalatessaan pitkiäkin taukoja ja teki niihin korjauksia tuorein silmin. Asettelut eivät olleet tarkkaan suunniteltuja, ja jopa esitettävien henkilöiden vaatteiden väritys saattoi muuttua.

Tizian tekniikat

On ilmeistä, että Tizianin ilmaisu perustui pitkälti improvisaatioon. Tizian käytti siveltimien lisäksi myös sormia, etenkin myöhemmällä iällään, mikä poikkesi useiden aikalaisten systemaattisesta työtavasta. Tizian voidaan tavallaan nähdä myös impressionismin edelläkävijänä, sillä hän kehitti maalaustekniikan, jossa viiva korvattiin väriläiskillä ja valotehosteilla. 

Tizian – vapaa taiteilija

Kun Tizian oli nuori, öljyvärimaalaus oli vielä uutta. Hänen kuollessaan se oli luonnut uskomattoman määrän uusia tekniikoita ja kokonaisen visuaalisen imperiumin. Tästä perinnöstä vastasi Tizian. Hänen urassaan poikkeuksellista on myös se, että Tizianilla oli mahdollisuus pitkälti valita omat toimeksiantonsa, työtahtinsa ja aiheensa. Vastaavaa vapautta ei aikaisemmin ollut saavuttanut yksikään taiteilija. Tämän riippumattomuus on epäilemättä edesauttanut Tizianin saavutuksia maalauksen uudistajana ja kehittäjänä.

Juuri Tizian onkin muokannut käsityksiämme maalaustaiteesta ja sen mahdollisuuksista ennemmän kuin kukaan muu. Läpi historian hän on pysynyt taidemaalarien taidemaalarina ja jaksaa innostaa yhä uusia sukupolvia. Syy siihen saattaa olla se abstrakti ulottuvuus, joka yhdistyy hänen töissään realistiseen tulkintaan ja aistillisuuteen. Renesanssiajan maalauksen polunraivaajan taide on säilynyt tuoreena. Tizian – joka oli harvinaisen pitkäikäinen mies – ei mennyt koskaan pois muodista omana elinaikanaan eikä myöhemmin. Tämän päivän ihmistä Tizian kutsuu tutustumaan perinteisiin ja esimerkillään rohkaisee niitä myös uudistamaan.

Lähteitä ja lisätietoa:

Hugh Honour & John Fleming: Maailman taiteen historia
Tizian’s ”Portrait of the Venetian Painter Giovanni Bellini” – a conservator’s view »
Tizian – The Power of Art »
Eric Edwards, Titian as a Painter of Portraits »
Tizian Wikipedia »
The Guardian, Behind the mask »
Titian’s Early Portraits »