luova ajattelu ja musiikki ©Marju Aavikko

LUOVA AJATTELU

Musiikki luovan ajattelun tukena

Kesäfestarikausi on juuri pyörähtämässä käyntiin. Mitäpä jos peruuttaisimme kaikki lähiviikkojen kehityspalaverit ja puolivallattomat aivoriihet. Sen sijaan lähtisimme joukolla kesäfestareille? Mille tahansa festarille, kunhan tarjolla on musiikkia. Nyt nimittäin näyttää siltä, että luova ajattelu vaatii sitä. Jos kaipaat perusteluja – lue lisää!

 

Savonlinnan oopperajuhlat ei ole huono valinta, mikäli uskomme tutkimusta siitä, miten luova ajattelu hyötyy musiikista. Täysin poissuljettuja eivät voi olla rokimmatkaan vaihtoehdot. Eri musiikkityylilajien vaikutusta luovaan ongelmanratkaisuun kun ei vielä ole läpikotaisin tutkittu. Varmaa kuitenkin on, että Vivaldi toimii. Tässä vaiheessa kannattaakin napsauttaa päälle ”Kevät” ajattelua virkistämään. Blogista löytyy myös lisää aivotutkijoiden terveysvinkkejä »

Musiikin supervoimat uskottua suuremmat

Musiikin voimaa ei käy kieltäminen. Jo tunnettu filosofi ja pessimisti Arthur Schopenhauer oli sitä mieltä, että kaikista taiteista voimakkain on musiikki ». Musiikin mahdollisuudet tunteisiin vaikuttajana onkin osattu käyttää hyvin. Taidemusiikin jatkeeksi meille on syntynyt kokonainen musiikkiteollisuus. Elokuvateollisuus on hyödyntänyt musiikkia visuaalisen tarinankerronnan » tukena jo mykkäelokuvien ajoista lähtien » Tutkimusten perusteella luova ajattelu ja ongelmanratkaisu voivatkin olla supervoimaisen musiikin seuraava aluevaltaus.

Luova ajattelu vaikeuksissa

Nykymaailma on mutkikas ja vauhdilla muuttuva. Meillä on mahdollisuuksia enemmän kuin koskaan, mutta samassa suhteessa myös haasteita. Miten onnistumme vastaamaan kaikkeen? Avuksemme tulee luova ajattelu. Luovuus on meidän kykymme tuottaa uutta ja löytää ongelmiimme ratkaisuja. 

 

Väitetään, että ihmiset ajattelevat vähemmän luovasti kuin ennen ja että elämme jopa luovuuden kriisissä. Työelämässä luova ajattelu on nousemassa yhdeksi tärkeimmistä taidoistamme, jotta emme jäisi poukkoilemaan kriisistä kriisiin. Kaikissa meissä on luovuutta, mutta miten kaivamme sen esiin? Onneksemme tutkijat ovat löytäneet viisasten kiven lähempää kuin arvaammekaan: musiikki saa luovuuden lentoon.

Antonio Vivaldi – avain pakoon

Musiikin kuuntelun ja luovan ajattelun suotuisa yhteys on huomattu ennenkin. Silti musiikkitutkimukset tuntuvat olevan vasta alkamassa. Uutispalvelu Duodecim » kertoi viime vuonna luovuustestistä, jossa tutkittiin musiikin kuuntelun vaikutusta ». Testi sisälsi erityyppisiä klassista musiikkia ja siinä oli mukana 155 testihenkilöä. 

Vaikka sanotaan, että kanatkin munivat paremmin musiikin tahdissa, musiikin yhteys luovaan ajatteluun on pysynyt pitkälti tuntemattomana.

Entä millainen musiikki toi testeissä parhaat tulokset? Koehenkilöillä saivat kuunneltaviksi klassista musiikkia, joiden tunnelmat vaihtelivat tunnetilasta toiseen. Luovimpiin ja tuoreimpiin vastauksiin ylsivät kokeessa Vivaldia kuunnelleet testaajat. Täysosumaksi osoittautui Vivaldin Neljän vuodenajan Kevät. Testaajien luova ajattelu toimi ylivoimaisesti parhaiten iloisen ja reippaan Kevät-konserton 1. osassa. Tämä tuli esille, kun Kevät-konsertosta nauttineiden tuloksia verrattiin hiljaisuudessa puurtaneisiin.

 

Luova ajattelu saa voimaa Vivaldista

 

Mies, jolta luovuuden lukosta kärsivät todennäköisemmin saavat apua, ei kärsinyt itse luovien ideoiden puutteesta. Antonio Vivaldi (1678–1741) oli poikkeuksellisen tuottoisa säveltäjä, joka ehti elinaikanaan säveltää mm. 500 konserttoa. Vertaansa vailla on myös Vivaldin Kevään eloisa ja iloinen tunnelma linnunlauluineen: kuten tutkimuksissa havaittiin, se avulla myös kuulijan luovuus lähtee lentoon.

Vivaldin lisäksi toinen Venetsiassa syntynyt taiteilija vakuutti laajalla tuotannollaan. Voimaantuminen tapahtuu monilla keinoilla. Tiedämme, että musiikki antaa siivet, mutta Tizian » todisti, että myös väreissä on voimaa.

Musiikkia kiitos – ja luova ajattelu liikkeelle

Musiikin kuuntelun suotuisa vaikutus luovien ratkaisujen keksimiseen on enemmän kuin tervetullut. Idea kustannustehokkaasta musiikin kuuntelusta näinä luovuusseminaarien kulta-aikoina on miltei kumouksellinen.

 

Eipä siis ihme, että tutkijat pitävät tuloksia kiinnostavina. Vivaldin tahdissa on helppoa nähdä musiikin antamat mahdollisuudet luovuuden lisäämiseksi. Paikasta riippumaton ideoinnin työkalu on yksinkertainen ja nerokas. Näin maallikosta tuntuu, että tässä kaikessa on jotain hyvin tuttua. Kotinurkissa ja lenkkipoluilla ajatuksia on tuuletettu musiikin tahdissa jo ajat sitten. Led Zeppelin on peitonnut hienosti imurin äänen ja ajatus on voinut kulkea jälleen vähän vapaammin.

Tutkimukset ovat kuitenkin kesken. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, kuinka musiikkia lähdetään hyödyntämään luovan ajattelun edistämisessä. Kiinnostavaa on myös tietää ketkä lopulta pääsevät Vivaldin kanssa samalle viivalle. Onko kenties juuri sinun mielimusiikkisi sitä, millä tulevaisuuden ongelmia ratkotaan? 

Linkit ja vinkit luovuutta ruokkimaan

Sivuston Pinterest-taululta löytyy keräämiäni vinkkejä ja inspiraatiota musiikista »
Musikaalit ja musikaalisäveltävät herättelevät moninaista luovuutta. Muista Cats-musikaali »
Luovuutta ja ripauksen musiikkia löydät gotiikan virtuooseilta »
Ongelmia voi ratkaista myös visuaalisen ajattelun avulla »
Entä mikä on väri symboloi luovuutta? Energinen ja leikkisä keltainen väri »

PS. Blogia voit seurata Bloglovin-palvelussa » tai Blogit.fi » sivustolta.

Lisää inspiraatiota: