luova ajattelu ja musiikki ©Marju Aavikko

LUOVA AJATTELU

Musiikki luovan ajattelun tukena

Kesäfestarikausi on juuri pyörähtämässä käyntiin. Mitäpä jos peruuttaisimme kaikki lähiviikkojen kehityspalaverit ja puolivallattomat aivoriihet. Sen sijaan lähtisimme joukolla kesäfestareille? Mille tahansa festarille, kunhan tarjolla on musiikkia. Näyttää nimittäin siltä, että luova ajattelu vaatii lisää musiikkia. Jos kaipaat perusteluja – katso lisää!

 

Savonlinnan oopperajuhlat ei ole huono valinta, mikäli uskomme tutkimusta siitä, miten luova ajattelu hyötyy musiikista. Rokkiakaan ei voi poissulkea, sillä eri musiikkilajien vaikutusta luovaan ongelmanratkaisuun ei vielä ole täysin tutkittu. Varmaa kuitenkin on, että Vivaldi toimii. Tässä vaiheessa kannattaakin napsauttaa päälle ”Kevät” omaa ajattelua virkistämään. Musiikin lisäksi blogista löytyy myös lisää aivotutkijoiden terveysvinkkejä »

Musiikin supervoimat uskottua suuremmat

Musiikin voimaa ei voi kieltää. Jo tunnettu filosofi ja pessimisti Arthur Schopenhauer oli sitä mieltä, että kaikista taiteista voimakkain on musiikki ». Musiikin vaikutusmahdollisuudet onkin aina ymmärretty. Musiikkiteollisuuden ohella elokuvateollisuus on hyödyntänyt musiikkia visuaalisen tarinankerronnan » tukena jo mykkäelokuvan ajoista lähtien » Tutkimusten perusteella luova ajattelu ja ongelmanratkaisu voivatkin olla supervoimaisen musiikin seuraava aluevaltaus.

 

Luova ajattelu vaikeuksissa

Nykymaailma on mutkikas ja vauhdilla muuttuva. Meillä on mahdollisuuksia enemmän kuin koskaan, mutta samassa suhteessa myös haasteita. Kuinka onnistumme vastaamaan kaikkeen? Avuksemme tulee luova ajattelu. Luovuus on meidän kykymme löytää ja tuottaa uusia ratkaisuja.

 

Väitetään, että ihmiset ajattelevat vähemmän luovasti kuin ennen ja että elämme jopa luovuuden kriisissä. Työelämän muutospaineissa luova ajattelu on nousemassa yhdeksi tärkeimmistä taidoistamme. Kaikissa meissä on luovuutta, mutta miten kaivamme sen esiin? Tutkijat ovat löytäneet viisasten kiven lähempää kuin arvaammekaan: musiikki saa luovuuden lentoon.

 

Antonio Vivaldi – avain luovaan ajatteluun

Musiikin kuuntelun ja luovan ajattelun yhteys on ollut tiedossa jo pitkään. Musiikkitutkimukset tuntuvat kuitenkin olevan vasta aluillaan. Duodecim » uutisoi luovuustestistä, jossa tutkittiin musiikin kuuntelun vaikutusta ». Testi sisälsi erityyppisiä klassista musiikkia ja siihen osallistui 155 testihenkilöä.

Vaikka sanotaan, että kanatkin munivat paremmin musiikin tahdissa, musiikin yhteys luovaan ajatteluun on pysynyt pitkälti tuntemattomana.

Entä millainen musiikki toi testeissä parhaat tulokset? Koehenkilöillä saivat kuunneltavakseen klassista musiikkia, joiden tunnelmat vaihtelivat tunnetilasta toiseen. Luovimpiin ja tuoreimpiin vastauksiin ylsivät kokeessa Vivaldia kuunnelleet testaajat. Täysosumaksi osoittautui Vivaldin Neljän vuodenajan Kevät. Testaajien luova ajattelu toimi ylivoimaisesti parhaiten iloisen ja reippaan Kevät-konserton 1. osassa. Tämä nousi esiin, kun Kevät-konsertosta nauttineiden tuloksia verrattiin hiljaisuudessa puurtaneisiin.

 

Luova ajattelu saa voimaa Vivaldista

 

Mies, jolta luovuuden lukosta kärsivät todennäköisemmin saavat apua, ei itse kärsinyt  luovien ideoiden puutteesta. Antonio Vivaldi (1678–1741) oli poikkeuksellisen tuottoisa säveltäjä, joka ehti elinaikanaan säveltää mm. 500 konserttoa. Vertaansa vailla on myös Vivaldin Kevään eloisa ja iloinen tunnelma linnunlauluineen: kuten tutkimuksissa havaittiin, se avulla myös kuulijan luovuus lähtee lentoon.

 

Vivaldin ohella toinen Venetsiassa syntynyt taiteilija ja laajalla tuotannollaan vakuuttanut taitelija oli Tizian ». Vaikka musiikki antaa luovuudelle  siivet, Tizian todisti, että myös väreissä on voimaa.

 

Musiikkia kiitos – ja luova ajattelu liikkeelle

Musiikin kuuntelun suotuisa vaikutus luoviin ratkaisuihin on enemmän kuin tervetullut. Luovuusseminaarien kulta-aikoina ajatus kustannustehokkaasta musiikin kuuntelusta on miltei kumouksellinen.

 

Eipä hme, että tutkijat pitävät tuloksia kiinnostavina. Vivaldin tahdissa on helppoa uskoa musiikin antamiin mahdollisuuksiin luovuuden lisäämiseksi. Paikasta riippumaton työkalu on yksinkertaisen nerokas ja kotinurkissa tai lenkkipoluilla moneen kertaan hyväksi havaittu.

 

Tutkimukset ovat kuitenkin kesken. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, kuinka musiikkia lähdetään hyödyntämään luovan ajattelun edistämisessä. Kiinnostavaa on myös tietää ketkä lopulta pääsevät Vivaldin kanssa samalle viivalle. Onko kenties juuri sinun mielimusiikkisi sitä, minkä avulla tulevaisuuden ongelmia ratkotaan? Sillä välin: tutustu tulevaisuusajatteluun »!

 

Linkit ja vinkit luovuutta ruokkimaan

Sivuston Pinterest-taululta löydät vinkkejä ja inspiraatiota musiikista »
Tutustu myös luovuutta symboloivaan energiseen keltaiseen väriin » 

Blogista löydät lisää inspiraatiota » aihetta sivuavista teksteistä

Saattaisit pitää myös näistä: