Luova ajattelu virkeäksi festareilla?

Musiikki luovan ajattelun tukena.

Kesäfestarikausi on juuri pyörähtämässä käyntiin. Mitäpä jos peruuttaisimme kaikki lähiviikkojen kehityspalaverit ja puolivallattomat aivoriihet. Sen sijaan lähtisimme joukolla kesäfestareille? Mille tahansa festarille, kunhan tarjolla on musiikkia. Nyt nimittäin näyttää siltä, että luova ajattelu vaatii sitä. Jos kaipaat perusteluja Рlue lisää!

Savonlinnan oopperajuhlat ei ole huono valinta, mik√§li uskomme tutkimusta siit√§, miten luova ajattelu hy√∂tyy musiikista. T√§ysin poissuljettuja eiv√§t voi olla rokimmatkaan vaihtoehdot. Eri musiikkityylilajien vaikutusta luovaan ongelmanratkaisuun kun ei viel√§ ole l√§pikotaisin tutkittu. Varmaa kuitenkin on, ett√§ Vivaldi toimii. T√§ss√§ vaiheessa kannattaakin napsauttaa p√§√§lle ”Kev√§t” ajattelua virkist√§m√§√§n. Blogista l√∂ytyy my√∂s lis√§√§ aivotutkijoiden terveysvinkkej√§ ¬Ľ

Musiikin supervoimat uskottua suuremmat

Musiikin voimaa ei k√§y kielt√§minen. Jo tunnettu filosofi ja pessimisti Arthur Schopenhauer oli sit√§ mielt√§, ett√§ kaikista taiteista voimakkain on musiikki¬†¬Ľ. Musiikin mahdollisuudet tunteisiin vaikuttajana onkin osattu k√§ytt√§√§ hyvin. Taidemusiikin jatkeeksi meille on syntynyt kokonainen musiikkiteollisuus. Elokuvateollisuus on hy√∂dynt√§nyt musiikkia visuaalisen tarinankerronnan ¬Ľ tukena jo¬†mykk√§elokuvien ajoista l√§htien¬†¬Ľ¬†Tutkimusten perusteella luova ajattelu ja ongelmanratkaisu saattavat olla supervoimaisen musiikin seuraava aluevaltaus.

Luova ajattelu vaikeuksissa

Nykymaailma on mutkikas ja vauhdilla muuttuva. Meill√§ on mahdollisuuksia enemm√§n kuin koskaan, mutta samassa suhteessa my√∂s haasteita. Miten onnistumme vastaamaan kaikkeen? Avuksemme tulee luova ajattelu. Luovuus on meid√§n kykymme tuottaa uutta ja l√∂yt√§√§ ongelmiimme ratkaisuja. 

V√§itet√§√§n, ett√§ ihmiset ajattelevat v√§hemm√§n luovasti kuin ennen ja ett√§ el√§mme jopa luovuuden kriisiss√§. Ty√∂el√§m√§ss√§ luova ajattelu on nousemassa yhdeksi t√§rkeimmist√§ taidoistamme, joten emme voi j√§√§d√§ poukkoilemaan kriisist√§ kriisiin. Kaikissa meiss√§ on luovuutta, mutta miten kaivamme sen esiin? Onneksemme tutkijat ovat l√∂yt√§neet viisasten kiven l√§hemp√§√§ kuin arvaammekaan: musiikki saa luovuuden lentoon.

Antonio Vivaldi ‚Äď avain pakoon

Musiikin kuuntelun ja luovan ajattelun suotuisa yhteys on huomattu ennenkin. Silti musiikkitutkimukset tuntuvat olevan vasta alkamassa. Uutispalvelu Duodecim ¬Ľ kertoi viime vuonna luovuustestist√§, jossa tutkittiin musiikin kuuntelun vaikutusta ¬Ľ. Testi sis√§lsi erityyppisi√§ klassista musiikkia ja siin√§ oli mukana 155 testihenkil√∂√§. 

Vaikka sanotaan, että kanatkin munivat paremmin musiikin tahdissa, musiikin yhteys luovaan ajatteluun on pysynyt pitkälti tuntemattomana.

Entä millainen musiikki toi testeissä parhaat tulokset? Koehenkilöillä saivat kuunneltaviksi klassista musiikkia, joiden tunnelmat vaihtelivat tunnetilasta toiseen. Luovimpiin ja tuoreimpiin vastauksiin ylsivät kokeessa Vivaldia kuunnelleet testaajat. Täysosumaksi osoittautui Vivaldin Neljän vuodenajan Kevät. Testaajien luova ajattelu toimi ylivoimaisesti parhaiten iloisen ja reippaan Kevät-konserton 1. osassa. Tämä tuli esille, kun Kevät-konsertosta nauttineiden tuloksia verrattiin hiljaisuudessa puurtaneisiin.

Luova ajattelu saa voimaa Vivaldista
  • Save
[Museo Internazionale e Biblioteca della Musica di Bologna]

Mies, jolta luovuuden lukosta k√§rsiv√§t todenn√§k√∂isemmin saavat apua, ei k√§rsinyt itse luovien ideoiden puutteesta. Antonio Vivaldi (1678‚Äď1741) oli poikkeuksellisen tuottoisa s√§velt√§j√§, joka ehti elinaikanaan s√§velt√§√§ mm. 500 konserttoa. Vertaansa vailla on my√∂s Vivaldin Kev√§√§n eloisa ja iloinen tunnelma linnunlauluineen: kuten tutkimuksissa havaittiin, se avulla my√∂s kuulijan luovuus l√§htee lentoon.

Vivaldin lis√§ksi toinen Venetsiassa syntynyt taiteilija vakuutti laajalla tuotannollaan. Voimaantuminen tapahtuu monilla keinoilla. Tied√§mme, ett√§ musiikki antaa siivet, mutta Tizian ¬Ľ todisti, ett√§ my√∂s v√§reiss√§ on voimaa.

Musiikkia kiitos ‚Äď ja luova ajattelu liikkeelle

Musiikin kuuntelun suotuisa vaikutus luovien ratkaisujen keksimiseen on enemmän kuin tervetullut. Idea kustannustehokkaasta musiikin kuuntelusta näinä luovuusseminaarien kulta-aikoina on miltei kumouksellinen.

Eipä siis ihme, että tutkijat pitävät tuloksia kiinnostavina. Vivaldin tahdissa on helppoa nähdä musiikin antamat mahdollisuudet luovuuden lisäämiseksi. Paikasta riippumaton ideoinnin työkalu on yksinkertainen ja nerokas. Näin maallikosta tuntuu, että tässä kaikessa on jotain hyvin tuttua. Kotinurkissa ja lenkkipoluilla ajatuksia on tuuletettu musiikin tahdissa jo ajat sitten. Led Zeppelin on peitonnut hienosti imurin äänen ja ajatus on voinut kulkea jälleen vähän vapaammin.

Tutkimukset ovat kuitenkin viel√§ kesken. Mielenkiinnolla j√§√§mme odottamaan mm. tietoa siit√§, miksi t√§m√§ ilmi√∂n my√∂t√§ luova ajattelu on parantunut. Kiinnostavaa on my√∂s tiet√§√§ ketk√§ lopulta p√§√§sev√§t Vivaldin kanssa samalle viivalle. Onko kenties juuri sinun mielimusiikkisi sit√§, mill√§ tulevaisuuden ongelmia ratkotaan? Mik√§ musiikki haastaa Vivaldin vahvimmin? Kerro vinkkej√§ ¬Ľ tai kommentoi blogin instassa ¬Ľ

Linkit ja vinkit luovuutta ruokkimaan

PS. Blogia voit seurata Bloglovin-palvelussa ¬Ľ tai Blogit.fi ¬Ľ sivustolta.