Mitä on graafinen suunnittelu?

Graafinen suunnittelu on ulkoasujen suunnittelua erilaisissa visuaalisissa medioissa. Graafisen suunnittelun ytimessä on kuvallinen ilmaisu ja visuaalinen viestintä, jossa kuvalliset elementit sommitellaan mielekkääksi kokonaisuudeksi. Visuaalista suunnittelua kannattelee kyky luovaan ongelmanratkaisuun » ja työvälineiden hallinta ».


Graafinen suunnittelu tuo lisäarvoa viestintään

Houkuttelevan ulkoasun lisäksi graafisen suunnittelun on oltava toimivaa visuaalista viestintää ». Sen on tulkittava ja vahvistettava viestiä valitulle kohderyhmälle » mediasta riippumatta – unohtamatta käyttäjäkeskeistä suunnittelua ». Avainsanoja ovat kiinnostavuus, tarkoituksenmukaisuus ja selkeys.


Kuvallisen ilmaisun perusteet

Graafinen suunnittelu sisältää suunnitteluprosessin ja suunnittelun teorian. Kirkastunut ajatus herätetään henkiin graafisen suunnittelun tietoja ja taitojen avulla. Teoria ja perusteet ovat suunnittelun pohjana kaikissa visuaalisissa medioissa.

Suunnittelutyön peruselementit viiva, muoto, tekstuuri ja tasapaino eivät toimi yksin. Vasta yhdessä niillä on voimaa. Peruselementtien sommittelussa graafinen suunnittelija tekee päätöksensä seuraten visuaalisen suunnittelun keskeisiä periaatteita, joita ovat mm. kontrasti, hierarkia, tasaus, tasapaino, toisto, ryhmät (hahmolait ») sekä tyhjä tila. Sääntöjä ei ole tehty kahlitsemaan, usein on kysymys hienovaraisista säädöistä. Graafisessa suunnittelussa perusteet yhdistyvät oman henkilökohtaisen näkemykseen. Esimerkkejä aiheesta löydät tyylisuuntauksia ja graafisen suunnittelun trendejä » sivuavassa pastellihuumassa sekä pop-taiteen visuaalista suunnittelua » havainnollistavassa tekstissä.

Graafisen suunnittelijan hallitsemiin elementteihin kuuluu keskeisesti typografia » ja blogissa voi tutustua tarkemmin myös graafisen suunnittelun pioneerin, Henri de Tolouse-Lautrecin uraaurtaavaan julistetaiteeseen ». Tolouse-Lautrec toi suunnitteluun mukaan typografian ja blogissa usein esiin nostetun värien käytön » osaksi suunnittelutyötä.

Symbolit avaavat suunnittelijalle lisää ilmaisumahdollisuuksia . Symbolit ja metaforat » ovatkin olennainen osa visuaalista viestintää.


Graafisen sunnittelijan blogissa inspiraatiota moniosaajille

Jos olet kiinnostunut graafisesta suunnittelusta tai kuvallisesta viestinnästä, saat huomata, että blogissa aihetta sivutaan tuon tuostakin. Kuvailmaisu toistuu teemasta toiseen niin kotisivujen suunnittelun » , visuaalisen kulttuurin » kuin taidehistorian » osalta. Blogin Podcast-vinkeistä » löydät kuunneltavaa myös visuaalisiin ideoihin. Joten klikkaa etusivulle » ja tutustu tarkemmin tai lue lisää alta:


Symbolien merkitys
symbolien merkitys ja suojatien merkki

Symbolien merkitys

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Lukuaika:5 mins read

Symbolien merkitys Symbolien merkitys suunnittelussa Merkkien ja symbolien merkitys opasteina Symbolien merkitys syntyy arjessa. Lähiympäristömme tutut merkit kertovat tarinaa ajastamme. Tässä tekstissä liikennemerkit toimivat esimerkkinä arjen visuaalisesta viestinnästä. Liikennemerkit kommunikoivat tehokkaasti, sillä visuaalisia viestejä ymmärretään vaistonvaraisesti. Merkkejä on kaikkialla kertomassa milloin on syytä varoa ja milloin voi edetä turvallisesti. Kuvallisessa kulttuurissamme…

Jatka lukemista Symbolien merkitys
Kuvallinen suunnittelu ja pop-taide
kuvallinen suunnittelu poptaiteen keinoin

Kuvallinen suunnittelu ja pop-taide

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Lukuaika:6 mins read

VISUAALINEN SUUNNITTELU Kuvallinen suunnittelu ja vetovoiman lait Kuvallinen suunnittelu pyrkii lisäämään tuotteen tai tuotoksen houkuttelevuutta mm. kuvilla, väreillä, typografialla ja tilan käytöllä. Virikkeitä löytyy monelta suunnalta ja tyyli-inspiraatiota tarjoaa etenkin menneet vuosikymmenet. Pop-taide ja visuaalisen viestinnän suunnittelu kulkevat usein samoja polkuja. Pop-taide nousee esiin energisessä, hauskassa ja tyylikkäässä muotoilussa sekä…

Jatka lukemista Kuvallinen suunnittelu ja pop-taide
Pariisin myytti ja Henri Tolouse-Lautrecin julistetaide
Montmartre ja Pariisi

Pariisin myytti ja Henri Tolouse-Lautrecin julistetaide

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Lukuaika:10 mins read

PARIISIN MYYTTI Pariisin myytti ja Henri de Toulouse-Lautrecin julistetaide Pariisin myytti elää vahvana, mutta mistä mielikuva syntyy? Pariisi on kaunis kaupunki eikä Montmartren katujen lumoa voi kieltää, mutta vanhoja romanttisia kaupunkeja – onhan noita. Kaupungilla lienee jotain, mitä muilta puuttuu: Pariisilla on visuaalisia tarinoita » Tällä vuosituhannella oman kortensa kekoon…

Jatka lukemista Pariisin myytti ja Henri Tolouse-Lautrecin julistetaide
Tyylisuuntaus pastellihuuman takana – Rokokoo
rokokoo tyylisuuntaus

Tyylisuuntaus pastellihuuman takana – Rokokoo

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Lukuaika:7 mins read

Rokokoo Tyylisuuntaus pastellihuuman takana – Rokokoo Elegantti rokokoo hillittyine pastelliväreineen on tehnyt taas comebackin. Tyylisuuntaus on havaittavissa sellaisilla aloilla kuin sisustus, muoti ja graafinen suunnittelu. Nyt onkin aika tehdä kurkistus rokokoon aikakauteen, vierailla Zwingerissä ja hakea inspiraatiota menneen ajan lumosta koko rokokoon väriskaalalla!Jos haluat hypätä viipymättä menneeseen aikaan ja aloittaa…

Jatka lukemista Tyylisuuntaus pastellihuuman takana – Rokokoo