värien käyttö ja väripsykologia

Värien käyttö

Värien käyttö ja väripsykologia

Värien käyttö vaikuttaa meihin lukemattomilla tavoilla. Tutkimalla värejä ja opimme värien herättämistä tunteista ja meitä ympäröivästä visuaalisesta maailmasta. Tässä tekstissä tutustumme väripsykologiaan, värien käyttöön visuaalisessa viestinnässä ja taidehistorian » suurten nimien pensselin jälkiin. Lopuksi pohdimme, onko trendivärien käyttö suunnittelussa uhka vai mahdollisuus.

Väripsykologia: Kuinka värien käyttö vaikuttaa tunteisiin ja käyttäytymiseen?

Värit eivät ole vain visuaalisia ärsykkeitä. Ne ovat täynnä merkityksiä ja symboliikkaa ». Tiedostetusti ja tiedostamattamme värit ohjaavat käyttäytymistämme herättämällä tunnereaktioita ja mielleyhtymiä. Väripsykologia tutkii värien vaikutusta ja sitä, kuinka ylipäätään suhtaudumme väreihin.

Alla nähtävässä videossa keskitymme tunteisiin ja väripsykologiaan. Värien merkitystä läpikäydään kolmella tasolla:

  1. Tunteet, joihin kyseinen väri yhdistetään
  2. Värin psykologinen vaikutus
  3. Värin symbolinen merkitys

Värit videolla käsittelyjärjestyksessä: Punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, purppura, violetti, valkoinen ja musta

Kuinka eri värit vaikuttavat käyttäytymiseen ja millaista symbolikkaa värit sisältävät? Tutustu videoon!

Väripsykologian hyödyt eri tehtävissä

Värien aistiminen on yksilöllistä ja väreihin liittyy niin henkilökohtaisia mieltymyksiä kuin kulttuuritaustasta johtuvia eroja. Väripsykologia on silti lyömätön työkalu, koska värit vaikuttavat niin huomiomiseen kuin käyttäytymiseen. Näin väripsykologiaa hyödynnetään eri tehtävissä:

  1. Värien käyttö on oleellinen osa markkinointiviestintää », koska värien avulla saadaan huomiota ja luodaan mielikuvia. Värit ovat tehokas viestintäkeino, joka luo tunnesiteitä kohdeyleisöön ja auttaa erottumaan kilpailijoista. Harkittu värien käyttö auttaa viestimään tehokkaammin ja tarkoituksenmukaisemmin.
  2. Värien käyttö on yksi graafisen suunnittelun » keskeisistä osa-alueista. Ihmiset muistavat kuvallisia elementtejä – kuten värejä ja muotoja – paremmin kuin kirjoitettua tekstiä. Värien avulla voidaankin tehostaa oppimista » ja esittää tietoa esimerkiksi infografiikan muodossa ». Nykyisin myös tekoäly tarjoaa » ratkaisuja esimerkiksi värimallien, brändivärien ja erilaisten variaatioiden luomiseen.
  3. Väripsykologia on vaikuttamisen viestintää, jossa luotetaan värien symboliikkaan ja kykyyn herättää tunteita. Tunnistettava brändiväri tuo merkityksellisyyttä esimerkiksi mainosvideoiden visuaaliseen kerrontaan. Tutustu havainnolliseen esimerkkiin ja analyysiin suomalaisesta brändivideosta ».
  4. Värien käyttö sisustussuunnittelussa tavoittelee tilan tarkoitukseen sopivaa tunnetilaa. Esimerkiksi makuuhuoneissa sisustussuunnittelijat käyttävät monesti rauhoittavia värejä, kun taas työtiloissa suositaan energisempää tunnelmaa.
  5. Värit ovat osa palvelujen käytettävyyttä visuaalisesti toimivassa maailmassa. Tämä on huomioitava myös verkkosivujen suunnittelussa » ja web-sivujen sisällöntuotannossa » . Sivuston värit huolehtivat sivuston yhdenmukaisuudesta ja saavutettavuudesta. Yhdenmukainen värimaailma tukee myös yrityskuvaa ja lisää sen luotettavuutta.
  6. Värit ovat ilmaisuvoimainen väline taiteen tekijöille. Kaikki muistavat Vincent van Goghin keltaiset Auringonkukat, mutta myös ohjaaja Wes Andersonin on tunnettu keltaisen värin käyttäjä ». Yhdeksi Andersonin tyylikkään kuvakerronnan tavaramerkiksi onkin muodostunut hänen elokuviensa värimaailma.

Esittely kirjasta The Brilliant History of Color in Art.

Värien käyttö taidehistorian aikakausina

Värien avulla on mahdollista ilmaista tunteita, luoda tunnelmia ja kertoa tarinoita. Ei siis ihme, että värit on mielletty ensisijaisesti taiteilijoiden työvälineeksi ja myös markkinointiviestinnässä on aina ammennettu inspiraatiota » maalaustaiteen mestareilta.

  • Renessanssin aikakauden taidemaalari Tizian tunnetaan virtuoosimaisena värien käyttäjänä. Hän ymmärsi värien käytön visuaalisena tehokeinona ja hyödynsi värien voimaa ajalleen poikkeuksellisella tavalla. Tutustu Tizianiin ».
  • Rokokoon tyylisuuntauksen trendikkäät pastellisävyt ovat kokeneet monta paluuta ja vaikuttaneet eri aikakausien suunnittelun trendeihin. Ihastu rokokoon pastellihuumaan ».
  • Viime vuosisadan vaihteessa Henri de Toulouse-Lautrec ja hänen aikalaistensa loivat ikonisissa mainosjulisteissaan suuntaviivat värien käytölle markkinoinnissa. Lue lisää Henri de Toulouse-Lautrecin » monipuolisesta urasta.
  • Ääretön sininen kiehtoi Marc Chagallia ja hänen lumoavat maalauksensa katsojia. Tutustu Chagaliin ja muihin visuaalisiin tarinankertojiin ».
  • Kukkien väriloisto on säilynyt taitelijoiden loputtomana inspiraation lähteenä läpi vuosisatojen. Ihastu värejä ja kukka-aiheita hyödyntäneeseen taiteeseen » eri aikakausina.
  • Pop-taide on rikkonut rajoja 1960-luvun alusta lähtien yksinkertaisten muotojen ja rohkeiden värien liitolla. Tutustu raikkaaseen pop-taiteeseen » ja sen suurimpiin nimiin. Pop-taiteen parissa voi jatkaa hypyllä huolettomalle 1980-luvulle », jota hallitsi hillitön värikkyys ja voimakkaat kontrastit.
värit ja värien käyttö marjutus.media blogissa

Värit inspiroivat taidetta, suunnittelua ja markkinointiviestintää!

Trendejä seuraava värien käyttö – milloin riski kannattaa?

Trendivärien käyttö markkinoinnissa houkuttelee, mutta trendivärien käyttö on tehtävä harkiten. Monesti ajoitus ratkaisee. Lisääkö väritrendien seuraaminen erottuvuutta vai hukutaanko massaan, kun moderni ilme vaihtuu vanhentuneeksi?

Väritrendeistä kannattaa olla selvillä, koska oikeiden värien valinta riippuu useista tekijöistä kuten kontekstista ja kohderyhmästä ». On muistettava, millaisen asiakasryhmän tunteisiin pyritään vaikuttamaan tai millaista tunnelmaa halutaan luoda. 

Trendivärien käytössä on huomioitava myös brändin ominaisuudet » ja identiteetti. Esimerkiksi luonnonläheisten värien suosio heijastuu kasvavana ympäristötietoisuutena. Jos vastuullisuus ympäristöstä kuuluu brändin arvoihin, trendikkäät murretut sävyt ovat sopusoinnussa myös sen visuaalisen identiteetin kanssa. Tutustu brändirakkauteen ja vastuulliseen viestintään ».

Linkit ja vinkit värien käyttöön:

Creative Blog | 6 times Pantone nailed branding »
Adobe | Luo upeita paletteja Adoben väriympyrän avulla »
Colorcom | Why Colors Matters »

Jatka lukemista, saattaisit pitää myös näistä:

Kuinka eri taiteilijat ovat rakentaneet henkilöbrändiään ja millainen on hyvä henkilöbrändi? Tutustu taitelijaesimerkkeihin!

Tekoäly vaatii graafisilta suunnittelijoilta sopeutumista ja omien rajojen venyttämistä. Vastiineeksi tekoäly tarjoaa inspiraatiota ja virtaviivaisempia prosesseja.

Infograafi on oikopolku tiedon äärelle. Monia asioita on vaikea ymmärtää ja vielä vaikeampi selittää. Katso kuinka syntyy hyvä infograafi.