vastuullisuus ja brändirakkaus

Vastuullisuus viestinnässä

Vastuullisuus ja brändirakkaus

Vastuullisuus viestinnässä – mainetta vai merkitystä?

Vastuullisuus viestinnässä kasvattaa merkitystään yritysten toiminnassa. Markkinoinnin saralla vastuullisuus ja vastuullisuusviestintä säilyvät kärkitrendien joukossa. Sana trendi yhdistyy helposti muotisuuntaukseen, vaikka usein kysymys on näkyvästä kehityssuunnasta. Kirkkaassa kevätauringossa tarkastelun kohteeksi pääsee vastuullisuus viestinnässä ja brändirakkaus – sillä rakkaus on aina muotia!

Rakkaus yritystoiminnassa – mitä on lupa toivoa ja odottaa?

Liiketoiminta ja rakkaus saattavat vaikuuttaa yhteensopimattomalta parilta. Tätä suhdetta pohti myös Pärttyli Rinne kirjassaan Rakkauden Synnyistä ». Pärttyli Rinne. Kysymys on välittämisen piirin laajentamisesta. Maailma olisi parempi paikka elää, jos yritykset luopuisivat ensisijaisesta pyrkimyksestä kasvattaa voittoja. Muutosta tukisi välittämisen kulttuurin vahvistaminen yleisen itsekkyyden ihailun sijaan.

Tapamme välittää toisista heijastuu kaikkiin ihmissuhteisiimme ja niihin instituutioihin, joiden toimintaan osallistumme. Instituutioita ei ole olemassa irrallaan niissä toimivista ihmisistä.

Pärttyli Rinne

Brändirakkaus suosikkibrändiin on brändisuhde, joka saataa alkaa kaunis brändiromanssi. 

Vastuullisuus viestinnässä on toimivan brändisuhteen tunnusmerkki

Mistä on hyvä brändisuhde tehty? Hyvä suhde nojaa luottamukseen, koska ostamiseen liittyvät tunteet eivät juurikaan poikkea muista kiintymyssuhteista. Luottamus kasvattaa sitoutumishalua. Brändirakkauden kohde tuo mielihyvää, turvallisuutta ja laadun tunteen. Sen lisäksi yhä useampi kuluttaja odottaa, että brändisuhteeseen kuuluu myös vastuullisuus. Vastuullisuus on sitä, että ottaa huomioon tekojensa seuraukset. Kestämättömän brändirakkaus on pelkkä Bad Romance, väärä valinta. Toimintaympäristön muutoksen ovat tuoneet haasteita myös vanhoille tutuille brändihahmoille ».

Maukka Perusjätkä: Vaatteet on mun aatteet?

Lady Gaga: Bad Romance?

Vastuullisuus ja brändit

Brändiromanssin huumassa ei voi olla huomaamatta, että vastuullisuus ja omat tarpeet eivät sulje pois toisiaan. Pikamuodin tilalle on mahdollista valita vastuulliset vaatteet tai ottaa ensimmäisen askeleen kohti parempia valintoja. Tämän tiedostavat myös kehitystä seuraavat brändit. Vastuullisuus ei ole pelkkä kilpailuetu. Se on kehityssuunta, jota ei voi jättää huomiotta. Tänä päivänä vastuullisuus on osa tiedostavien yritysten ja organisaatioiden viestintästrategiaa ».

Pandemia kasasi lisää haasteita vaateteollisuudelle. Iso-Britanniassa nähtiin, kuinka monet tunnetut vaatebrändit vaihtoivat omistajia ». Silti kestävän kehityksen vaatimukset » eivät häviä – päinvastoin ne vain lisääntyvät. Kukapa olisi uskonut, että esimerkiksi sähköautot lyövät niin nopeasti kiilaa autoteollisuuteen. 

vastuullisuus viestinnässä

Vastuullinen brändi toteuttaa kestävyysajattelua tekemällä ympäristötekoja.

Muotialan läpinäkyvyys ja vastuullisuus

Vuonna 2018 Suomen Luonto -lehti valitsi pikamuodin vuoden turhakkeeksi » kiinnittämällä huomiota kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Vastuullisuus puhutteleekin yhä useampia kohderyhmiä. Shoppailu ei ole entiseen tapaan harmiton harrastus ja tekstiilialan vastuullisuus välttämätöntä. Tunnevaikuttamisen » väylästä riippumatta kuluttaja valitsee ne brändit, joita haluaa suosia. Vuonna 2013 perustettu Fashion Revolution » on mukana lisäämässä avoimuutta muotiteollisuuden toimitusketjuihin. Organisaatio viettää vuosittain vaatevallankumousviikkoa » ja pyrkii kasvattamaan maailmanlaajuista verkostoa kestävän muodin ympärille.

Seitsemäs vuotuinen Muodin tila -raportti

Käytettyjen vaatteiden suosio kasvaa.

Kestävyysajattelu muuttaa väistämättä asenteita. Yhteisöllisyys on tärkeää » mutta se tulisi nähdä omaa lähipiiriä laajemmin, sillä globaali vastuullisuus koskee kaikkia. Tuhlailuun liittyy tietoinen piittaamattomuus, sen sijaan ylellisyydeksi ymmärretty laatu ja käsityö kestävät kierrätystä. Käytetyt vaatteet ja vintage-muoti kasvattavatkin suosiotaan. Nettikirpparista tehdyt löydöt päihittävät edelleen pikamuodin itseilmaisun välineenä. Verkossa käytettyä designmuotia myy mm. ranskalainen Versiative Collective ».

Luonnonvarojen vastuullista ja kestävää käyttöä voi muotimaailman ohella toteuttaa taiteessa. Esimerkiksi Flowers Forever -näyttelyn » pääteoksesta vastaava Rebecca Louise Lawn käyttää kukkainstallaatioissaan lahjoitettuja materiaaleja.

Vastuullisuus viestinnässä – näpäytys Marimekolle

Vastuullisuus ja brändi-imago on herkkä alue. Vaikka Marimekko on valittu Suomen vastuullisimmaksi muotibrändiksi » negatiiviset asiat välittyvät herkemmin ja saavat positiivisia asioita suuremman merkityksen.

Maaliskuussa 2021 uutisoitiin, kuinka Kiinassa suljettiin H&M myymälöitä ja poistettiin sen sovelluksia. Toimenpiteet olivat Kiinan vastaus H&M:n Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia koskevaan kritiikkiin. Pian tämän jälkeen Marimekon huomattiin poistaneen verkkosivuiltaan maininnan siitä, ettei se hyväksy tuotteissaan kyseiseltä uiguurien alueelta poimittua puuvillaa. Marimekon hallituksen puheenjohtajan kielsi yrityksen joutuneen vastuullisuusviestinnässään Kiinan painostamaksi. Viikkoa myöhemmin Marimekon verkkosivuille palautettiin maininta siitä, ettei riskialueiden puuvillaa hyväksytä sen tuotteissa, mutta suomalaisessa mediassa jäätiin kummastelemaan syitä tiedon poistamiseen.

vastuullisuus ja brändirakkaus

Vastuullisuus on täynnä valintoja.

Kauppalehti tarttui aiheeseen otsikolla Marimekon johtoryhmä on raikas esimerkki nykyajan pörssiyhtiöstä, mutta hiljaisuus horjuttaa yhtiön vastuullisuusstrategiaa ». Pörssiyhtiötä esittelevä juttu keskittyi Marimekon menestykseen Tiina Alahuhta-Kaskon johdolla ja naisvetoiseksi esiteltyyn johtoryhmään. Vaikka kuvituksena oli yhteiskuvan sijaan kuvakollaaseja, asetelma palautti mieleen Suomen hallituksen esittelyn edelliseltä syksyltä. Silloin Suomen tuore naisvaltainen hallitus ja nuori pääministeri saivat maailmalla positiivista huomioita. Suomessa kuitenkin syntyi käsite tyttöhallitus ja mediassa levisi muokattu kuva lapsenkasvoisista ministereistä hallitusleikeissä. Voidaankin pohtia, miksi Marimekon viestintäkohun keskellä Kauppalehden uutisoinnissa keskityttiin johtoryhmän sukupuoleen. Toisin kuin Suomen hallituksessa, Marimekon kohdalla naisjohtavuus on tuttua. Kauppalehden juttu ei siis kerrannut sitä, kuinka Marimekon vei aikanaan pörssiin Armi Ratia ja heikkojen vuosien jälkeen sen nosti takaisin huipulle Kirsi Paakkanen. 

Jutun kirjoittaja ei ollut tyttöjen epäpätevyyttä osoitteleva setämies, vaan Marimekko-brändin kohderyhmään sopiva nuori nainen. Kirjoitus arvosti Marimekon määrätietoista brändäystä ja pirteästi poikkeavaa demografiaa. Se hyväksyi myös Marimekon viimeaikaiset irtisanomiset ns. sopeuttamisena. Pääviestin saattoikin tulkita heijastelevan Marimekon tuottamaa pettymystä ja mielipahaa. Brändirakkaudesta huolimatta modernien naisten arvomaailma kärjessä kulkee vastuullisuus.

Saattaisit pitää myös näistä:

Tämän päivän yhteisöt ovat sekä yksilöllisiä että yhteisöllisiä ja yhteisöllisiä arvoja löytää jopa Frendit TV-sarjasta. Tutustu yhteisöllisyyden kehittymiseen.

Muotoilun historia jatkuu modernin teollisen muotoilun merkeissä. Design-tuotteet ja muotoiluesimerkit kattavat ajan 1960-luvulta aina tähän päivään.

Moni tuttu brändihahmo on saanut kokea brändiuudistuksen tai siirtyä kokonaan sivuun. Lue kuinka vanha brändihahmo voi uudistua ja selättää haasteet.