Hyvät elämän arvot ja yhteisöt liittyvät monasti yhteen, sillä me tarvitsemme toisiamme. Saamme toisiltamme turvaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, jaamme kokemuksia, huolia ja opimme lisää. Merkityksellisiä kohtaamisia syntyy kodin ulkopuolella työpaikoilla ja harrastuksissa, mutta yhä useammin löydämme tärkeitä yhteisöjä verkosta. Pandemia kiihdytti kehitystä entisestään. Se toi myös perheyhteisöt verkkoon aina isovanhempia myöden. Kun videopuhelut toimivat yhtä sujuvasti mummolaan kuin työyhteisöihin, kommunikaation erovaisuudet vahvojen ja heikkojen siteiden välillä kapenevat.
Kun mietitään, mitä tämän päivän yhteisöt pystyvät tarjoamaan ja millaisia ovat niiden kehitysmahdollisuudet, verkko on usein luontevin ympäristö. Katso lisää selviytymisestä digitaalisessa pandemia-arjessa ».
Arvot ja yhteisöt Frendit TV-sarjassa.
Toki aika on muuttunut. Työsuhteet ovat usein määräaikaisia, eikä vuonna 2011 voitu edes kuvitella etätöiden laajenevan pandemian myötä koskemaan lähes kaikkia asiantuntijatyötä tekeviä. Opiskelijat ohjataan verkostoitumaan ammatillisesti huolehtimalla LinkedIn profiileistaan. Kiinnostavaa onkin, että sosiaalinen kanssakäyminen verkossa miellettiin 10 vuotta sitten pitkälti nuorten kulttuuriksi, kun tänä päivänä verkkoyhteisöiksi on levinneet lähes kaikkiin demografioihin. Tilastokeskuksen mukaan » 82% 16–89-vuotiaista suomalaisista käytti internetiä useasti päivässä vuonna 2020 ja yhteisöpalvelujen seuraamisen osuus kaikista ikäryhmistä oli yhteensä 69%. Ne nuoret, joita tutkittiin kymmen vuotta sitten, elävät pian ruuhkavuosiaan. Ei ole vaikea nähdä, etteikö aikanaan omaksutut toimintatavat määrittelisi heitä myös aikuisina.
Sata vuotta sitten sosiologien huolet perustuivat pitkälti perinteisten yhteisöjen ja niiden sosiaalisten siteiden murenemiseen. Modernisoituva yhteiskunta nähtiin alituisessa vaarassa, kun sen jäsenet ajaisivat vain omia etujaan tuntematta yhteisvastuullisuutta. Tässä tilanteessa yhteisöt nähtiin siteenä yksilöllisiä tarpeitaan toteuttavien ihmisten ja yhteiskunnan välillä.
Smelly Cat, Smelly Cat,
What are they feeding you?
Smelly Cat, Smelly Cat,
It’s not your fault
Samassa Kangaspunnan teoksessa Mikko Saastamoinen viittaa yhteisöön nostalgisena käsitteenä, jolle ei nykyajassa ole sijaan. Hän ei kuitenkaan näe syytä huoleen. Ihmiset kyllä löytävät toistensa luo, muodot vaan muuttuvat. Vaikka verkostoissa kohtaaminen liittyy tänä päivänä usein kuluttajuuteen, verkostoissa nousee esiin myös elämän arvot. Yhteistöllisyyden kokemuksia löytyy arvokeskusteluista liittyen esimerkiksi huoleen ympäristön tilasta. Tämän päivän tapa toimia ja viestiä yhteisöissä onkin samanaikaisesti sekä yksilöllinen että yhteisöllinen.
Nykypäivän yhteisöllisyyteen kuuluu valinnan vapaus ja valintoja ohjaa usein vaivattomuus. Yhteisön muotoa ei voi pakottaa ja jos palvelun haluaa tuoda ihmisten saataville, se on löydyttävä verkosta. Sosiaalisen median yhteisöjen mieltäminen osaksi yhteisöllisyyttä saattaa vaikuttaa itsestään selvältä, mutta sitä se ei ole. Yhteisöllisyyden muutoksen ja yhteisökäsitteen juuret ovat pitkällä historiassa. Yllättävää kehitykssä on lopultakin muutoksen hitaus. Tarkemmin tarkasteltuna huomaa, että perinteisten yhteisöjen arvot ja pelisäännöt eivät juurikaan poikkea niistä, jotka määrittelevät verkkoyhteisöjämme. Perinteisistä yhteisöistä nämä eroavat siinä, että jäsenyyden ja velvoitteet voi valita itse.
Seppo Kangaspunta | Yksilöllinen yhteisöllisyys »
Evermind | Arvotesti »