mediahistoria


Mediahistoria ja viestinnän kehitys

Mediahistoria lähtee oletuksesta, että mikään ei synny itsestään. Sanonta kuuluu ”Ymmärtääkseen nykypäivää on tunnettava historia.” Ajatus istuu yhtä hyvin historian laajoihin kaariin kuin eri viestintämuotoihin. Esimerkiksi sosiaalisen median historia on vielä lyhyt, mutta inhimillistä viestintää on harjoitettu menestyksekkäästi jo kivikaudella. Jotkut viestimuodot ovat jopa säilyneet pitkään muuttumattomina. Sanomalehden voi edelleenkin lukea painomusteelle tuoksuvana, radioaallot kuljettavat viestejä kuten yli sata vuotta sitten. Tavallisempaa on, että alustat päivittyvät.  Hyvänä esimerkkinä voi nähdä radioviestinnän laajenemisen podcast-lähetyksiin » tai elokuvailmaisun leviämisen YouTube-alustalle ». Oleellista on valinnan mahdollisuus. Useiden eri viestijärjestelmien rinnakkainen käyttö onkin tässä päivässä arkea.


Median pitkät juuret

Historia on aina kiehtonut itseäni ja mediahistoria on saanut blogiin oman erityisen osionsa. Lähtöpisteenä mediahistorian haarukoinnissa on faaraoiden Egypti » sekä viestinnän haasteet hieroglyfien maailmassa. Matka jatkuu sujuvasti antiikin Kreikan » hellenistisen ajan kirjoitusten vaikuttajamarkkinointiin ja Rooman » monumenttien mielipidevaikuttamiseen. Keskiajalla muistamme gotiikan » käsityötaidon mestareita ja perinteen jatkajia nykymediassa. Renessanssiin meitä johdattaa taidemaalarien taidemaalari Tizian », joka jaksaa innostaa ja inspiroida sukupolvia toisensa jälkeen. Rokokoon » pyörteissä tutustumme myös tyylisuunnan innoittamiin suunnittelun trendeihin ja romantiikan ajan » kulisseissa nautitaan joulua odotellen kuumaa glögiä. Lähihistoriassa inspiroi pop-taide ja sen tutuksi tekemä visuaalinen suunnittelu »

Historian havinaa on kuultavissa myös elokuvahullujen kummisedässä » ja typografian historiassa ». Hyppyjä historiaan sitoo niiden yhteys tiettyyn tämän päivän ilmiöön. Esimerkkinä omakuvien mestari Rembrandt »  ja selfiekulttuuri tai Marc Chagall » visuaalisena tarinankertojana. Aikajanalle mahtuu paljon. Saapa nähdä montako kiinnekohtaa sinne vielä otamme!


Muotoilun historiaa

Viestintävälineiden ja taidehistorian ohella blogissa tutustutaan muotoilun historiaan lukuisten aiheeseen liittyvien videoklippien avulla. Muotoiluhistorian ensimmäisessä osassa » käydään läpi suuntaukset 1800-luvun lopulta lähtien kattaen mm. Jugendin, Art Decon, funktionalismin sekä sodan jälkeiset tyylisuunnat. Mukana on muotoiluesimerkkejä sekä kuuluisimmat virtuoosit ». Toisessa osassa keskitytään design-historiaan » 1960-luvulta 2020-luvulle.


Helppo hyppy taidehistoriaan

Kuvallisen viestinnän historia liittyy läheisesti visuaaliseen kulttuuriin » ja taidehistoriaan kuten Toulouse-Lautrecin julistetaide », joka osaltaan vaikutti mainonnan ja taidekuvien raja-aitojen häviämiseen. Tunteisiin vaikuttavaa viestintää » tarkastellaan läpi historian pääosin elokuvan, mutta myös taiteen keinojen hyödyntäjänä. Mikäli taidehistoria sellaisenaan kiinnostaa, voit tutustua Sutorilla luomaani taidehistoria aikajanan ». Linkin kautta pääset tutustumaan helposti taiteen eri aikakausiin aluksi kivikaudelta keskiajalle asti. Aikajanan toisessa osassa voit siirtyä renessanssista eteenpäin uuden ajan taidehistoriaan ».
Katso blogista lisää media-blogin etusivulla » tai tutustu mediahistoria -kategorian muihin teksteihin: