rembrandt omakuva ©Marju Aavikko Rijksmuseum Amsterdam

Omakuvat

Omakuvien mestari

Selfiet ja omakuvien mestari

Millainen omakuva toimii? Omakuvien mestari on tarkkanäköinen taituri, sillä kuvien takana on aina tarina: fiktiivinen tai tarkka dokumentti. Nykypäivän omakuvien alusta on sosiaalinen media, jossa julkaistavat selfiet palvelevat tekijöidensä kulloisiakin tarpeita. Syntymäpäiväkaimani 1600-luvulta oli maalaustaiteen ehdoton omakuvien mestari: Rembrandt peittoaa muut määrällään ja laadullaan. Miksi Rembrandt nousi ylitse muiden ja millaisia omakuvia ovat tämän päivän selfiet?
Jos haluat, tästä linkistä onnistuu välitön hyppy omakuvat ja selfiet osioon »

selfie mediamourussa ©Marju Aavikko

Selfie kuuluu kaikille.

Rembrandt – kukoistavan Hollannin kasvatti

Rembrandt (1606–1669) oli taiteilija, jonka maine ja arvo on säilynyt vuosisadalta toiselle. Onnekkaasti Rembrandt syntyi Alankomaiden taiteen kultakaudelle, joka on samalla länsimaisen taidehistorian merkittävimpiä ajanjaksoja. 1600-luvun Hollannissa vapaa-ajattelu oli mahdollista, toisin kuin esimerkiksi Espanjassa, jossa saamaan aikaan toimi inkvisitio. Hollannissa saattoi kirjoittaa ja julkaista vallankumouksellisia teoksia kuten teki Descartes » ja Spinoza ». Venetsian kaltaisiin nimellisiin tasavaltoihin verrattuna Hollanti oli paljon demokraattisempi. Maan yläluokkaa edusti rikastunut porvaristo, ei kirkko tai aatelisto. Hollantilaisten pankkiirien, laivanvarustajien ja kauppiaiden suojeluksessa maallinen maalaustaide kukoisti rikkaammin kuin missään aikaisemmin.


Maaperä oli suotuista virallisille tilausmuotokuville. Vauras keskiluokka halusi kilpaa ikuistaa itsensä ja muotokuvat olivat hyvin suosittuja. Samanaikaisesti muutkin maalaustaiteen lajit kuten arkielämänkuvaus, maisemakuvaus ja asetelmat, kehittyivät huippuunsa hollantilaisten taulumaalarien käsissä. Vauraan Hollannin mieluisimmat kuvauskohteet ovat hämmästyttävän samanlaisia kuin tänä päivänä Instagramin suosituimmat sisällöt!

Tarkkanäköinen Rembrandt ja Yövartio

Rembrandt nousi aikakautensa johtavan taidemaalarin asemaan poikkeamalla muista monipuolisuudellaan ja tarkkanäköisyydellään. Ajan hollantilaismaalarit erikoistuivat joskus hyvinkin kapea-alaisesti. Frans Hals », Jan van Goyen » ja Vermeer » keskittyivät juuri tietynlaisiin sommitelmiin tai laatukuviin. Liike-elämän asiakaskunta ei suosinut kuvitteellisia aiheita, vaan kaipasi realismia.

Rembrandtin Yövartio

Rembrandt ja Yövartio (1642) Rijksmuseumissa Amsterdamissa.

Rembrandt oli ylivertaisen taidokas muotokuvamaalari ja kun hän muutti kotikaupungistaan Leidenista Amsterdamiin, hänestä tuli pian yksi kaupungin kysytyimmistä taiteilijoista. Erään ampumaseuran ryhmämuotokuvaksi tilaama maalaus Yövartio » on ehkä Rembrandtin kuuluisin teos. Sen henkilöt on esitetty luonnollisessa koossa ja Rembrandt eliminoi siinä kaiken ryhmäkuviin yleensä yhdistettävän pysähtyneisyyden. Ilmapiiri väreilee jännitystä, valoa on käsittely vahvasti ja hahmojen liikkeet ovat keskenään erilaisia. Rembrandt hallitsi mestarillisesti tunteisiin vaikuttavan » ilmaisun. Simon Schama on kuvannut Power of Art -dokumenttisarjassa myös Yövartion syntyvaiheet kiehtovana seikkailuna.

Rembrandt Grafiikan pioneerina

Rembrandt näki itsensä menneisyyden suurten taiteilijoiden työn jatkajana, erityisesti ihailemansa Tizianin ». Hän otti koko elämänsä ajan mielellään vaikutteita muiden taiteilijoiden teoksista, mutta sulautti ne aina omien teoksiensa kokonaisuuteen. Tästä syystä Rembrandtin kehitys eteni koko hänen pitkän ikänsä niin taiteellisessa kuin henkisessä mielessä. Rembrandt oli kiinnostunut eri maalaustekniikoiden lisäksi myös graafisista menetelmistä kuten etsauksesta ja kuivaneulatekniikasta. Rembrandtin aikaan nämä graafisen menetelmät olivat vielä suhteellisen tuoreita. Grafiikanlehtien välityksellä Rembrandtin maine levisi eri puolille Eurooppaa ja keräilijöiden piireissä hänen piirroksensa ja etsauksensa olivat suosittuja. Omana elinaikanaan ja vielä paljon myöhemmin Rembrandt tunnettiinkin kansainvälisesti pikemmin grafiikastaan kuin maalauksista.

Omakuvien mestari Rembrandt muistetaan

Yövartion menestyksestä huolimatta Rembrandtin maine ja varallisuus kääntyi vähitellen laskuun. Muotokuvatilausten harvetessa, hänen oli turvauduttava oman lähipiirinsä malleihin ja omakuviin. Omakuvien malli oli edullinen ja aina saatavilla. Kuvataiteilijat ovat tehneet omakuvia renessanssista lähtien, mutta jo gotiikan aikana » omakuvia saatettiin piilottaa alttaritaulun tai rukouskirjan kuvitukseen. Ensimmäinen julkinen omakuva tiedetään olevan Botticellin, hänen maalatessaan itsensä mukaan Kuninkaiden kumarrukseen ».

Omakuvien mestari läpi vuosikymmenten.

Omakuvien mestari aloitti omien kuviensa maalaamisen jo poikavuosinaan ja jatkoi työtä koko elämänsä ajan. Rembrandtin maalatuista ja etsatuista kuvista kertyi harvinainen omaelämänkerrallinen sarja, joka sisälsi lähemmäs 100 omakuvaa 63 vuodelta ajanjaksolta. Suurin osa omakuvista on tehty luonne- tai kasvotutkielmiksi. Sellaisina keräilijät ovat niitä ostaneetkin, tietämättä välttämättä ketä ne esittivät. Omakuvissa Rembrandt esiintyi erilaisissa rooleissa, milloin kapinoivana nuorukaisena, kunnon porvarina, hilpeänä juomaveikkona tai viisaana vanhuksena. Tutkijat jakavat Rembrandtin omakuvat kolmeen eri vaiheeseen:

  • Varhaisimmissa omakuvissa Rembrandt tutki kasvonpiirteitään ja erilaisten ilmeiden teknistä kuvaamista.
  • Seuraavassa vaiheessa hän markkinoi taitojaan ja toi esiin menestyksen ulkoisia merkkejä. Rembrandt ei ollut hovitaiteilija. Itsenäisenä taiteilijana hänen oli huolehdittava oman nimensä ja maineensa esille tuomisesta.
  • Viimeisimmissä omakuvissaan Rembrandt loi taidetta itsetutkiskelusta.

Näyttää siltä kuin Rembrandt olisi käyttänyt koko pitkän uransa omakuviensa täydellistämiseen. Sanotaan, että jos hän olisi elänyt 45-vuotiaaksi, hänet olisi muistettu poikkeuksellisen hienoista omakuvista. Vaan Rembrandt eli paljon pidempään, ja juuri hänen myöhäisemmällä iällään maalaamansa omakuvat ovat niitä, joita eniten ihaillaan. Taiteilija kuvasi niissä itsensä karusti ja rehellisesti. Ne vakuuttavat sekä mestarillisella maalaustekniikallaan että inhimillisellä koskettavuudellaan. Mies kuvissa saattoi olla elämän kolhima, mutta oman arvonsa tunteva.

Rembrandt – maine säilyy ja perintö jatkuu

Rembrandtin kuoltua 1669 häntä pidettiin yhä arvossa ulkomaisten taiteentuntijoiden keskuudessa. Etenkin 1810-luvun romantiikan aikakaudelta » eteenpäin Rembrandtin käsiala ja tunneilmaisu nousivat taas pinnalle. Omakuvien mestari on vakiinnuttanut maineensa taidehistorian suurimpana taiteilijana lähes kolhuitta. Kuuluisat omakuvat tuovat Rembrandtin lähelle myös tämän päivän ihmistä. Huolimatta siitä, että myös Tizianin » taidetta edelleen ihaillaan, mieheen ei saa samanlaista yhteyttä kuin Rembrandtiin. Vaikka Rembrandtin ajatuksia ei ole jäänyt paperille, omakuvien todistusvoima säilyy.


Ehkäpä Rembrandtin ansiosta myös selfiet voidaan nähdä taidehistorian jatkumona ja keinona rakentaa omaa identiteettiä kuvien kautta. Selfieiden pinnallinen maine ja niiden ottajien näkeminen turhamaisina tai jopa narsistisina yksilöinä näyttäytyy tästä kulmasta uudessa valossa.

Kansallisgallerian taiteilijoiden omakuvat.

Omakuva vai Selfie?

Selfiellä saattaa olla vielä matkaa korkeakulttuuriksi, mutta niillä uskotaan olevan paljon yhtäläisyyksiä perinteisten potrettien kanssa. Selfie on useimmiten puhelimella itse otettu kuva ja tarkoitettu jaettavaksi somessa. Potretteja ne eivät silti ole. Niillä on oma tekniikkansa, visuaalinen kielensä ja tehtävänsä. Selfiet otetaan käsivarren pituudelta tai peilikuvasta. Potretit puolestaan käyttävät hyväkseen kuvaa, heijastusta tai muistia. Selfieissä nähtävät kuvakulmat ja perspektiivit ovat harvoin käytössä potreteissa. Selfiet syntyvät älypuhelimilla, kuvankäsittelyllä ja filttereillä. Oleellista on, että hyvin pienillä resursseilla selfie voi tavoittaa laajan yleisön.

Omakuvien mestari Rembrandt selfien isänä

Omakuvien mestari ja selfie-kulttuurin kasvatti kohtaavat toisensa motiiveissa. Kaikkien omakuvien takana ei ole pelkkä tarkoitus näyttää hyvältä kuvassa. Miksi sitten teettää omakuva tai mistä tulee impulssi napata selfie itsestään? Rembrandt loi uraansa esittämällä omakuvissaan menestyvää taiteilijaa. Nuoren Rembrandtin kuvissa hänen statuksensa oli huomattavasti todellista korkeampi. Pitkin uraansa Rembrandt rakentaa kuvaa itsestään taiteilijana, jonka paikka on suurten renessanssimestareiden ketjussa – jopa kuninkaalliseen tyyliin kuvattuna ikään kuin maalaustaiteen kuninkaana. Näyttää siltä, että huolella lavastetut tilanteet eivät ole uutta henkilöbrändäyksessä. Toisaalta asetelma voidaan nähdä taiteilijan tapana tutkia identiteettiään ilmaisemalla jotain omasta asemastaan. Kuulostaako tutulta?

 

Myös ne selfiet, jotka eivät tietoisesti pyri rakentamaan henkilöbrändiä tai luomaan taidetta, ovat osa visuaalista kulttuuria ». Yhtäläisyys selfien ja omakuvan välillä syntyy kuvaajan omasta kontrollista. Selfie antaa tekijälle mahdollisuuden kuvata itse, sen sijaan että hän tyytyisi vain kuvattavaksi. Kontrollin merkitys korostuu marginaaliryhmien tai syrjäytyneiden kohdalla. Selfieitä syntyy enemmän kuin koskaan ja monimuotoisemmalla joukolla. Ihmisten tapa dokumentoivat elämäänsä sosiaalisessa mediassa jopa pakkomielteisen yksityiskohtaisesti, synnyttää monipuolipuolista ajankuvaa. Selfiet eivät kuvaa vain ihmisiä, vaan myös heidän tapaansa elää.

selfie taidemuoseossa

Omakuva taidemuseotunnelmissa.

Museokamaa #pakkopostata

Pop-up -näyttely viime vuonna Los Angelesissa pyrkii tutkimaan omakuvien historiaa. Museum of Selfies » on sekä informatiivinen että aidosti selfieiden teemapuisto. Näyttelyn perustaneet kalifornialaiset pelisuunnittelijat Tommy Honton ja Tair Mamedov saivat idean näyttelyyn Leonardo da Vincin Mona Lisasta. Kuuleman mukaan ihmiset ottavat Mona Lisan kanssa Louvressa enemmän selfieitä kuin kuvaavat itse taideteosta.


Hontonin mukaan kulttuuristamme kertoo paljon se, että julkisuuden henkilö voi poseerata puhelimellaan peilin edessä ja sitä pidetään kulttuurisesti merkityksellisenä. I woke up like this -selfiet ovat näissä yhteyksissä lähinnä mainoksia. Oma taiteenlajinsa on saada lavastettu näyttämään autenttiselta ja ilmiö onkin monen meemin hilpeyden aihe.


Selfiet ovat vaivaton tapa dokumentoida matkoja ja tai tiettyä huomionarvoista hetkeä. On helpompaa luottaa kuvaan kuin muistiin, mutta tekeekö selfie muistosta henkilökohtaisemman? Vai onko kysymys vain muistojen haalimisesta, mikä estää aidosti hetkessä elämisen?

Seuraava omakuvien mestari

Selfie on tärkeä itseilmaisun muoto, jonka vahvuuksia ovat demokraattisuus ja jaettavuus. Still-kuvina ikuistetut selfie-hetket saattavat kuitenkin pian kuulua kulttuurihistoriaan. Videoiden vallatessa verkkoa, myös video-selfiet ovat massiivisessa kasvussa. Sosiaalisen median suoratoistokanavat tarjoavat ominaisuuksia, joilla on helppo lähettää itsestään suoraa videokuvaa. Selfiet ovat siirtymässä viihdekanaviksi. Tavanomaisempien sosiaalisen median sovellusten lisäksi palvelut kuten TikTok » mahdollistavat myös huulisynkan. Näin itsensä voi lisätä mukaan mihin tahansa videoon tai elokuvaan yhdellä painalluksella. Kuten muutkin verkon sisällöt, selfie kehittyy sujuvasti uusissa trendeissä. Tutustu lisää digitaalisen median trendeihin sisältöstrategian » yhteydessä sekä visuaalisiin tarinankertojiin ».

PS. Jopa ihmisten puuhia seuraavat kissat osaavat ottaa selfieitä ». Tämä silkkitassuisten edelläkävijöiden joukko saa toivomaan, että kissoilla olisi peukalo. Toki kissat esiintyvät kameran edessä myös muiden kuvaamina. Tästä voit jatkaa elokuvamaailman kissatarinoihin ».

Linkit ja vinkit:

Art UK | Rembrandt: king of the selfie »
The Guardian | Connoisseur of the ordinary »
BBC Culture | Did Rembrandt invent selfies? »
Dxomark | The evolution of the selfie »
The Loop | The selfie is now officially considered fine art, according to a London gallery »
Wikipedia | Alankomaiden taide »
Maailman taiteen historia: Hugh Honour & John Fleming

Seuraa blogia:

Blogit.fi-palvelusta löydät kaikki marjutus-blogitekstit »
Uusista blogipostauksista saat vinkkiä myös Instassa »

Saattaisit pitää myös näistä: