Joulumarkkinat romantiikan ajan kulisseissa

Perinteiset joulumarkkinat – Gendarmenmarkt osuu maaliinsa.

Joulumarkkinat ovat ihania. Ne auttavat meitä kääntämään kellomme jouluaikaan ja uskomaan joulupukkiin. Joulumarkkinat ovat taattu keino tavoittaa joulun taianomainen tunnelma. Jouluilon jakamisessa onnistuvat erityisesti Berliinin lukuisat joulumarkkinat. Yksi niistä nousee yli muiden. Joulun tuntu välittyy erityisesti Schinkelin maisemissa Berliinin Gendarmenmarkt-aukiolla. Nyt siirrymmekin joulumarkkinoiden kautta matkalle menneeseen ja kuristamme samalla kulissien taakse.

Kolmella loikalla joulumarkkinoille

Miksi saksalaiset joulumarkkinat näkyvät niin isosti? 🎄

Joulumarkkinat näkyvät Euroopassa, mutta juuri Saksassa ne ovat huomattava matkailutapahtuma ja jopa turistipyydys.

Mistä löytää parhaat saksalaiset joulutorit? 🎄

Hyviä joulumarkkinoiden maaleja ovat Berliinin lisäksi Dresden, Düsseldorf, Leipzig, Nürnberg, Köln, Stuttgart, Magdeburg, Frankfurt ja kuvankaunis Rothenburg ob der Tauber.

Mikä vetää ihmisiä joulumarkkinoille? 🎄

Joulumarkkinoista on tullut yhä suositumpi tapa ylläpitää traditioita ja samalla nauttia joulutorien charmista. Perinteinen saksalainen joulutori tarjoaa myös viihdettä, yhdessäoloa ja herkuttelua sadunomaisessa ympäristössä.

joulumarkkinat mourun tyyliin
  • Save
Joulumarkkinat ja joulutorit kutsuvat kaikkia viihtymään

Joulumarkkinat avaavat tien menneeseen

Arjessa on totuttu, että eteenpäin meno vaatii jatkuvaa kehittymistä: uudistu tai kuole. Sen sijaan joulun alla pitäydymme tiukasti menneessä. Joulun taika syntyy perinteisistä aineksista: tuoksuista, valoista ja tutuista tarinoista. Kun joulunajasta haluaa saada kaikki tehot irti, se on otettava vastaan tiukassa etukenossa. Joulumarkkinat alkavat marraskuun lopulla ja kestävät läpi adventtiajan, joten oikeassa paikassa oikeaan aikaan niistä voi nauttia koko joulukuun.

joulutunnelma berliinissä
  • Save
Tiukassa etukenossa kohti joulua Gendarmenmarktin joulutorilla

Saksan joulumarkkinat on vanha traditio

Joulumarkkinat ovat katumarkkinat, jotka liittyvät joulun odotukseen ja juhlintaan. Nykyään lähes kaikkialla näkyvä joulumarkkinaperinne on saanut alkunsa Saksasta. Euroopan saksankielisillä alueilla joulumarkkinoita on vietetty jo keskiajalla. Ensimmäisinä aitoina joulumarkkinoina pidetään Dresdenin markkinoita vuonna 1434. Dresdenin Striezelmarkt tunnetaan Dresden Stollen -festivaalista », jonka aikana maamerkiksi leivotaan maailman suurin Stollen-kakku. Lisää Dresdenistä voit lukea rokokoon yhteydessä »

Parhaat joulumarkkinat löytyvät Saksasta

Saksan joulumarkkinat ja joulukaupungit ovat suosittuja matkakohteita lomien aikana. Kuuma glögi, paahdetut mantelit ja käsintehdyt joululahjat houkuttelevat väkeä aina jouluun asti. Historiallisten rakennusten ja välkkyvien valojen katveessa pääsee osalliseksi vuosisatoja vanhasta perinteestä. Kokeneena joulumarkkinoiden kiertäjänä tiedän, että saksalaiset joulumarkkinat lumoavat useissa kaupungeissa, mutta tällä kertaa suuntana on Berliini – joulumarkkinoiden pääkaupunki. Joulutoreja nousee Berliinissä kymmenittäin ja nyt valokeilassa on Gendarmenmarktin joulumarkkinat kaupungin sydämessä, silti syrjässä pahimmasta hälinästä.

Gendarmenmarkt on nähtävyys ympäri vuoden

Viime joulukuussa haimme joulun nostalgiaa gotiikan ajan » katedraalien suojista. Nyt siirrymme aikajanalla eteenpäin 1800-luvulle romantiikan aikaan ja Berliiniin. Gendarmenmarkt » on aukio, jota usein on kutsuttu Berliinin kauneimmaksi. Toisen maailman sodan jälkeen aukiota reunustavat korttelit uudelleenrakennettiin, mutta aukion vanha teatteri ja kaksi kirkkoa pysyivät raunioituneina 1970–1980-luvuille asti. Rakennusten restauroinnin yhteydessä Karl Friedrich Schinkelin » (1781–1841) suunnittelema teatteri (1812–1821) muutettiin konserttitaloksi. Vuodesta 2003 lähtien aukiolle on noussut Berliinin upeimmat joulumarkkinat. Gendarmenmarkt-aukion klassiset rakennukset tuovat markkinoille menneen ajan tunnelmaa ja rajaavat torialuetta, jota joulun aikaan hallitsee myös tuhansia pieniä tähtiä loistava joulukuusi.

Gendarmenmarkt joulumarkkinat
  • Save
Gendarmenmarktin joulumarkkinat hämärän tullen

Berliinin joulumarkkinat ja joulutorit ovat yleensä maksuttomia alueita, mutta Gendarmenmarktin joulutorille on iltaisin pieni sisäänpääsymaksu. Tori poikkeaa muista toreista arvokkaammalla ja siistimmällä yleisvaikutelmallaan. Joulumarkkinat ovat auki reilun kuukauden, viikon jokaisena päivänä aamusta iltaan. Sinne on mukava ja helppo piipahtaa seuraamaan esityksiä, herkuttelemaan, tekemään ostoksia ja kulauttamaan lämmikkeeksi glühweinia.

Kuvauksellinen Gendarmenmarktin aukio

Gendarmenmarkt on päässyt myös osaksi mediakulttuuria ». Vuoden 2004 elokuvassa Maailman ympäri 80 päivässä » konserttitalo tekeytyi hetkellisesti olemaan Lontoon Royal Academy of Science. Eräs syy roolijakoon oli epäilemättä se, että arkkitehtonisesti eheä Gendarmenmarkt on sellaisenaan valmis filmille. Big Benin torni tosin jouduttiin lisämään erikoistehostein. Saksalaisen poliisisarjan Kriminalisti » seuraajat tuntevat aukion myös kyseisen tv-sarjan alkutekstien kuvastosta.

Tyylitaituri Schinkel, uusklassismi ja kertaustyylit

Berliinissä liikkuva ei voi ohittaa nimeä Karl Friedrich Schinkel. Hän oli romantiikan ajan » arkkitehti, taidemaalari ja monipuolinen suunnittelija. Me suomalaiset tunnemme Schinkelin oppilaista erityisesti Helsingin senaatintorin » suunnitelleen Carl Ludwig Engelin. Napoleonin sotien jälkeen Schinkel pääsi Preussin julkisten töiden viraston johtajaksi ja vaikuttamaan useisiin Berliinin rakennusprojekteihin. Gendarmenmarktin vanha teatteri, jonka juurelle joulumarkkinat nykyään levittäytyvät, on Schinkelin tämän ajan kuuluisimpia töitä.

Karl Friedrich Schinkelin Berliini

Schinkelin romanttis-klassiset työt rinnakkaisilla taiteen aloilla tekivät hänestä johtavan kansallisen tyylin edustajan jo hänen elinaikanaan. Ajan suuntauksen mukaisesti hänen suunnittelunsa perustuivat usein arkkitehtuurin varhaisempien tyylikausien tulkitsemiseen. Gendarmenmarktin vanhan teatterin julkisivua hallitsee joonialaisten pylväiden ylväs rivi, mutta muut antiikin elementit on pelkistetty yksinkertaiseksi geometriaksi. Rakennuksen minimoitu koristelu antaa viitteitä Karl Friedrich Schinkelin siirtymisestä myöhemmissä töissään lähes pelkästään suhteiden hiomiseen. Schinkel kirjoitti kuin funktionalismia enteillen:

Arkkitehtuurissa on tarkoitus tehdä käyttökelpoisuudesta, hyödyllisyydestä ja tarkoituksenmukaisuudesta kauneutta

– Karl Friedrich Schinkel –

Schinkel poikkesi aikalaisistaan siinä, että hän oli aidosti kiinnostunut arkkitehtonisista kysymyksistä. Useimmille romantiikan ajan suunnittelijoille arkkitehtuuri rajoittui lähinnä historiallisten tyylien jäljittelyyn. Oman aikansa näkemyksiin Schinkel yhtyi siinä, että näki arkkitehtuurin edellyttävän myös ”historiallisia ja runollisia” ominaisuuksia.

gendarmenmarkt Berlin
  • Save
Schinkelin Konzerthaus

Kertaustyylit ja runollinen romantiikan aika

Menneen kaipuulle löytyi tilausta, sillä romantiikan aikaan osui monissa Euroopan maissa kansallista heräämistä. Kertaustyylit valjastettiin luomaan haluttuja assosiaatioita eri aikakausien sopivimmilla elementeillä aina antiikista lähtien. 1800-luvulla eurooppalaisten kaupunkien rakennuskanta uudistui rajusti. Aikakauden suosittuja kertaustyylejä olivat uusgotiikka, uusrenessanssi, uusbarokki ja uusrokokoo, joita käytettiin rakennuksen tyypin tai tarkoituksen mukaan. Kertaustyylit sitoutuivat myös vallalla olleeseen Arts & Crafts -liikkeeseen, jota sivutaan Trajan-fontin » tarinassa.

Menneisyyden kaipuuta Gendarmenmarktin aukiolla

Romantiikan aika oli saksalaisten taiteilijoiden käyttöön ottama termi ja koski erityisesti kirjallisuutta, musiikkia » ja maalaustaidetta. Se vaikutti 1700-luvun lopusta lähes 1800-luvun puolin väliin asti. Arkkitehtuurissa uusklassismin perinne säilytti asemiaan läpi 1800-luvun. Samalla siitä muokattiin tilanteen mukaan erilaisia versioita, kuten ajan keskeinen esimerkkiteos, Gendarmenmarktin teatterirakennus osoittaa. Maalaustaiteissa kukoistanut romantiikan aika kaipasi omaa arkkitehtuurisuuntausta ja näin kertaustyylit » alkoivat ruokkia eurooppalaisten menneisyyden kaipuuta. Lisäpontta saatiin kiinnostusta herättäneistä arkeologisista kaivauksista. Tämän ajan löydöksiin kuuluu myös aikaisemmin käsitelty, historiasta lisätietoa antanut Rosettan kivi ».

Englantilainen uusgotiikka – lisää myyttejä ja nostalgiaa

Romantiikan aika vilisi kertaustyylejä, mutta ihannoi erityisesti keskiaikaa. Tämä johti goottilaisen tyylin uuteen tulemiseen, mikä näkyi Saksasta ja muusta Euroopasta poiketen erityisesti Englannissa. Siellä kertaustyyleistä suosittiin niin vahvasti uusgotiikkaa, että vuosina 1845–1875 siitä tuli lähes kansallinen tyyli. Englannissa gotiikka » oli jatkunut pidempään kuin muualla ja siellä se myös herätettiin ensimmäisenä uudestaan henkiin.

Varsinaisen gotiikan jatke ”Gothic Survival” esiintyi Englannissa jo 1700-luvun alussa syntyneen uusgotiikan rinnalla (Gothic Revival). Eri gotiikan vaiheita tutkittiin ja niistä valittiin tarkoitukseen sopivimmat tyylit. Näin syntyi useampia ajallisia ja paikallisia tyylejä. Englannin uusgoottilaisen arkkitehtuurin mittavin monumentti on Sir Charles Barryn (1795–1860) ja Puginin suunnittelema Lontoon Parlamenttitalo ». Aivan parlamenttitalon kupeeseen saksalaiset joulumarkkinat eivät ole levinneet, mutta toiselle puolelle rantaa hyvinkin!

Englantilaisen uusgotiikan vaikutus on jättänyt jälkensä myöhempien aikojen popkulttuuriin. Se on luonut lukuisia ikonisia hahmoja, joista tunnetuimpia on Perhe Addams, Addams Family. Sopivasti halloweeniksi julkaistu ja joulusesonkina jatkava viimeisin Addams Familyn versio on animoitu koko perheen elokuva ». Sama perhe hurmaa täällä Turun seudulla myös Kaarinan nuorisoteatterin lavalla kauhumusikaalin » muodossa. Kauhuromanttisessa gotiikassa on samaa taikaa ja kutinaa kuin joulun odotuksessa. Jokaiseen meistä se ei uppoa, mutta oikealle kohderyhmälle tutut joulumarkkinat ja Addamsin perhe on välttämätön kokemus.

joulumarkkinat berliinissä
  • Save
Saksalaisen joulutorin takuuvarmaa tunnelmaa

Joulutorilla tavataan

Vaikka olen itsekin kahlannut joulumarkkinat jos toisetkin, aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Hurmaavat joulumarkkinat tuttuine elementteineen saattaa löytyä lähempää kuin arvaammekaan. Tutustu taianomaiseen joulutunnelmaan Turun Vanhalla Suurtorilla » ja nauti lisää nostalgisesta joulun ajasta!

Lisää lähteitä 🌟

Wikipedia | Christmas market »
Travelaway | Saksan parhaat joulutorit 2019 »
Maailman taiteen historia: Hugh Honour & John Fleming
Encyclopaedia Britannica | Karl Friedrich Schinkel »
Berlin.de | Christmas Market at Gendarmenmarkt »
UK Essays | Gothic Culture: History, Culture and Art »