Trajan - historiaa, typografiaa ja filminauhaa

trajan ja trajanuksen pylväs ©Marju Aavikko Rooma

Trajan

Kurkistus Trajan fontin tarinaan

Ehkä olet joskus Roomassa pysähtynyt Trajanuksen pylvään alle seuraamaan sen korkeuksiin kiertävää kuvakertomusta. Ylhäisessä yksinäisyydessään nouseva pylväs onnistuu kokoamaan yhteen omani ja monen muun mieltymykset: historian, typografian ja elokuvat. Vaikka muistopylvään reliefit kuvaavat keisarin valloitussotia, tämän tarinan sankari on TRAJAN.

Trajanuksen forum

Tarinat alkavat historiasta ja muinaiset roomalaiset ehtivät olla monessa mukana. Taiteissa roomalaisten vahvuus ilmeni arkkitehtuurissa, jonka parissa he olivat kaikkein luovimmillaan. Vielä antiikin ajan Kreikassa kaupunkien ytimen olivat muodostaneet temppeli ja sitä ympäröivät rakennukset. Roomalaisten sen sijaan rakensivat kaupunkeihinsa forumin, jonka ympäristöön nousivat julkiset rakennukset, kylpylät ja teatterit. Trajanuksen pylväs pystytettiin vuonna 113 osaksi Trajanuksen forumin kokonaisuutta. Rakennustöistä vastasi arkkitehti ja insinööri Apollodoros ». Hän on jättänyt Rooman kaupunkikuvaan vielä tänäkin päivänä näkyvät jäljet. Forumin yhteyteen rakennetut kauppahallit kuuluivat aikanaan antiikin suurimpiin ihmeisiin. Täältä löydät listauksen antiikin ajan seitsemästä ihmeestä ». Alkujaan kauppahallit muodostivat 150 myymälän ja toimiston kokonaisuuden, joissa myytiin nykyisissäkin kauppahalleista tuttuja tuotteita hedelmistä ja mausteista lähtien. Trajanuksen pylväs ja kauppahallin rauniot ovat ainoat säilyneet rakennelmat keisariforumista.
mouru ja trajan -fontti ©Marju Aavikko

Trajanuksen pylväs ja Trajan fontti blogin esittelyssä.

Trajanuksen pylväs

Omalaatuiset muistopylväät olivat aito roomalainen keksintö ja Trajanuksen pylväs oli ensimmäinen laatuaan. Trajanuksen pylväs muodostuu alhaalta ylös asti kiertävästä marmorinauhasta, joka on koko 32 metrin pituudeltaan täynnä korkokuvaveistoksia. Veistokset edustivat oman aikansa visuaalista tarinankerrontaa » ja tiedottivat keisari Trajanuksen voittoisista sotaretkistä Daakiaan, nykyiseen Romaniaan vuosina 101 ja 105–106 jaa. Lue tarkemmin viestinnän massavaikuttamisesta » ennen ja nyt!

 

Pylvään alkuperäinen paikka oli Trajanuksen  perustamien kreikan- ja latinankielisten kirjaston välissä. Sijainnista huolimatta 150 episodia sisältävän kuvakertomuksen lukeminen ei ollut verrattavissa pergamenttirullan auki käärimiseen. Käytettävyysongelmaa suuremmaksi osoittautui paavi Sixtus V. Vuonna 1588 hän määräsi, että pylvään huipulla seissyt keisari Trajanusta esittänyt veistos on vaihdettava Pyhän Pietarin patsaaseen. Trajanuksen veistoksen kohtalo oli sama kuin Rodoksen kolossin » jäänteillä. Veistos katosi jäljettömiin. Trajanus sai jäädä odottamaan arvon palautumista parin vuosisadan ajaksi.

Trajanuksen pylväs ja sen tarina.

Kuinka Trajan kehittyy talttakirjoituksesta kirjasintyypiksi

Antiikin roomalaisten taltalla kiveen hakkaamat kirjaimet kuuluivat rakennustaiteelliseen kokonaisuuteen. Aivan kuten muinaisen Egyptin hieroglyfit » antiikin roomalaisten talttakirjoitukset olivat osa kokonaistaideteosta. Kaikkein edustavimpana esimerkkinä talttakirjoituksesta pidetään Trajanuksen pylvään jalustaan kaiverrettuja kirjaimia, Capitalis Monumentalis.

 

Trajanuksen pylväs palautti kunniansa komeasti. Muistopylvään kirjaimet ovat perustana nykyisille latinalaisille kapiteeleille eli suuraakkosille sekä useille merkittävimmille kirjasintyypeille. Vuonna 1906 kirjainsuunnittelija ja kalligrafi Edward Johnston » kirjoitti kirjassaan Writing & Iluminating & Lettering, että roomalaiset kapitaalikirjasimet ovat luettavuudessaan ja kauneudessaan ylivoimaisia. Eipä ihme, että pylvään kirjaimet ovat inspiroineet typografian opiskelijoita ja ammattilaisia.

 

Myöhempiä tunnettuja tulkintoja Trajanuksen pylvään teksteistä ovat mm.

Samaan tapaan kuin Egyptin hieroglyfit » tai kulttuurisidonnaiset symbolit », myös kirjasintyypit ovat  olleet sidoksissa oman aikansa vaatimuksiin ja muotokieleen. Löysiä tulkintoja Trajanuksen pylvään kirjaimista tehtiin koristeellisia versioita etenkin Arts and Crafts -liikkeen » vaikutuksesta 1800-luvulla teollisen vallankumouksen aikaan. Tutustu tyylisuuntaan tarkemmin muotoilun historian osuudessa ».

Trajan is the new Helvetica

– historioitsija James Mosley –

Trajanuksen Roomasta uuden ajan mestariteoksiin

Kun digitaalinen tekniikka alkoi yleistyä 1980-luvulla, teknologia vaikutti huomattavasti typografian kehittymiseen. Alan pioneereja oli Susan Kare », joka suunnitteli Applen alkuperäisen käyttöliittymän visuaalisuuden kirjasimista lähtien. Vuonna 1989 Adobella työskentelevä Carol Twombly » suunnitteli Trajan kirjasintyypin hyödyntämällä Adoben uusinta teknologiaa. Kuten lukuisat edeltäjänsä, kirjasin perustui Trajanuksen pylvään kirjaimiin. Twomblyn typografia toi kirjasintyyppiin uutta yhtenäisyyttä ja tasapainoa unohtamatta sen alkuperää.

Pari vuotta myöhemmin Alistar Johnston arvioi Twomblyn Trajanin peitonneen kaiken mitä vanha Fred Goudy koskaan sai aikaan. Vähitellen Twomblyn digitalisaatiosta tuli varsin suosittu. Se levisi elokuvajulisteissa, televisiossa ja kirjan kansien kuvituksissa. Trajaniin voi törmätä tänäkin päivänä monissa brändäys-projekteissa » ja yrityslogoissa. Kun Adobe julkaisi uusia Trajan-fontin versioita, kuten vuonna 2012 ”Trajan Pro 3 », Abobelta jo eläkkeelle siirtynyt Twombly toimi projektien konsulttina.

Trajan ei ehkä koskaan päihittänyt kirjasintyyliinä Helveticaa, mutta se hallitsi pitkään Hollywoodin elokuvajulisteiden typografiaa. Vox Median YouTube-kanavalla suunnittelija Yves Peters kertoo siitä, kuinka Trajanista tuli klassista tyyliä tavoittelevien Hollywood-tuotantojen suosituin kirjansintyyppi:

Trajan fontti Hollywoodin tuotannoissa.

Roomalla on historiaa myös monen klassisen elokuvan kuvauspaikkana. Tutustu Rooman lisäksi muihin Euroopan matkakohteisiin », joissa mahdollinen suosikkielokuvasi on kuvattu! Lue myös lisää blogin artikkelissa typografiasta ».

Kirjasintyypin valinta luo mielikuvia!
Muistatko vielä millaista kirjasintyyppiä käytettiin Kummisetä-elokuvassa? »
Tutustu lisäksi keräämiini typografia-ideoihin blogin Pinterest-tilillä »

 

Lähteitä ja lisätietoa Trajanuksen pylväästä ja Trajanista:

Antiikin historia ja kultuuri: Apollodoros – Trajanuksen Arkkitehti »
Wikipedia: Trajanuksen pylväs »
Notes of Design: Type in History »
Fast Company: Trajanuksen haudasta nousu uudeksi Helveticaksi »
Adobe: The Adobe Originals Silver Anniversary Story »
Bonuksena oma suosikkisivustoni kaikille typografian ystäville: Type terms »

Saattaisit pitää myös näistä: