Trajan – historiaa, typografiaa ja filminauhaa

Erään fontin tarina.

Olet ehkä joskus Roomassa pysähtynyt seuraamaan Trajanuksen pylvään korkeuksiin kiertävää kuvakertomusta. Ylhäisessä yksinäisyydessään nouseva pylväs onnistuu myös keräämään yhteen omani ja monen muun mieltymykset: historian, typografian ja elokuvat. Vaikka muistopylvään reliefit kuvaavat keisarin valloitussotia, tämän tarinan sankari on TRAJAN.

Trajanuksen forum

Tarinat alkavat historiasta ja muinaiset roomalaiset ehtivät olla monessa mukana. Taiteissa roomalaisten vahvuus oli arkkitehtuurissa, jonka parissa he olivat kaikkein luovimmillaan. Vielä antiikin kreikassa kaupunkien ytimen olivat muodostaneet temppeli ja sitä ympäröivät rakennukset. Sen sijaan roomalaisten rakentamissa kaupungeissa keskeistä olivat forumin ympäristöön rakennetut julkiset rakennukset, kylpylät ja teatterit.

Trajanuksen pylväs pystytettiin vuonna 113 osaksi Trajanuksen forumin kokonaisuutta. Rakennustöistä vastasi arkkitehti ja insinööri Apollodoros. Hän on jättänyt Rooman kaupunkikuvaan tänäkin päivänä näkyvät jäljet. Forumin yhteyteen rakennetut kauppahallit kuuluivat aikanaan antiikin suurimpiin ihmeisiin.

Alkujaan kauppahallit muodostivat 150 myymälän ja toimiston kokonaisuuden, joissa myytiin nykyisistäkin kauppahalleista tuttuja tuotteita, kuten hedelmiä, kasviksia ja mausteita. Pylväs ja kauppahallin rauniot ovat ainoat säilyneet rakennelmat keisariforumista.

mouru trajan

Trajanuksen pylväs

Omalaatuiset muistopylväät olivat aito roomalainen keksintö ja Trajanuksen pylväs oli ensimmäinen laatuaan. Trajanuksen pylväs muodostuu alhaalta ylös asti kiertävästä marmorinauhasta, joka on koko 32 metrin pituudeltaan täynnä korkokuvaveistoksia. Veistokset kuvaavat keisari Trajanuksen voittoisia sotaretkiä Daakiaan, nykyiseen Romaniaan vuosina 101 ja 105–106 jaa.

Pylvään alkuperäinen paikka oli Trajanuksen  perustamien kreikan- ja latinankielisten kirjaston välissä. Sijainnista huolimatta 150 episodia sisältävän kuvakertomuksen lukeminen ei ollut verrattavissa pergamenttirullan auki käärimiseen. Käytettävyysongelmaa suuremmaksi osoittautui paavi Sixtus V. Vuonna 1588 pylvään huipulla ollut keisari Trajanusta esittänyt veistos vaihdettiin paavin toimesta Pyhän Pietarin patsaaseen. Trajanuksen muistomerkille kävi samoin kuin Rodoksen kolossin » jäänteille. Se katosi jäljettömiin. Trajanus jäi odottamaan arvon palautumistaan pari vuosisadan ajaksi.

Trajan – talttakirjoitus kirjasintyypiksi

Antiikin roomalaisten taltalla kiveen hakkaamat kirjaimet olivat osa rakennustaiteellista kokonaisuutta. Kuten muinaisen Egyptin hieroglyfit », myös antiikin roomalaisten talttakirjoitukset olivat osa kokonaistaideteosta. Tästä kaikkein edustavimpana esimerkkinä pidetään Trajanuksen pylvään jalustaan kaiverrettuja kirjaimia, Capitalis Monumentalis.

Trajanuksen pylväs on palauttanut kunniansa: sen muistopylvään kirjaimet ovat perustana nykyisille latinalaisille kapiteeleille eli suuraakkosille sekä useille merkittävimmille kirjasintyypeille. Vuonna 1906 kirjainsuunnittelija ja kalligrafi Edward Johnston kirjoitti kirjassaan Writing & Iluminating & Lettering, että roomalaiset kapitaalikirjasimet ovat luettavuudessaan ja kauneudessaan ylivoimaisia. Niinpä pylvään kirjaimet ovatkin jo pitkään inspiroineet typografian opiskelijoita ja ammattilaisia.

Myöhempiä tunnettuja tulkintoja Trajanuksen pylvään teksteistä ovat mm.

Aivan samaan tapaan kuin muinaisen Egyptin hieroglyfit », myös kirjasintyypit ovat aina olleet sidoksissa oman aikansa vaatimuksiin ja muotokieleen. Löysiä tulkintoja Trajanuksen pylvään kirjaimista tehtiin etenkin Arts and Crafts -liikkeen » vaikutuksesta 1800-luvulla teollisen vallankumouksen aikaan. Silloin syntyneissä kirjasinmuodoissa tarkoituksenmukaisuus saattoi usein jäädä koristeellisuuden jalkoihin.

”Trajan is the new Helvetica”

Digitaalinen tietotekniikka alkoi yleistyä 1980-luvulla. Uusi teknologia vaikutti huomattavasti myös typografian kehittymiseen. Vuonna 1989 Adobella työskentelevä Carol Twombly suunnitteli Trajan -kirjasintyypin hyödyntämällä Adoben uutta teknologiaa. Kuten edeltäjänsä, kirjasin perustui Trajanuksen pylvään kirjaimiin. Twomblyn typografia toi kirjasintyyppiin uutta yhtenäisyyttä ja tasapainoa, unohtamatta uskollisuutta sen alkuperälle.

Pari vuotta myöhemmin Alistar Johnston äityikin arvioimaan Twomblyn Trajanin
peitonneen kaiken mitä vanha Fred Goudy koskaan sai aikaan.

Vähitellen Twomblyn digitalisaatiosta tuli varsin suosittu. Se levisi elokuvajulisteissa, televisiossa ja kirjan kansien kuvituksissa. Trajaniin voi törmätä tänäkin päivänä useissa brändäys-projekteissa ja yrityslogoissa. Kun Adobe julkaisi uusia Trajan -fontin versioita, kuten 2012 ”Trajan Pro 3”, Abobelta jo eläkkeelle siirtynyt Twombly toimi projekteissa konsulttina.

Vielä 2000-luvun alussa historioitsija James Mosleyn  julisti, että ”Trajan is the new Helvetica”. Trajan ei ehkä lopulta pystynyt päihittämään Helveticaa, mutta Hollywoodin elokuvajulisteiden typografiaa se dominoi pitkään. Vox Median YouTube-kanavalla suunnittelija Yves Peters kertoo lisää siitä, kuinka Trajanista tuli klassista tyyliä tavoittelevien Hollywood-tuotantojen suosikkikirjansintyyppi:

Kirjasintyypin valinta luo mielikuvia!
Muistatko vielä millaista kirjasintyyppiä käytettiin Kummisetä-elokuvassa? »
Jos innostuit, löydät lisää ideoita typografiaan blogin Pinterest-tililtä »


bloglovin' official logo

Nyt voit seurata blogia myös Bloglovin’ kautta. 
Kun seuraat marjutus.mediaa Instagramissa, tiedät missä mennään:


Lähteitä ja lisää luettavaa aiheesta:

Antiikin historia ja kultuuri: Apollodoros – Trajanuksen Arkkitehti »

Wikipedia: Trajanuksen pylväs »

Notes of Design: Type in History »

Fast Company: Trajanuksen haudasta nousu uudeksi Helveticaksi

Lopuksi bonuksena oma suosikkisivustoni
kaikille typografian ystäville: Type terms »