typografia – rakkaudesta tyyliin
Typografia

Typografia – rakkaudesta tyyliin

Typografia ympäröi meitä päivittäin kaikkialla. Emme ehkä kiinnitä siihen huomiota, mutta kirjasimet ovat osa arkeamme. Luemme ympäristöämme kuin huomaamatta. Opimme tulkitsemaan viestejä sekä niiden sisällön että ilmeen perusteella. Vaikka sanotaan sisällön ratkaiseva, se ei ole koko totuus. Jotta viesti välittyisi oikein, ulkoasun on tuettava sitä. Onnistuneessa viestinnässä tyyli säilyy yhtenäisenä muodon ja sisällön osalta.

Kirjaimien ohella myös symbolit » edustavat visuaalista viestintää. Ristiriitaiset viestit saavat kommunikaation takkuilemaan silloinkin, kun käytämme kirjaimia ja merkkejä. Ytimekkäästi ilmaistuna typografia merkitsee sanojen ja kirjaimien ulkoasua. Usein onnistunut lopputulos syntyy siitä, että tekstin esitystapa ei häiritse, vaan soljuu eteenpäin .

Typografia nojaa visuaalisen suunnittelun periaatteisiin. Hyppää mukaan sanapilveen!

Typografia graafisessa suunnittelussa ja brändimarkkinoinnissa

Typografia on osa markkinointiviestintää , jossa sommittelun keinoin teksti ja kirjasimet esitellään luettavalla ja houkuttelevalla tavalla. Typografia luo ensivaikutelman niin viestin sisällöstä kuin sen välittäjästä. Hyvän typografian avulla viesti saa lisäarvoa ja välittää tunnetta.

Graafisessa suunnittelussa » kirjasintyypit ovat sommittelun ja suunnittelun sisältöelementtejä. Ne toimivat työkaluna erilaisissa tehtävissä:

  • Brändimarkkinoinnissa » suunnittelijan on tehtävä valintoja, jotka välittävät eteenpäin haluttuja mielikuvia.
  • Typografialla ja taitolla tuetaan tekstin luettavuutta, jotta se olisi helpommin omaksuttavaa. Tutustu tehokkaaseen oppimiseen visuaalisen viestinnän avulla ». 
  • Markkinointi tukee visuaalisuuden voimaan. Typografiset ratkaisut vahvistavat viestiä juuri oikealle kohderyhmälle ».

Typografia: visuaalista voimaa ja vakiintuneita fontteja

Brändimielikuvan rakentamisessa ja markkinoinnissa typografia toimii vahvana taustavoimana. Periaatteessa kirjasinlajit muodostuvat vain viivoista ja muodoista, mutta ne pystyvät määrittelemään tuotteen ja osoittamaan arvon. Miltä tuntuisi, jos Aku Ankka -lehden kirjasintyyppi vaihtuisi kevyempään muotoon? Olisko Aku Ankan asenne enää kohdillaan ja tuntuisiko Akun Ankan brändi » enää entiseltään? Sulavalinjainen Bodoni-fontti puolestaan on mm. Voguen ja Kalvin Cleinin suosima. Se näyttää juuri oikealta vaihtoehdolta muodin huipulla, vaikka italialaisen Giambattista Bodonin suunnittelema kirjasintyyppi » syntyi jo rokokoon aikakaudella ». 

Typografia ja fontit hurmaavatkin yhtä varmasti vanhoina klassikoina kuin uusina oivalluksina. Tutustu  tarkemmin typografian historiaan Trajan-fontin tarinassa ». Blogissa pysähdytään myös 1900- luvun vaihteeseen ja mainosjulisteiden pioneeriaikaan » kun kirjasimet ensi kertaa saivat näkyvyyttä visuaalisessa suunnittelussa.

Long live the Typography!

Typografia on helposti sydämen asia. Jokaisella kirjasinlajeja työssään tai harrastuksissaan käyttävällä on omat suosikkinsa tai uudet ihastuksensa. Meitä eri kirjasintyyppejä rakastavia on läjäpäin ja meitä varten olen kerännyt blogin Pinterest-taululle useita esimerkkejä typografiasta. Käy kurkkamassa kirjasimia ». Kannattaa tutustua myös I love Typography » sivustoon  » josta löytyy tuoreita ja kiinnostavia artikkeleja kirjasinten maailmasta. 

Typografia ei vaadi vain visuaalista tarkkuutta: harmillisesti edellä esitettyjen esimerkkien fontit ovat pääosin maksullisia. Moni fontti-intoilija kaipaisi käyttöönsä myös ilmaisia fontteja. Tämä huomio tuli tarkkanäköiseltä lukijalta, joka samalla välitti eteenpäin lähdelinkin ja kattavan listauksen kaikkien suunnittelijoiden käyttöön. Kiitos Anisija: Best Free fonts for designers »

Saattaisit pitää myös näistä, lue lisää!