typografia – rakkaudesta tyyliin
Typografia

Typografia – rakkaudesta tyyliin

Typografia ympäröi meitä kaikkialla. Emme ehkä ajattele asiaa tai kiinnitä siihen huomiota, mutta kirjasimet ovat osa arkeamme. Luemme ympäristöämme huomaamattamme. Opimme tulkitsemaan viestejä sekä niiden sisällön että ulkoasun perusteella. Vaikka sisällön sanotaan ratkaisevan, se ei ole koko totuus. Jotta viesti välittyisi halutulla tavalla, ilmeen ja muodon on tuettava sanomaa. Onnistuneessa viestinnässä tyyli säilyy yhtenäisenä muodon ja sisällön osalta.

Kirjaimien ohella myös symbolit edustavat » visuaalista viestintää. Ristiriitaiset viestit saavat kommunikaation takkuilemaan silloinkin, kun käytämme kirjaimia ja merkkejä. Ytimekkäästi ilmaistuna typografia merkitsee sanojen ja kirjaimien ulkoasua. Usein onnistunut lopputulos syntyy siitä, että tekstin esitystapa ei häiritse, vaan soljuu saumattomasti eteenpäin.

Typografia seuraa visuaalisen suunnittelun periaatteita. Katso kuinka suunnittelun ratkaisut taipuvat typografisessa sanapilvessä!

Typografia graafisessa suunnittelussa ja brändimarkkinoinnissa

Typografia on osa markkinointiviestintää », jossa sommittelun keinoin teksti ja kirjasimet esitellään luettavalla ja houkuttelevalla tavalla. Harkitulla kirjasimien käytöllä luodaan ensivaikutelma sekä viestin sisällöstä » että sen välittäjästä. Hyvän typografian avulla viesti saa lisäarvoa ja välittää viestin vaatimaa tunnetta.

Graafisessa suunnittelussa » kirjasintyypit ovat sommittelun ja suunnittelun sisältöelementtejä. Ne toimivat työkaluna erilaisissa tehtävissä:

  • Brändimarkkinoinnissa » suunnittelijan on tehtävä valintoja, jotka välittävät eteenpäin haluttuja mielikuvia.
  • Typografialla ja taitolla tuetaan tekstin luettavuutta, jotta se olisi helpommin omaksuttavaa. Tutustu tehokkaaseen oppimiseen visuaalisen viestinnän avulla ». 
  • Markkinointi tukee visuaalisuuden voimaan. Typografiset ratkaisut vahvistavat viestiä juuri oikealle kohderyhmälle ».
  • Kuvallinen esitystapa tukee viestintää ja sisältömarkkinointia. Infografiikka » on hyvä esimerkki typografiaa ja sen periaatteita hyödyntävästä työkalusta.

Typografia: visuaalista voimaa ja vakiintuneita fontteja

Brändimielikuvan rakentamisessa ja markkinoinnissa typografia toimii vahvana taustavoimana. Käytännössä kirjasinlajit muodostuvat vain viivoista ja muodoista, mutta ne oikein valittuna ne pystyvät määrittelemään tuotteen ja osoittamaan arvoa. Miltä tuntuisi, jos Aku Ankka -lehden kirjasintyyppi vaihtuisi kevyempään muotoon? Olisko Aku Ankan asenne yhä kohdillaan ja tuntuisiko Akun Ankan brändi » enää entisenlaiselta? Aivan toisenlainen esimerkki löytyy muodin huipulta. Sulavalinjainen Bodoni-fontti on mm. Voguen ja Kalvin Cleinin suosima ja tälläkin kirjamisella on ikää enemmän kuin moni arvaisi. Italialaisen Giambattista Bodonin suunnittelema kirjasintyyli syntyi jo rokokoon aikakauden » päätteeksi ensimmäisten Modern Type- fonttien edustajana ».

Typografian juuret voi ulottua jo antiikin Roomaan, kuten voimme nähdä Trajan-fontin tarinassa ». Selkeämmin kirjasimet saivat näkyvyyttä ja oman roolin visuaalisessa suunnittelussa 1900-luvun vaihteessa mainosjulisteiden pioneeriaikana ». Typografian kehittyminen onkin aina ollut yhteydessä oman ajan teknologisiin innovaatioihin, kuten tapahtui 1980-tyylin kohdalla ». Typografia ja fontit hurmaavat yhtä varmasti vanhoina klassikoina, retrolöytöina kuin uusina oivalluksina.  

Eläköön Typografia!

Typografia on helposti sydämen asia. Jokaisella kirjasinlajeja työssään tai harrastuksissaan käyttävällä löytyy omat suosikkinsa tai uudet ihastuksensa. Meitä kirjasintyyppejä rakastavia on runsaasti ja typografian ystäville olen kerännyt blogin Pinterest-taululle useita esimerkkejä kirjasimista ja niiden taitosta. Käy kurkkamassa kirjasimia ». Kannattaa tutustua myös I love Typography » sivustoon, josta löytyy tuoreita ja kiinnostavia artikkeleja kirjasinten maailmasta.

Typografia ei vaadi vain visuaalista tarkkuutta: harmillisesti myös edellä esitettyjen esimerkkien fontit ovat pääosin maksullisia. Moni fontti-intoilija kaipaisi käyttöönsä myös maksuttomia fontteja. Tämä huomio tuli tarkkanäköiseltä lukijalta, joka samalla välitti eteenpäin lähdelinkin ja listauksen kaikkien suunnittelijoiden käyttöön. Kiitos Anisija: Best Free fonts for designers »

Kirjaintyylien lisäksi saattaisit pitää myös näistä, lue lisää:

80-luvun tyyli inspiroi yhä, sillä sen sanotaan viimeinen vuosikymmen, jolla oli aidosti oma estetiikkansa. Tutustu ajan rohkeaan luovaan energiaan!

Visuaaliset viestit ylittävät kielen asettamat esteet ja kuohuttavat tunteita. Tutustu merkkien ja symbolien voimaan.

Kattava kooste muotoilun historiasta 1800-luvun lopulta aina 1950-luvun loppuun. Aikamatkaa yhdistää luovuus, uraauurtavuus ja nostalgia. Hyppää mukaan!