Typografia ympäröi meitä päivittäin kaikkialla. Emme ehkä kiinnitä siihen huomiota tai tule ajatelleeksi asiaa, mutta kirjasimet ovat osa arkeamme. Luemme ympäristöämme huomaamattamme. Opimme tulkitsemaan viestejä sekä niiden sisällön että ulkoasun perusteella. Vaikka sisällön sanotaan ratkaisevan, se ei ole koko totuus. Jotta viesti välittyisi halutulla tavalla, ilmeen ja muodon on tuettava sanomaa. Onnistuneessa viestinnässä tyyli säilyy yhtenäisenä muodon ja sisällön osalta.
Kirjaimien ohella myös symbolit » edustavat visuaalista viestintää. Ristiriitaiset viestit saavat kommunikaation takkuilemaan silloinkin, kun käytämme kirjaimia ja merkkejä. Ytimekkäästi ilmaistuna typografia merkitsee sanojen ja kirjaimien ulkoasua. Usein onnistunut lopputulos syntyy siitä, että tekstin esitystapa ei häiritse, vaan soljuu saumattomasti eteenpäin.
Typografia on osa markkinointiviestintää », jossa sommittelun keinoin teksti ja kirjasimet esitellään luettavalla ja houkuttelevalla tavalla. Harkitulla kirjasimien käytöllä luodaan ensivaikutelma sekä viestin sisällöstä » että sen välittäjästä. Hyvän typografian avulla viesti saa lisäarvoa ja välittää viestin vaatimaa tunnetta.
Graafisessa suunnittelussa » kirjasintyypit ovat sommittelun ja suunnittelun sisältöelementtejä. Ne toimivat työkaluna erilaisissa tehtävissä:
Brändimielikuvan rakentamisessa ja markkinoinnissa typografia toimii vahvana taustavoimana. Käytännössä kirjasinlajit muodostuvat vain viivoista ja muodoista, mutta ne oikein valittuna ne pystyvät määrittelemään tuotteen ja osoittamaan arvoa. Miltä tuntuisi, jos Aku Ankka -lehden kirjasintyyppi vaihtuisi kevyempään muotoon? Olisko Aku Ankan asenne yhä kohdillaan ja tuntuisiko Akun Ankan brändi » enää entisenlaiselta? Aivan toisenlainen esimerkki löytyy muodin huipulta. Sulavalinjainen Bodoni-fontti on mm. Voguen ja Kalvin Cleinin suosima ja tälläkin kirjamisella on ikää enemmän kuin moni arvaisi. Italialaisen Giambattista Bodonin suunnittelema kirjasintyyli syntyi jo rokokoon aikakauden » päätteeksi ensimmäisten Modern Type- fonttien edustajana ».
Typografia ja fontit hurmaavatkin yhtä varmasti vanhoina klassikoina kuin uusina oivalluksina. Tutustu tarkemmin typografian historiaan Trajan-fontin tarinassa ». Blogissa pysähdytään myös 1900- luvun vaihteeseen ja mainosjulisteiden pioneeriaikaan » jolloin kirjasimet saivat ensi kertaa näkyvyyttä ja oman roolin visuaalisessa suunnittelussa.
Typografia on helposti sydämen asia. Jokaisella kirjasinlajeja työssään tai harrastuksissaan käyttävällä löytyy omat suosikkinsa tai uudet ihastuksensa. Meitä kirjasintyyppejä rakastavia on runsaasti ja typografian ystäville olen kerännyt blogin Pinterest-taululle useita esimerkkejä kirjasimista ja niiden taitosta. Käy kurkkamassa kirjasimia ». Kannattaa tutustua myös I love Typography » sivustoon, josta löytyy tuoreita ja kiinnostavia artikkeleja kirjasinten maailmasta.
Typografia ei vaadi vain visuaalista tarkkuutta: harmillisesti myös edellä esitettyjen esimerkkien fontit ovat pääosin maksullisia. Moni fontti-intoilija kaipaisi käyttöönsä myös maksuttomia fontteja. Tämä huomio tuli tarkkanäköiseltä lukijalta, joka samalla välitti eteenpäin lähdelinkin ja listauksen kaikkien suunnittelijoiden käyttöön. Kiitos Anisija: Best Free fonts for designers »