hyvä brändi joutsenlammella ©Marju Aavikko Kensington Gardens
Hyvä Brändi

Hyvä brändi täynnä suomalaista ankka-energiaa

Hyvä brändi kasvaa sisulla ja sydämellä

Kiinnostava ja hyvä brändi on tutkimusten mukaan rohkea ja edistyksellinen. Kun haussa on vahva suomalainen brändi, mieleen nousee mm. Finnair ja sen usein palkittu mainonta. Aku Ankka -lehden brändi ei välttämättä nouse parrasvaloihin, vaikka sen markkinointi on ollut pitkään oivaltavaa ja idearikasta.

 

Hyvä brändi kertoo aina tarinan. Aku Ankka syntyi 1934 Disneyn animaatiostudiolla, mutta alkoi esiintyä sarjakuvissa vasta joitakin vuosia myöhemmin. Nykyisin tunnettu ja rakastettu hahmo löysi omimman muotonsa piirtäjä-käsikirjoittaja Carl Barksin  » taidokkaassa käsittelyssä. Sarjakuvistaan klassikoita luonut Barks sanoi tarinankerrontansa perustuvan siihen, että ”Henkilöillä piti aina olla motiivi sille, mitä he ajattelivat ja mihin nuo ajatukset heitä johtivat”. Carl Barks oli edellä aikaansa oleva taiteilija. Mikäli sosiaalinen media olisi keksitty 50-luvulla, Barksin johdolla Aku olisi vaivatta luonnut ensimmäisen somesuunnitelmansa. 1960-luvulla Aku Ankan vetovoimaan luottivat myös pop-taiteilijat Andy Warhol ja Roy Lichtenstein »

Suomen positiivisin brändi on hyvä sitouttaja

Sarjakuvien Aku on edelleen suosittu Euroopassa ja sen nykyisten piirtäjien joukosta löytyy myös suomalainen Kari Korhonen ». Aku Ankka -sarjakuvan vahva jalansija Suomessa onkin erikoislaatuista. Sanoma Media Finlandin julkaiseman Aku Ankkan sanotaan olevan sekä maan luetuin aikakauslehti että Suomen arvostetuin mediabrändi. Aku Ankan maine ei perustu pelkästään siihen, että se on kulttilehti. Se on myös laatulehti Laatu perustuu lehden maineeseen elävän suomen kielen vaalijana » Lehden toimitus on alusta alkaen pitänyt kunnia-asianaan käännösten laadukkuutta. Esimerkiksi 2001 Helsingin yliopiston suomen kielen laitos valitsi Aku Ankan vuoden kielihelmeksi. Aku Ankka tuntee edelleen vastuunsa, sillä sanotaan, että yli puolet suomalaisista on oppinut lukemaan Aku Ankan parissa. Väite on helppo uskoa, sillä olen itsekin oppinut sekä piirtämään että lukemaan Aku Ankan avulla. Tämän päivän lapsille Aku Ankka opettaa paljon muutakin. Lue lisää ja saatat yllättyä!

Hyvä brändi ja joukko faktoja, joita et ehkä tiennyt.

Millainen onkaan hyvä brändi?

Mainosvideo on oivallinen tapa rakentaa brändiä » ja Ankkalinnassa tämä osataan. Ankan ja Pojan tarina -mainoselokuvasta välittyy hyvin suomalaisten erityinen suhde ja sitoutuminen Aku Ankkaan. Lopputekstissään Sanoma Median tilaama filmi puristaa brändin arvomaailman lyhyesti kehotukseen: ”Älä aikuistu”.

 

Mainosfilmi » niitti mainetta ja vuodatutti kyyneleitä ulkomailla asti ». Elokuva kiteyttää tunteisiin vetoavasti kaiken sen, mikä suomalaisten ankkasuhteessa herättää muualla hämmästystä. Elokuva muistuttaa aikuistumisen vaaroista ja tekee Ankasta luopumisen sydäntä särkeväksi.

 

Herkkään Ankan ja Pojan tarinaan olisi hyvä lopettaa, mutta Sanoma Oy:lla on monta rautaa tulessa. Kun suomalaisyrityksiä moititaan siitä, etteivät ne ymmärrä markkinoinnin merkitystä, Aku Ankka ei jätä kiveäkään kääntämättä. Sen markkinointi on näkyvää ja imagoon sopivasti kuin kouluesimerkki siitä, miten monikanavaisuutta toteutetaan. Tunteisiin vaikuttamisella » on markkinoinnissa merkittävä rooli. Akun kaltainen hahmo, jolla on tunteet pelissä koko skaalalla, istuu tässä ympäristössä tukevasti pyrstöllään.

Ankan ja pojan herkkä tarina.

Kohderyhmistä lähtien uniikki Ankka-brändi

Brändiesimerkkinä Aku Ankka -lehti tuntee kohderyhmänsä » tarkkaan. Alla vuoden 2018 yleisöt:

 • Aku Ankka tavoittaa 756 000 suomalaisista
 • Aku vetoaa suomalaiseen mieheen. Se tavoittaa heistä 355 000 ja perheenisistä 23 %.
 • Aku Ankka on luonnollisesti myös Suomen suurin lapsiperhelehti tavoittaen lapsiperheistä 24 %.
 • Suomen suurinpana lasten ja nuoren lehtenä Aku Ankka tavoittaa 3–11 -vuotiaiden ryhmästä 36 %

1. Sosiaalinen media

Hyvä brändi markkinoi tehokkaasti ja sen viestintä on suunnitelmallista. Aku Ankka jyrää somessa » seuratuimpien aikakauslehtien joukossa kaikilla tunnetuimmilla kanavilla:

Voidaankin kysyä, korreloiko brändien menestys somesuosion kanssa? Varmasti osin, sillä vastaavat luvut Fazerin Sinisellä, joka luokiteltiin Suomen arvostetuimmaksi brändiksi 2017, ovat jopa Aku Ankan lukuja korkeampia. Toisaalta Aku Ankkaa on vaikea verrata saman sarjan kilpailijoihin, koska mediabrändiksi sen kohderyhmä on niin poikkeava. Akun somesisällöistä itseeni parhaiten uppoaa Twitter, joka ei nuorinta kohderyhmää tavoittelekaan. Koska lehti ei tuuttaa identtistä sisältöä kanavalta toiselle, Aku on ilmeisen tietoinen kanaviensa keskinäisistä sävyeroista ja halukas tuottamaan niihin kanavaoptimoitua sisältöä.. Tutustu lisää markkinoinnin sisältöstrategioihin »

 

2. Suoramainonta

Jo joulukuusta 1951 asti ilmestynyt, nykyisen Sanoma-konsernin tuote on juuriltaan tiukasti printtimediaa. Suvereenius näkyy lehden suoramainonnassa, joka on yhtä juhlaa. Mainosteksit ovat nokkelia ja hulvattomasti otsikoituja. Kukapa meistä ei haluasi Akun tavoin ”Nokittaa arkea”. Tilaajalahjoissa käy ilmi kohderyhmäajattelu: Esimerkiksi aktiivisuusranneketta on tuskin tarkoitettu perheen pienimmille, mutta se sopii hyvin Ankan vauhdikkaaseen imagoon.

 

3. Hakusanamainonta

Akun Ankka tuntee myös Googlen hakusanamainonnan. Jos teet Googlessa haun Aku Ankka, ensimmäisenä vastaasi tuleekin Aku Ankan digilehden mainos. Hyvä brändi ei tingi näkyvyydestä millään kanavalla. Lue tarkemmin orgaanisesta Google-näkyvyydestä » ja maksullisesta hakusanamainonnasta »

 

4. Digitaaliset palvelut ja sisältömarkkinointi

Aku Ankka on tiedostanut nuoremman kohderyhmänsä kulutustottumuksien muuttumisen. Sisältö on tarjottava (myös) digitaalisessa muodossa. Näin ainakin siinä tapauksessa, että Aku Ankka haluaa jatkossakin kantaa kortensa kekoon suomalaisten lukutaidon kehittäjänä. Sisältömarkkinointi » ja viestintä tavoitteiden edistämiseksi on ollut monipuolista.

 • Sanoman konsernin Sanoma Pro » on digitaalisia opetusratkaisujen tarjoaja ja kehittäjä sekä oppimateriaalikustantaja. Tulevaisuuteen katsottiin mm. Sanoma Pro:n 2015 järjestämässä keskustelutilaisuudessa koskien diginatiivien mediankäytöstä tehtyä tutkimusta ». Aku Ankka onkin onnistuneesti yhdistänyt sarjakuvat ja oppimisen digipalvelulla sekä Aku Ankka-juniori tuotepaketilla »
 • Yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa Aku Ankka on ohjannut lapsia uutisten lukijoiksi Hesarin Lasten Uutisilla »
 • Diginatiiveja houkutellessa ei voi sivuttaa pelaamista, joten jo 3 vuotta sitten Sanoma julkaisi Aku Ankka -brändiin perustuvan mobiilipelin »
 • Aku Ankan vanhat lehdet saatiin suurella ponnistuksella verkkoon jo 2013 ». Nyt vanhat Aku Ankat on luettavissa digitaalisesti varsin ainutlaatuisessa lataamo-palvelussa » . Kokonaisuudessaan Aku Ankan sivuston sisällöt ovat ensiluokkaista sisältömarkkinointia sen omalle kohderyhmälle.
 • Lehdellä on luonnollisesti myös oma verkkokauppa »  erilaisille Disney-leluille unohtamatta KÄÄK ALE -tuotteita.

 

5. Ansaittu media

Suomalaisessa mediassa Sanoman konserniin kuuluva Akun Ankka saa helposti ansaittua näkyvyyttä. Hyvä brändi kunnostautuu mitä erilaisimmissa tempauksissa. Tässä jokunen esimerkki:

 

Aku Ankka -brändi kulttuurisivuilla:

Aku Ankka -brändi viihdeuutisissa:

 • Aku Ankka ei poikkea muista julkkiksista. Hauska mokat saattavat nousta Iltalehteen »
 • Akulla on myös lukuisia tunnettuja faneja, kuten Tuomas Holopainen »
 • Yle-uutiset kertoo, että valtaosa Aku Ankan lukijoista on nykyään täysi-ikäisiä, mutta epäilee pystyykö vanha hyvä brändi venymään tarpeeksi »
 • Aikuisia lukijoita ympäri Suomen ovat riemastuttaneet Aku Ankan murrealbumit »
 • Vanhat Aku Ankat ovat myös käypää valuuttaa ja kalliita keräilyharvinaisuuksia »

Aku Ankka -brändin tunnetut yhteistyökumppanit:

 • Esa Saarinen on tehnyt Aku Ankka -lehdelle persoonallisuustestin »
 • Tunnetut suomalaiset alkavat näkyä Aku Ankassa yhä enemmän Voice of Finlandin myötä »
 • Yhteistyössä Duudsonien kanssa Aku Ankka on tehnyt YouTube-viihdettä »
 • Patentti- ja rekisterihallituksen kanssa alle 16-vuotiaille suunnattu Keksijänero-kilpailu »
 • Keskijänerojen ja PHR:n kanssa tehty yhteistyö jatkuu luontevasti kumppanuudella Heurekan kanssa. Heurekan tiedeleirien » yhteydessä järjestettävä koodauksen opiskelu on hienosti linjassa aikaisempien sukupolvien lukemaan opettelun kanssa.
 • Digi-Aku-tietoturvaliite yhteistyössä Elisan ja F-Securen » kanssa.

Aku Ankan viimeisin tempaus Made in Finland -kirja » on herättänyt kiinnostusta, koska sen kohderyhmä on täysikäiset lukijat, joille ei kauan enää pelkkä nostalgia riitä. Uusiin tarinoihin on saatava sisältöä. Osa aikuislukijoista näkeekin idean ”piristysruiskeena väsähtäneelle vaakkujalle” ».

Hyvä brändi katsoo tulevaisuuteen

Aku Ankka on osannut markkinoida lapsille pitkänäköisesti ja ihailtavasti etenkin viihteellisen oppimisen kehittäjänä. Useita sukupolvia ilahduttaneelle lehdelle ajan hengessä pysyminen on sujunut hämmästyttävän hyvin. Dagens Media » kertoo, että esim. Ruotsissa Kalle Ankan siirtymä ei ole ollut yhtä onnistunut.


Kohderyhmänä lapset ovat haastava, koska lapsiin kohdistuva mainonta kääntyy helposti eettisesti kyseenalaiseksi. Aku Ankka on pitänyt tässä suhteessa riman korkealla, mikä vahvistaa sen laadukasta brändimielikuvaa. Vanhan konseptin visuaalisuus on ollut helppo siirtää uusiin kanaviin ja tässä onnistuminen on saattanut edistää myös digitaalisten kanavien suosiota. Brändikonseptin pysyvyys saattaakin olla ongelma vanhemmissa ikäryhmissä. Aikuisyleisön kohdalla haasteeksi voi muodostua laadukkaan sisällön tuottaminen, nyt kun Suomen murteetkin on läpikäyty. Edelllä mainittu Made in Finland -kirja on askel oikeaan suuntaan ja kehitystä kannattaa viedä eteenpäin.


Brändille voi olla uhka myös Sanoma Median innokkuus tarjota Aku Ankan vahvaa brändiä sekalaisten tuotteiden mainontaan. Sanoma myy mainostajille mainostilan lisäksi mm. partneruutta ja natiivimainontaa. Suomessa Sanoma Media on natiivimainonnan pioneeri, mutta alkuun ei osuttu maaliin, kuten Ellun Kanat muistutti kirjoituksessaan ». Akun Ankan medianäkyvyys on tunnetusti positiivinen, mutta merkkejä päinvastaisesta on nähty, kun samoihin aikoihin julkisen sanan neuvosto puuttui syytöksiin piilomainonnasta ». Aku Ankan uskollinen yleisö oli edelleen Ankan puolella, mutta julkisen sanan neuvosto antoi huomautuksen hyvän journalistisen tavan rikkomisesta. Tutustu lisää brändiviestinnän haasteisiin ».

kissa-kuvitus ja aku ankka-brändi ©Marju Aavikko

Hyvä brändi ankkamaiseen makuun.

Hyvä brändi ei petä

Tapaus tuskin hetkautti lapsiyleisöä, mutta hyvä brändi ei sorru rikkeisiin. Jopa Aku Ankan kannattaa olla tarkkana. Kuten mainosfilmi pojan ja ankan tarina näytti, Aku Ankka -brändillä on vahva tunneside etenkin aikuiseen yleisöönsä. Partneruuksien ongelmana voi olla jopa se, että tietyllä tasolla Aku Ankalta odotetaan koskemattomuutta. Suomalaiset erottavat mielessään tarkkaan Disneyn pörröisen tuotemyynnin ja oman suomalaisen Aku Ankka-sarjakuvansa. Koska Aku Ankalla on Suomessa niin erityinen asema, sen haasteena onkin säilyttää arvokkuutensa markkinahumussa. Aku Ankka -brändiin kuuluu hulvattomuus, ei halpahintaisuus. Markkinoinnissa se on kaikesta huolimatta kulkenut aina rohkeasti eteenpäin. Herkkää korvaa tarvitaankin uskollisen aikuisyleisön kuulemisessa, sillä heistä ei aivan vielä ole varaa luopua.

Tutustu lisää brändimarkkinointiin: