hyvä brändi joutsenlammella ©Marju Aavikko Kensington Gardens
Hyvä Brändi

Hyvä brändi täynnä suomalaista ankka-energiaa

Hyvä brändi kasvaa sisulla ja sydämellä

Kiinnostava ja hyvä brändi on tutkimusten mukaan rohkea ja edistyksellinen. Kun haussa on vahva suomalainen brändi, Aku Ankka -lehden brändi ei nouse ensimmäisenä mieleen, vaikka sen markkinointi on ollut jo pitkään oivaltavaa ja idearikasta.

 

Hyvällä brändillä on aina tarina ». Aku Ankka syntyi 1934 Disneyn animaatiostudiolla, mutta alkoi esiintyä sarjakuvissa vasta joitakin vuosia myöhemmin. Nykyisin tunnettu ja rakastettu hahmo löysi omimman muotonsa piirtäjä-käsikirjoittaja Carl Barksin  » taidokkaassa käsittelyssä. Sarjakuvistaan klassikoita luonut Barks sanoi tarinankerrontansa perustuvan siihen, että ”Henkilöillä piti aina olla motiivi sille, mitä he ajattelivat ja mihin nuo ajatukset heitä johtivat”. Carl Barks oli edellä aikaansa oleva taiteilija. Mikäli sosiaalinen media olisi keksitty 50-luvulla, Barksin johdolla Aku olisi vaivatta luonnut ensimmäisen somesuunnitelmansa. 1960-luvulla Aku Ankan vetovoimaan luottivat myös pop-taiteilijat Andy Warhol ja Roy Lichtenstein »

Suomen positiivisin brändi on hyvä sitouttaja

Sarjakuvien Aku Ankka on edelleen suosittu Euroopassa ja tänä päivänä sen piirtäjien joukkoon kuuluu myös suomalainen Kari Korhonen ». Aku Ankka -sarjakuvan vahva jalansija Suomessa on erikoislaatuista. Sanoma Media Finlandin julkaiseman Aku Ankkan sanotaan olevan sekä maan luetuin aikakauslehti että Suomen arvostetuin mediabrändi. Aku Ankan maine ei perustu pelkästään siihen, että se on kulttilehti. Se on myös laatulehti Laatu perustuu lehden maineeseen elävän suomen kielen vaalijana » Lehden toimitus on alusta alkaen pitänyt kunnia-asianaan käännösten laadukkuutta. Vuonna 2001 Helsingin yliopiston suomen kielen laitos valitsi Aku Ankan vuoden kielihelmeksi. Aku Ankka tuntee vastuunsa, sillä sanotaan, että yli puolet suomalaisista on oppinut lukemaan Aku Ankan parissa. Väite on helppo uskoa, sillä olen itsekin oppinut sekä piirtämään että lukemaan Aku Ankan avulla. Tämän päivän lapsille Aku Ankka opettaa paljon muutakin. Lue lisää, saatat yllättyä!

Hyvä brändi ja joukko faktoja, joita et ehkä tiennyt.

Millainen on Aku Ankan hyvä brändi?

Mainosvideo on oivallinen tapa rakentaa brändiä » ja Ankkalinnassa tämä osataan. Ankan ja Pojan tarina -mainoselokuvasta välittyy hyvin suomalaisten erityinen suhde ja sitoutuminen Aku Ankkaan. Lopputekstissään Sanoma Median tilaama filmi kiteyttää brändin arvomaailman lyhyesti kehotukseen: Älä aikuistu!

 

Koskettava mainosfilmi » niitti mainetta ja vuodatutti kyyneleitä ulkomailla asti ». Elokuva kiteyttää tunteisiin vetoavasti kaiken sen, mikä suomalaisten ankkasuhteessa herättää muualla hämmästystä. Elokuva muistuttaa aikuistumisen vaaroista ja tekee Ankasta luopumisen sydäntä särkeväksi.

 

Herkkään Ankan ja Pojan tarinaan olisi hyvä lopettaa, mutta Sanoma Oy:lla on monta rautaa tulessa. Kun suomalaisyrityksiä moititaan siitä, etteivät ne ymmärrä markkinoinnin merkitystä, Aku Ankka ei jätä kiveäkään kääntämättä. Sen markkinointi on näkyvää ja imagoon sopivasti kuin kouluesimerkki siitä, kuinka monikanavaisuutta toteutetaan. Tunteisiin vaikuttamisella » on markkinoinnissa merkittävä rooli. Akun kaltainen hahmo, jolla on tunteet pelissä koko skaalalla, istuu tässä ympäristössä tukevasti pyrstöllään.

Ankan ja pojan herkkä tarina.

Kohderyhmistä lähtien uniikki Ankka-brändi

Hyvä brändi tuntee kohderyhmänsä ». Alla esimerkkejä Aku Ankan  vuoden 2018 yleisöstä:

  • Aku Ankka tavoittaa 756 000 suomalaisista
  • Aku vetoaa suomalaiseen mieheen. Se tavoittaa heistä 355 000 ja perheenisistä 23 %.
  • Aku Ankka on luonnollisesti myös Suomen suurin lapsiperhelehti tavoittaen lapsiperheistä 24 %.
  • Suomen suurinpana lasten ja nuoren lehtenä Aku Ankka tavoittaa 3–11 -vuotiaiden ryhmästä 36 %

1. Sosiaalinen media

Hyvä brändi markkinoi tehokkaasti ja sen viestintä on suunnitelmallista. Aku Ankka jyrää somessa » seuratuimpien aikakauslehtien joukossa kanavalta toiselle:

Voidaankin kysyä, korreloiko brändien menestys somesuosion kanssa? Epäilemättä osin, sillä vastaavat luvut esimerkiksi Fazerin Sinisellä, joka luokiteltiin Suomen arvostetuimmaksi brändiksi 2017, on vahva myös somessa. Toisaalta Aku Ankkaa on vaikea verrata muihin brändeihin, koska mediabrändiksi sen kohderyhmä on niin poikkeava. Akun somesisällöistä itseeni parhaiten uppoaa Twitter, joka ei nuorinta kohderyhmää tavoittelekaan. Koska lehti ei tuuttaa identtistä sisältöä kanavalta toiselle, Aku on ilmeisen tietoinen kanaviensa keskinäisistä sävyeroista ja halukas tuottamaan niihin kanavaoptimoitua sisältöä.. Tutustu lisää markkinoinnin sisältöstrategioihin »

 

2. Suoramainonta

Jo joulukuusta 1951 asti ilmestynyt, nykyisen Sanoma-konsernin tuote on juuriltaan kiinni printtimediassa. Suvereenius alalla näkyy lehden suoramainonnassa, joka on yhtä juhlaa. Mainosteksit ovat nokkelia ja hulvattomasti otsikoituja. Kukapa meistä ei haluasi Akun tavoin toisinaan Nokittaa arkea. Tilaajalahjoissa ilmenee kohderyhmäajattelu: Esimerkiksi aktiivisuusranneketta on tuskin tarkoitettu perheen pienimmille, mutta se sopii hyvin Ankan vauhdikkaaseen imagoon.

 

3. Hakusanamainonta

Akun Ankka tuntee myös Googlen hakusanamainonnan. Jos teet Googlessa haun Aku Ankka, ensimmäisenä vastaasi nousee Aku Ankan hakusanamainos. Hyvä brändi ei tingi näkyvyydestä millään kanavalla. Lue tarkemmin orgaanisesta Google-näkyvyydestä » ja maksullisesta hakusanamainonnasta »

 

4. Digitaaliset palvelut ja sisältömarkkinointi

Aku Ankka on tiedostanut nuoremman kohderyhmänsä kulutustottumuksien muuttumisen. Sisältö on tarjottava (myös) digitaalisessa muodossa. Tämä varmistaa sen, että Aku Ankka voi jatkossakin kantaa kortensa kekoon suomalaisten lukutaidon kehittäjänä. Sisältömarkkinointi »  viestintä tavoitteiden edistämiseksi on Aku Ankalla ollut monipuolista.

  • Sanoman konsernin Sanoma Pro » on digitaalisia opetusratkaisujen tarjoaja ja kehittäjä sekä oppimateriaalikustantaja. Tulevaisuuteen katsottiin mm. Sanoma Pro:n 2015 järjestämässä keskustelutilaisuudessa koskien diginatiivien mediankäytöstä tehtyä tutkimusta ». Aku Ankka onkin onnistuneesti yhdistänyt sarjakuvat ja oppimisen.
  • Yhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa Aku Ankka on ohjannut lapsia uutisten lukijoiksi Hesarin Lasten Uutisilla »
  • Diginatiiveja houkutellessa ei voi sivuttaa pelaamista, joten jo vuosia sitten Sanoma julkaisi Aku Ankka -brändiin perustuvan mobiilipelin »
  • Aku Ankan vanhat lehdet saatiin suurella ponnistuksella verkkoon jo 2013 ». Tänä päivänä vanhat Aku Ankat on luettavissa digitaalisesti varsin ainutlaatuisessa lataamo-palvelussa » . Kokonaisuudessaan Aku Ankan sivuston sisällöt ovat ensiluokkaista sisältömarkkinointia sen omalle kohderyhmälle.
  • Lehdellä on luonnollisesti myös oma verkkokauppa »  erilaisille Disney-leluille unohtamatta KÄÄK ALE -tuotteita.

5. Ansaittu media

Suomalaisessa mediassa Sanoman konserniin kuuluva Akun Ankka saa helposti ansaittua näkyvyyttä. Hyvä brändi kunnostautuu myös mitä erilaisimmissa tempauksissa. Tässä jokunen esimerkki:

Aku Ankka -brändi kulttuurisivuilla:

Aku Ankka -brändi viihdeuutisissa:

  • Aku Ankka ei poikkea muista julkkiksista. Hauskoilla mokilla noustaan Iltalehteen »
  • Akulla on myös lukuisia tunnettuja faneja, kuten Tuomas Holopainen »
  • Yle-uutiset kertoo, että valtaosa Aku Ankan lukijoista on nykyään täysi-ikäisiä, mutta epäilee pystyykö vanha hyvä brändi venymään tarpeeksi »
  • Aikuisia lukijoita ympäri Suomen ovat riemastuttaneet Aku Ankan murrealbumit »
  • Vanhat Aku Ankat ovat myös käypää valuuttaa ja kalliita keräilyharvinaisuuksia »

Aku Ankka -brändin tunnetut yhteistyökumppanit:

  • Esa Saarinen on tehnyt Aku Ankka -lehdelle persoonallisuustestin »
  • Aku on näkynyt myös Voice of Finlandin » areenalla.
  • Yhteistyössä Duudsonien kanssa Aku Ankka on tehnyt YouTube-viihdettä »
  • Patentti- ja rekisterihallituksen kanssa alle 16-vuotiaille suunnattu Keksijänero-kilpailu »
  • Keskijänerojen ja PHR:n kanssa tehty yhteistyö jatkuu luontevasti kumppanuudella Heurekan kanssa. Heurekan tiedeleirien » yhteydessä järjestettävä koodauksen opiskelu on hienosti linjassa aikaisempien sukupolvien lukemaan opettelun kanssa.
  • Digi-Aku-tietoturvaliite yhteistyössä Elisan ja F-Securen » kanssa.
  • Aku Ankan Made in Finland -kirja » vuodelta 2018 oli yritys tavoittaa täysi-ikäisten lukijoiden kohderyhmää, joille ei välttämättä enää pelkkä nostalgia riitä. Osa aikuislukijoista koki idean ”piristysruiskeena väsähtäneelle vaakkujalle.

Hyvä brändi katsoo tulevaisuuteen

Aku Ankka on osannut markkinoida lapsille pitkänäköisesti juuri viihteellisen oppimisen kehittäjänä. Useita sukupolvia ilahduttaneelle lehdelle uusiutuminen ajan hengessä on sujunut mallikkaasti. Naapurissa Dagens Media » kertoo, että  Ruotsin Kalle Ankan siirtymä ei onnistunut yhtä hyvin.

 

Kohderyhmänä lapset ovat haastava, koska lapsiin kohdistuva mainonta on ongelmallista ja jopa eettisesti kyseenalaista. Aku Ankka on kyennyt pitämään tässä riman korkealla, mikä vahvistaa sen laadukasta brändimielikuvaa. Vanhan konseptin visuaalisuus on ollut helppo siirtää uusiin kanaviin. Siinä onnistuminen on edistänyt myös digitaalisten kanavien suosiota. Brändikonseptin pysyvyys saattaakin olla ongelma vanhemmissa ikäryhmissä. Aikuisyleisön kohdalla haasteeksi voi muodostua jatkuva laadukkaan sisällön tuottaminen. Edellä mainittu Made in Finland -kirja oli yksi askel tähän suuntaan.

 

Brändille voi olla uhka myös Sanoma Median innokkuus tarjota Aku Ankan hyvää brändiä sekalaisten tuotteiden mainontaan. Sanoma myy mainostajille mainostilan lisäksi mm. partneruutta ja natiivimainontaa. Suomessa Sanoma Media on natiivimainonnan pioneeri, mutta alkuun ei osuttu maaliin, kuten Ellun Kanat » Ankkaa muistutti. Pääosin positiivinen medianäkyvyys on saanut säröjä myös julkisen sanan neuvoston puuttuessa syytöksiin piilomainonnasta ». Hyvä brändiviestintä on taitolaji, tutustu lisää brändiviestinnän haasteisiin ».

kissa-kuvitus ja aku ankka-brändi ©Marju Aavikko

Hyvä brändi ankkamaiseen makuun.

Hyvä brändi ei petä

Hyvän journalistisen tavan rikkominen tuskin hetkauttaa lapsiyleisöä, mutta luotettavalla brändillä ei ole varaa rikkeisiin. Jopa Aku Ankan kannattaa olla tarkkana. Kuten mainosfilmi pojan ja ankan tarina osoitti, Aku Ankka -brändillä on yhä vahva tunneside aikuiseen yleisöönsä. Partneruuksien ongelmaksi voi muodostua jopa se, että tietyllä tasolla Aku Ankalta odotetaan koskemattomuutta. Suomalaiset erottelevat mielessään tarkkaan Disneyn pörröisen tuotemyynnin ja oman suomalaisen Aku Ankka-sarjakuvansa. Koska Aku Ankalla on Suomessa erityinen asema, sen haasteena onkin säilyttää markkinahumussa oma arvokkuutensa. Aku Ankka -brändiin kuuluu hulvattomuus, ei halpahintaisuus. Markkinoinnissa se on kaikesta huolimatta kulkenut aina rohkeasti eteenpäin. Herkkää korvaa tarvitaankin uskollisen aikuisyleisön kuulemisessa, sillä heistä ei aivan vielä ole varaa luopua.

Tutustu lisää brändimarkkinointiin: