Haluatko oppia optimoimaan videosi ja lataamaan ne YouTubeen siten, että hakukoneet sen löytävät. Tutustu vinkkeihin!
Google Ads -mainonta: hyvä, paha vai ruma? Sanonta kuuluu, että vain verot ja kuolema ovat pakollisia. Toiset uskovat, että niin on myös Google Ads -mainonta. Selvää on, että oman yrityksen markkinoinnista kiinnostuneelle Google-mainonta on tarpeellista, eikä mainontaa ole syytä nähdä taakkana. Sitä vastoin Google Ads -mainontaan kannattaa suhtautua uteliaasti ja selvittää, kuinka sitä voi itse hyödyntää.
Tilanne muutamien vuosien takaa eräässä auditoriossa. Olemme juuri kuulleet kiinnostavan esityksen Facebook-mainonnasta. Kuulijat tekevät innokkaasti muistiinpanoja ja jatkokysymyksiä. Kouluttaja jatkaa teemaa päivän jälkimmäisellä aiheella: Google Ads -mainonta. Esitys on kattava ja pureutuu olennaiseen. Mutta kysymykset vaimenevat. Tuliko tietoa kerralla liikaa vai iskikö Google-mainonta yleisöstä ilmat pihalle?
Jostain syystä tapaus jäi vaivaamaan. Jäin miettimään, miksi Google-mainonta ei innosta edes markkinoinnin parissa työskenteleviä? Ehkä Google-Ads kaipasi brändiuudistusta » ja Google-mainonnan tulisi luoda nahkansa uudelleen. Tiedämme, ettei mutkikas tai kuiva aihe ole este. Jopa Verohallinto on onnistunut muokaamaan itsestään sosiaalisessa mediassa brändi-ikonin ».
Katso viisi hyvää syytä siihen, miksi Google Ads on tutustumisen arvoinen.
Google vaikuttaa tunnistaneen hankalan maineensa ja on pyrkinyt siitä eroon. Entinen Google Adwords sai ytimekkään nimen Google Ads ja tavallisille käyttäjille suunnattiin automatisoidut älykkäät kampanjat ». Niissä Google Ads tarjotaan yrittäjille yksinkertaistetussa muodossa. Pitkälti automatisoidut kampanjat tarjoavat mainostajalle helpon tavan Google-mainonnan aloittamiseen, mutta rajoitetut mahdollisuudet kampanjan asetusten muokkaukseen. Kannattaakin huomata, että kun kirjaudut ensimmäistä kertaa Google Adsiin » Google tarjoaa älykkään kampanjan oletustilana.
Nopeudella ja helppoudella on kääntöpuolensa. Jos haluat käyttöösi kaikki työkalut ja enemmän kontrollia, mainoskampanja pitää luoda ns. asiantuntijatilassa. Esimerkiksi Googlen avainsanasuunnittelija on käytettävissä pelkästään tässä näkymässä. Vaikka Google Ads -mainostilille on helppo kirjautua omilla Google-tunnuksilla heti alkuun kannattaa siis harkita asiantuntijatilan (smart mode) valitsemista älykkään tilan sijaan (expert mode) ». Älä anna näkymän komean nimen ei hämätä. Pienellä totuttautumisella asiantuntijatila tulee tutuksi.
Yhteenvetona kaikki pystyvät tekemään Google-mainontaa tavalla tai toisella. Pienten yrittäjien kohderyhmälle Google Ads -mainonta tarjoaa mahdollisuuden ohittaa mainosasetukset automatiikan avulla. Toinen tapa on tutustua hakusanamainonnan periaatteisiin ja testata mainontaa askel kerrallaan. Tietoa aiheesta löytyy runsaasti ja tekstin lopusta löydät lisää lähteitä ja valittuja vinkkejä. Oppiminen vie toki aikansa ja jokaisella on siihen omat tapansa. Jos luotat visuaaliseen oppimiseen ja sen tehokkuuteen » aloita Google mainontaan tutustuminen napakalla videosarjalla:
Katso Google Ads -video ja tarkista samalla luulosi ja tietosi Google -mainonnasta, sen tehokkuudesta ja kustannuksista.
Kuinka tehdä mainostaminen Googlessa tutuksi ja kiinnostavaksi? Käyttöliittymä ei ole ensimmäinen asia, johon Google-mainontaa aloittelevan tulee tutustua. Kärjessä ei myöskään olisi mainoskampanjan luonnin hierarkiataso. Tämän tekstin yhteydessä löytyvä videosarja tarjoaa vaivattoman näkymän Google-mainontaan, sillä kokonaisuuden hahmottaminen ja hyvä motivaatio ovat luontevin lähtökohta mille tahansa uuden oppimiselle.
Kun hakusanamainontaan tutustuu tarkemmin, siihen voi löytää kipinää. Eräs oleellinen seikka Google-mainonnan onnistumisessa korostuu myös videosarjan vinkeissä: markkinoinnin keskiössä on sivusto, jonne mainonta ohjataan. Sivuston tarkoitus on tukea Google-mainonnan tavoitteita ja viedä tavoitteet lopulta maaliin. Johdonmukainen lähtökohta verkkomainonnan aloittamiselle onkin verkkosivujen suunnittelu ». ja sivuston hakukoneoptimointi ».
Omat kotisivut on ensimmäinen etappi yrityksen markkinointitoimenpiteissä. Se on lähtöpiste, jossa luodaan pohja yrityksen näkyvyydelle ja tuleville markkinointisuunnitelmille. Verkkosivujen sisältöä » koskevat päätökset ja tavoitteet on hyvä löytyä yrityksen viestintästrategiasta ». Näin ne edistävät tulevia suunnitelmia ja sivuston kehittämistä » jatkossakin.
Hakukoneoptimointi on käytännönläheinen tapa lähestyä Google-mainontaa. Jos SEO:n periaatteet ovat jo vanhastaan tuttuja SEM, eli Google-mainonta loksahtaa helposti kohdilleen. SEO ja SEM toimivat monelta osin samoilla periaatteilla. Google-mainonnan parhaat tulokset syntyvät silloin, kun maksullinen ja maksuton näkyvyys pelaavat samaan maaliin.
Hakusanamainonnan ja hakukoneoptimoinnin samankaltaisuuksia:
Google-mainonnan perusteita läpikäyvässä videossa tuodaan myös mm. laatupisteet, jotka ovat eräs keino budjetin hallintaan.
-Kaksi keskeistä, mutta ehkäpä myös hämmentävintä aluetta hakusanamainonnassa ovat avainsanat ja mainosbudjetti. Miten tarkkoja avainsanojen tulee olla ja kuinka suurta rahallista panostusta Google mainonta vaatii? Avainsanojen löytyminen ei aina ole helppoa ja myös ne vaativat tasapainottelua. Periaatteessa avainsanat tulisi löytyä helposti siltä sivulta, johon mainoksesi klikkauksen jälkeen ohjataan.
Toisinaan voi joutua pohtimaan, onko tuote tai palvelu niin spesifi, että vain harva osaa etsiä sitä Googlesta. Toisaalta liian laajan avainsanan viljely saattaa ohjata mainokset väärän tyyppisten hakujen pariin. Kampanjaa suunnitellessa avainsanoja löytää avainsanatyökaluilla, seuraamalla kilpailijoiden tekemisiä sekä luovalla otteella. Hyvä nyrkkisääntö on siirtyä vähitellen tarkempaan rajaukseen mainonnan keräämiä hakutermejä seuraamalla. Samalla massan joukosta voi löytyä helmiä, jotka voi nostaa mukaan omaan mainontaan.
Vaikka avainsanat ovat oleellinen osa hakusanamainontaa ja hakusanaoptimointia, Google on siirtänyt painoarvoa käyttäjän hakuaikeille. Pyrkimys on ymmärtää tietyn hakutermin sijaan käyttäjän tarkoitusta. Mainonnan suunnittelijan työvaiheisiin kuuluukin testaus, tutkimus ja toisto.
Aloitteleva mainostaja voi varautua siihen, että ensimmäisen kolmen kuukauden aikana käteen jää pääasiassa vain oppia. Suositusbudjetit kuukaudessa nousevat tuhanteen euroon asti, mutta mainostajan on mahdollista tyytyä myös muutamaan sataseen. Rajan voi vetää siihen, paljonko oppirahoina on valmis maksamaan. Eikä kannata unohtaa, että Google-mainonnan budjettia voi muokattavissa milloin tahansa.
Yllä esitetyn videosarjan päättää hakusanamainonnan perusteet. Sen lopussa painottuu kaksi seikkaa: testaus ja laatu. Täsmennän listaan vielä kolmannella kohdan, joka on hyvä lähtökohta niin Google-mainonnalle kuin kotisivujen suunnittelullekin ». Google-markkinointi perustuu asiakkaiden tarpeisiin. Ellei oma kohderyhmä ole vielä kirkkaana mielessä, määrittelyssä voi hyödyntää asiakaspersoonia » tai kerätä tietoa ajan myötä kertyvästä datasta.
Tärkeää on pohtia, kenelle mainontaa on kohdentamassa ja pyrkiä antamaan vastauksia näiden ihmisten hakulausekkeisiin. Konversiot hakusanamainonnassa viittaavat aina siihen, että mainokset tavoittavat maksavia asiakkaita. Kun osuu oikeaan yleisöön, mainonta lakkaa olemasta kulu ja muuttuu tuottavaksi toiminnaksi.
Moz | Termistöt: Local Search Term Glosary »
Google Ads | Tietoa laatupisteitä »
Google Ads | Google-mainonnan parhaat käytännöt »
Wordstream | Maksetun mainonnan benchmarkit eri aloille »
Brightlocal | Hakutulosten tarkistaminen »
Google Trends | Tutki suosittuja hakuja »
Keyword Planner | Googlen avainsanojen suunnittelija »
Semrush: Get measurable results from online marketing | Suosituin avainsanatyökalu »
Alta löydät lisää tekstejä Google-markkinointiin liittyen. Jos jokin jäi vaivaamaan mieltäsi, ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää ».
Haluatko oppia optimoimaan videosi ja lataamaan ne YouTubeen siten, että hakukoneet sen löytävät. Tutustu vinkkeihin!
Google-analytiikka ja kävijäseuranta selkokielellä – peruskäyttäjien perustarpeisiin. Innostu verkkosivujen kehittämisestä!
Hakukoneoptimointi tutuksi ja Google-näkyvyyden salat haltuun SEO-asiantuntijan opastamana.