google ads -mainonta

Google ads-mainonta

Google Ads -mainonta kiinnostavaksi

Google Ads -mainonta: hyvä, paha vai ruma? Sanonta kuuluu, että vain verot ja kuolema on välttämättömiä. Toiset uskovat, että Google Ads -mainonta kuuluu samaan sarjaan. Selvää, on että oman yrityksensä markkinoinnista kiinnostuneelle Google-mainonta on tärkeää, eikä sitä missään tapauksessa pidä nähdä rangaistuksena. Sen sijaan Google Ads -mainonnasta voi olla uteliaan kiinnostunut ja osata hyödyntää sitä oikein.

Tilanne muutamien vuosien takaa eräässä auditoriossa. Olemme juuri kuulleet kiinnostavan esityksen Facebook-mainonnan luonnista. Kuulijat tekevät innokkaasti muistiinpanoja ja jatkokysymyksiä. Kouluttaja jatkaa esitystään päivän jälkimmäisellä aiheella:  Google Ads -mainonta. Esitys on kattava ja pureutuu olennaiseen. Mutta kysymykset lakkaavat sinkoilemasta. Joko informaatiota oli liikaa tai Google-mainonta veti yleisöltä ilmat pihalle.

Jostain syystä tapaus jäi vaivaamaan itseäni. Miksi Google-mainonta ei innostanut edes markkinoinnin parissa työskenteleviä? Ehkä Google-Ads kaipasi brändiuudistusta? ». Tiedämmehän, että jopa Verohallinto on onnistunut muokannut itsestään sosiaalisessa mediassa brändi-ikonin ». 

Katso viisi hyvää syytä siihen, miksi Google Ads on tutustumisen arvoista.

Google Ads – älykkäät kampanjat

Google päätti hakeutua irti hankalan maineesta ja uskoi löytäneensä siihen hyvän tavan. Mutkikkaaksi koettu Adwords sai nimen Ads ja tavallisille käyttäjille suunnattiin automatisoidut älykkäät kampanjat ». Niissä Google Ads tarjotaan yrittäjille yksinkertaistetussa ja helpommassa muodossa. Pitkälti automatisoitujen kampanjoiden luominen antaa käyttäjälle kuitenkin vähemmän työkaluja ja mahdollisuuksia kampanjan asetusten muokkaamiseen. Kannattaakin huomata, että älykäs tila on oletustila, kun kirjaudut ensimmäistä kertaa Google Adsiin » 

Nopeudella ja helppoudella on kääntöpuolensa. Yleisesti ottaen on suositeltavampaa käyttää ns. asiantuntijatilaa, sillä sitä kautta saat käyttöösi enemmän asetuksia ja pääset näkemään tarkemmin, mitä kampanjassa tapahtuu. Esimerkiksi Googlen avainsanasuunnittelija on käytettävissä vain asiantuntijatilassa. Lyhyesti sanottuna Googlen mainostilaan on helppo kirjautua omilla Google-tunnuksilla, mutta jo siinä vaiheessa kannattaa harkita siirtymistä älykkäästi tilasta (smart mode) asiantuntijatilaan (expert mode)  ». Älä anna näkymän komean nimen ei hämätä. Pienellä totuttautumisella asiantuntijatilassa alkaa pärjätä.

Google Ads -mainonta tarjoaa siis pienten yrittäjien kohderyhmälle mahdollisuuden olla hukkumatta erilaisiin vaihtoehtoihin. Toinen tapa on tutustua hakusanamainonnan periaatteisiin ja testata mainontaa askel kerrallaan. Tietoa aiheesta löytyy runsaasti ja tekstin lopusta löydät valittuja paloja lähteistä. Nopeaa tietä onneen ei ole ja jokaisella on omat tapansa oppia. Eri oppimiskeinoista » itse luotan visuaaliseen oppiseen ja sen tehokkuuteen ». Tämä mielessä syntyi myös Google-mainonnan videosarja:

Katso Google Ads -video! Voit tarkistaa luulosi ja tietosi hakukonemainonnasta koskivat ne näkyvyyttä, kustannuksia tai mainonnan kohdentamista.

Google Ads -mainonta nopeasti perille

Kun itse sain tehtäväkseni koota lyhyen esittelyn, jonka aiheena olisi Google-mainonta, mörkönä mielessä pyöri ajatukset turhauttavista kalvosulkeisista. Päätin, ettei käyttöliittymä ole ensimmäinen asia, johon Google-mainontaa aloittelevan tulee tutustua. Kärjessä ei myöskään olisi mainoskampanjan luonnin hierarkiataso. Alkuvaiheessa pitäisi keskittyä kokonaisuuden hahmottamiseen.

Hakusanamainonnalla saattaa olla uuvuttava maine, mutta siihen voi löytää kipinää. Yllä olevassa videossa korostettin yhtä tärkeintä tekijää markkinoinnin maaliin saattamissa. Se on sivusto, jonne mainonta ohjataan. Näin luontevin lähtökohta mainontaan löytyy verkkosivujen suunnittelusta ». Kun uutta sivustoa suunnitellaan julkaistavaksi toteutetaan myös hakukoneoptimointi » ja sitä kautta edetään sivuston markkinointiin.

SEO ja SEM – yhteiset tavoitteet

Jos yrityksen markkinoinnin näkee matkana, ensimmäinen pysäkki on omat kotisivut. Se on piste, jossa kannattaa katsoa ympärille ja pysähtyä miettimään kokonaisuutta. Verkkosivujen sisältö » on syytä suunnitella siten, että edessä olevat markkinointitoimenpiteet ja sivuston kehittäminen » olisi mutkatonta. Monelle Google-mainontaa on luontevinta lähestyä hakukoneoptimoinnin kautta. Se saattaa jo olla omia verkkosivuja rakentaneille yleisellä tasolla tuttua. Google-mainonta (SEM) ja hakukoneoptimointi (SEO) toimivat monelta osin samoilla periaatteilla ja parhaat tulokset syntyvätkin niiden yhteispelistä.

Google Ads ja SEO – viisi yhtäläisyyttä 

Tässä muutamia seikkoja, jotka koskevat sekä hakusanamainoksia että hakukoneoptimointia:

  1. Suunnittelu vaatii tasapainottamaan Googlen suositukset ja omat tarpeet. Ei kannata harata vastaan, mutta pitää olla myös sopivan valppaana, jotta näkee mitkä suositukset sopivat omaan kampanjaan.
  2. Tasapainottelua vaatii myös kilpailutilanne, ellet ole se ainoa, joka kyseistä palvelua tarjoaa. Sekä orgaanisissa hakutuloksissa (SEO) että maksetussa mainonnassa (SEM) suoriutuminen on riippuvainen kilpailutilanteesta. Tilanteet elävät, siksi SEM ja SEO vaativat seurantaa.
  3. Tulokset eivät näy heti. Yleinen suositus ja omakin kokemukseni on, että 3 kuukautta on vähimmäisaika hakusanamainonnan testaamiseen, vaikka tuloksia voi näkyä jopa kuukaudessa. 
  4. Hakusanamainonnalla on yhtäläisyyttä hakukoneoptimointiin myös siinä, että tuplasisältöjä pitää välttää, eli mainonnan osalta varoa keskenään kilpailevia avainsanoja.
  5. Google suosii mainoksissa sisältöä, joka vastaa mahdollisimman tarkasti käyttäjän hakuaikeita. Tämä nostaa laatupisteitä, jotka myöskin eritellään seuraavalla videolla.

Google-mainonnan perusteita läpikäyvässä videossa tuodaan myös mm. laatupisteet, jotka ovat eräs keino budjetin hallintaan.

Google Ads -mainonta: avainsanojen tutkimusta paksulla lompakolla?

Kaksi näkyvintä – ja ehkä myös hämmentävintä – aluetta hakusanamainonnassa ovat avainsanat ja mainosbudjetti. Kuinka tarkkoja avainsanojen on oltava ja paljonko massia lopulta tarvitaan? Avainsanojen löytyminen ei aina ole helppoa, myös ne vaativat tasapainottelua. Periaatteessa ne ovat helposti noukittavissa mainostesi laskeutumissivulta. Vaan jospa tuotteesi tai palvelusi onkin niin spesifi, että vain harva osaa sitä etsiä. Jos taas otat käyttöön liian laajan avainsanan, saatat ohjata mainoksesi outoihin paikkoihin. Hyvä nyrkkisääntö on siirtyä tarkempaan rajaukseen hakutermejä seuraamalla ja etsiä massan joukosta helmiä. Vaikka avainsanat ovat oleellinen osa hakusanamainontaa ja hakusanaoptimointia, Google on siirtänyt painoarvoa myös käyttäjän hakuaikeille. Pyrkimys on ymmärtää tietyn hakutermin sijaan käyttäjän tarkoitusta. Avainsanoja löytää avainsanatyökaluilla, tutkimalla mitä kilpailijat tekemällä sekä olemalla luova. Työvaiheisiin kuuluu testaus, tutkimus ja toisto. 

Entäpä se mainostajan paksu lompakko? Siitä ei ole haittaa, mutta Googlen avainsanatyökalu » auttaa myös budjetin hallinnassa. Kannattaako kalliiseen avainsanaan sijoittaa, vai löytyisikö edullisempia vaihtoehtoja? Googlen hinnoittelu voi tuntua hämärältä, koska markkinat ja jopa markkina-alueet ovat keskenään erilaisia. Niitä ei verrata keskenään, sillä hinnoissa on eroja. Toiminta tapahtuu mainoshuutokaupan ehdoilla: se paljonko tietyn avainsanan hintatarjous sivun yläosassa maksaa, on riippuvainen siitä paljonko kyseisellä sanalla tai termillä tehdään kuukausittain hakuja.

Aloitteleva mainostaja voi varautua siihen, että ensimmäisen kolmen kuukauden aikana käteen jää pääasiassa vain oppia. Suositusbudjetit kuukaudessa nousevat tuhanteen euroon asti, mutta mainostajan on mahdollista tyytyä myös muutamaan sataseen. Rajan voi vetää siihen, paljonko oppirahoina on valmis maksamaan. Eikä kannata unohtaa, että budjetti on muokattavissa milloin tahansa. 

Google Ads -mainonnan kolme kulmakiveä

Yllä esitetyn videosarjani päättää hakusanamainonnan perusteet. Sen lopussa painotin kahta asiaa: testausta ja laatua. Nyt lisään mukaan vielä kolmannen seikan, joka on hyvä lähtökohta niin Google-mainonnalle kuin kotisivujen suunnittelullekin ». Kaikki perustuu kohderyhmiin. Ellei oma kohderyhmä ole vielä kirkkaana mielessä, niiden luonnissa voi hyödyntää asiakaspersoonia » tai kerätä tietoa ajan myötä kertyvästä datasta.

Tärkeää on pohtia, kenelle mainontaa on kohdentamassa ja pyrkiä antamaan vastauksia näiden ihmisten hakuihin. Konversiot hakusanamainonnassa viittaavat aina siihen, että mainokset tavoittavat maksavia asiakkaita. Kun olet osunut oikeaan yleisöön, mainonta lakkaa olemasta kulu ja muuttuu ajan myötä tuottavaksi toiminnaksi.

Vinkkejä ja linkkejä maksulliseen mainontaan:

Moz | Termistöt: Local Search Term Glosary » 

Google Ads | Tietoa laatupisteitä »

Google Ads | Google-mainonnan parhaat käytännöt »

Wordstream | Maksetun mainonnan benchmarkit eri aloille »

Brightlocal | Hakutulosten tarkistaminen »

Google Trends | Tutki suosittuja hakuja »

Keyword Planner | Googlen avainsanojen suunnittelija »
Semrush: Get measurable results from online marketing | Suosituin avainsanatyökalu »

Jatketaan tästä markkinoinnilla:

Alta löydät lisää lukemista markkinnoinnista. Jos jokin jäi vaivaamaan mieltäsi, älä jää miettimään vaan ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää ».