google näkyvyys ja taikatemput ©Marju Aavikko Rauma

Google-näkyvyys

Google-näkyvyys – temppu ja kuinka se tehdään

Onko Google-näkyvyys taikuutta?

Google-näkyvyys on hankalan median maineessa. Marraskuun pimeydessä onkin sopiva aika pohtia verkkosivujen hakutuloksien ihmeitä. Mikä on tarua ja mikä totta?

 

Viimeisin podcast-löytöni, ruotsinkielinen Effekten, käy keskustelua digitalisoitumisesta ja sen ilmiöistä. Hakukoneoptimointia käsittelevässä jaksossa SEO-asiantuntija Gustav Palmia selvittää omia näkemyksiään siitä, mitä on SEO ja Google-näkyvyys. Jonas Jaanin vetämässä keskustelussa käydään läpi alan kehitystä ja sivutaan SEO-toimistojen kirjavaa tasoa. Selkeillä ajatuksillaan Gustav Palm pyrkii oikaisemaan turhia väärinkäsityksiä. Alkuperäisen podcastin pääset kuuntelemaan artikkelin lopusta löytyvästä linkistä. Blogista löydät myös lisää SEO-aiheisia podcasteja »

Miksi Google-näkyvyys on niin tärkeää?

Hakukoneoptimointi, lyhyesti SEO (Search Engine Optimization) tarkoittaa keinoja, joilla pyritään verkkosivun Google-näkyvyyden parantamiseen ja varmistamiseen. Näkyvyys Googlessa on verkkosivujen yksiselitteinen vaatimus. Myös SEO-asiantuntija Gustav Palm puhuu painokkaasti Googlen puolesta. Palm muistuttaa, että jos kohderyhmäsi käyttää Googlen palveluja, sinun on löydyttävä samalta alustalta. Ellet näy Googlessa, kohderyhmäsi ei tiedä –  tai usko – sinun olevan olemassakaan.

 

Google-näkyvyyden parantaminen on SEO asiantuntijan ja konsultin kokopäiväinen työsarka. Parikymmentä vuotta sitten perustettu (s. 1998) Google onkin merkittävä kanava verrattuna esim. Facebookiin ja muuhun sosiaaliseen mediaan. Se pitää pintansa markkinointikanavana, jossa tehdään parhaat tulokset. Palm perustelee Googlen ylivoimaisuutta Facebookin verratuna siksi, että Facebookissa haluamme kommunikoida ystäviemme, emme yritysten kanssa. Facebookin liikeidea perustuukin siihen, että käyttäjät viihtyvät mahdollisimman pitkään sen alustalla. Myös Facebookin algoritmimuutos » on vienyt kehitystä edelleen tähän suuntaan.

Google Ads

Google ansaitsee rahansa Google Ads (entinen Adwords) -mainosalustasta. Googlen liikeidea perustuu mahdollisimman tyytyväisiin käyttäjiin ja mahdollisimman suuriin mainostuloihin. Googlen tuloista jopa 95% muodostuu Ads-mainonnasta.

 

Googlen ekosysteemi sisältää myös lukemattomasti tuotteita kuten Gmail, Google-kalenteri, Google Maps, Sheets jne. Mitä enemmän Googlen infrastruktuurilla on käyttäjiä, sitä enemmän Google tienaa omalla mainosalustallaan.

 

Toiminta nojaa siihen, että Googlen antamat hakutulokset vastaavat mahdollisimman tarkasti käyttäjien Google-hakuja. Google tekee jatkuvasti työtä keräten ja rekisteröiden tarkasti käyttäjien jättämää dataa. Se on uskomattoman taitava löytämään vastaavuuksia valtavasta tietomäärästä. Google hioo ja terävöittää hakutuloksia kaiken aikaa. Tuloksena syntyy yhä tyytyväisempiä käyttäjiä, jotka jatkavat Googlen käyttöä edelleenkin. Tutustu tarkemmin hakusanamainonnan rakentamiseen ».

Mikä on hyvä ostopolku Googlessa (ja toimiiko Black Hat SEO edelleen)?

Kaikki lähtee oman kohderyhmän tuntemisesta. Millaista kieltä he käyttävät, millä sivustoilla he käyvät? Kun näkyvyys Googlessa halutaan nousuun, ensimmäinen askel on asiakkaan hakukäyttäytymisen » ja hakusanojen ymmärtäminen. Vetoapua tähän saa myös Google analytiikasta ». Tiedonhaun jälkeen toteutetaan sisäänajo Googlen algoritmeihin tavalla tai toisella. Tutustu lisää verkkosivujen sisältösuunnitteluun ».

Palm kertoo, että vielä joitain vuosia sitten SEO vaati melko lailla algoritmien ymmärtämistä. Itse asiassa kysymys oli algoritmien peukaloinnista. Toimintaa tunnetaan nimellä Black Hat SEO ».

 

Hakukoneoptimoinnin painopiste on tänä päivänä kuitenkin muuttunut. Mustaa magiaa on turha etsiä. Kysymys on nyt vähemmän algoritmien manipuloinnista ja huomattavasti enemmän kohderyhmien hakuaikeista. Kun hakuaikeet on selvillä, on paljon helpompi luoda asiakasarvoa » tuovaa sisältöä, joka vastaa hakua tekevän käyttäjän tarpeita. Google-näkyvyys ja sijoitukset nousevat sen mukaan, mitä relevantimpaa sivuston sisältö on. Tutustu lisää sisältöstrategiaan » ja sisältömarkkinointiin Googlessa ja muissa digitaalisissa kanavissa.

Google-näkyvyys ja hakukoneoptimointi

Google-näkyvyys ei vaadi taikatemppuja.

Vieläkö SEO:lla on pimeä puolensa?

Eli löytyykö hyviin hakukonesijoituksiin nopeaa, hieman jopa harmaalla alueella operoivaa väylää? Palm tietää kertoa, että nopeakin tie on olemassa. Tosin silloin on kysymys hakusanoista, joilla ei juurikaan ole kilpailua. Kilpailtujen hakusanojen osalta Google on onnistunut lähes kokonaan poistamaan Black Hat SEO:n. Monen SEO-toimiston liikeideana olikin vuosien ajan linkkien myynti. Nyt linkkiverkosto ei enää toimi, mikäli saatu hakutulos ei ole asianmukainen.

Kuinka Google-näkyvyys toimii autokaupassa?

Auton myyjän kannattaa siis mainostaa vain myytäviä autoja. Valitun hakusanan on oltava relevantti potentiaaliselle asiakkaalle eli auton ostajalle. Hakusanojen tunnistamiseksi kannattaa tehdä hakusana-analyysi, istua alas ja koostaa sisältö valitun haun tarpeita vastaavaksi.

 

Jaani ja Palm kävivät keskustelua esimerkkinään tukholmalainen autokauppias. Jos Googleen kirjoittaa Mikä on BMW tai Milloin BMW on perustettu, mahtaakohan tuloksissa tulla vastaan autokauppias? Vielä 15 vuotta sitten  Black Hat SEO olisi sen mahdollistanut. Tänään Google luultavammin vastaa hakuun esim. Wikipedialla. Sitä vastoin haulla BMW osto Tukholma tuloksiin saattaa osua BMW-myyjä.

 

Tälle myyjälle voikin jo puhua hakukoneoptimoinnista, mutta hänen tulee olla tietoinen siitä, että menestyäkseen BMW osto Tukholma -haulla, hänen on todellakin oltava BMW-myyjä Tukholmassa, eli relevantti tehdylle haulle. Tavallaan Google siis kerää ja analysoi suuret määrät dataa, jotta autokauppias ymmärretään käyttäjälle hyödylliseksi.

Google-näkyvyys, AI ja Rank Brain – miten Google toimii?

Hakutuloksia lajitteleva Rank Brain » on muuttanut kaiken. Koneäly (AI) on osa Googlen algoritmeja ja Rank Brain yksi Googlen korkeimmalla tasolla oleva pääalgoritmi. Google-hakujen määrän kasvaessa, se ajan myötä oppii millaiselle käyttäjälle se on vastaamassa. Sen jälkeen Rank Brain muokkaa tuloksia oppimansa perusteella.

 

Voisi väittää, että SEO on muuttunut joko vähemmän tärkeäksi tai että koneäly on tehnyt sen entistä monimutkaisemmaksi ja mielenkiintoisemmaksi. Palmin sanoo, että SEO on nyt paljon vaikeampaa, vähemmän teknistä ja entistä luovempaa. Se on keskittynyt markkinointiin ja markkinointiviestintään enemmän kuin algoritmeihin ja koodeihin. ”Man flörtar med en akademiker” sanonta kertoo tässä yhteydessä sen, että Google-näkyvyyden parantaminen vaatii selkeän ilmaisun lisäksi puhdasta työntekoa. Palmin mukaan idea on yksinkertaisesti se, että luodaan käyttäjille paras mahdollinen sisältö. Sen jälkeen on selvennettävä Googlelle – aivan kuin 5-vuotiaalle – missä kyseinen sisältö sijaitsee.

SEO-toimistojen taikatemput

Palm pitää ongelmallisena monien toimistojen valitsemaa näkökantaa, jonka mukaan kyse on taikuudesta. Tähän myös monet asiakkaat mielellään uskovat. He olettavat, että SEO on mutkikasta, teknistä ja sisältää aimo annoksen koodausta. Heihin on helppo tehdä vaikutus, jonkinlaisesta taikuudesta täytyy siis olla kysymys.

 

Todellisuudessa lähes kaikki on automatisoitua. Hakusanojen ja hakumäärien löytäminen ei ole sen vaativampaa kuin hakukonesijoitusten selvittäminen raporteista. Nykypäivänä on työkaluja, joilla saa tarvittavat tiedot helposti. Palm kokeekin hieman ikäväksi sen, että tietyt toimistot laskuttavat jopa 30 000 kruunua raportista, jonka tekeminen automaattisella työkalulla kestää viitisen minuuttia. Huima voittomarginaali.

Eteenpäin oikeilla tavoitteilla

On mahdollista, että hankit itsellesi tarvittavat työkalut ja alat kutsua itseäsi SEO-konsultiksi. Palmin mukaan alaa vaivaa kultakuume. Moni pyrkii hyppäämään mukaan aallon harjalle, ymmärsipä sitä, kuinka SEO tehdään oikein tai ei.

 

Tavoitteiden asettamiseen ei vaadita taikuutta. Kuten BMW-esimerkissä tuotiin esille, pitää vain tietää mitä ollaan myymässä ja viedä oma osaaminen eteenpäin Googlelle. Mikäli SEO on vierasta, avuksi voi ottaa rehellisen Google-näkyvyydestä vastaavan konsultin.

Ole digitaalisesti relevantti

SEO on yksi osa digitaalista muutosta. On jo ymmärretty, että digitaalisuuteen on siirryttävä, koska muu ei enää toimi. Jopa televisiomainosten ostopolut kuljetetaan Googlen kautta, koska ihmiset haluavat tarkistaa Google-haulla mainostajan luotettavuuden. On tärkeää olla digitaalisesti relevantti. Lue lisää verkkosivujen suunnittelusta ».

 

Päättäjien on hyvä ymmärtää, että hakukoneoptimointi on kustannustehokas ja hyvä markkinointitapa. Ikävä kyllä palvelu ostetaan usein sokeana, koska talossa ei ole ketään, joka ymmärtäisi SEO-ratkaisuja tai osaisi vastata niitä koskeviin kysymyksiin. Yrityksessä tulisi siis olla joku, joka ymmärtää hakukoneoptimointia. Jos sellainen henkilö löytyy, hänestä voi tulla myös hyvin taitava ostaja.

Hakukonenäkyvyys kuntoon

Palm uskoo, että kaikkien jotka haluavat myydä tuotteitaan verkossa, pitäisi tutustua hakukoneoptimointiin. Hakukonenäkyvyyttä myy myös Google Ads, mutta pidemmän päälle näkyvyys pelkän mainonnan varassa tulee kalliiksi. SEO vaatii alkuun satsausta ja jonkun verran jatkuvaa hallinnointia, mutta kun se toimii, klikki ei enää maksa mitään.

 

Kustannustehokas SEO on hyvä investoida kaikkiin kanaviin. Rahaa on silti turha heittää menemään, vaikka monet suuret yritykset niin valitettavasti tekevät. Näkyvyys vaatii tarkkuutta. Palm kertoo siitä, kuinka 1990-luvun johtajat halusivat yrityksilleen verkkosivut. Mutta he eivät tienneet miksi. Nyt he sanovat, että meillä on oltava SEO, mutta he eivät tiedä miksi tai miten sen laatu varmistetaan.

Googlella onkin selkeät suuntaviivat SEO sertifiointeihin, koska sillä on viharakkaussuhde SEO:ta kohtaa. Googlen unelma on, että SEO olisi tarpeeton. Kaikki vain tuottaisivat sisältöä käyttäjille. Tähän tilanteeseen on kuitenkin matkaa. SEO ei tee kuolemaa vielä pitkään. Se on edelleen täysin tarpeellinen, mikäli kotisivuille halutaan liikennettä. Palmin motto tuntuu olevan, että unohda Facebook ja sosiaalinen media, jos haluat myydä jotain.

Tärkeimmät SEO-tärpit: Strategia & Maali

Kun hakukoneoptimointia tilataan, on siis oltava hereillä. On mietittävä selkeästi, mitä todella haluaa. Tehtävä vaikeutuu, ellei itse tunne hakukoneoptimointia, mutta yhteisymmärrys SEO-toimiston kanssa auttaa. Tarkkuutta vaativat tavoitteiden asettelu ja yhteiset maalit. Google-näkyvyydestä ei voi koskaan antaa varmoja takuita eikä mikään SEO-toimisto voi sellaisia luvata. Lupausten suhteen voi huoletta olla melko kriittinen. Yhteiset maalit sen sijaan tarkoittavat sitä, että tietää mihin ollaan pyrkimässä ja millaisiin tuloksiin voidaan tehdä vertailuja.

Edelleen on siis keskityttävä olennaiseen. Mitkä avainsanat ovat tärkeimpiä tarkasteltavia? Mikä sijoittuminen on tänään ja miten sitä verrataan yhteisesti luotuun aikahorisonttiin. Noin 6 kuukauden päästä voidaan katsoa, joko Google-näkyvyys on parantunut tavoitetuille sijoille.

SEO-toimistot paneutuvat usein teknisiin suorituksiin, koskien mm. sivuston tuplasisältöjä. Sekin on hyödyllistä, mutta Palmin mukaan tärkeintä on keskittyä konkreettisiin tavoitteisiin. ”Minulla on autokauppa, tavoitteenani on, että sijoitukseni on 1–3 haussa auton jälleenmyyjä Tukholma.” Tämä on tavoite, jonka eteen voi työskennellä. Arviointi tapahtuu sen mukaan, miten tavoitteen saavuttamisessa onnistutaan.

Varmempi näkyvyys Googlessa SEO-osaamisella

Loppuksi Palm toteaa, että jos talon sisältä pitää löytyä jotain osaamista, sen tulisi olla SEO-osaamista. Monista suurista yrityksistä löytyy liiketoiminnan kehittäjiä ja esim. IT-kehittäjiä useistakin maista. Jos kysyt siellä, kuka vastaa SEO:sta, vastaus se on Pelle 4. kerroksessa. Hän vähän työskentelee täällä ja taisi toimia aikaisemmin viestinnässä ja jossain toimistossa? Palm vinkkaa, että ongelman sijaan yritykselle kannattaakin rakentaa ammatillinen SEO-tiimi tai palkata edes yksi henkilö, joka todella tuntee alueen.

Vinkkejä ja lisätietoa hakukoneille optimointiin:

Kuuntele alkuperäisen ruotsinkielinen keskustelu Effektenin podcastissa »
Kaipaatko lisää SEO-tärppejä? Sivuston Pinterest-taululle olen kerännyt tuoreita vinkkejä hakukoneoptimointiin »
Jos Google-näkyvyys on vielä uutta, tutustu esitykseeni optimoinnin käsitteiden » purkamisesta.
Markkinoinnin parissa viihtyvät voivat jatkaa lukemista tutustumalla brändimarkkinointiin »

Blogin seuraaminen käy helposti:

Marjutus.media -blogia voit lukea myös Blogit.fi-sivustolla »
Tiedon uusista postauksista saat seuraamalla marjutus.mediaa instassa »
Sivuston yhteydenottolomakkeella voit kysyä lisää »

Saattaisit pitää myös näistä: