Google-näkyvyys – temppu ja kuinka se tehdään

Onko Google-näkyvyys taikuutta?

Marraskuu on hyvä aika pohtia Google-näkyvyyttä. Mikä on tarua ja mikä totta? Viimeisin podcast-löytöni, ruotsinkielinen Effekten, käy keskustelua digitalisoitumisesta ja sen ilmiöistä. Hakukoneoptimointia käsittelevässä jaksossa SEO-asiantuntija Gustav Palmia selvitti näkemyksiään siitä, mitä on SEO ja Google-näkyvyys. Jonas Jaanin vetämässä keskustelussa sivuttiin myös alan kehitystä ja toimistoja, joiden motiivi on ollut enemmänkin hyötyä SEO-nosteesta, kuin tarjota asiakkaille pätevä hakukoneoptimointi. Marraskuun blogissa jaan Gustav Palmin selkeitä ajatuksia aiheesta, jota ei yleensä tällä adjektiivilla kuvailla. Voit myös kuunnella alkuperäisen podcastin artikkelin lopussa löytyvästä linkistä.

Miksi Google-näkyvyys on niin tärkeää?

Hakukoneoptimointi, lyhyesti SEO (Search Engine Optimization) tarkoittaa keinoja, joilla pyritään parantaa verkkosivun Google-näkyvyyttä. Sen merkitystä ei juurikaan uskalleta kyseenalaistaa. Myös SEO-asiantuntija Gustav Palm puhuu painokkaasti Googlen puolesta. Palm muistuttaa, että jos kohderyhmäsi käyttää Googlen palveluja, sinun on löydyttävä samalta alustalta. Ellet näy Googlessa, kohderyhmäsi ei tiedä –  tai usko – sinun olevan olemassakaan.

Google onkin merkittävä kanava verrattuna esim. Facebookiin ja muuhun sosiaaliseen mediaan. Se pitää pintansa markkinointikanavana, jossa tehdään parhaat tulokset. Palm perustelee Googlen ylivoimaisuutta Facebookin verrratuna siksi, että Facebookissa haluamme kommunikoida ystäviemme, emme yritysten kanssa. Facebookin liikeidea perustuukin siihen, että käyttäjät viihtyvät mahdollisimman pitkään sen alustalla. Myös Facebookin algoritmimuutos » on vienyt kehitystä edelleen tähän suuntaan.

Google Ads

Google ansaitsee rahansa Google Ads (entinen Adwords) -mainosalustasta. Googlen liikeidea perustuu mahdollisimman tyytyväisiin käyttäjiin ja mahdollisimman suuriin mainostuloihin. Googlen tuloista jopa 95% muodostuu Ads-mainonnasta.

Googlen ekosysteemi sisältää myös lukemattomasti tuotteita kuten gmail, kalenteri, maps, Sheets jne. Mitä enemmän Goolgen infrastruktuurilla on käyttäjiä, sitä enemmän Google tienaa omalla mainosalustallaan.

Toiminta nojaa siihen, että Googlen antamat hakutulokset vastaavat mahdollisimman tarkasti käyttäjien hakuja. Google tekee jatkuvasti työtä keräten ja rekisteröiden tarkasti käyttäjien jättämää dataa. Se on uskomattoman taitava löytämään vastaavuuksia valtavasta tietomäärästä. Google hioo ja terävöittää hakutuloksia kaiken aikaa. Tuloksena syntyy yhä tyytyväisempiä käyttäjiä, jotka jatkavat Googlen käyttöä edelleenkin.

Millainen on hyvä ostopolku Googlessa (ja toimiiko Black Hat SEO edelleen)?

Kaikki lähtee oman kohderyhmän tuntemisesta. Millaista kieltä he käyttävät, millä sivustoilla he käyvät? Kun Google-näkyvyys halutaan kuntoon, ensimmäinen askel on asiakkaan hakukäyttäytymisen ja hakusanojen ymmärtäminen. Sen jälkeen toteutetaan sisäänajo Googlen algoritmeihin tavalla tai toisella.

Palm kertoo, että vielä joitain vuosia sitten SEO vaati melko lailla algoritmien ymmärtämistä. Itse asiassa kysymys oli algoritmien peukaloinnista. Toimintaa tunnetaan nimellä Black Hat SEO ».

Hakukoneoptimoinnin painopiste on tänä päivänä kuitenkin muuttunut. Mustaa magiaa löytyy tuskin hitustakaan. Kysymys on nyt vähemmän algoritmien manipuloinnista ja huomattavasti enemmän kohderyhmien hakuaikeista. Kun hakuaikeet on selvillä, on paljon helpompi luoda sisältöä, joka vastaa hakua tekevän käyttäjän tarpeita. Google-näkyvyys ja sijoitukset nousevat sen mukaan, mitä relevantimpaa sivuston sisältö on.

Google-näkyvyys ja hakukoneoptimointi

Vieläkö SEO:lla on pimeitä markkinoita?

Eli löytyykö hyviin hakukonesijoituksiin nopea, ehkä harmaallakin aluella operoivaa väylä? Palm tietää kertoa, että nopea tie on edelleen olemassa. Tosin silloin on kysymys hakusanoista, joilla ei juurikaan ole kilpailua. Kilpailtujen hakusanojen osalta Google on onnistunut lähes kokonaan poistamaan Black Hat SEO:n. Monen SEO-toimiston liikeideana olikin vuosien ajan linkkien myynti. Nyt linkkiverkosto ei enää toimi, mikäli saatu hakutulos ei ole asianmukainen.

Kuinka Google myy auton Tukholmassa?

Auton myyjän kannattaa siis mainostaa vain myytäviä autoja. Valitun hakusanan on oltava relevantti potentiaaliselle asiakkaalle eli auton ostajalle. Näin myös autotyyppi kannattaa tunnistaa. Hakusanojen tunnistamiseksi kannattaa tehdä hakusana-analyysi, istua alas ja koostaa sisältö valitun haun tarpeita vastaavaksi.

Jaani ja Palm kävivät keskustelua esimerkkinään tukholmalainen autokauppias. Jos Googleen kirjoittaa Mikä on BMW  tai Milloin BMW on perustettu, mahtaakohan tuloksissa tulla vastaan autokauppias? Vielä 15 vuotta sitten  Black Hat SEO olisi sen mahdollistanut. Tänään Google luultavammin vastaa hakuun esim. Wikipedialla. Sitä vastoin haulla BMW osto Tukholma tuloksiin saattaa osua BMW-myyjä.

Tälle myyjälle voikin jo puhua hakukoneoptimoinnista, mutta hänen tulee olla tietoinen siitä, että menestyäkseen BMW osto Tukholma -haulla, hänen on todellakin oltava BMW-myyjä Tukholmassa, eli relevantti tehdylle haulle. Tavallaan Google siis kerää ja analysoi suuret määrät dataa, jotta autokauppias ymmärretään käyttäjälle hyödylliseksi.

SEO, AI ja Rank Brain – miten ne vaikuttavat?

Hakutuloksia lajitteleva Rank Brain » on muuttanut kaiken. Koneäly (AI) on osa Googlen algoritmeja ja Rank Brain yksi Googlen korkeimmalla tasolla oleva pääalgoritmi. Ajan myötä se oppii, millaiselle käyttäjälle se on vastaamassa tietynlaiseen hakuun. Oppimansa perusteella Rand Brain muokkaa tuloksia.

Voisi väittää, että SEO on muuttunut joko vähemmän tärkeäksi tai että koneäly on tehnyt sen entistä monimutkaisemmaksi ja mielenkiintoisemmaksi. Palmin sanoin SEO on nyt paljon vaikeampaa, vähemmän teknistä ja entistä luovempaa. Se on keskittynyt markkinointiin ja markkinointiviestintään enemmän kuin algoritmeihin ja koodeihin. ”Man flörtar med en akademiker” sanonta kertoo tässä yhteydessä sen, että Googlen miellyttäminen vaatii selkeän ilmaisun lisäksi työntekoa. Palmin mukaan ideana on luoda käyttäjille paras mahdollinen sisältö ja sen jälkeen selventää Googlelle, aivan kuin 5-vuotiaalle, missä kyseinen sisältö sijaitsee.

SEO-toimistojen taikatemput  

Palm pitää ongelmallisena monien toimistojen valitsemaa näkökantaa, jonka mukaan kyse on taikuudesta. Tähän myös monet asiakkaat mielellään uskovat. He olettavat, että SEO on mutkikasta, teknistä ja sisältää aimo annoksen koodausta. Heihin on helppo tehdä vaikutus, jonkinlaisesta taikuudesta täytyy siis olla kysymys.

Todellisuudessa lähes kaikki on automatisoitua. Hakusanojen ja hakumäärien löytäminen ei ole sen vaativampaa kuin hakukonesijoitusten selvittäminen raporteista. Nykypäivänä on työkaluja, joilla saa tarvittavat tiedot helposti. Palm kokeekin hieman ikäväksi sen, että tietyt toimistot laskuttavat jopa 30 000 kruunua raportista, jonka tekeminen automaattisella työkalulla kestää viitisen minuuttia. Mikä voittomarginaali!

Eteenpäin oikeilla vaatimuksilla

On mahdollista, että hankit itsellesi tarvittavat työkalut ja alat kutsua itseäsi SEO-konsultiksi. Palm kertoo ihmisistä, jotka työskenneltyään 15 vuotta jäätelökioskissa kutsuvat itseään SEO-spesiliasteiksi neljän kuukauden SEO-toimistopestin jälkeen. Joukkoon mahtuu toki myös hyviä ja päteviä tekijöitä. Palmin mukaan alaa vaivaa kultakuume. Moni pyrkii hyppäämään mukaan aallon harjalle, ymmärsipä sitä, kuinka SEO tehdään oikein tai ei.

Tavoitteiden asettaminen ei ole taikuutta. Kuten BMW-esimerkissä tuotiin esille, pitää vain tietää mitä ollaan myymässä ja viedä oma osaaminen eteenpäin Googlelle. Jos SEO on vierasta, avuksi voi ottaa rehellisen konsultin.

Kuuluuko uutta SEO:n mustalta puolelta?

SEO on yksi osa digitaalista muutosta. On jo ymmärretty, että digitaalisuuteen on siirryttävä, koska muu ei enää toimi. Jopa televisiomainosten ostopolut kuljetetaan Googlen kautta, koska ihmiset haluavat tarkistaa Googlesta mainostajien luotettavuuden. Joten on tärkeää olla digitaalisesti relevantti. Päättäjien on hyvä ymmärtää, että hakukoneoptimointi on kustannustehokas ja hyvä markkinointitapa. Ikävä kyllä palvelu ostetaan usein sokeana, koska talossa ei ole ketään, joka ymmärtäisi SEO-ratkaisuja tai osaisi vastata niitä koskeviin kysymyksiin. Yrityksessä tulisi siis olla joku, joka ymmärtää hakukoneoptimointia. Jos sellainen henkilö löytyy, hänestä voi tulla myös hyvin taitava ostaja.

Miten sitten tullaan yrityksen asiantuntijaksi. Kolmella kahdenkymmenen pisteen kurssilla? Koska kaikkihan muuttuu jatkuvasti?

Palm nauraa, että kursseja riittää, mutta ei tasoa, koska kultakuume koskee myös kurssitarjontaa. SEO-pätevyys on kouluille tapa tienata rahaa. Eräs keino tulla hyväksi SEO:ssa on tietenkin innostua itse aiheesta ja kehittyä sen mukana. Tai sitten voi palkata osaamista. Ammattilaiset tuntee siitä, että heillä on dokumentoituja meriittejä SEO-osaamisesta ja he ovat onnistunut rankkaamaan vaikeita hakusanoja. Sellaiset henkilöt kannattaa palkata. Ongelma vain on, että he eivät halua tulla palkatuiksi, koska heillähän menee jo hyvin.

Google + SEO = viharakkaus

Palm uskoo, että kaikkien jotka haluavat myydä tuotteitaan verkossa, pitäisi tutustua hakukoneoptimointiin. Hakukonenäkyvyyttä myy myös Google Ads, mutta pitkän päälle näkyvyys pelkästään mainosten varassa tulee kalliiksi. SEO vaatii alkuun satsausta ja jonkun verran jatkuvaa hallinnointia, mutta kun se toimii, klikki ei maksa mitään. Kustannustehokas SEO on hyvä investoida kaikkiin kanaviin. Rahaa on silti turha heittää menemään, vaikka monet suuret yritykset niin valitettavasti tekevät. Näkyvyys vaatii tarkkuutta.

Palm kertoo siitä, kuinka 1990-luvun johtajat halusivat yrityksilleen verkkosivut. Mutta he eivät tienneet miksi. Nyt he sanovat, että meillä on oltava SEO, mutta he eivät tiedä miksi tai miten sen laatu varmistetaan. He antavat SEO:n jollekin yritykselle – mille tahansa – ja yritys saa käyttöönsä varatun summan rahaa. Toimisto tuumaa, jaha, onpa hienoa. Asiakkaalle järjestyy SEO, mutta vain laskutettavaksi.

Googlella onkin selkeät suuntaviivat SEO sertifiointeihin, koska sillä on viharakkaussuhde SEO:ta kohtaa. Googlen unelma on, että SEO olisi tarpeeton. Kaikki vain tuottaisivat sisältöä käyttäjille. Siihen on kuitenkin matkaa. SEO ei tee kuolemaa vielä pitkään. Se on edelleen täysin tarpeellinen, mikäli kotisivuille halutaan liikennettä. Palmin motto tuntuukin olevan, että unohda Facebook ja sosiaalinen media, jos haluat edistää myyntiä tai myydä jotain.´

2 tärkeintä SEO-tärppiä: Strategia & Maali

Kun hakukoneoptimointia tilataan, on siis oltava hereillä. On mietittävä selkeästi, mitä todella haluaa. Tehtävä vaikeutuu, ellei itse tunne hakukoneoptimointia, mutta yhteisymmärrys SEO-toimiston kanssa auttaa. Tarkkuutta vaatii tavoitteiden asettelu ja yhteiset maalit. Google-näkyvyydestä ei koskaan voi antaa varmoja takuita eikä mikään SEO-toimisto voi sellaisia luvata. Lupausten suhteen voi huoletta olla melko kriittinen. Yhteiset maalit sen sijaan tarkoittavat sitä, että tietää mihin ollaan pyrkimässä ja millaisia tuloksia vastaan on mahdollista benchmarkata.

Edelleen on siis keskityttävä olennaiseen. Mitkä avainsanat ovat tärkeimpiä tarkasteltavia? Mikä sijoittuminen on tänään ja miten sitä verrataan yhteisesti luotuun aikahorisonttiin. Noin 6 kuukauden päästä voi odottaa tai toivoa, että Google-näkyvyys on parantunut tavoitetulle sijalle.

SEO-toimistot saa usein myös tehtäväksi teknisiä suorituksia, koskien mm. sivuston tuplasisältöjä. Sekin on hyödyllistä, mutta Palmin mukaan tärkeintä on keskittyä konkreettisiin tavoitteisiin. ”Minulla on autokauppa, tavoitteenani on, että sijoitukseni on 1–3 haussa auton jälleenmyyjä Tukholma.” Tämä on tavoite, jonka eteen voi työskennellä. Arviointi tapahtuu sen mukaan, miten tavoitteen saavuttamisessa onnistutaan.

Varmempi Google-näkyvyys SEO-osaamisella

Loppuksi Palm vinkkaa, että jos talon sisältä pitää löytyä jotain osaamista, sen tulisi olla SEO-osaamista. Monista suurista yrityksistä löytyy liiketoiminnan kehittäjiä ja esim. IT-kehittäjiä useammistakin maista. Jos kysyt siellä, kuka vastaa SEO:sta, vastaus se on Pelle 4. kerroksessa. Hän vähän työskentelee täällä ja taisi toimia aikaisemmin viestinnässä ja jossain toimistossa? Ongelman sijaan yritykselle kannattaakin rakentaa ammatillinen SEO-tiimi. Tai palkata edes yksi henkilö, joka todella tuntee alueen.

Vinkkejä ja lisätietoa:

Kuuntele alkuperäisen ruotsinkielinen keskustelu Effektenin podcastissa »
Jos Google-näkyvyys on vielä uutta, voit lukea kuinka itse pääsin alkuun hakukoneoptimoinnissa »

Olen kerännyt tuoreita vinkkejä optimointiin myös sivuston Pinterest-taululle »

Markkinoinnista innostuvat voivat jatkaa lukemista tutustumalla brändimarkkinointiin »

Marjutus.media -blogia voit lukea helposti myös Bloglovin » palvelusta.

Samoin saat tiedon uusista postauksista seuraamalla marjutus.mediaa instassa »