podcastit äänimaisemassa @ Marju Aavikko Bergamo

Parhaat Podcastit

Podcastit valloittavat mediassa – hyvästä syystä

Podcastit puhuttavat ja pistävät kuuntelemaan. Miksi podcastit ovat niin suosittuja ja miksi niistä kannattaa kiinnostua? Onko kysymys trendistä vai helposta saatavuudesta? Tarjontaa riittää ja ainakin digitaalisen viestinnän mediatyöläisten on helppo tarttua myös ammatillisiin podcasteihin. Katsauksen päätteeksi käynkin läpi testaamiani tärppejä. Kuunnellaan lisää!

Audiolla eroon kiireen tunteesta

Vaikka podcastit ovat yksi kanava lisää mediavirtaan, viihtymisen ohella podcastit antavat tunteen ajanhallinnasta. Moni hakeekin audiosta juuri helppoutta. Ehkäpä herkkyytemme visuaalisille viesteille » kaipaa ajoittain irtautumista ääniviestinnän ja mielikuvien pariin. Kuvaa ja ääntä ei ole syytä asettaa vastakkain, mutta kieltämättä ääni tuo vaihtelua visuaaliseen tulvaan. Myös markkinoinnissa on huomattu, että audiosta löytyy vielä ripaus uutuudenviehätystä. Tuoreus ei voi jatkua loputtomiin ja jo nyt Google saattaa näyttää hakutulossivullaan podcasteja videoiden tapaan mediasnippeteinä ». Markkinointikanavina sekä Googlea että podcasteja on käsitelty eri sisältöstrategioiden » yhteydessä.

podcastit ulkona liikkuessa @ Marju Aavikko Porto

Podcastit kulkevat mukana siellä missä sinäkin.

Suositut podcastit: jotain uutta, jotain vanhaa…

Kuten moni muukin verkkopalvelu, myös podcastit hämäävät tuoreudellaan. Useilla podcastien tekijöillä niin meillä kuin maailmallakin on radiotausta. Mediahistorian » havinassa radio lienee perinteistä medioista yksi perinteisempiä. Radioviestintä » on saanut alkunsa jo 1900-luvun alkupuolella ja radion kuuntelua jatkuu edelleen mm. mobiilikuuntelun vahvistamana. Radiomedian » tutkimustieto kertoo, että media-alalla radio elää ja voi hyvin myös digiajalla. Radion ja podcastien raja tuntuukin hämärtyneen, koska monia radiosisältöjä kuunnella myös jälkikäteen.

Näin saat podcastit kuunteluun

Podcastien kuuntelussa pääsee helposti alkuun kuuntelemalla niitä Spotifysta.  Ladattavat podcast-sovellukset löytyvät oman puhelimen sovelluskaupasta. Vaihtoehtoja on lukemattomia ja YLE-Areenan Podcastit ovat kuunneltavissa myös suoraan Areenan verkkosivun » kautta. Jakso.fi » -sivustolla saa päivitettyä tietoa suomalaisista podcasteista. 

Parhaat podcastit tehostavat ajankäyttöä

Vaikka uuden oppiminen » innostaa ja pitää virkeänä, se syö arvoista aikaa. Entäpä vielä ulkoilut, kotityöt ja harrastukset? Podcastit ovat vastaus ajanhallintaan. Tarjonta ei lopu kesken etenkään englanninkielisistä podcasteista. Aihepiirejä löytyy laidasta laitaan, eri pituisina ja painoisina annoksina. Loppu sujuu nappia painamalla raikkaassa ulkoilmamassa, salilla tai nurmikon leikkuussa. Podcastit eivät pelkästään viihdytä, vaan tarpeen tullen tehostavat myös ajankäyttöä.

podcastit ja mediamouru @ Marju Aavikko

Podcastit ovat nyt trendikkäitä.

Kourallinen hyviä podcasteja – kannattaa kuunnella

Mediamaisemamme on audiovisuaalinen ja nopeatempoinen. Visuaalinen viestintä  tukee tunnetusti tehokasta oppimista » esimerkiksi 

Podcast-vinkit luoviin ideoihin

Visuaalisesta suunnittelusta kiinnostuneet tai alasta ammattia itselleen suunnittelevat voivat löytää inspiriaatiota » tai oppia lukuisista suunnittelua käsittelevistä podcasteista. Design Matters » -podcast on aloittanut radio-ohjelmana ja kuuluu ensimmäisiin luovan kulttuurin podcasteihin. Debbie Millmanin jututeltavina vierailee luovan alan ihmisiä suunnittelijoista kirjailijoihin ja muusikoihin. Keskustelut ovat kiinnostavia, joskin podcastien suomalaisittain hämmentävä osuus on amerikkalaisissa podcasteissa välähtävät mainospuheenvuorot. Se mikä on jenkeissä arkea, saattaa olla edessä Suomessakin podcastien suosion kasvaessa.

Podcast vinkit: Kuinka säilyä luovana?

Eräs Design Matters -podcastien vieraista on kuvittaja ja visuaalinen tarinanakertoja » Brian Rea. Podcastissa kertoo urastaan ja kirjastaan Death Wins a Goldfish ». Rea sanoo, ettei hän usko tyhjän paperin kammoon. Ideoita on aina enemmän kuin aikaa niiden toteuttamiseen. 

Debbie Millmanin vieraana kuullaan myös muusikko ja hyvällä syyllä myös tarinankertojaksi puhuteltu David Lee Roth. Myöskään Roth ei tunnista luovuuden » lukkiutumista. Hän näkee, että on tärkää olla jatkuvasti luova – joskaan ei tuottava. Ideoita voi kerätä talteen kaiken aikaa, eikä näin jää hukkapäiviä. Tervehdykseen tokaisevan taksikuskin huokailu ”There are some days” voi kääntyä inspiroivaksi otsikoksi. Roth painottaa, että kaikki luova työ juontaa jostain aikaisemmasta. On olemassa vain mutaatioita ja transformaatioita. Mitä orginaalimpi haluaa olla, sitä enemmän on imettävä vaikutteita.

World is crazy, life is short, art is long

Alkusanat kirjasta ”Keep Going” – Austin Cleon

Design Matters -podcastien luovuuden lähettiläänä esittäytyy myös taiteilija ja kirjailija Austin Cleon. Hänen kirjansa ”Keep Going” alkusanat inspiroivat myös Debbien Millmania. Kirja noudattaa omasta hyllystänikin löytyvän ”Show Your Work” ja vuonna 2012 viraaliksi menneen ”Steal like an Artist” teoksista tuttua ulkoasua:

Austin Cleonin kirja kuvattuna @ Marju Aavikko

Show your work (2014)

Cleoni kertoi olleensa onnekas: hänellä oli  äiti, joka kertoi, että voit tehdä mitä ikinä haluat ja isä, joka sanoi: todista se. Omille lapsilleen hän on pyrkinyt välittämään, että heidän on löydettävä omat intohimonsa ja pidettävä niistä kiinni. Tekeminen on vastakaikua tärkeämpää. Esimerkiksi omilla verkkosivuilla » voi kertoa juuri niistä asioista, joista itse välittää. Touché!


Tulevaisuusajattelua » Cleon tarjoaa podcastissa näkemyksellään tylsistymisen noususta trendiksi. Cleon uskoo, että kävelemme vielä terveyskylpylään, jossa puhelimet otetaan pois. Kun kysymme ”Mitä ohjelmaa on tänään?” vastaus kuuluu: ”Ei mitään!”. Ja se riittää mainiosti.

Pocastilla näkymättömästä näkyväksi

99% Invisible » -podcast vakuuttaa olevansa yksi iTunesin suosituimmista podcasteista. Podcast pohtii elinympäristömme huomaamatonta muotoilua ja arkkitehtuuria, jota emme aina tule ajatelleeksi. Esimerkkeinä mm. Carolien Criado Perezi kertomassa kirjastaan Invisible Women – Data Bias in a World Designed for Men ». Perez katsoo, että ympäristömme on suunniteltu oletusarvoisesti miessukupuolelle ja näin naiset nähdään datassa vain poikkeuksena säännöstä.


Toinen esimerkki sarjan podcasteista on keskustelu väreistä. Mukana on kirjailija Kassia St Clair, jonka ensimmäinen kirja The Secret Lives of Colour » oli menestys. Podcastissa käydään läpi eri värejä ja sitä, kuinka värien ja kielen yhteys eri kulttuureissa ja eri aikakausina on muuttunut. Esille nousee myös pahamaineinen punaväri E120 ». Jos värit kiinnostavat, blogista löytyy lisää leppoisammasta keltaisesta väristä »

Parhaat podcastit historian pyörteissä

Menneen ajan ystäville podcastit tarjoavat rutkasti kuunneltavaa. Historiafriikit ovat saattaneetkin törmätä Dan Carlingin kehuttuun Hadcore History » -podcastiin. Hardcore History sisältää nimensä mukaisesti tämän blogin mediahistorian » aiheita hurjempaa materiaalia keskittyen sotahistoriaan ja johtajiin. Jaksojen tuotantoon on satsattu, mutta niiden pituus ei palvele nopeuteen ja helppouteen tottuneita. Joka tapauksessa Dan Carling jakaa massiivisen määrän tietoa historiasta yhtä aikaa viihdyttäen ja opettaen. Eläväisessä tarinankerronnassa ja ajattomissa tarinoissa Spartan soturit vertautuvat Dirty Harryyn ja Horatius » Hitchcockiin.

 

You Must Remenber this » -podcastin voisi luokitella mediakulttuuriksi », mutta eräänlaista hardcore historiaa on tämäkin. Karina Longswort kertoo podcast-sarjassa 1900-luvun Hollywoodista ja sen skandaaleista. Longswort tutustuttaa kuulijansa menneen maailman ikoneihin Marilyn Monroesta Tarantinon Once Upon a Time in Hollywood -elokuvan myötä esille nousseeseen Charles Mansoniin.

podcastit ja audio kuluvat käytössä

Podcastit opettavat, inspiroivat ja viihdyttävät

Podcastit ja digitaalinen markkinointi

Podcasteja riittää myös markkinointiviestinnästä » kiinnostuneille niin suomeksi kuin englanniksi. Kotimaisista podcasteista voin suositella mielenkiintoisia vieraita sisältänyttä, jo hieman vanhempaa Steal my Job » -podcastia. Halmeen & Saarisen verraton Diginen iltapäivä » -podcast-sarjassa kutkuttavina teemoina on ollut jopa ihmisen koko elämänkaari digitaalisen teknologian käyttäjänä.

Hyviä podcasteja markkinoinnin tehtäviin

Copyblogger FM » -podcastissa asiantuntijat analysoivat viikoittain mm. sisältömarkkinointia, sähköpostimarkkinointia ja konversio-optimointia. Brian Clark ja Darrell Vesterflet ovat keskustelleet esimerkiksi siitä, kuinka digitaalisessa markkinoinnissa sähköpostimarkkinointi voikin olla se konvertoivin kanava. Podcastissa todettiin ihmisten käytännössä tarkistavan postinsa tuon tuostakin, sillä Instagramin 30 sekunnin vilkaisun sijaan sähköpostissa tehdään bisnestä. Samalla tuotiin esiin se, että nimenomaan milleniaalit suosivat työasioiden hoitamisessa 70 %:sti sähköpostia. Segmentointi ja automaatio ovat apuna personoinnissa, koska puhumme ystäville eri sävyllä kuin ventovieraille. Miksi emme toimisi näin myös asiakasviestinnässä? Samaan tapaan eksperttien ja aloittelijoiden tulisi kuulua eri segmenttiin. Tutustu tarkemmin ostaja- ja asiakaspersoonien luontiin ». Sähköpostimarkkinoinnista ja digitaalisista kanavista voit lukea lisää sisältöstrategioiden » yhteydessä.


Hakukonemarkkinointia » puidaan useissa englanninkielisissä podcasteissa. Marketing School » -podcast jakaa 5 minuutin vinkkejä itsensä Neil Patelin ja Eric Siun toimittamina. Parivaljakko kunnostautuu myös ääni- ja verkkosisältöjen kierrättämisessä. SEO Podcast » Unknown Secrets of Internet Marketing puolestaan kertoo olevansa se iTunesin suosituin podcast. Henkilökohtainen suosikkini hakukonemarkkinoinnin podcast-sarjoista on The Paid Search Podcast ». Chrisin ja Jasonin rupattelu tekee hakukonemarkkinoinnista yhtä aikaa sekä järkeenkäypää että hauskaa. Ruotsinkielinen podcast hakukoneiden maailmasta on esitelty Google-näkyvyyttä ruotivassa » blogitekstissä. 

Podcast-vinkkejä verkkomedian mahdollisuuksista

Yle Areenalta löytyvän Tiedeykkösen » podcastissa on pohdittu mm. sitä, miksi viestintä somessa usein menee pieleen – jopa tarkoituksella. Viestinnän dosentti Janne Matikainen ja maanpuolustuskorkeakoulun Aki-Mauri Huhtinen pohtivat verkon maailmanlaajuista mediaympäristöä sekä yksittäisten käyttäjien toimintaa. Aikaisemmin tunneviestintä oli elokuvien tehtävä ». Nyt tilalle on tullut netti. Verkon taloudelliset mahdollisuudet jaksoivat riemastuttaa 2010-luvulle asti, jolloin vasta herättiin turvallisuuden vaatimuksiin.


Podcastissa tutustuttiin myös trolleihin, joiden intressinä on kokeilla, kuinka hanakasti mato tarttuu verkkoon tai viesti välittyy eteenpäin. Trollit eivät hakkerien tavoin mene tekniselle puolelle, tavoitteena on pelkästään reaktiot ja toistaiseksi me verkon käyttäjät klikkaamme liian helposti. Samoin somen päivitykset ovat kuin elämysmatka tai peli, johon osallistutaan miettimättä päivitystä sen tarkemmin. Samalla kun internetin suurimmat toimijat tulevat tunnetusti Yhdysvalloista, myös Kiina ja itänaapurimme ottavat hyvin tosissaan verkossa vaikuttamisen. Tiedeykkösen podcast nostaa esiin myös sen, että verkon rihmastosta ei löydä komentokeskusta, vaan monilla toimijoilla on yhteistoimintaa osin ristiriitaisista tavoitteista huolimatta.

Parhaat podcastit – huumoria, urheilua ja rikoksia

Entä mitkä podcast-sisällöt ovat nyt kaikkein suosituimpia? Ainakin kahvipöytä- ja nettikeskustelujen perusteella huumori vaikuttaa olevan paras ja toimivin markkinointi- ja viestintäkeino. Niinpä menestyjien joukosta löytyy Holma, urheilua sekä rikospodcastit murhamysteereineen.

Kilgariff ja Hardstark kertovat Rolling Stonelle mistä yhteistyö ja innostus murhatarinoiden podcastiin sai alkunsa.

  1. Holma-ilmiö oli vuonna 2019 lyömätön. Kuulijaennätykset menivät rikkipian Radio Sodoman toisen kauden alettua. Holma itse näkee podcastit julkaisualustana sopivaksi irtiotoille, koska podcastin kuuntelu on aina tietoinen valinta.
  2. Urheilu on podcast-mestari. Alkuvuodesta 2019 Helsingin sanomat uutisoi paitsi podcastien nousevasta suosiosta, myös menneen vuoden suosituimmasta podcastista. Voittajaksi valittiin Jakso.fi-sivuston äänestyksessä urheiluaiheinen Urheilucast ».
  3. Maailman parhaat podcastit. Oman lukunsa ovat murhamysteerit. Amerikkalaisten Karen Kilgariffin ja Georgia Hardstarkin jo 2016 aloittama My Favorite Murder » -podcastilla on Wikipedian mukaan » kuukausittain 19 miljoonaa latausta. Murhatarinat on suosittuja erityisesti naisten keskuudessa ja kuulemani mukaan nämäkin rikostarinat toimivat hyvin juuri ennen nukkumaanmenoa…

Lähteitä ja lisää hyviä podcasteja

Tieku.fi | Milloin ensimmäinen radioasema aloitti toimintansa  »
Radiomedia | Radio voi hyvin digiajalla »
Perw Research Center | Audio and Podcasting Fact Sheet »
College info Geek | The 40 Best Educational Podcasts in 2023 »
Sanoma.fi | Audiopalveluiden käyttö kasvaa »
Medium/Pacifi Content | 13 Predictions for Podcasting in 2019 »
Player FM | Future Trends Podcasts »

Saattaisit pitää myös näistä: