Oppiminen aikuisena ei ole hullumpi idea. Vaikka opiskelu voi uuvuttaa opiskelijaa, oppiminen itsessään virkistää aivoja. Oppinen aikuisena ei olekaan pelkkää tiedon hankkimista, vaan oppimisen avulla pidämme huolta itsestämme. Kun käytämme aivoja myös muuhun kuin tuttujen rutiinitehtävien hoitamiseen, me samaan aikaan hoidamme aivojamme. Voiko uutiset tästä parantua!
Työn ohessa opiskelu on tuttua itse kullekin, eikä aikuisopiskelijoiden motivaatiotasoa voi moittia. Lisäksi oppiminen aikuisena vaatii luovaa sukkulointia työn, arjen ja opiskelun välillä. Tässä kombossa vuorokauden käy nopeasti vähiin. Silloinkin pitäisi muistaa, että…
Niin terveellistä kuin oppiminen aivoillemme onkin, aivot tarvitsevat myös unta. Aivotutkija Minna Huotilainen kävi luennoimassa Turun kesäyliopistolla aivojen hyvinvoinnista otsikolla ”Miten suojelen aivojani stressiltä?”. Aivojen toimintakykyä tarkasteltiin tässä erityisesti muistin ja oppimisen kannalta. Aiheen parasta antia itselleni olivat selkeät tosiasiat, jotka harmillisen usein tahtovat unohtua:
Mustiin ja tarkkaavaisuuteen voi siis vaikuttaa liikunnan, ravinnon ja unen pyhällä kolmiyhteydellä. Täysipainoinen panostus työhön ja opintoihin vaatii puolestaan tehokasta palautumista.
Henry Meynell Rheam – Sleeping Beauty
Entä miten aivot selviävät jatkuvasta muistin kuormituksesta? Minna Huotilaisen nimitti nykyistä pirstaleista työelämäämme, ”säheltämisen vuosikymmeneksi”. Liikaa keskeytyksiä – ”keskeytykset tekevät meistä tyhmiä” – ja liian monta tehtävää yhtä aikaa. Kaaos vaatii ottamaan ohjat omiin käsiin ja toimimaan tilanteen mukaan. Jos avokonttorin kakofonia kasvaa liikaa, pitää vetäytyä rauhallisempaan tilaan. Ajoittain aina kotikonttorille asti, kuten nykyään on jo totuttu tekemään.
Omatoimisuutta, ennakointia » ja tulevaisuusajattelua » sivuavat myös Ilmarisen Future Score -testin tulokset. Tulevaisuuden työelämätaitojen TOP 10 sisälsi mm. seuraavia taitoja:
Loppupeleissä hyvien vuorovaikutustaitojen ohella merkitystä saa itsensä jatkuva kehittäminen. Osaamisen kasvattaminen antaa mielekkyyttä työntekoon ja kuten sanottu: oppiminen on aivojemme perustehtävä. Jotta tekeminen säilyisi sujuvana ja sähellykseltä vältyttäisiin, tarvitaan tilanteen tiedostamista ja tätä kautta onnistuvaa itsensä johtamista. Oppiminen ja työskentely sujuu parhaiten flow » päällä. Se miten kukin luovan tilansa tavoittaa, on jokaisen tunnistettava itse. Sama pätee myös välttämättömiin palautumisen keinoihin. Lisää aivotutkijoiden vinkkejä löydät tekstistä luova ajattelu ».
Näinkö siis taklaamme stressin erilaisten vaatimusten keskellä? Ei sentään. Huotilaisella oli vielä ässä hihassaan: Selektiivinen tunnollisuus. Se ei tarkoita tehtävien tekemättä jättämistä, vaan tunnollisuuden kohdistamista oikeisiin kohteisiin. Ajankäytön kannalta näppärä tapa on esimerkiksi oppia podcasteista ». Tutustu myös tehokkaaseen oppimiseen » piirtämisen avulla tai omiin kokemuksiini web-suunnittelun opiskelusta ».
Kirkko ja kaupunki: Seisoessasi opit paremmin »
Ilmarinen: Tulevaisuuden tärkeimmän työelämätaidot »
TS: Välitunneissa selitys suomalaisten koulumenestykseen? »
Tarkempaa tietoa Minna Huotilaisen ja Leeni Peltosen kirjasta: Tunne aivosi »
Sivuston Pinterest -taululla lisää ajatuksia ja vinkkejä oppimiseen ».