verkkosivujen kehittäminen ©Marju Aavikko

Verkkosivujen kehittäminen

Verkkosivujen kehittäminen ja kävijäseuranta

Verkkosivujen kehittäminen kuulostaa äkkiseltään työläältä tehtävältä. Pitäisi tutkia kävijäseurantaa ja olla kiinnostunut Google analytiikasta. Ketä kiinnostaa? Tavallisimmin verkkosivujen kehittäjää tai digimarkkinoinnin suunnittelijaa. Sopiikin kysyä, voiko Google analytiikan seuraamisesta tulla luontevaa ja käytännönläheistä?

Google Analytics piikkinä lihassa?

Verkkosivujen kehittäminen ja markkinointi vaativat Google Analyticsia rinnalleen. Se on asennus, joka tehdään sivustolle viimeistään julkaisun yhteydessä. Analytiikan seuranta päättääkin verkkosivujen luontia » käsitelleen blogisarjan ja samalla pyrkii kiillottamaan Google Analyticsin mainetta peruskäyttäjien keskuudessa. Tavoite on, ettei Google Analytics vaikuttaisi sen enempää pelottavalta kuin tylsältä. Se ei nimittäin ole kumpaakaan. Lähes jokainen digitaalisia palveluja tarjoava yritys alleviivaa viestinnässään verkkoanalytiikan merkitystä ja jakaa vinkkejä sen käyttöön. Tasapainoiseen suhteeseen Google Analyticsin kanssa pääsee, kun katsoo sitä oman sivuston tarpeista käsin. Onhan liikennevakuutuskin pakollinen kaikille autoilijoille, mutta autoa on turha ylivakuuttaa. Tarvitaan vain intoa ja aikaa. Google nimittäin on muokkamassa analytiikkaansa uusiksi. Beeta-vaiheessa oleva uusi Google Analytics » on ympäristö, jonka kehittämiseen Google jatkossa keskittyy. Vaikuttaa siltä, että jatkossa oman analytiikkatilin seuranta tulee muuttumaan sekä helpommaksi että ulkoasultaan miellyttävämmäksi käyttää.

Mitä on kävijäseuranta?

Verkkosivujen analytiikka ja Google Analytics » tarkoittaa keinoa, jolla valitun kotisivun keräämää tietoa kävijöistä voidaan seurata. Keino tarkoittaa tähän tarkoitukseen luotavaa koodia ja sen asentamista verkkosivuille. Nämä kaksi mekaanista toimenpidettä hoituu hyvinkin puolessa tunnissa toimenpidettä varten rakennettujen työkalujen avulla. Tiedon keräys verkkosivuston kävijöistä alkaa pian asennuksen jälkeen. Koko tapahtumasarjan ydin on kävijäseuranta. Tämä tietää kääntymistä takaisin oman sivuston tarpeisiin. Google analytiikka ei vaadi keräämään sellaista tietoa tai kävijätietoa, jolla ei ole arvoa.

Oppia kissoilta: verkkosivujen kehittäminen ja kävijäseuranta siten kuin kissat sen tekisivät.

Kaiken ytimessä on verkkosivujen kehittäminen

Verkkosivuja luodaan harvemmin huvin vuoksi. Tekemiseen on syynsä ja sivustolla tietty tarkoitus. Niinpä on vaikea selittää, miksi kukaan jättäisi asentamatta ilmaisen Google Analyticsin verkkosivuilleen. Ellei sivuston kävijämäärä ole sen luontivaiheessa oleellista, sivuston vierailijat on tietoisesti suljettu rajattuun joukkoon. Näissä tapauksissa sivusto on usein myös asennettu siten, ettei hakukoneet edes pääse sitä seuraamaan. Mutta jos hakukonenäkyvyys ja hakukonemainonta » ovat sivustolle tärkeitä, silloin tarvitaan myös analytiikkaa.

Analytiikka on arvokasta vain silloin, kun tavoitteena on verkkosivujen kehittäminen, käyttökokemuksen kehittäminen ja tätä kautta esimerkiksi yritystoiminnan kehittäminen. Sivuston kävijäseuranta on vain työkalu näiden tavoitteiden toteutumiseen. Google analytiikka antaa suuntaviivat sille, mitä verkkosivujen kehittäminen kussakin tapauksessa vaatii.

Verkkosivujen kävijäseuranta auttaa pohtimaan:

  • Onko sivuston kävijämäärässä parannettavaa?
  • Mitä kautta ja miksi sivuston kävijät saapuvat sivulle?
  • Viihtyvätkö sivuston vierailijat sen sisällön parissa riittävän pitkään?
  • Kiinnostuvatko sivuston kävijät myös muista sisällöistä?
  • Mitä toimenpiteitä verkkosivuston kävijät sivustollasi tekevät?
  • Ottavatko he yhteyttä? Klikkaavatko verkkosivukävijät ostoskorin pohjille asti?

Kaikelle on tarkoituksensa, mutta myös syynsä. Verkkosivujen tai asiakaskokemuksen kehittäminen voi alkaa vasta kun kerätty riittävästi tietoa ja ongelmat tunnistettu. Google analytiikka auttaa luotsaamaan tätä työvaihetta. Alla selkokielinen ohjeistus siitä, kuinka analytiikan asennus tapahtuu WordPress -sivustolle.

Kolme eri tapaa asentaa Google Analytics WordPress -sivustolle.

Google Analytics käyttö ja verkkosivujen kehittäminen omalla sivustolla

Nyt voidaan siirtyä takaisin Google analytiikan perusajatukseen. Ihmeitä ei tapahdu kävijäseurannan asennuksessa verkkosivuille. Asennus takaa ainoastaan sen, että web-analytiikka alkaa kerätä tietoa ja sivuston kävijäliikenne ei enää jää salaisuudeksi. Ihmeiden aika koittaa vasta silloin, kun saatu tieto otetaan käyttöön ja sitä hyödynnetään. Silloin verkkosivuston kehittäminen auttaa koko toiminnan kehittämistä. Analytiikan seuranta onkin läheisessä yhteydessä verkkosivujen testaukseen ». Testaus ja kävijäseuranta kertovat, pitääkö omaa respeptiä mahdollisesti tuunata, vai vaihtaa kokonaan toiseen.

Analytiikka vaatii ohjausta

Google Analytics ei tiedä mihin tarpeeseen sivusto on rakennettu tai mitä tavoitteita sillä on. Tämä kaikki pitää kertoa sille, koska sivustot ja tavoitteet poikkeavat toisistaan. Ei ole sama asia kirjoitatko blogia vai pyöritätkö verkkokauppaa. Kun verkkoanalytiikka ymmärtää sivuston tarpeet, se osaa myös kertoa, kuinka sivusto tavoitteissaan onnistuu.

Google Analytics 4 puhuttaa. Mutta kuinka ja koska siihen on tarttuva?

Verkkosivujen kävijämäärä hallussa

Asetukset, joita Google Analytics vaatii, jäävät usein ammattilaisten huoleksi. Ristiriita syntyykin siitä, että moni ylläpitää ja rakentaa verkkosivuja omaan käyttöön eikä aivan jokaiseen yksityiskohtaan tule pureuduttua yhtä tarkasti. Ajan myötä sivusto kuitenkin hyötyy datasta, jota verkkosivuston kävijät sille kasvattavat.

Google määrittelee sivuston kävijämääriä seuraavan verkko-omaisuuden seuraavasti: ”Verkko-omaisuus tarkoittaa mitä tahansa hallinnoimaasi verkkosivua, sovellusta taikka muuta verkko-omaisuutta tai resurssia, joka lähettää dataa Google Analyticsiin”. Katso lisää myös siitä, kuinka digitaalinen omaisuus » määritellään.

Google Analytics käyttö omalla tasolla

Jos siis hallinnoit verkkosivuasi, sinulla on tietynlainen omaisuus hoidossasi. Mutta mikä on suositustaso, kun tähyät mestariksi oman sivustosi Google Analytics -tilillä? Mestarit tapaavat olla omaa luokkaansa, mutta useimmat asiat ovat opeteltavissa. Mestaruuteen on turha tähytä, ellei edes yritä ja omassa sarjassa kaikki on mahdollista. Riman korkeus on säädettävissä: meistä kaikista ei tule Rembrandteja », kun tartumme pensseliin, mutta jos peliin on laittaa innostusta ja aikaa, perusasiat saa haltuun. Entäpä riman aloituskorkeus? Pienet ihmiset ja kissanpojat opettelevat asioita yrityksen, erehdyksen ja leikin kautta. Sama sääntö sopii verkkoanalytiikkaan. Kuhunkin tehtävään löytyy ennen pitkää toimivimmat käytännöt. Kun perusteet ovat hanskassa, luova kokeilu on vain plussaa. Tutustu lisää tehokkaaseen oppimiseen » ja luovaan ajatteluun ».

Verkkosivujen kehittäminen – kuinka kissa sen tekisi

Verkkosivujen analytikka – kissakin sen osaisi? Ainakin uteliailla kissoilla on siihen hyvä eväät, katsotaan mallia myös infograafin muodossa:

verkkosivujen kehittäminen ja google analytics kissojen tapaan ©Marju Aavikko

Google Analytics käyttö näppärästi neljässä vaiheessa.

Verkkosivujen kehittäminen ja web-analytiikan vinkit & linkit:

Engaio Digital | Mitä on web-analytiikka ja sen 10 hyötyä »
Hubspot | Google Analytics opas 2020 »
Owox | Web-analytiikan trendit 2020 »
Google | Google Analytics -aloitusopas »

Lisää juttua verkkosivuista ja markkinoinnista: