brändihahmo ja taivaalle kerääntyvät pilvet

BRÄNDIHAHMO UUDISTUU

Brändihahmo tuuletuksessa

Brändihahmo likoon – tahraton brändiuudistus

Brändihahmo – tuo liikemerkkien ajaton visuaalinen ikoni on kuin perheen jäsen tai hyvä ystävä. Jokaisella itseään kunnioittavalla brändillä on bränditarinansa », mutta tarinoita riittää myös brändien hahmoilla. Tarinoiden ohessa brändihahmo jakaa sujuvasti somessa neuvoja ja vinkkejä, mutta ei jää kiinni tuputtamisesta. Silti synkkiä pilviä voi nousta myös maineikkaan brändilähettilään taivaalle. Ajan hengen tuulet puhaltavat arvaamattomiin suuntiin. Liian stereotyypinen brändihahmo saattaa kasvaa ongelmaksi, jos sen edustama yleistys alkaa vaikuttaa loukkaavana. Edessä on brändiuudistus tai vähintään koko brändihahmo uudelleenarviointi.

Brändihahmo uudistusten kourissa – katso kymmenen tuttua esimerkkiä.

Tunsin mummon kutomien villasukkien alla jotain pehmeää. Siirsin jalkaani ja katsoin tarkemmin: raakaa jauhelihaa. Nakkasin nökäreen kissan puolityhjään ruokakuppiin ja pyyhkäisin käsiäni vanhan matkamuistoesiliinan kylkeen. Makaronilaatikko oli nyt tiukasti uunissa. En saanut mieleeni milloin viimeksi olisin tehnyt viikkosiivouksen, mutta kevyesti kipittävät villakoirat muistuttivat ajan kulusta. Parin edellisen viikon työkiireet painoivat päälle kuin kahdenkymmenen kilon kahvakuula ja hiipivä siivousahdistus jäyti mieltä. Oli ryhdyttävä rupeamaan ennen kuin tulipalovaara ja tunnonvaivat kalvaisivat pääni rakoille. Päätin toimia kuten vaaliuurnilla, valita isomman ja pienemmän pahan väliltä.

brändihahmo pesuun

 

Siivouspäivän brändiuudistus

Samaan aikaan mikrokuituliinat, pölynimuri ja muovilaatikollinen Mr. Proper-tuotteita odottivat tyynesti siivouskaapissa. Vältin tarttumasta tehtävään kuin kontrollifriikki siivoushullu. Halusin lähestyä ongelmaa filosofisesti vähin äänin ja sohvan pohjalta ponnistaen. Niinpä suljin silmäni ja pöyhin sohvatyynyä parempaan asentoon. Mielikuvaharjoitus sympaattisen ja uutteran Mr. Properin maailmaan veisi varmimmin oikealle taajuudelle. Ja sanokaa minua vanhanaikaiseksi, mutta onhan se ihanaa kun mies siivoaa.

 

Olin erityisen vaikuttunut Mr. Properin vilpittömästä innostuksesta puhtaanapitoon. Mr. Proper kohdisti kaiken tarmonsa ja kekseliäisyytensä lian päihittämiseen. Hän ei levännyt ennen kuin pöytätasot keittiössä kimalsivat ja lattia oli niin puhdas, että kissan kelpasi siltä nuolaista. Silloin kun Mr. Proper ei siivonnut, hän silminnähtävästi vietti aikaansa salilla, mutta tuoksui silloinkin raikkaalta kuin siivoussuihke. Vain näin tarkka mies saattoi pukeutua pelkästään valkoiseen ja näyttää silti putipuhtaalta. Sanonta kuuluu, että puhtaus on puoli ruokaa, mutta väsymätön kamppailu lian nujertamiseksi vaatii erityislaatuista virtuoosia ». Mr. Properista löytyi merillä vietettyjen vuosien tuomaa särmää, tarttuva pilke silmäkulmassa ja taianomainen kyky ratkaista mikä tahansa likaan liittyvä pulma.

 

Yks kaks säpsähdin mietteistäni. Kissa oli mätkähtänyt päälleni ja naukaisi vaativasti. Se ravisteli rivakasti päätään kun kutitin sitä pölyhuiskalla eikä antanut periksi. Hyvä on, hyvä on – siivotaan!

Mr. Proper hieroi hohtavan kiiltävää kaljuaan ja kurtisti vitivalkoisilla kulmakarvoilla varustettuja kulmiaan. Hän tiesi olevansa kaveri, jonka ei odotettu epäilevän avujaan. Hänhän oli kansainvälinen sankari, varmistanut ikonisen paikkansa jo 1950-luvun lopulla – vaikka ei näyttänyt päivääkään yli 38-vuotiaalta. Sahasiko hän mahtavuudellaan omaa oksaansa? Katsokaa mitä oli tapahtunut hurmaaville Elovena » ja Chiquita » -tytöille? Ohjattaisiinko hänetkin vaivihkaa eläkeputkeen vai osoitettaisiinko oitis ovea? Sanoisivatko, että sukupuolinen stereotypia löyhkäsi hänestä kuin tukkoinen viemäri?

 

Jos rehellisiä ollaan, Mr. Properin (USA:ssa Mr. Clean) imago syntyi mainonnan ja brändimarkkinoinnin » kulta-aikana 1950- ja 1960-luvuilla, jolloin stereotypioiden hyödyntäminen oli enemmän sääntö kuin poikkeus. Mr. Properin kuluttajakohderyhmä » oli tuolloin varsin erilainen kuin tänä päivänä. Jos nykynaisen status on mindfulness, vuonna 1958 se oli kodin siisteys. Mr. Proper tiesi varsin hyvin, että brändihahmon luominen ja brändin uudistaminen on kellontarkkaa työtä. Pitää olla valpaana, sillä kun kurmataa yhdelle pyllistää toiselle? Likaa vastaan taistelu on kääntynyt kuluttajatrendien haisteluksi ja yhteenkuuluvuuden tunteen rakentamiseksi. Mr. Properille ei ollut mikään temppu häivyttää likaa sormien napsautuksella, mutta trendien ennakoiminen oli jotain aivan muuta. Vuonna 2020 ei lämmetä asetelmalle, jossa valkoihoinen miessankari pelastaa kotiäidin pulasta. Mielikuva oli yhtä kalsea kuin Eskimo-jäätelö ».

 

Tästä huolimatta brändihahmo päivittäminen irti sukupuolisesta stereotypiasta ei ole mahdotonta. Mr. Proper luotti kykyynsä muovautua lampun hengestä nykyaikaiseksi mentoriksi. Samalla kun hän pysyisi uskollisena alkuperälleen, hän jatkaisi kuluttajien motivointia ja viihdyttämistä somessa. Tiedäthän, pari siivousvinkkiä ja selfietä vanhojen ystävien kesken. Hyvässä seurassa siivouksenkaan ei tarvitse olla puuduttavaa! Mr. Proper laski kädestään huolellisesti kiillottamansa juomalasin ja hymy palasi hänen kasvoilleen. Ehkäpä tämä viimeisin trendi onkin edellistä suopeampi. Koska puhtaus ja hygienia olisi yhtä polttava aihe kuin keskellä epidemia-arkea » ?

Brändihahmo ja sen päivitetty tarina uudessa kuosissa. Lue lisää siitä, kuinka videomainonta rakentaa brändiä ».

Brändiuudistus ja brändihahmon luominen

Brändin rakentaminen on usean tekijän summa ja yksi niistä on erottautuminen. Tunnistettava brändihahmo tai brändimaskotti on monen brändin lämminhenkinen brändilähettiläs, joka taipuu joustavasti tehtävään kuin tehtävään. Pirteät brändihahmot piristivät ja pehmentävät mainosviestejä. Jotkut hahmoista ovat olleet niin tarttuvia, että niistä on tullut tunnetumpia kuin yrityksen logosta. Vai mitä sanotte Aku Ankan brändistä »? Brändihahmot ovat jopa osa massakulttuuria ja pop-taidetta », mutta pelkkä nostalgia ei jaksa kantaa. Brändihahmon arvo ja merkitys on luotava yhä uudestaan. Tutustu brändien vastuulliseen viestintään ».

brändihahmo siistiksiBrändinhallinta pitää brändihahmon imagon puhtaana.

 

Linkit brändihahmon rakentamiseen ja uudistamiseen

Medium.com | Advertising tools and techniques appropriated to construct the global brand Mr. Clean »
Live Auctioneers | Mr. Clean: a brawny brand mascot »
Research World | Building character: why every brand needs a mascot »
Designer People |How Mascots Boost your Brand Identity? »
Mashed | The real reason you don’t see these food mascots anymore »
99Designd | Behind 15 of food branding’s most iconic mascots »
Marketing Week | Brand characters can bring home the bacon »

Lisää brändeistä markkinointiviestinnän kategoriassa: