kahvibrändit @Marju Aavikko

Kahvit

Kahvibrändit jyräävät

Lähes vuosi sitten tässä blogissa päiviteltiin suomalaisten suhdetta Aku Ankkaan ». Yhtään väheksymättä Akua tiedossa on, että suomalaisessa kulttuurissa jyllää suurempiakin voimia. Kahvibrändit ja kahvinjuonti näkyvät kaikkialla, sillä meille suomalaisille kahvi kelpaa tilanteessa kuin tilanteessa. Helsinki Coffee Festivalin » teettämän kyselyn vastaajista lähes puolet nauttivat kahvinsa suositusten mukaisesti 3–4 kupin päivävauhdilla. Melkein 12 % vastaajista tunnusti päivärytmiinsä kuuluvan yli viisi kuppia kahvia. Samassa tutkimuksessa kävi ilmi, että juomme edelleen 38 %:sti kahvimme maidolla, mutta mustan kahvin suosijat seuraavat tiukasti kintereillä vain kolmen prosentin erolla.

Kahvibrändit mediamourun vertailussa

Aamukahvia kiitos!

Kahvisekoitukset ja paahtoasteet ovat oma lukunsa. Joukkoomme mahtuu leppoisia nautiskelijoita, maltillisia kahvifaneja ja vakaumuksellisia kahviuskovaisia. Eikä kahvinjuonti mene meillä pelkästään tunteisiin. Pauligilla » tietävät kertoa, että suomalaisten kahvinjuonti on kansainvälistä huipputasoa. Kun 91 % suomalaisista nauttii päivittäin vähintään yhden kupin kahvia, kärkipaikkaamme kahvinjuojamaana on vaikea uhata.  

Kahvi on hyvää aamulla ja sitten koko päivän – suomalainen sananalasku

McDonald’s kahvin suuri mainostaulu Helsingissä 2011 kertoi enemmän kuin tuhat sanaa.

Kahvi menee tunteisiin 

Edellä nähtyjen lukujen valossa ei ole ihme, että suomessa kahvibrändit voivat hyvin. Ne eivät ehkä mahdu vielä kymmenen arvostetuimman brändin joukkoon, mutta tunnettuus ja positiiviset mielleyhtymät peittoavat monet muut tuotteet. Tunnetasolla kahvi on sitouttanut meistä itse kunkin ainakin omaan suosikkikahvimerkkiimme. Yhteys on ollut olemassa niin kauan kuin muistamme. Entä kuinka kahvibrändit ovat hyödyntäneet näin otollista maaperää? Täydellä höyryllä: kun kahvibrändit kääntyvät digitaalisiksi tarinankertojiksi, vain tuoksu puuttuu. Innostavat tarinat vahvistavat tunnesidettä ja parhaat niistä jäävät mieleen vuosikymmeneksi. Tutustu tarkemmin siihen, kuinka tarinat tukevat tunteisiin vaikuttamista » ja esimerkkeihin visuaalisista tarinankertojista ». Alla tuttu joukko YouTuben mainosarkistoista poimittuja » herkkusuiden kahvitarinoita ja brändivideoiden » klassikoita.

Kahvibrändi tunnelmoi: Juhla Mokka & Mårtenson.

Lasse Mårtensson ja Myrkyluodon Maija samaistettiin Juhla Mokkaan jo vuonna 1980. Klassisesta Juhla Mokasta kädentaitajineen tuli tuttu näky kahvimainoksissa vuosikymmenien ajaksi. Pauligin kahvibrändi tuli luoneeksi artesaanikahvin kauan ennen kuin nimitys tuli yleiseen käyttöön.

Lempeä pianomusiikki taukosi 2018 Pauligin lähtiessä maalailemaan mainoksessaan pahimpia pelkojamme: kahvi loppuu! Tarinan tarkoitus ei ollut vain pelotella kahvinjuojia. Mainos toteutti vastuullisen liiketoiminnan megatrendiä, jossa myös brändit ottavat kantaa ilmastonmuutokseen ja niukkeneviin luonnonvaroihin. Aihe on polttavaa myös muotibrändien markkinoinnissa: tutustu tarkemmin brändien vastuullisuusviestintään ». Alla Pauligin komea brändivideo, jossa yritys esittäytyy ympäristön asialla. Katso myös lisää brändimarkkinoinnista » ja brändien sisältöstrategioista » sekä paineista brändiuudistuksiin ».

Kahvibrändit: Paulig Blend 2080.

Kahvibrändit terveystarkastuksessa

Jos kahvi ei meiltä loppuisi, sen juomisesta ei olisi mitään syytä kantaa huonoa omatuntoa. Viime kesänä Kodin Kuvalehti » jututti lääkärikeskus Aavan ravitsemusterapeuttia, joka kumosi väitteet kahvin terveyshaitoista. Vanhemman väen keskuudessa sen arveluttava maine lienee syntynyt siitä, että kahvia pidetään – syystäkin – nautintoaineena. Kun viime vuosien tutkimuksia kahvin hyödyistä ja haitoista ynnätään, lopputulos on se, että kahvin juomisesta on enemmän hyötyä kuin haittaa. 

Kahvibrändit: Kun hyvä riittää.

Kahvia kasvaville nuorille miehille

Pauligin maalailtua kahvikulttuuria vuosikymmenet isolla siveltimellä, Saludo on lähestynyt aihetta aivan eri kulmalla ja eri kohdeyleisölle ». Markkinointi&Mainonta » otsikoi viime lokakuussa, että Saludon kahvibrändi on profiloitumassa suositulla videollaan nuorten miesten konstailemattomaksi kahviksi. Puutöitä tekevän isoisän sijaan videoilla vilahti sumppia tarjoileva kiroileva mummo.

 

Kun Saludo lupaa, että hyväkin riittää, Löfbergs kehottaa hipsterien kaupunkilaismiljöössä jokaista löytämään omat vahvuutensa tumman kahvin voimistamana. Kumpikin viesti inspiroi ja on aivan yhtä oikeassa. Onkohan niin, että kahvikupin äärellä palaamme perusasioihin ja rauhoitumme miettimään sitä, millä todella on merkitystä?

Kahvibrändit: Löydä vahvuutesi.

Herättävät kahvibrändit

Sillä välin kun muut kahvibrändit kosiskelevat miespuolisia kahvinkuluttajia, Kulta Katriina haluaa herätellä naisyleisöä. Se tarttuu siihen tosiasiaan, että suomalaiset heräävät kahvin voimalla ja yhä useammin asialla on Kulta Katriinan erikoiskahvisekoitus. Yllättäen Kulta Katriinan marjaisa ja suklainen tummapaahto osui myös omaan makuhermooni. Lämmin suositus!

Kahvibrändit: suomalaista kahvikulttuuria.

Kahvihetki on hyvä päättää klassikkosuosikilla. Vapun kolkutellessa ovella, voimme muistella kuinka Costa Rican kahvibrändi hoiti homman kotiin parikymmentä vuotta sitten. Poliisien tien päällä viettämä kahvitauko sujui näppärästi työn lomassa. Koska kuvassa oli suomalainen kahvi ja suomalaiset poliisit, donitsit saattoi korvata tiukalla asenteella. Eikö nyt olisi jo aika päivittää Costa Rica -kahville uudet jaksot vaikkapa useamman partion voimin? Sitä odotellessa – ajetaan varovasti ja pidetään kahvitaukoja!

Kahvibrändit: Costa Rica -ratsia.

Tutustu lisää bränditarinoihin: