kissatarinat ©Marju Aavikko Rhodos

Kissatarinat

Kissatarinat eilen ja tänään

Kissat esillä

Kissatarinat mediakulttuurissa avaavat vuoden 2019. Kissoilla menee nyt lujaa. Silkkitassuille on tiedossa jotain uutta, jotain vanhaa ja joitain lämmiteltyä. Blogin kissatarinat käsittelevät syksyllä Suomen TV-ensi-iltaan tullutta hurmaavaa Kedi-elokuvaa ja tuoretta elokuvaversiota Cats-musikaalista. Lopuksi muistellaan infografiikan muodossa ikimuistoisia kissaleffoja.

Kissatarinat seitsemästä silkkitassusta

Vuodenvaihteen pyhät antavat hyvän mahdollisuuden rentoutumiseen ja rästissä odottavien elokuvien katsomiseen. Omiin vuodenvaihteen paikkauksiini kuului mm. Kedi. Valloittava dokumentti Istanbulin kissat » sai TV-ensi-iltana Yle Teemalla viime lokakuussa.

Jo 2016 valmistuneen elokuvan suosioita ei tarvitse ihmetellä. Kun näkee ihmisten yhteisymmärryksessä pitävän huolta kadulla elävistä kissatovereistaan, maailma tuntuu taas paremmalta paikalta elää. Elokuva etenee kepein askelein kissatarina kerrallaan tassuttelevia sankareita seuraten. Dronella kuvatut otokset Istanbulin katoilta siirtyvät notkeasti kissaperspektiiviin kaupungin kujille.

Kissatarinoiden aatelia ja Istanbulin kissat –elokuvan traileri

Rapsutusta ja makupaloja

Katukissoiksi Istanbulin nelijalkaiset kulkijat ovat hämmästyttävän hyvinvoipia. Kissatarinat välittävät kissojen luottamusta siihen, että Istanbul ja sen asukkaat pitävät huolta omistaan. Elokuva seuraa seitsemää aktiivisesti kaupungin arjessa toimivaa kissapersoonaa. Ihmiset ovat sivuosassa, mutta välttämättömiä vapaana ja huolettomina liikkuville kujakissoille. Kaupungin asukkaiden aito välittäminen ja yhteisvastuu kissoista lämmittää myös katsojan sydäntä. Kedi näyttää ja tuntuu hyvältä. Ohjaaja Ceyda Torun haastattelu löytyy infosta blogin lopusta. Lue lisää myös muista kaupungeista ja niissä kuvatuista elokuvista ».

Kissatarinat ja Cats

Kissatarinat ovat pinnalla elokuvissa. Elokuvamaailman otsikoissa esiintyy myös Istanbulin kissoja suurempia nimiä kuten James Corden, Taylor Swift, Ian McKellen, Judy Dench, Jennifer Hudson ja Idris Elba. Tekeillä on nimittäin Andrew Lloyd Webberin Cats-musikaali » vuosimallia 2019. Säveltäjä on ilmoittanut kirjoittavansa kissatarinaa varten myös yhden uuden laulun.


Lavalla musikaalin ensiesitys nähtiin jo 1982 ja Catsistä on filmattu tv-elokuva » vuonna 1998. Itsekin olen onnistunut näkemään musikaalin Lontoossa 1990-luvun vaihteessa. Cats-musikaalista on nautittu myös Suomen näyttämöillä. Sen tuotti ensimmäisen kerran Helsingin kaupunginteatteri melko tuoreeltaan Jorma Uotisen ohjauksessa. Myöhemmin 2000-luvulla musikaalia on esitetty Lahden kaupunginteatterissa. Viimeisin tuotanto on Tampereen teatterin Cats vuodelta 2017 – lähes loppuunmyytynä. Catsin sanotaankin olevan maailman suosituin musikaali. Ainakin se löytyy erilaisten listausten kärkipaikoilta, mm. kaikkien aikojen suosituimpien Broadway-musikaalien » joukossa kissatarina keikkuu komeasti kakkosena.

Elaine Page & Memory | Cats | Kissatarinat musikaalina.

Musikaali perustuu T.S. Elliotin kirjaan Old Possum’s Book of Practical Cats. Kirja kissa-aiheisista runoista, joita Elliot kirjoitti kummilapsilleen, julkaistiin jo 1939. Ehkä viimeisin musikaalimenestys on vihdoin vauhdittanut kirjan käännöstyötä myös suomeksi. Kirja on julkaistu viime vuonna (2018) nimellä Kissojen kielen kompasanakirja » ja sen hykerryttävästä kuvituksesta vastaa Jenna Kunnas ».

Parhaat kissatarinat elokuvissa – valkokankaan ikimuistoiset kissaroolit

Entä mitä ovat parhaat kissaelokuva ja millaisissa elokuvissa kissat parhaiten pärjäävät? Haravoin kissatarinat blogilistaukseen ja piirsin suosikeistani kuvat infograafiin. Lista noudattaa omia mieltymyksiäni, mutta ei yllätä sen enempää elokuvien kuin kissojenkaan ystäviä. Kissat taitavat tunteisiin vaikuttamisen elokuvassa » sekä arkielämässä. Tästä huolimatta varsinaisia kissaelokuvia löytyy yllättävän vähän ja parhaissa niistä kissat vetävät vain (iki)muistettavan sivuosan. Ehkä sivuroolit – kunhan kysymyksessä on vahva luonnerooli – sopivat kissoille parhaiten. Ne eivät välttämättä viihdy valokeilassa, vaan toimivat usein mieluummin hieman viistossa, salaa katseilta. Tutusti yksi tunnetuimmista sivuosassa loistaneista kissoista löytyy kummisedän sylistä ».

kissat elokuvissa ©Marju Aavikko

Kissatarinat 7 eri kissaroolissa.

Jäikö listalta puuttumaan oma suosikkisi tai kissaelokuvien ehdoton tähtihetki? Anna palautetta suoraan » tai blogin instassa ».
Jos infograafit kiinnostavat lue lisää siitä, kuinka infograafit ja muu visualisointi edistää muistamista » tai loikkaa tutkimaan tarkemmin visuaalista tarinankerrontaa ».

Kissatarinat ja Cats:

Istanbulin kissat elokuvan ohjaaja Ceyda Torun haastattelu »

Virallinen kotisivu elokuvalle Istanbulin kissat »

Fandom kertoo, kuinka tehdään uutta Cats-musikaalia »

Ikoninen Cats on ensimmäinen brändätty musikaali »

Cats-musikaalin historia Wikipediassa »

Saatat pitää myös näistä: