kissatarinat ©Marju Aavikko Rhodos

Kissatarinat

Kissatarinat eilen ja tänään

Kissatarinat esiin!

Kissatarinat mediakulttuurissa tekevät kunniaa erityisesti elokuvamaailman silkkitasuille. Blogin käsitellään hurmaavaa Kedi-elokuvaa ja viimeisintä elokuvaversiota Cats-musikaalista. Lopuksi muistellaan blogin kissamaskotin johdolla ikimuistoisia kissaleffoja infografiikan muodossa.

Kissatarinat seitsemästä silkkitassusta

Vuodenvaihteen pyhät antavat hyvän mahdollisuuden rentoutumiseen ja rästissä odottavien elokuvien katsomiseen. Omiin vuodenvaihteen paikkauksiini kuului mm. valloittava dokumentti Istanbulin kissat ». 


Jo 2016 valmistuneen elokuvan suosioita ei tarvitse ihmetellä. Kun näkee ihmisten pitävän yhteisesti  huolta kaduilla elävistä kissatovereistaan, maailma tuntuu taas paremmalta paikalta. Elokuva etenee kepeästi tassutellen kissatarinasta toiseen sankareitaan seuraten. Dronella kuvatut otokset Istanbulin katoilta siirtyvät notkeasti kissaperspektiiviin kaupungin kujille.

Kissatarinoiden aatelia ja Istanbulin kissat –elokuvan traileri

Rapsutusta ja makupaloja

Katukissoiksi Istanbulin nelijalkaiset kulkijat ovat hämmästyttävän hyvinvoipia. Kissatarinat välittävät kissojen luottamusta siihen, että Istanbul ja sen asukkaat pitävät huolta omistaan. Elokuva seuraa seitsemää aktiivisesti kaupungin arjessa toimivaa kissapersoonaa. Ihmiset ovat tarinan sivuosassa, mutta välttämättömiä vapaana ja huolettomina liikkuville kujakissoille. Kaupungin asukkaiden aito välittäminen ja yhteisvastuu kissoista lämmittää myös katsojan sydäntä. Kedi näyttää ja tuntuu hyvältä. Ohjaaja Ceyda Torun haastattelu löytyy infosta blogin lopusta. Lue lisää myös muista tutuista kaupungeista ja niissä kuvatuista elokuvista ».

Kissatarinat ja Cats

Cats on pitänyt huolta siitä, että kissatarinat säilyvät pinnalla. Viimeisin elokuvaversio Andrew Lloyd Webberin Cats-musikaalista » tehtiin vuonna 2019, joilloin säveltäjä ilmoitti kirjoittavansa kissatarinaan myös yhden uuden laulun.

 

Teatterilavoilla musikaalin ensiesitys nähtiin jo 1982. Olen itsekin onnistunut näkemään musikaalin Lontoossa 1990-luvun vaihteessa. Suomen näyttömöille kissatarinat tuotti ensimmäisen kerran Helsingin kaupunginteatteri melko tuoreeltaan Jorma Uotisen ohjauksessa. Myöhemmin 2000-luvulla musikaalin kissan ovat hurmanneen Helsingin lisäksi Lahdessa ja Tampereella. Catsia on kutsuttu maailman suosituimmaksi musikaaliksi. Tutustu lisää 1980-luvun kulttuurihistoriaan » ja anna nostalgian viedä!

Elaine Page & Memory | Cats | Kissatarinat musikaalina.

Cats-musikaali perustuu T.S. Elliotin kirjaan Old Possum’s Book of Practical Cats. Kirja kissa-aiheisista runoista, joita Elliot kirjoitti kummilapsilleen, julkaistiin jo 1939. Ehkä lopulta useat musikaalimenestykset vauhdittivat kirjan käännöstyötä myös suomeksi. Kirja julkaistii vuonna 2018 nimellä Kissojen kielen kompasanakirja » ja sen hykerryttävästä kuvituksesta vastaa Jenna Kunnas ».

Parhaat kissatarinat elokuvissa – valkokankaan ikimuistoiset kissaroolit

Entä mitä ovat parhaat kissaelokuva ja millaisissa elokuvissa kissat loistavat kirkkaimmin? Kokosin kissatarinat blogilistaukseen ja kuvitin omat suosikkini infograafin muotoon. Lista noudattaa omia mieltymyksiäni, mutta ei yllätä sen enempää elokuvien kuin kissojenkaan ystäviä. Kissat hallitsevat tunteisiin vaikuttamisen » elokuvassa ja arkielämässä.

 

Selkeitä kissaelokuvia löytyy kuitenkin yllättävän vähän. Aivan parhaimmissa kissatarinoissa kissat esiintyvät vain (iki)muistettavissa sivuosissa. Ehkä sivuroolit – kunhan kysymyksessä on vahva luonnerooli – sopivat kissoille parhaiten. Kissat eivät välttämättä viihdy valokeilassa, vaan toimivat mieluummin hieman sivussa, salaa katseilta. Ikonisissa kissahetkissä yksi tunnetuimmista lienee sivuosassa loistanut kissa kummisedän sylissä ».

kissat elokuvissa ©Marju Aavikko

Kissatarinat 7 eri kissaroolissa.

Jäikö listalta puuttumaan oma suosikkisi tai kissaelokuvien ehdoton tähtihetki? Voit vinkata palautetta suoraan » tai blogin instassa ». Voit myös tutustua tarkemmin infografiikan tekemiseen » tai loikata tutkimaan visuaalista tarinankerrontaa ».

Kissatarinat ja Cats:

Istanbulin kissat elokuvan ohjaaja Ceyda Torun haastattelu »

Virallinen kotisivu elokuvalle Istanbulin kissat »

Ikoninen Cats on ensimmäinen brändätty musikaali »

Cats-musikaalin historia Wikipediassa »

Saatat pitää myös näistä: