Kissatarinat eilen ja tänään

Kissat esillä.

Kissatarinat mediakulttuurissa avaavat vuoden 2019. Kissoilla menee nyt lujaa. Silkkitassuille on tiedossa jotain uutta, jotain vanhaa ja joitain lämmiteltyä. Blogin kissatarinat käsittelevät syksyllä Suomen TV-ensi-iltaan tullutta hurmaavaa Kedi-elokuvaa ja tuoretta elokuvaversiota Cats-musikaalista. Lopuksi muistellaan infografiikan muodossa ikimuistoisia kissaleffoja.

Kissatarinat seitsemästä silkkitassusta

Vuodenvaihteen pyh√§t antavat hyv√§n mahdollisuuden rentoutumiseen ja r√§stiss√§ odottavien elokuvien katsomiseen. Omiin vuodenvaihteen paikkauksiini kuului mm. Kedi. Valloittava dokumentti Istanbulin kissat ¬Ľ sai TV-ensi-iltana Yle Teemalla viime lokakuussa.

Jo 2016 valmistuneen elokuvan suosioita ei tarvitse ihmetellä. Kun näkee ihmisten yhteisymmärryksessä pitävän huolta kadulla elävistä kissatovereistaan, maailma tuntuu taas paremmalta paikalta elää. Elokuva etenee kepein askelein kissatarina kerrallaan tassuttelevia sankareita seuraten. Dronella kuvatut otokset Istanbulin katoilta siirtyvät notkeasti kissaperspektiiviin kaupungin kujille.

Kissatarinoiden aatelia ja Istanbulin kissat ‚Äďelokuvan traileri

Rapsutusta ja makupaloja 

Katukissoiksi Istanbulin nelijalkaiset kulkijat ovat hämmästyttävän hyvinvoipia. Kissatarinat välittävät kissojen luottamusta siihen, että Istanbul ja sen asukkaat pitävät huolta omistaan. Elokuva seuraa seitsemää aktiivisesti kaupungin arjessa toimivaa kissapersoonaa. Ihmiset ovat sivuosassa, mutta välttämättömiä vapaana ja huolettomina liikkuville kujakissoille. Kaupungin asukkaiden aito välittäminen ja yhteisvastuu kissoista lämmittää myös katsojan sydäntä. Kedi näyttää ja tuntuu hyvältä.
Ohjaaja Ceyda Torun haastattelu löytyy infosta blogin lopusta.

Kissatarinat ja Cats

Kissatarinat ovat nyt pinnalla elokuvissa. Elokuvamaailman otsikoissa esiintyy my√∂s Istanbulin kissoja suurempia nimi√§ kuten James Corden, Taylor Swift, Ian McKellen, Judy Dench, Jennifer Hudson ja Idris Elba. Tekeill√§ on nimitt√§in Andrew Lloyd Webberin Cats-musikaali ¬Ľ vuosimallia 2019. S√§velt√§j√§ on ilmoittanut kirjoittavansa kissatarinaa varten my√∂s yhden uuden laulun.

Lavalla musikaalin ensiesitys n√§htiin jo 1982 ja Catsist√§ on filmattu tv-elokuva ¬Ľ vuonna 1998. Itse olen onnistunut n√§kem√§√§n musikaalin Lontoossa 1990-luvun vaihteessa ja h√§mm√§styn siit√§ viel√§kin. Cats-musikaalista on saatu nauttia my√∂s Suomen n√§ytt√§m√∂ill√§. Sen tuotti ensimm√§isen kerran Helsingin kaupunginteatteri melko tuoreeltaan Jorma Uotisen ohjauksessa. My√∂hemmin 2000-luvulla musikaalia on esitetty my√∂s Lahden kaupunginteatterissa. Viimeisin tuotanto on Tampereen teatterin Cats vuodelta 2017 ‚Äď l√§hes loppuunmyytyn√§. Catsin sanotaankin olevan maailman suosituin musikaali. Ainakin se l√∂ytyy erilaisten listausten k√§rkipaikoilta, mm. kaikkien aikojen suosituimpien Broadway-musikaalien ¬Ľ joukossa kissatarina keikkuu komeasti kakkosena.

Elaine Page & Memory | Cats | Kissatarinat musikaalina

Musikaali perustuu T.S. Elliotin kirjaan Old Possum’s Book of Practical Cats. Kirja kissa-aiheisista runoista, joita Elliot kirjoitti kummilapsilleen, julkaistiin jo 1939. Ehk√§ viimeisin musikaalimenestys on vihdoin vauhdittanut kirjan k√§√§nn√∂sty√∂t√§ my√∂s suomeksi. Kirja on julkaistu viime vuonna (2018) nimell√§ Kissojen kielen kompasanakirja ¬Ľ ja sen hykerrytt√§v√§st√§ kuvituksesta vastaa Jenna Kunnas ¬Ľ.

Parhaat kissatarinat elokuvissa ‚Äď valkokankaan ikimuistoiset kissaroolit

Ent√§ mit√§ ovat parhaat kissaelokuva ja millaisissa elokuvissa kissat parhaiten p√§rj√§√§v√§t? Haravoin kissatarinat blogilistaukseen ja piirsin suosikeistani kuvat infograafiin. Lista noudattaa omia mieltymyksi√§ni, mutta ei yll√§t√§ sen enemp√§√§ elokuvien kuin kissojenkaan yst√§vi√§. Kissat taitavat tunteisiin vaikuttamisen elokuvassa ¬Ľ sek√§ arkiel√§m√§ss√§. T√§st√§ huolimatta varsinaisia kissaelokuvia l√∂ytyy yll√§tt√§v√§n v√§h√§n ja parhaissa niist√§ kissat vet√§v√§t vain (iki)muistettavan sivuosan. Ehk√§ sivuroolit – kunhan kysymyksess√§ on vahva luonnerooli ‚Äď sopivat kissoille parhaiten. Ne eiv√§t v√§ltt√§m√§tt√§ viihdy valokeilassa, vaan toimivat usein mieluummin hieman viistossa, salaa katseilta. Tutusti yksi tunnetuimmista sivuosassa loistaneista kissoista l√∂ytyy kummised√§n sylist√§ ¬Ľ.

kissatarinat elokuvissa
  • Save
Kissatarinat 7 eri kissaroolissa.

J√§ik√∂ listalta puuttumaan oma suosikkisi tai kissaelokuvien ehdoton t√§htihetki? Anna palautetta suoraan ¬Ľ tai blogin instassa ¬Ľ.
Jos infograafit kiinnostavat lue lis√§√§ siit√§, kuinka infograafit ja muu visualisointi edist√§√§ muistamista ¬Ľ tai loikkaa tutkimaan tarkemmin visuaalista tarinankerrontaa ¬Ľ.

Lisää Kedi ja Cats -infoa:

Istanbulin kissat elokuvan ohjaaja Ceyda Torun haastattelu ¬Ľ

Virallinen kotisivu elokuvalle Istanbulin kissat ¬Ľ

Fandom kertoo, kuinka tehd√§√§n uutta Cats-musikaalia ¬Ľ

Ikoninen Cats on ensimm√§inen br√§nd√§tty musikaali ¬Ľ

Cats-musikaalin historia Wikipediassa ¬Ľ

Marjutus.media-blogisivustoilla:

Blogit.fi -palvelusta l√∂ytyy nyt kaikki marjutus-blogitekstit ¬Ľ
Toiminnassa on edelleen my√∂s Bloglovin -palvelu ¬Ľ