design-tuotteet fiskars

Design-tuotteet osa 2.

Design-tuotteet ja moderni muotoilu

Design-tuotteet ja moderni teollinen muotoilu

Design-tuotteet, huonekalut, korut ja käyttöesineet jatkavat muotoilun klassikoiden esittelyä. Edellinen kooste käynnistyi teollisen muotoilun alkuajoista » ja aikamatka jatkuu nyt 1960-luvulta eteenpäin tuoreemmilla muotoiluesimerkeillä. Alla nopea katsaus siihen, kuinka design-tuotteet vuosikymmeneltä toiseen ovat kehittyneet.

Muotoilun klassikot ja huippumuotoilijat

Design-tuotteet, niiden suunnittelijat ja modernin muotoilun klassikot esittäytyvät kronologisessa järjestyksessä aina 2000-luvulle asti. 

Huomio keskittyy italialaisen muotoilun nousuun, designin kotimaisiin kärkinimiin, kasariklassikoihin ja muotoiluajattelun uusiin menetelmiin. Hyppää mukaan aikajanalle!

design-tuotteet ja muotoilu 1960-luvulta tähän päivään

Italialainen suunnittelu

Vuonna 1968 Piero Gatti, Cesare Paolini ja Franco Teodoro suunnittelivat Zanottalle ensimmäisen säkkituolin nimellä Sacco. Tuoli on päässyt myös New Yorkin Museum of Modern Artsin kokoelmiin. 1980–1990 luvuilla säkkituolit lähtivät uuteen nousuun, kun niitä alettiin valmistaa massatuotantona.

Italialainen muotoilu alkaa nousta 1960-luvulla ja Italiasta tulee suunnittelun kärkimaa, kun yhtiöt kuten Arteluce, Fiat ja Olivetti kehittivät yhteistyötä muotoilijoiden kanssa. Mielenkiintoiset italialaiset design-tuotteet alkoivat kerätä huomiota ja palkintoja.

Vespa valloittaa

Nostalginen diaesitys 1950–1960-lukujen Vespa -kalenterien kuvista.Vespan kalenterityttöinä nähtiin myös aikakauden filmitähtiä.
Vespa skootteri on eräs tunnetuimmista italialaisista muotoilumenestyksistä. Italian valtasi 1950-luvulla vespamania, joka levisi halki Euroopan. Ajankuva tallentui filmille elokuvassa Loma Roomassa, josta voi lukea lisää elokuvakaupunkien yhteydessä. Alkuperäinen Vespa on sittemmin saanut muotoiluunsa useita päivityksiä.

Eero Aarnio

Eero Aarnio (s. 1932) nousi tunnetuksi 1960-luvulla muotoilemalla lujitemuovista futuristisia tuoleja. Aarnio pallotuoli onkin yksi tunnetuimpia suomalaisia design-tuotteita. Tuolin ensiesittely oli vuonna 1966 Kölnin huonekalumessuilla ja sitä tuli oitis yksi 1960-luvun muoti-ikoneista. 

Aarnion Instagram-tili on otsikoitu Finnish designer and one of the great innovators of modern furniture design. Mukaan seuraamaan: https://www.instagram.com/eeroaarnio_official/

Björn Wecksröm

Lapponia -sarjaa tehdessään Wecksröm kertoo tavoitelleensa koruihin jotain uutta ja erilaista. Luonnosta inspiraationsa saavan kuvanveistäjän korut ovat kuin pieniä veistoksia.

Kun Lapponia Jewellery Oy perustettiin vuonna 1960, yhdeksi yhtiön huippusuunnitelijaksi palkattiin kuvanveistäjä ja korusuunnittelija Björn Weckström (s. 1935).

Pompidour-keskus

Pompidour-keskuksen arkkitehtooninen rakenne animaation keinoin kuvattuna.

Vuonna 1977 avattu Pompidou-keskus on taiteen monitoimitalo. Belle Époquen leimaama Pariisi kaipasi kipeästi myös 1900-luvun loppupuoliskon arkkitehtuuria. Pompidous-keskuksen pitkä valmistelu päättyi 15. heinäkuuta 1971, kun arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin Renzo Pianon (s. 1973) ja Richard Rogersin suunnitelma 681 ehdokkaan joukosta.

Ettore Sottsass

Met-museon vuoden 2017 näyttelyvideossa nähdään välähdyksiä Sottsassin laajasta tuotannosta ja urasta.

Ettore Sottsass  (1917–2007) on italaisen muotoilun suuria nimiä. Suunnittelija ja arkkitehti tuli tunnetuksi värikkäistä ja modernistista design-tuotteista sekä kokeilevasta asenteestaan. Sottsass suunnitteli Olivettille vuonna 1969 ikonisen Valentine-kirjoituskoneen ja kuului 1980-luvun alussa perustetun Memphis-ryhmän perustajajäseniin. Katso kuinka ryhmä vaikutti koko 1980-luvun ilmeeseen »

Kukkapuron Karuselli

Lasikuitu ja muovi olivat 1960-luvulla uusia materiaaleja ja innostivat suunnittelijoita uudentyyppiseen muotokieleen. Yrjö Kukkapuron (s.1933)  Karuselli -tuoli  on tyypillinen aikansa desing-tuote.  Tuoli oli myös Kukkapuron kansainvälinen läpimurto. Vuonna 1974 The New York Times -lehti valitsi sen maailman mukavimmaksi tuoliksi.

Alessin design-tuotteet

Väläys Alessin design-tuotteiden historiaan.

Alessi nousi kuuluisuuteen kun sen palkkilistoille otettiin  Richard Sapper (1932–2015), Ettore Sottsas ja muita Mempis-ryhmän muotoilijoita. Voimakkaat värit, arvaamattomat muodot ja erilaiset materiaaliyhdistelmät olivat tunnusomaisia 1970- ja 1980-luvun postmodernismille.

Kello desing-tuotteena

Swatch toi uudelleen markkinoille 1980-luvun ikonisen POP-sarjansa. Swatchin retrohenkisen mainoksen nähtyään ei enää ihmettele, miksi kellot olivat niin suosittuja.

1980-luvulla Swatch-kello edusti uutta muotoilua ja tekniikka. Design-tuotteena muovikello ilmentää hyvin omaa vuosikymmentään, vaikka samalla se oli edellä aikaansa.

Kulttipuhelimet

Matkapuhelimen kehitys vuodesta 1973 lähtien ja kurkistus tulevaisuuteen.

Ensimmäinen matkapuhelin esiteltiin Suomessa keväällä vuonna 1987. NMT-verkon myötä mahdollistuivat myös melkeinpä taskuun mahtuvat puhelimet. 1990-luvun NOKIA-buumissa klassikkomallit seurasivat toisiaan: 1011 (1992), 9000 Communicator (1996) sekä 3210 (1999).

Block-valaisin

Harri Koskisen tarina siitä, kuinka Block -valaisin syntyi vuonna 1996 ja kuinka valaisimesta tuli menestys.

Harri Koskinen (s. 1970) on yksi kuuluisimmista ja menestyneimmistä suomalaisista suunnittelijoista. Koskisen nimekkäisiin yhteistyökumppaneihin kuuluvat mm. Iittala, Hackman, Woodnotes sekä Genelec.

Louis Ghost

Rover Chair vuodelta 1981 laukaisi teollisen muotoilijan Ron Aradin (s. 1951) uran. Desing-tuotteet voivat syntyä jopa vanhasta autonistuimesta ja rakennustelineputkista. Rover Chair muoto, massiivisuus, mustanpuhuvuus ja leikkisyys ilmensi täydellisesti 1980-luvun tyyliä ».

Javier Mariscal

Javieer Mariscal ohjeistaa nuoria suunnittelijoita: ”Designissä ei ole kysymys ulkonäöstä, vaan siitä, toimiiko se vai ei”.

Javier Mariscal (s. 1950) on espanjalainen kuvataiteilija ja suunnittelija, jonka laaja skaala ulottuu veistoksiin, sisustussuunnitteluun, vaatesuunnitteluun ja animaatioelokuviin.

Starckin design-tuottet

Kartell juhlisti klassikkonsa 10-vuotisjuhlia animaatiolla: ”Louis Ghost – The iconic chair”.

Ranskalainen muotoilija Philippe Starck (s. 1949) tunnetaan persoonallisesta tyylistään ja monipuolisesta tuotannostaan. Juicy Salif -sitruspuristin oli 1990-luvun designkeittiön itsestäänselvyys, mutta vuonna 2002 Starck osui kultasuoneen suunnitellessaan Kartellille Louis Ghost -tuolin, läpinäkyvän tulkinnan uusklassisesta istuimesta.

Klaus Haapaniemi

Klaus Haapaniemi kertoo Vogue Scandinavialle mm. häntä töissään inspiroinneista kansantarinoista.

Klaus Haapaniemeä (s. 1970) pidetään yhtenä merkittävimmistä uudemman polven kuvittajista ja muotoilijoista. Hän on työskennellyt tunnetuille tuotemerkeille niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Nykyisin Haapaniemi pyörittää omaan brändiä ja putiikkia Lontoossa. Seuraa instassa:  instagram.com/klaushaapanimei_official

Design-tuotteet arjessa

Suuryhtiöt ovat kasvattaneet design-osastojaan. Dyson on hyvä esimerkki yhtiöstä, jolla on aina ollut silmää muotoilulle. Videolla James Dyson kertoo ajatuksiaan ja todistaa, että kauneus ja teknologia voivat kulkea käsi kädessä.

James Dyson (s. 1947) on teollinen suunnittelija ja Dysonin perustaja. Dysonin keksi vuonna 1987 maailman ensimmäisen pölypussittoman imurin. Nykyään Dyson tukee säätiönsä kautta tulevaisuuden suunnittelijoita, sillä Suunnittelijat ovat maailman ongelmanratkaisijoita.

Innovaatiot 2050

Balfour Beatty -yritys on esimerkki muotoilun teknologiatrendeistä. Yrityksessä visioidaan digitaalisen tekniikan mahdollisuuksia erityisesti asuinrakentamisessa. Tulevaisuuden infrastruktuurissa haasteet on käännettävä mahdollisuuksiksi.

Palvelumuotoilu

London Design Festival -tapahtumassa opiskelijat keskustelevat mm. palvelumuotoilun tulevaisuudesta. Palvenmuotoilun hyväksyminen osaksi tapahtumaa on osoittanut, että palvelumuotoilu nähdään jo eräänä modernin muotoilun ilmaisukeinona.

Palvelumuotoilussa  suunnitellaan palveluja muotoilun menetelmin. Sen suosio on Suomessakin näkynyt mm. palvelumuotoilijoiden palkitsemisella.

Tavoitteena on käyttäjälähtöiset palvelukokemukset, jotka hyödyttävät myös palvelun tarjoajaa.

desing tuotteet mallina © Marju Aavikko

Design-tuotteet inspiroivat myös blogin maskottia.

Saattaisit pitää myös näistä:

Vastuullisuus ja brändirakkaus herättävät ristiriitaisia tunteita. Mitä kuluttajilla on oikeus odottaa brändeiltä ja kuinka vastuullisuus näkyy viestinnässä?

Kattava kooste muotoilun historiasta 1800-luvun lopulta aina 1950-luvun loppuun. Aikamatkaa yhdistää luovuus, uraauurtavuus ja nostalgia. Hyppää mukaan!

Pop-taide elää edelleen energisessä ja tyylikkäässä muotoilussa sekä markkinointiviestinnässä. Tutustu tarkemmin pop-taiteeseen ja sen suurimpiin nimiin.