keltainen väri kollaasissa ©Marju Aavikko

Keltainen väri

Keltainen väri nostaa hymyn huulille

Keltainen väri on lupaus kesästä

Keltainen väri hehkuu väriympyrän valoisalla puolella. Keltainen on kaamoksen vastakohta ja väripsykologia vakuuttaa värien vaikuttavan myös tunnetasolla. Herkullisista yksityiskohdista ja vahvasta visuaalisesta tyylistään tunnettu Wes Andersson hyödyntää töissään värien ja tunnetilojen kontrastia. Ohjaajan tarinat kylpevät usein keltaisen eri sävyissä. Tehokkaana värinä keltainen houkuttelee myös sisustajia ja brändien luojia. Tässä tekstissä keltainen väri elää tunnetiloissa ja brändivärinä viestinnässä.

keltainen väri ja mediamouru ©Marju Aavikko

Keltainen väri on kuin kesäinen aurinko. 

Hyvän tuulen keltainen väri

Keltainen on iloinen optimistiBrittitutkimuksen » mukaan 70 % ihmisistä yhdistää keltaisen onnellisuuteen. McDonaldsin tuttu slogan ”I’m loving it” yhdistää brändin onnen tunteeseen. McDonalds kullankeltaisine kaarineen on yksi maailman tunnetuimmista brändeistä ja iloisen urbaanielämän symboli. Löydä lisää brändiaiheisia juttuja markkinointiviestinnän » kategoriasta.

 

Keltainen kohentaa mielialaa, tuo energiaa ja inspiroi. Postin tunnuksissa keltainen väri on symboloinut nopeaa viestintää aina postivaunujen ajoista alkaen. Väriympyrän kirkkaimpana värinä keltainen on ylivoimainen huomionkerääjä. Jo modernin grafiikan ja julistetaiteen pioneeri Henri de Toulouse-Lautrec » suosi mainosjulisteissaan suuria keltaisia väripintoja. Keltaisella värillä oli myös tärkeä rooli pop-taiteen » väripaletissa. Taksien katolla vilkkuva valopilkku on ja pysyy keltaisena.

Väripsykologia apuun

Värit vaikuttavat päätöksiimme. Kuluttajien valintoja pyritään ohjaamaan pysäyttävällä tai nostalgisella värien käytöllä. Tukea antaa väripsykologia, jossa värit liitetään tiettyihin ominaisuuksiin. Jos väitän, että juuri keltainen edustaa luovuutta ja onnea, käsittelen värin symbolisia merkityksiä ». Brändit tekevät myös värivalintoja sen perusteella, kuinka niiden viestintä tukee tuotteen identiteettiä. Jos tuotemerkkiin liittyy eloisuus tai leikkisyys, keltainen väri on vahvoilla. Tutustu lisää brändimarkkinointiin » ja valkoiseen väriin Mr. Proper -brändissä ».

 

Hyviä esimerkkejä keltaisen värin käytöstä ovat virikkeiset lasten tuotteet ja viihdeteollisuuden brändit. Keltainen loistaa yhtä kirkkaasti Lego-ukkojen kasvoilla kuin Batmanin logossa. Keltaisen värin voimaan luottaa myös Finnkino. Samoin somekanavista leikkisimmiäksi syntynyt Snapchat valitsi brändivärikseen keltaisen. Katso millaista inspiraatiota olen kerännyt keltaisesta väristä Pinterestiin ».

 

Keltainen ei sovi kaikille. Asialinjalla operoivat yritykset kaihtavat keltaista väriä. Impulsiivisuus tai hauskuus ei ole vielä löytänyt vakuutusalalle, pankkitoimintaan tai politiikkaan. Esimerkkinä suomalainen puoluekenttä, joka luottaa pitälti turvalliseen siniseen tai vihreään väriin. 

Keltainen väri ja värien merkitys ympäristössä

Värit vaikuttavat meihin enemmän kuin aina oivallammekaan. Siksi väripsykologia kannattaa huomioida myös arkisessa ympäristössä. Värit luovat mielleyhtymiä ja sitä kautta vaikuttavat tunteisiimme ja käyttäytymiseemme. Tutustu visuaaliseen vaikuttamiseen » ja kukkien kulttuurihistoriaan », jossa värit elävät kukkien kielen ja symboliikan rinnalla.

 

Ohjaajan Wes Andersonin surumielisten elokuvien huolella rakennettu visuaalisuus on löytänyt tiensä katsojien sydämiin. Anderson onkin tyyppiesimerkki elokuvamaailman visuaalisesta tarinankertojasta ». Vuonna 2020 yhdeksännen pitkän elokuvansa ensi-iltaan saanut ohjaaja on saanut jopa oman nimikkotapettisarjan: The Anderson Aesthetic collection by MuralsWallpaper. Sisustajat pääsevät näin hyppäämään Andersonin esteettiseen maailmaan myös hänen elokuviensa innottamien tapettiratkaisujen kautta ».

Punainen ja keltainen väri: A Wes Anderson Supercut.

Andersonin keltainen väri

Keltaisen värin vahvuuksiin kuuluu sen lyömättömyys kontrastivärinä. Kontrasti on tärkeä keino visuaalisessa ilmaisussa, mutta se on myös tarinankertojan työkalu. Andersonin käsissä keltainen hyödyntää kontrasteja sekä visuaalisesti että tunnetasolla. Elokuvien värimaailmaa tutkinut A. Vaughn Vreeland näkee artikkelissaan », että keltainen on Andersonin elokuvissa usein optimismin ja rauhan väri. Esimerkkinä kirjoittaja antaa Mr. Foxin » taivaan sävyt, jotka muuttuvat keltaisiksi silloin kun ketut ovat onnellisimmillaan. Steve Zissou » saa puolestaan onnentunteensa keltaisesta sukellusveneestään. Sadunomainen tunnelma Andersonin elokuvissa syntyy usein väreillä luodun tunnelman ja elokuvassa kuvatun synkän tilanteen välisestä kontrastista. Ohjaajan luoma keinotekoinen maailma viehättää, koska niissä kuvatut tunteet ovat kuitenkin aina aitoja. Tutustu lisää elokuvan tunnevaikuttamiseen ».

Keltainen väri pysyy trendikkäänä

Kesän koittaessa keltaisen värin ystäviä hemmotellaan muullakin kuin auringolla. Vaatekaapin päivittäminen kesän väreillä käy helpommin kuin seinien uusiminen. Muoti ja trendit muuttuvat, mutta keltainen väri eri sävyissään toistuu pukeutumisen trendivärinä vuodesta toiseen. Katso alta, kuinka keltainen toimii vuonna 2023:

Keltainen väri catwalkilla.

Keltaisen trendin energisyys ottaa usein inspiraationsa 1970-luvun tyylistä. Innostava keltainen väri, Wes Anderson sekä 1970-luku ovat saumaton kolmikko. Toiseen värimaailman retrotrendiin voit tutustua rokokoon pastellihuumassa » ja keltaista syvemmän oranssin käyttöön mainosvideon brändivärina ». 

Lähteet, linkit ja vinkit:

HelpScout: The Psychology of Color in Marketing and Branding »
Medium: History Of The McDonald’s Logo Design »
Visme: Color Psychology in Marketing: The Ultimate Guide »
Empowered by Color: Yellow in Business »
Kinnarps: Tietoa työympäristöstä – värit vaikuttavat meihin »
MuralsWallpaper: Wes Anderson inspired wallpaper for an adventurous interior style »
Go Media: 70’s Graphic Design Inspiration »
Elon Journal of Undergraduate Research in Communications: Color Theory and Social Structure in the Films of Wes Anderson by Vaughn Vreeland »

Jos kiinnostuit blogin teemoista, seuraaminen onnistuu helposti Blogit.fi » sivustolla tai Bloglovin-palvelussa »

Saatat pitää myös näistä: