keltainen väri kollaasissa ©Marju Aavikko

Keltainen väri

Keltainen väri tuo hymyn huulille

Keltainen väri on lupaus kesästä

Keltainen väri hehkuu keskikesän kynnyksellä väriympyrän valoisalta puolelta. Keltainen on kuin vastakohta kaamokselle ja väripsykologia vakuuttaakin, että väripaletin ohella värit vaikuttavat myös tunnetasolla. Wes Andersson osaa hyödyntää värien ja tunnetilojen kontrastia. Herkullisista yksityiskohdista ja vahvasta visuaalisesta tyylistään tunnetun ohjaajan surumieliset tarinat ovat usein maalattu keltaisilla sävyillä. Tehonsa vuoksi keltainen väri on toimiva työkalu myös sisustajille ja brändin luojille. Tutustu keltaiseen väriin tunnetilana ja brändivärinä viestinnässä! Blogin lopusta löydät aiheeseen liittyvät linkit & lisävinkit.väri 

keltainen väri ja mediamouru ©Marju Aavikko

Keltainen väri on yhtä kuin kesä!

Hyvän tuulen keltainen väri

Keltainen väri on iloisen optimismin ruumiillistuma. Tuoreen brittitutkimuksen » mukaan 70 % ihmisistä yhdistää keltaisen onnellisuuteen. Mcdonaldsin tuttu slogan ”I’m loving it” kuvaa juuri tätä tunnetta. Mcdonalds kullankeltaisine kaarineen on yksi maailman tunnetuimmista brändeistä ja sen helposti tunnistettava logo symbolisoi iloista urbaanielämää. Lisää brändeistä voit lukea markkinointiviestinnän » kategoriasta.

 

Keltainen kohentaa mielialaa, tuo energiaa ja inspiroi. Nopeaa viestintää keltainen on symboloinut postin tunnuksissa jo postivaunujen ajoista alkaen. Kirkkaimpana värinä se on myös ylivoimaisesti paras huomionkerääjä. Modernin grafiikan pioneeri Henri de Toulouse-Lautrec » suosi mainosjulisteissaan usein suuria keltaisia väripintoja. Keltaisella värillä oli myös tärkeä rooli pop-taiteen » väripaletissa. Taksien katolla vilkkuva valopilkku on ja pysyy keltaisena.

Väripsykologia apuun

Värit vaikuttavat päätöksiimme. Kuluttajien valintoja pyritään ohjaamaan esimerkiksi pysäyttävällä tai nostalgisella värien käytöllä. Apuna on myös väripsykologia, jossa värit liitetään tiettyihin ominaisuuksiin. Vakuuttaessamme, että juuri keltainen väri edustaa luovuutta ja onnea, käsittelemme värin symbolisia merkityksiä ». Brändien värivalinnoissa ratkaisevaa on se, kuinka niiden viestintä tukee tuotteen identiteettiä. Jos tuotemerkkiin liittyy eloisuus ja tietty leikkisyys, keltainen väri on vahvoilla. Anna keltaisen värin viedä Pinterstissä »

 

Hyviä esimerkkejä ovat virikkeiset lasten tuotteet ja viihdeteollisuuden brändit. Keltainen väri loistaa yhtä kirkkaasti Lego-ukkojen kasvoilla kuin Batmanin logossa. Samoin suomalainen Finnkino luottaa keltaisen voimaan. Iloisen keltaisen brändivärin valinnut Snapchat on somekanavista leikkisin ja nuorekkain. Sen sijaan itsensä vakavasti ottavat yritykset pysyvät tiukasti erossa keltaisesta. Impulsiivisuus tai hauskuus ei tunnu sopivan vakuutusalalle, pankkitoimintaan eikä politiikkaan. Suomalainen puoluekenttä luottaakin turvalliseen siniseen, vihreään ja punaiseen. Tutustu lisää brändimarkkinointiin » ja valkoiseen väriin Mr. Proper -brändin ulkoasussa ».

Värien merkitys sisustuksessa

Kinnarps on toimistokalusteiden valmistaja ja paremman työympäristön puolestapuhuja. Kinnarpsin sivuilla » ohjataan huomioimaan väripsykologia myös arkisessa ympäristössä, sillä värit vaikuttavat meihin enemmän kuin aina oivallammekaan. Värit luovat mielleyhtymiä ja vaikuttavat näin tunteisiimme ja käyttäytymiseemme. Lue lisää visuaalisesta vaikuttamisesta ».

 

Amerikkalaisen ohjaajan Wes Andersonin surumielisten elokuvien herkulliset yksityiskohdat ja tarkkaan rakennettu visuaalisuus ovat löytäneet tiensä fanien sydämiin. Hän onkin tyyppiesimerkki elokuvamaailman visuaalisesta tarinankertojasta ». Ensi vuonna yhdeksännen pitkän elokuvansa ensi-iltaan saava ohjaaja täytti pari kuukautta sitten viisikymmentä. MuralsWallper muisti ohjaajaa valmistamalla tämän nimikkotapettisarjan: The Anderson Aesthetic collection by MuralsWallpaper. Andersonin esteettiseen maailmaan voi hypätä myös hänen elokuviensa innottamien tapettiratkaisujen kautta ».

Punainen ja keltainen väri: A Wes Anderson Supercut.

Andersonin keltainen väri

Keltainen on erinomainen kontrastiväri. Samalla kun kontrasti on tärkeä visuaalisen ilmaisun väline, se on myös tarinankertojan työkalu. Andersonin käsissä keltainen hyödyntää kontrastin tehoja sekä visuaalisesti että tunnetasolla. Elokuvien värimaailmaa tutkinut A. Vaughn Vreeland näkee artikkelissaan », että keltainen väri on Andersonin elokuvissa usein optimismin ja rauhan väri. Esimerkkinä kirjoittaja antaa Mr. Foxin » taivaan sävyt, jotka muuttuvat keltaisiksi silloin kun ketut ovat onnellisimmillaan. Steve Zissou » saa puolestaan onnentunteita lähinnä keltaisesta sukellusveneestään. Sadunomainen tunnelma Andersonin elokuvissa syntyy usein siitä vastakkaisuudesta, joka on väreillä luodun tunnelman ja elokuvassa kuvatun synkän tilanteen välillä. Ohjaajan luoma keinotekoinen maailma viehättää, koska niissä kuvatut tunteet niissä on aitoja. Tutustu lisää elokuvan tunnevaikuttamiseen ».

Keltainen väri pysyy trendikkäänä

Keväsisin keltaisen värin ystäviä hemmotellaan muullakin kuin auringolla. Vaatekaapin tuunaus käy helpommin kuin sisustuksen tai seinien uusiminen. Keltainen on tämän kevään selkeästi suurin pukeutumisen trendiväri » ja keltainen näkyy kaikkialla. Keltaiseen sijoittaminen kannattaa, sillä muotipiireissä tiedetään keltaisen jatkavan esillä oloaan pitkälle syyskauteen.

Keltainen väri catwalkilla.

Keltaisen trendin energisyys nousee 1970-luvun tyylistä, joka näkyy muodin lisäksi myös kodin sisustuksessa ja graafisen suunnittelun trendeissä ». Innostusta jakava keltainen väri, Wes Anderson sekä 1970-luku ovat saumaton kolmikko. Toiseen värimaailman retrotrendiin voit tutustua rokokoon pastellihuumassa » ja keltaista syvemmän oranssin käyttöön mainosvideon brändivärina ». 

Lähteet, linkit ja vinkit:

HelpScout: The Psychology of Color in Marketing and Branding »
Medium: History Of The McDonald’s Logo Design »
Visme: Color Psychology in Marketing: The Ultimate Guide »
Empowered by Color: Yellow in Business »
Kinnarps: Tietoa työympäristöstä – värit vaikuttavat meihin »
MuralsWallpaper: Wes Anderson inspired wallpaper for an adventurous interior style »
Go Media: 70’s Graphic Design Inspiration »
Elon Journal of Undergraduate Research in Communications: Color Theory and Social Structure in the Films of Wes Anderson by Vaughn Vreeland »

Jos kiinnostuit blogin teemoista, seuraaminen onnistuu helposti Blogit.fi » sivustolla tai Bloglovin-palvelussa »

Saatat pitää myös näistä: