artikkelien avainsanalista


Typografia – rakkaudesta lajiin

Typografia ympäröi meitä päivittäin ja seuraa kaikkialle, kiinnitimmepä siihen huomiota tai emme. Usein onnistunut lopputulos on sitä, että tekstin esitystapa ei jää häiritsemään, vaan soljuu eteenpäin huomaamatta. Lyhyesti typografian voi määritellä seuraavasti:

  • Se on keino asetella teksti ja kirjasimet luettavalla ja houkuttelevalla tavalla.
  • Graafisessa suunnittelussa typografian rooli on toimia sommittelun ja suunnittelun sisältöelementtinä, mutta sana merkitsee myös kirjasinten ulkoasun suunnittelua. Typografian historiasta ja kyseisen taiteenlajin virtuooseista » kertoo lisää Trajanin tarina »
  • Typografian voi nähdä kuuluvan osaksi visuaalista viestintää », jonka tehtävä brändimarkkinoinnissa » on välittää eteenpäin haluttuja mielikuvia.
  • Typografialla ja taitolla tuetaan ja vahvistetaan viestiä määritellylle kohderyhmälle ».
  • Typografia antaa ensivaikutelman sekä viestin sisällöstä että sen välittäjästä.
  • Hyvän typografian avulla viesti saa lisäarvoa ja välittää tunteita.
  • Typografia nojaa visuaalisen suunnittelun periaatteisiin, joita ovat mm. kontrasti ✧ tasapaino ✧ tasaus ✧ jännite ✧ hierarkia ✧ toisto ✧ rytmi ✧ ryhmittely ✧ tyhjä tila ✧ liike ✧ samankaltaisuus ✧ yhtenäisyys.

Vahvaa tunnetta ja vakiintuneita fontteja

Typografian rooli markkinoinnissa ja brändimielikuvan rakentamisessa on olla vahva taustavoima. Vaikka kirjasimilla on käytössään vain viiat, ne pystyvät määrittelemään tuotteen ja osoittamaan arvon. Entäpä jos Aku Ankka -lehden kirjasintyyppi vaihtuisi kevempään muotoon? Akun Ankan brändi » tai Akun asenne ei tuntuisi enää entiseltään. Voguen ja Kalvin Cleinin suosima Bodoni tuntuu puolestaan olevan ainoa oikea vaihtoehto muodin huipulla, vaikka italialaisen Giambattista Bodonin suunnittelema kirjasintyyppi » syntyi jo rokokoon aikakaudella ». Tutustu mainosjulisteiden » pioneeriaikaan, kun kirjasimet ensi kertaa saivat huomiota visuaalisessa suunnittelussa.

Typografia ja fontit hurmaavat yhtä varmasti vanhoina klassikoina kuin uusina oivalluksina. Typografian ystäville olen kerännyt blogin Pinterest-taululle lukuisia esimerkkejä typografiasta ». Kannattaa tutustua myös I love Typography sivustoon » josta löytyy tuoreita ja kiinnostavia artikkeleja kirjasinten maailmasta. Long live the Typography!


PS. Entäpä ilmaiset fontit?

Edellä esitetyistä esimerkeistä ja linkeistä löytyvät fontit ovat pääosin maksullisia. Moni kaipaa käyttöönsä myös ilmaisia fontteja. Tämä huomio tuli tarkkanäköiseltä lukijalta, joka samalla välitti eteenpäin tuoreen lähdelinkin sekä kattavan listauksen kaikkien suunnittelijoiden käyttöön. Iso Kiitos Anisija❣️

Website Planet | Best Free fonts for designers »