Elokuvahullun kuvankäsittely

Kuvankäsittely & suuret illuusiot.

Liittyykö kuvankäsittely ja elokuvat toisiinsa? Vahvasti. Elokuvien todellisuus on aina ollut muunneltua ja nykypäivän tekniikka on jokapäiväistänyt kuvankäsittelyn osaksi kaikkien arkea. Nyt lähestyn kuvankäsittelyä ja elokuvaa omina ilmiöinään esittelemällä kummastakin mediasta oman aikakautensa suosikit.

Sanotaan, että kannattaa kirjoittaa itselle tutusta ja kiinnostavasta aiheesta. Yksinkertaista – mieluisista teemoista ei ole pulaa. Alkuun pääsyä saattaakin jarruttaa se, että huomaat ettei kirjoitusideasi ollutkaan niin ainutlaatuinen kuin kuvittelit. Näissä pohdinnoissa tuplasin kahden suosikkiparin vertailun neljään. Samalla lähdin kertailemaan kuvankäsittelyä Kummisedän ja suosikkimusikaalia vertailulla.

Kummisetä ja kuvankäsittely

Graafisen suunnittelun, web-suunnittelun ja valokuvauksen alalla Photoshop on massiivinen ohjelma, joka tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia ja rajoittamattomat kuvanmuokkausominaisuudet. Lähes jokainen kaduntallaaja tietää myös mihin Photoshopia käytetään.

Kuvien muokkaus viime vuosina levinnyt myös lukuisiin erityisesti mobiilissa toimiviin kuvankäsittelysovelluksiin. Vaihtoehdoista huolimatta Photoshop on pitänyt pintansa. Kurittomasti sitä voisi verrata Francis Ford Coppolan Kummisetään. Tavalliselle filmihullulle Kummisetä on elokuvana yksi suurista ja mutkikkaan perheyrityksen tarina on tuttu meille kaikille.

Näiden kahden median väliltä voi löytää enemmänkin yhtäläisyyksiä. Photoshop julkaistiin vuonna 1988. Sillä on pitkä kehityshistoria ja käyttäjiä jo useammissa sukupolvissa. Ensimmäinen Kummisetä-elokuva julkaistiin vuonna 1972 ja se on säilynyt suosittuna ja rakastettuna klassikkoelokuvana.

”Teen hänelle tarjouksen, josta ei voi kieltäytyä”

Repliikki on tuttu jokaiselle. Sama koskee sanaa photoshoppaus. Käsite on vakiintunut yleiseen käyttöön, oli kuvankäsittely tuttua tai ei. Kummisetä-trilogia saattaa kuitenkin ensimmäisellä katsomiskerralla olla hämmentävä tai jopa raskas kokemus monimutkaisine teemoineen. Trilogian leppoisa läpikäynti yhdellä istumalla saattaa jäädä tekemättä.

Samaan tapaan suosiostaan huolimatta, Photoshop mielletään mutkikkaaksi ohjelmaksi. Sen perusteellinen hallinta vie aikaa. Jopa valokuvaajat ja graafiset suunnittelijat, jotka käyttävät Photoshopia päivittäin, ovat usein halukkaita terävöittämään taitojaan.

Kuvankäsittely Photoshopilla
Kuvankäsittely Lightroomilla

Lightroom tekee tarjouksen…

josta photoshoppaajan on vaikea kieltäytyä. Kuvankäsittely on vuosien varrella muuttunut monella tapaa. Lightroom » julkaistiin kymmenen vuotta sitten. Toisin kuin 1990-luvulla, kuvaamisesta on tullut liiankin helppoa. Ongelmaksemme onkin muodostunut loputon kuvavirta ja mediasisältöjen hallitseminen. Lightroomin hyvin suunniteltu käyttöliittymä tarjoaa tähän kaaokseen yksinkertaisen tekniikan ja tehokkaan hallinnoinnin.

Yhdistelmä täydellistä keinotekoisuutta ja koskettavaa aitoutta.

Näillä sanoilla on kuvattu Damien Chazellen La La Land -elokuvaa. Filmi putsasi palkintopöydät tarkasti vuonna 2017 ja voitti vaivatta puolelleen nekin katsojat, joita eivät musikaalit sytytä. Löydä lisää suosittuja musikaaleja »

Kuvankäsittely La La Lightroomissa

Kun Chazelle otti käsittelyynsä vanhan musikaaliformaatin ja herätti sen henkiin, hän tiesi tarkkalleen mitä oli tekemässä. Entä onko La La Landilla ja Lightroomilla muuta yhteistä kuin leikittelevät nimet? Ensinkin kumpikin loistaa erinomaisella rakenteellaan. Kuin tuore morsian ne kantavat yllään jotain uutta, jotain vanhaa ja varmalla kädellä lainattua. Kumpikin tuntuu tutulta heti kättelyssä. Lightroomin kehityksen taustalta löytyy Photoshopin suunnittelijat. La La Land -elokuvan kummisetä on ilman muuta Jacgues Demy, jonka vuoden 1964 elokuvaa Cherbourgin sateenvarjot » La La Land toistaa teemojaan myöten. Tuotekehityksen ratkaisut ovat toimineet tehokkaasti. Aika näyttää, kauanko lumous kestää ja jatkuuko uudempien tulokkaiden menestys yhtä pitkään kuin edeltäjiensä.

MIHIN KUVANKÄSITTELY KAIPAA PHOTARIA?

Säätötasot: Tasojen avulla on mahdollista hyödyntää tasomaskeja tai muokata säätötasoilla värisävyjä.
Photoshop Face: Voit tehdä photoshoppausta ja kuvamanipulaatioita – kaikki on mahdollista.
Vektorikuvat: Mikäli Illustrator ei ole käytettävissäsi, kuvankäsittely onnistuu myös vektorikuvilla.
Blendaus: Photoshopissa on helppo yhdistellä useampia kuvia.
Edellä mainitut ominaisuudet puuttuvat Lightroomista.

MITKÄ OVAT LIGHTROOMIN VAHVUUDET?

Selkeä rakenne aloittelijoille ja helppokäyttöisyys Photoshopin tunteville.
Raw tiedostot: Jos olet innostunut valokuvaaja, Lightroom kannustaa sinua käyttämään raakamuotoista kuvaa  »
Lean » työnkulku on Lightroomissa hyvin toteutettu.
Ajanhallinta: Työskentelysi tehostuu luotuasi Lightroomiin omat asetuksesi ja synkronoituasi ne keskenään.
Otoksien vertailu keskenään onnistuu kätevästi, samoin turhien kuvien poistaminen niiden joukosta.
Non-destructive -ominaisuus: Kuvien muokkaaminen on mahdollista muuttamatta alkuperäistä otosta.
Image-infromation: Lightroom lukee automaattisesti kuvan metatiedot ja se lisää kuvatietoja mm. kamera-asetuksista jokaiseen kuvaan.

Adobe – meillä on ongelma?

Miten käy kummisedän, joko hänen työnsä on tehty?
Suunnitellessani vertailevani kahta ohjelmaa, Photoshopia ja Lightroomia, yllätyin siitä miten paljon aiheesta on jo kirjoitettu. Vertailtaviksi päätyy usein myös asiat, joiden ei tulisi sulkea pois toisiaan. Millainen filmihullu haluaa nähdä aina saman genren elokuvia? Entä mistä löytyy suunnittelija, joka kerskuu käyttävänsä vain yhtä työkalua?

Kysymysmerkit lauseiden perässä ei kasvata niiden merkitystä. Ohjataan meitä sitten klassikkoelokuvien pariin tai kuvaamaan valokuvamme raakana, teemme päätökset tilanteen ja oman tarpeemme mukaan. Vertailu on turhaa, tärkeintä on löytää tilaisuus uusiin kokeiluihin ja insipiroitua eri mahdollisuuksista. Kuvaaminen ja elokuvat kuuluvat kaikille – vapaalla tyyllillä, tottakai.

Vinkit aiheen parissa viihtyvälle:

Kamerakoulu: kuvankäsittely ja ajansäästövinkit Lightroomiin »

Have a Camera: näin postitat suoraan Lightroomista Instagramiin »

Photgraphylife: Photoshop vs Lightroom »

Photography Concentrate : 10 syytä kuvata RAW’na »

Nick Browne Godfather Thrilogy »

Today: The Godfather’ Reunion For 45th Anniversary »

Official Movie Site: La La Land Movie »

The Playlist: Jacques Demyn katkeransuloinen musikaali »

Elokuvien maailmassa voit jatkaa Hollywood-elokuvien suosikkikirjasimen esitelyllä. Tutustu Trajaniin »
Jos mieleesi nousi ajatuksia tai kysymyksiä kuvankäsittelystä tai elokuvista ollaan yhteydessä »
Päivitysten seuraaminen ja palautteen antaminen onnistuu helposti myös Instagramissa »
Blogia voit seurata Bloglovin-palvelussa » tai Blogit.fi » sivustolta.