podcastit äänimaisemassa @ Marju Aavikko Bergamo

Parhaat Podcastit

Podcastit valloittavat mediassa – hyvästä syystä

Podcastit puhuttavat ja pistävät kuuntelemaan. Miksi podcastit ovat niin suosittuja ja miksi niistä kannattaa kiinnostua? Onko kysymys trendistä vai helposta saatavuudesta? Ainakin digitaalisen viestinnän parissa työskentelevät löytävät laajasta tarjonnasta omaan alaan liittyvää sisältöä. Katsauksen lopussa löydät joitakin testaamiani tärppejä. Kuunnellaan lisää!

Audiolla eroon kiireen tunteesta

Podcastit ovat osa kasvavaa mediavirtaan, mutta viihtymisen ohella podcastit antavat tunteen ajanhallinnasta. Moni suosii audiota juuri sen helppouden vuoksi. Ääni tuo myös vaihtelua visuaaliseen tulvaan. Herkkyytemme visuaalisille viesteille » kaipaa ajoittain lepoa, jota  irtautuminen ääniviestinnän ja mielikuvien pariin tarjoaa. Tämä ei ole jäänyt huomaamatta markkinoinnissa ja myös podcastien markkinointimahdollisuuksia on käsitelyt tarkemmin eri sisältöstrategioiden » yhteydessä.

podcastit ulkona liikkuessa @ Marju Aavikko Porto

Podcastit kulkevat mukana siellä missä sinäkin.

Suositut podcastit: jotain uutta, jotain vanhaa…

Monen muun verkkopalvelun tapaan podcastit hämäävät tuoreudellaan. Useilla podcastien tekijöillä niin meillä kuin maailmalla löytyy radiotausta. Mediahistorian » havinassa radio lienee medioista perinteisempiä. Jo viime vuosituhannen alussa syntynyt radioviestintä » jatkaa vahvasti digiajalla mm. mobiilikuuntelun vahvistamana. Radiokuuntelun ja podcastien raja hämärtyy, koska monet radiosisällöt ovat kuunneltavisa myös jälkikäteen.

Näin saat podcastit kuunteluun

Podcastien kuuntelussa pääsee helposti alkuun kuuntelemalla niitä vaikka Spotifysta. Ladattavat podcast-sovellukset löytyvät oman puhelimen sovelluskaupasta. Vaihtoehtoja on lukemattomia ja YLE-Areenan Podcastit ovat kuunneltavissa myös suoraan Areenan verkkosivun » kautta. Jakso.fi » -sivustolla saa päivitettyä tietoa suomalaisista podcasteista. 

Parhaat podcastit tehostavat ajankäyttöä

Vaikka uuden oppiminen » innostaa ja pitää virkeänä, se syö aikaa. Entäpä vielä ulkoilut, kotityöt ja harrastukset? Podcastit ovat vastaus ajanhallintaan. Tarjonta ei lopu kesken etenkään englanninkielisistä podcasteista. Loppu sujuu nappia painamalla raikkaassa ulkoilmamassa, salilla tai nurmikon leikkuussa. Podcastit eivät pelkästään viihdytä, vaan tarpeen tullen tehostavat myös ajankäyttöä.

podcastit ja mediamouru @ Marju Aavikko

Podcastit ovat nyt trendikkäitä.

Kourallinen hyviä podcasteja – kannattaa kuunnella

Tämän päivän mediamaisema on audiovisuaalinen ja nopeatempoinen. Visuaalinen viestintä  tukee tunnetusti tehokasta oppimista » esimerkiksi YouTube-videoiden avulla ». Kuunnellen oppiminen on kuitenkin monelle luonteva, jo koulun penkillä opittu tapa. Alta löydät joukon blogin teemoja sivuavia podcasteja – viihtymistä ja ongelmanratkaisuja unohtamatta.

Podcast-vinkit luoviin ideoihin

Visuaalisesta suunnittelusta kiinnostuneet tai alasta ammattia suunnittelevat löytävät inspiriaatiota » tai oppia lukuisista suunnittelua käsittelevistä podcasteista. Design Matters » podcast on aloittanut radio-ohjelmana ja kuuluu ensimmäisiin luovan kulttuurin podcasteihin. Debbie Millman jututtaa luovan alan ihmisiä suunnittelijoista kirjailijoihin ja muusikoihin. Keskustelut ovat kiinnostavia, joskin suomalaista kuulijaa hämmentää amerikkalaisten podcastien mainospuheenvuorot. Se mikä on jenkeissä arkea, saattaa olla edessä myös meillä podcastien suosion kasvaessa.

Podcast vinkit: Kuinka säilyä luovana?

Eräs Design Matters -podcastien vieraista on kuvittaja ja visuaalinen tarinanakertoja » Brian Rea. Podcastissa kertoo urastaan ja kirjastaan Death Wins a Goldfish ». Rea sanoo, ettei hän usko tyhjän paperin kammoon. Ideoita on aina enemmän kuin aikaa niiden toteuttamiseen. 

Debbie Millmanin vieraana kuullaan myös muusikko ja hyvällä syyllä tarinankertojaksi puhuteltu David Lee Roth. Myöskään Roth ei tunnista luovuuden » lukkiutumista. Hän korostaa, että on tärkää olla jatkuvasti luova – joskaan ei tuottava. Ideoita voi kerätä talteen kaiken aikaa ilman hukkapäiviä. Tervehdykseen tokaisevan taksikuskin huokailu ”There are some days” voi kääntyä inspiroivaksi otsikoksi. Roth muistuttaa, että kaikki luova työ juontaa jostain aikaisemmasta. On olemassa vain mutaatioita ja transformaatioita. Mitä orginaalimpi haluaa olla, sitä enemmän pitää imeä vaikutteita.

Design Matters -podcasteissa luovuutta pohtii myös taiteilija ja kirjailija Austin Cleon. Cleonin vuonna 2012 viraaliksi noussut ”Show Your Work” kirjan ulkoasua toistava ”Steal like an Artist” löytyy omastakin hyllystäni:

Austin Cleonin kirja kuvattuna @ Marju Aavikko

Show your work (2014)

Cleoni kertoi olleensa onnekas: hänellä oli  äiti, joka kertoi, että voit tehdä mitä ikinä haluat ja isä, joka sanoi: todista se. Omia lapsiaan hän on kannustanut löytämään omat intohimonsa ja pitämään niistä kiinni. Tekeminen on vastakaikua tärkeämpää. Esimerkiksi omilla verkkosivuilla » voi kertoa juuri niistä asioista, joista itse välittää. Touché!

Tulevaisuusajattelua » Cleon tarjoaa podcastissa näkemyksellään siitä, että tylsistyminen tulee nousemaan trendiksi. Cleon visioi meidän vielä kävelevän terveyskylpylään, jossa kaikkien puhelimet otetaan pois. Kun sitten tiedustelemme päivän ohjelmaa, saamme vastauksesti: ”Ei mitään!” Ja tämä riittää mainiosti.

Pocastilla näkymättömästä näkyväksi

99% Invisible » -podcast vakuuttaa olevansa yksi iTunesin suosituimmista podcasteista. Podcast pohtii elinympäristömme huomaamatonta muotoilua ja arkkitehtuuria, jota emme aina tule ajatelleeksi. Esimerkkeinä mm. Carolien Criado Perezi kertomassa kirjastaan Invisible Women – Data Bias in a World Designed for Men ». Perez kertoo, kuinka ympäristömme on suunniteltu oletusarvoisesti miessukupuolelle ja naisten osuus datassa jää poikkeuksiksi säännöstä.

Toinen esimerkki sarjan podcasteista on keskustelu väreistä. Mukana on kirjailija Kassia St Clair, jonka esikoisteos The Secret Lives of Colour » oli menestys. Podcastissa tutustutaan eri väreihin ja siihen, kuinka värien ja kielen yhteys eri kulttuureissa ja aikakausina on muuttunut. Esille nousee myös pahamaineinen punaväri E120 ». Jos värit kiinnostavat, blogista löytyy pohdintaa leppoisammasta keltaisesta väristä »

Parhaat podcastit historian pyörteissä

Menneen ajan ystäville podcastit tarjoavat rutkasti kuunneltavaa. Historiafriikit lienevät löytäneen Dan Carlingin kehutun Hadcore History » -podcastin. Hardcore History sisältää nimensä mukaisesti tämän blogin mediahistorian » aiheita hurjempaa materiaalia keskittyen sotahistoriaan ja johtajiin. Jaksojen tuotantoon on satsattu, mutta niiden pituus ei palvele nopeuteen ja helppouteen tottuneita. Dan Carling jakaa kuitenkin massiivisen määrän tietoa historiasta yhtä aikaa viihdyttäen ja opettaen. Eläväisessä tarinankerronnassa ja ajattomissa tarinoissa Spartan soturit vertautuvat Dirty Harryyn ja Horatius » Hitchcockiin.

You Must Remenber this » -podcastin voisi luokitella mediakulttuuriksi », mutta eräänlaista hardcore historiaa on tämäkin. Karina Longswort kertoo podcast-sarjassa 1900-luvun Hollywoodista ja sen skandaaleista. Longswort tutustuttaa kuulijansa menneen maailman ikoneihin Marilyn Monroesta Tarantinon Once Upon a Time in Hollywood -elokuvan myötä esille nousseeseen Charles Mansoniin.

podcastit ja audio kuluvat käytössä

Podcastit opettavat, inspiroivat ja viihdyttävät

Podcastit ja digitaalinen markkinointi

Podcasteja riittää myös markkinointiviestinnästä » kiinnostuneille niin suomeksi kuin englanniksi. Kotimaisista podcasteista mielenkiintonsa säilytti jo hieman vanhempi Steal my Job » -podcast. Samaan sarjaan kuului myös Halmeen & Saarisen verraton Diginen iltapäivä » -podcast-sarja, jossa kutkuttavana teemana löytyi jopa ihmisen koko elämänkaari digitaalisen teknologian käyttäjänä.

Hyviä podcasteja markkinoinnin tehtäviin

Copyblogger FM » -podcastissa asiantuntijat analysoivat viikoittain mm. sisältömarkkinointia, sähköpostimarkkinointia ja konversio-optimointia. Brian Clark ja Darrell Vesterflet ovat keskustelleet esimerkiksi siitä, kuinka digitaalisessa markkinoinnissa sähköpostimarkkinointi voikin olla se konvertoivin kanava. Podcastissa todettiin ihmisten käytännössä tarkistavan postinsa tuon tuostakin, sillä Instagramin 30 sekunnin vilkaisun sijaan sähköpostissa tehdään bisnestä. Segmentointi ja automaatio ovat apuna personoinnissa, koska puhumme ystäville eri sävyllä kuin ventovieraille. Miksi emme toimisi näin myös asiakasviestinnässä? Samaan tapaan eksperttien ja aloittelijoiden tulisi kuulua eri segmenttiin. Tutustu tarkemmin ostaja- ja asiakaspersoonien luontiin ». Sähköpostimarkkinoinnista ja digitaalisista kanavista voit lukea lisää sisältöstrategioiden » yhteydessä.

Hakukonemarkkinointia » puidaan useissa englanninkielisissä podcasteissa. Marketing School » -podcast jakaa 5 minuutin vinkkejä itsensä Neil Patelin ja Eric Siun toimittamina. Parivaljakko kunnostautuu myös ääni- ja verkkosisältöjen kierrättämisessä. SEO Podcast ». Henkilökohtainen suosikkini hakukonemarkkinoinnin podcast-sarjoista on ollut vuosia The Paid Search Podcast », jossa hakukonemarkkinointi on onnistuttu esittelemään yhtä aikaa sekä järkeenkäyvästi että hauskasti. Ruotsinkielinen podcast hakukoneiden maailmasta on esitelty Google-näkyvyyttä käsittelevässä » blogitekstissä. 

Podcast-vinkkejä verkkomedian mahdollisuuksista

Yle Areenalta löytyvän Tiedeykkösen » podcastissa on ruodittu mm. sitä, miksi viestintä somessa usein menee pieleen – jopa tarkoituksella. Viestinnän dosentti Janne Matikainen ja maanpuolustuskorkeakoulun Aki-Mauri Huhtinen pohtivat verkon maailmanlaajuista mediaympäristöä sekä yksittäisten käyttäjien toimintaa. Aikaisemmin tunneviestintä oli elokuvien tehtävä ». Nyt tilalle on tullut netti. Verkon taloudelliset mahdollisuudet jaksoivat riemastuttaa 2010-luvulle asti, jolloin vasta herättiin turvallisuuden vaatimuksiin.

Podcastissa tutustuttiin myös trolleihin, joiden intressinä on kokeilla, kuinka hanakasti mato tarttuu verkkoon tai viesti välittyy eteenpäin. Trollit eivät hakkerien tavoin mene tekniselle puolelle, tavoitteena on pelkästään reaktiot ja edelleenkin me verkon käyttäjät klikkaamme liian helposti. Samoin somen päivitykset ovat kuin elämysmatka tai peli, johon osallistutaan miettimättä päivitystä sen tarkemmin. Vaikka internetin suuret toimijat ovat perinteisesti tulleet Yhdysvalloista, myös Kiina ja itänaapurimme ottavat hyvin tosissaan verkossa vaikuttamisen. Tiedeykkösen podcast nostaa esiin myös sen, että verkon rihmastosta ei löydä komentokeskusta, vaan monilla toimijoilla on yhteistoimintaa osin ristiriitaisista tavoitteista huolimatta.

Parhaat podcastit – huumoria, urheilua ja rikoksia

Entä mitkä podcast-sisällöt ovat nyt kaikkein suosituimpia? Ainakin kahvipöytä- ja nettikeskustelujen perusteella huumori vaikuttaa olevan paras ja toimivin markkinointi- ja viestintäkeino. Niinpä menestyjien joukosta löytyy Holma, urheilua sekä rikospodcastit murhamysteereineen.

Kilgariff ja Hardstark kertovat Rolling Stonelle mistä yhteistyö ja innostus murhatarinoiden podcastiin sai alkunsa.

  1. Holma-ilmiö oli vuonna 2019 lyömätön. Kuulijaennätykset menivät rikkipian Radio Sodoman toisen kauden alettua. Holma itse näkee podcastit julkaisualustana sopivaksi irtiotoille, koska podcastin kuuntelu on aina tietoinen valinta.
  2. Urheilu on podcast-mestari. Alkuvuodesta 2019 Helsingin sanomat uutisoi paitsi podcastien nousevasta suosiosta, myös menneen vuoden suosituimmasta podcastista. Voittajaksi valittiin Jakso.fi-sivuston äänestyksessä urheiluaiheinen Urheilucast ».
  3. Maailman parhaat podcastit. Oman lukunsa ovat murhamysteerit. Amerikkalaisten Karen Kilgariffin ja Georgia Hardstarkin jo 2016 aloittama My Favorite Murder » -podcastilla on Wikipedian mukaan » kuukausittain 19 miljoonaa latausta. Murhatarinat on suosittuja erityisesti naisten keskuudessa ja kuulemani mukaan nämäkin rikostarinat toimivat hyvin juuri ennen nukkumaanmenoa…

Lähteitä ja lisää hyviä linkkejä

Tieku.fi | Milloin ensimmäinen radioasema aloitti toimintansa  »
Perw Research Center | Audio and Podcasting Fact Sheet »
College info Geek | The 40 Best Educational Podcasts in 2023 »
Sanoma.fi | Audiopalveluiden käyttö kasvaa »
Player FM | Future Trends Podcasts »

Saattaisit pitää myös näistä: