Haluatko oppia optimoimaan videosi ja lataamaan ne YouTubeen siten, että hakukoneet sen löytävät. Tutustu vinkkeihin!
Verkkosivujen sisällöntuotanto nähdään usein turhan kapeasti. Jopa vain tarinan sepittämisenä ja elementtien asetteluna. Mutta hyvä käyttäjäkokemus, löydettävyys ja projektin sujuva eteneminen vaativat muutakin. Arjessa saattaa törmätä myös siihen, ettei asianmukaiseen tekemiseen uskota. Perä edellä puuhun -menetelmän vaihtoehtona on oikea työjärjestys ja hyödylliset työkalut. Tässä tekstissä emme ruodi kirjoittamisen tekniikoita tai visuaalisen suunnittelun » perusteita, vaikka sisällöntuottaja tuntee myös tarinankerronnan tyypit ja visuaalisen viestinnän. Sisällön suunnittelu verkkosivulle on laajempi kokonaisuus – se on projektin kokoava voima.
Verkkosivujen suunnittelua » käsittelevät teemat ovat edenneet blogissa vaihe kerrallaan ja löytyvät kootusti kotisivut-välilehdeltä». Nyt edessä on oleellisin vaihe ja projektin perusta: sisällön suunnittelu ja käsikirjoitus. Miten työvaiheet etenevät ja millaisista työkaluista saa apua suunnitteluun? Käsikirjoituksen kokonaissuunnittelu muodostuu useista eri osa-alueista ja onnistunut sisällöntuotanto verkkosivuille kykenee yhdistämään projektinhallinnan ja strategiseen viestintään ».
Verkkosivujen sisällöntuotanto verkkopalvelun muotoilussa
Entä mitä sisällön suunnittelulla voittaa? Ketterät menetelmät voivat ohittaa tarkan sisältösuunnittelun, mutta perustukset on syytä tehdä huolella. Töitä ei jatketa käsisahalla, vaikka moottorisahan bensa loppuisi. Monilta yllätyksiltä vältytään, kun verkkosivuprojekti sisältää käsikirjoituksen kokonaissuunnittelun ja harkitun työjärjestyksen. Tarvitaan vain tekijät ja sopivat työkalut. Blogin lopusta löydät valikoiman sisältösuunnittelun verkkotyökaluja.
Sisältösuunnittelu merkitsee panostusta sekä tehtävän lopputulokseen että sen ajankäyttöön. Suunnitelmallisuus tuo hallittavuuden tunnetta ja vaivalloinenkin voi kääntyä oivallukseksi. Samalla käytännön toimenpiteiden toteuttaminen helpottuu. Työvaiheet loksahtavat kohdilleen ja toiston kautta ne muodostuvat rutiiniksi. Selkeä kokonaiskuva auttaa myös havaitsemaan vaiheet, joissa on mahdollista oikaista – sekä ne, joissa oikominen ei kannata.
Käsikirjoituksen luonti vaatii moninaista osaamista: sisällön tuottamisen lisäksi käsikirjoittaja löytää itsestään ripauksen graafista suunnittelijaa, ohjelmoijaa ja käytettävyysasiantuntijaa. Sisällönsuunnittelija on myös taitava kommunikoija ja linkki sivuston tilaajan ja tuotantotiimin välillä. Hän ymmärtää projektinsa mahdollisuudet ja edellytykset ja vastaa kokonaissuunnittelusta kokoamalla yhteen tarvittavat tiedot ja osaamisen. Vastuunjako eri osaamisalueiden kohdalla on oltava selvä sisältöjen tuotannosta toteutukseen ja aina testaukseen asti.
Kuinka tulisi edetä, jotta verkkosivun käsikirjoitus olisi täsmällinen paketti, josta näkee yhdellä silmäyksellä sen, millaisesta sivustosta on kysymys? Sisältösuunnitelma lähtee sivuston tavoitteista: miksi sivustoa ollaan luomassa ja mitä tarkoitusta se palvelee? Jos sivusto on tilaustyö, yksityiskohdista on sovittu jo toimeksiannon yhteydessä. Kun tavoite on kirkastunut, voidaan luoda sisältöstrategia » ja käyttäjäymmärrys asiakasarvon tuottamiseksi » olemassa olevien resurssien pohjalta. Samoista lähtökohdista rakennetaan myös sivuston testaussuunnitelma ». Strategia ja arvontuotto vaativat sivuston kohderyhmän tuntemista, jota käydään läpi tarkemmin ostaja- ja asiakaspersoonien luonnin » yhteydessä.
Sisältösuunnittelun vaiheet lyhyesti sen lähtöpisteessä:
Sivustonprojektin ja sen sisällön suunnittelu alkaa tehtävän määrittelystä. Ensimmäinen työstettävä dokumentti käsikirjoitusprosessissa on synopsis, joka kokoaa yhteen projektin keskeisimmät tavoitteet ja tietosisällöt. Suunnitelmien tulee olla yksiselitteisiä ja selkeitä: mitä ollaan tekemässä, kenelle, miksi ja missä mittakaavassa? Kun rajaukset on valmiit, sivustolle on luotavissa sivusuunnitelma (sitemap) käsikirjoituksen pohjaksi. Tarkka sivustosuunnitelma valituista teemoista ja mediasisällöistä palvelee myös sivuston hakukonenäkyvyyden » varmistamista.
Verkkosivujen sisällöntuotanto on hyvä aloittaa perinteisellä mindmapilla. Tony Buzanin jo vuonna 1974 luomat miellekartat » toimivat edelleen ja ovat oiva apu erilaisten asiakokonaisuuksien ja asiayhteyksien hahmottamiseen.
Simpletivity-kanavan video esitellelee työkaluja ja ohjelmia miellekarttojen luontiin
Verkosta löytyy runsaasti työkaluja rautalankamallien, omien ideoiden visualisointiin tai projektinhallintaan. Alla koottuja esimerkkejä miellekarttatyökaluista:
Selkeämmin varsinaisia käsikirjoittajan työkaluja edustavat:
Flowmapp » puolestaan on visuaalisesti näyttävä työkalu sivuston rakenteen luontiin asiakkaalle, omaan suunnitelmaan tai tiimityön pohjaksi.
Adoben suunnitteluohjelmat lyhyessä esittelyssä.
Perinteinen staattinen malli rautalankamallien suunnittelussa taipuu kankeasti toiminallisuuden esittämiseen. Adobe XD » mahdollistaa prototyyppien luomisen siten, että applikaation tai verkkosivun käyttökokemus välittyy jo suunnitteluvaiheessa. Creative Bloq on niputtanut yhteen Adoben XD:n ohella yli 50 web desing -työkalua, joilla voi työskennellä näppärämmin. Tutustu vinkkeihin ».
HAMK: Sisällöntuotanto kompetenssit »
Webflow: 7 Simple Steps to the Web Design Process »
Constructive: How to Design Content-Heavy Websites »
Jacob McMillen: Website Copywriting »
CrazyEgg: How to Design a Website Layout »
Usability.cov: User Interface Design Basics »
Justinmind: The Complete Guide to Website Wireframe Design »
Adobe: Top Website Layouts That Never Grow Old »
Haluatko oppia optimoimaan videosi ja lataamaan ne YouTubeen siten, että hakukoneet sen löytävät. Tutustu vinkkeihin!
Kotisivujen suunnittelu on tekemällä oppimista. Perusteisiin kannattaa tutustua ajatuksella, sillä kotisivujen toteuttaminen alkaa verkkosivuprojektin suunnittelusta.
Hakukoneoptimointi tutuksi ja Google-näkyvyyden salat haltuun SEO-asiantuntijan opastamana.