Kädentaidot, muotoilu ja taide ovat luovuutta vaativia, mutta toisistaan poikkeavia aloja. Tutustu käsityöläisten, suunnittelijoiden ja taiteen tekijöiden eroihin ja yhtäläisyyksiin.
Muotoilun historia lienee yhtä vanha kuin käsityötaito. Kun perinteinen käsityöläiskulttuuri siirtyi omista pajoista erilaisiin tuotantotiloihin, taideteollisuuden kehittyminen sai vauhtia alleen.
Varhaisia esimerkkejä voi löytää jo gotiikan ajan käsityöläisten parista » ja teollistuminen mahdollisti 1800-luvun loppupuolelta lähtien tuotteiden massatuotannon. Perinteinen muotoilu käsitetään usein taideteollisten tuotteiden suunnitteluksi. Nykyään muotoilukäsitteen alle mahtuu myös palvelumuotoilua », brändin rakentamista » tai vaikkapa käyttöliittymien suunnittelua. Pyrkimys kaikessa muotoiluissa on silti sama: hioa kohde muotoon, jossa sen esteettiset ja toiminnalliset ominaisuudet palvelevat mahdollisimman tehokkaasti kohteen käyttötarkoitusta.
Tässä koosteessa muotoilun historia kuljettaa meitä Arts and Crafts liikkeen » suunnittelijoista aina 1950-luvun loppuun ja moderneihin kulttiesineisin. Muotoilun historia kokoaa yhteen taideteolliset ja tehdasvalmisteiset hyödykkeet. Aikamatkalla yhdistyvät luovuus, uraauurtavuus ja nostalgia. Matkaa muotoilun historiaan taittuu pääosin YouTuben ohjaamana ja mediaan vihkiytyneet pääsevät tutustumaan YouTube- videoiden historiaan tästä ».
Tästä tekstistä löydät 1900-luvun tärkeimmistä muotoiluesimerkit 1950-luvun loppuun asti. Esitys sisältää muotoilun ja taideteollisuuden ilmiöitä ja suuntauksia sekä esimerkkejä merkittävistä suunnittelijoista kronologisessa järjestyksessä. Lisää inspiraatiota aiheeseen voit löytää myös kukkateeman kulttuurihistoriasta »
Varsinaisen teollisen muotoilun katsotaan syntyneen Peter Behrensin » ja hänen 1900-luvun alussa AEG:lle tekemiensä töiden myötä. Suomessa varsinainen teollinen muotoilu yleistyi 1960-luvulta eteenpäin. Tämä poikkesi aikaisemmin vallalla olleesta modernin taideteollisuuden ja arkkitehtuurin edistämisestä sekä tähtisuunnittelijoiden vahvasta esilläolosta. Tutustu tarkemmin käsityöläisten, desingnerien ja taiteilijoiden työnkuviin ».
Kun tuotesuunnittelusta alkoi vastata suunnittelutiimi, yksittäisen suunnittelijan osuus ei enää korostunut. Muutosta toi myös maailmansodan jälkeisessä maailmassa muotoilun valtavirraksi noussut modernismi. Tarkemmin muuttuvaan aikaan tutustumme blogin kakkososassa, jossa muotoilun historia jatkuu 1960-luvulta eteenpäin aina tähän päivään asti. Jatka tutustumista designin huippuihin ».Art and Crafs-liike syntyi 1800-luvun lopulla tarpeesta saada kaikille käsityönä tehtyjä tuotteita. Teollistumisen ajan Englannissa ensimmäisiä aitojen materiaalien puolestapuhujia ja suunnittelijoita oli William Morris » 1834–1864). William Morrisin suunnittelemia ns. perinnetapetteja » on myynnissä tänä päivänäkin.
Art Nouveau » ja Art and Crafts -liikeellä on paljon yhteneviä piirteitä. Keskeistä oli ajatus kokonaistaideteoksesta, jossa pyrittiin kuromaan umpeen ero taiteen ja käsityöläiskulttuurin välillä.
Ajankuva vuoden 1900 Pariisista tuo esille Suomen paviljongin maalle antamaa näkyvyyttä modernina ja itsenäisenä kansakuntana.
Teollistumisen ajan muotoiluesimerkki on Tuolien tuoli Wieniläistuoli nro 14 ». Tätä vuonna 1859 suunniteltua tuolia on vuosien saatossa myyty yli 80 miljoonaa kappaletta. Michael Thonet’n » (1796–1871) wieniläistuolit olivat ensimmäisiä sarjavalmisteisia huonekaluja, jossa kuuman höyryn ja prässäyksen avulla puu saatiin taipumaan. Kevyen ja kestävän rakenteesta ansiosta tuoleista tuli suosittuja Wienin kahviloissa. Thonet ja hänen viisi lastaan olivat teollistumisen ajan menestyneimpiä huonekalujen valmistajia.
Rietveld’s Masterpiece: Long live De Stijl! -näyttelyssä 2017 kuvattu video. Näyttelyesineiden joukosta löytyy mm. Ritveldin maineikas Punasinituoli ».
Die Stijl » (1917–1931) oli yksi ensimmäisistä uutta muotokieltä soveltavista taiteilijaryhmistä. Pääosin hollantilainen De Stijl luopui kokonaan naturalistisesta esitystavasta. Se suosi taiteessa ja muotoilussa puhtaita perusmuotoja, suoria viivoja ja päävärejä. De Stijlin taiteilijat » pyrkivät taiteessaan visuaaliseen harmoniaan ja tasapainoon.
Bauhaus » oli arkkitehtuuri- ja taideteollisuuskorkeakoulu. Sen taiteilijoiden suunnittelemia esineitä, huonekaluja ja rakennuksia leimasi selkeälinjaisuus ja ajattomuus. Alunperin Weimariin 1919 perustettu koulu jouduttiin sulkemaan kansallissosialistien painostuksesta vuonna 1933. Bauhaus vaikutti merkittävästi koko 1900-luvun arkkitehtuurin ja muotoilun kehitykseen. Bauhaus-vaikutteet ovat olennainen osa myös suomalaisen muotoilun peruskuvastoa ».
Video esittelee Zwartin monipuolista osaamista ja äänessä on myös taiteilija itse.
Piet Zwart » (1885–1977) käytti ”De Stilj” -periaatteita omassa työssään graafisena suunnittelijana », teollisena muotoilijana, sisustussuunnittelijana ja valokuvaajana. Zwart oli yksi modernin typografian » edelläkävijöistä ja kuvasi itseään nimellä Typotect, osaksi typografi, osaksi arkkitehti. Sodan jälkeen hänen uransa keskittyi pääosin teolliseen muotoiluun.
Videolla tulee tutuksi sekä funktionalismi että Brno, joka oli yksi Keski-Euroopan tärkeimpiä funkkiskaupunkeja.
Funktionalismin rationaalinen ideologia luontui hyvin 1920-luvun porvarilliseen ja industrialistiseen Tšekkoslovakiaan. Usko tekniikkaan, tieteisiin, sarjatuotantoon eli vahvana. Avantgardistinen Brno » sai toimia arkkitehtonisten kokeilujen koekenttänä. Tärkein funktionalisista rakennuskohteista on Villa Tugendhat », jota pidetään yhtenä 1900-luvun arkkitehtuurin virstanpylväänä. Rakennus on rekisteröity UNESCO maailmanperintölistalle.
Modern Architecture 5 Points of Le Corbusier -video johdattaa sisään Le Corbusien teeseihin ».
Art Deco » (1920–1940) syntyi jugendin ja funktionalismin välivaiheessa koristetaiteissa ja levisi sieltä vaikuttamaan arkkitehtuuriin, muotoiluun sekä ajan muotiin ». Art Deco -käsite syntyi vasta 1960-luvun lopulla ja juureutuu Ranskassa vuonna 1925 pidettyyn taideteollisuusnäyttelyyn Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes.
Alvar Aalto » (1898–1976) on Suomen kansainvälisesti tunnetuin arkkitehti, muotoilija ja modernismin esikuva. Aallon tavoitteena oli suunnitella huonekaluja päivittäiseen käyttöön. Aallon tunnetuimpia huonekaluja on Paimio Chair » (1931–32). Aallon menestys huonekalusuunnittelijana ja näyttelyarkkitehtina johti vuonna 1935 Artekin » perustamiseen. Kansanvälisesti Alvar Aallon ensimmäinen vahva näyttö tapahtui Pariisin maailman näyttelyssä 1937 ».
Vauhdikas esitys Amerikan teollisen muotoilun syntyvaiheista ja kehityksestä. Video nostaa esiin suunnittelijat Norman Bel Geddes »( 1893–1958), Eames », Saarinen ja Raymond Loewy » (1893–1986).
Amerikkalainen teollinen muotoilu auttoi maata nousemaan 1920-luvun laman jälkeen. Futuraman » visiot antoivat uskoa huomiseen ja vähitellen massakulutus alkoi nähdä päivänvalon.
Teague: Design & Beauty -videolla Walter Dorwin kertoo Teaguen tarinan ja esittelee hänen töitään.
Walter Dorwin Teague » (1883–1960) kuului ensimmäiseen amerikkalaiseen ammattimuotoilijasukupolveen. Hän sai vaikutteita Eurooppaan tekemästään matkasta ja sovelsi niitä teolliseen muotoiluun. Teaguen vuonna 1926 perustaman muotoilutoimiston ensimmäinen asiakas oli Kodak », jolle Teague työskenteli koko uransa ajan.
Tribuutti Mies van de Roden tuolien nerokkaalle muotoilulle.
Mies van de Rode » (1886–1969) oli saksalais-yhdysvaltalainen muotoilija, jota pidetään myös yhtenä 1900-luvun merkittävimmistä arkkitehdeista. Edellä mainittu Villa Tugenhat kuuluu hänen merkittävimpiin töihinsä.
Videomatka läpi Volkswagenin historian ylä- ja alamäkineen.
Volkswagenilla » on ollut aina erityinen merkitys saksalaisille. Ferdinand Porschen » jo 1930-luvulla suunnitteleman auton valmistus päästiin aloittamaan vasta sodan jälkeen. Kupla oli Volkswagenin ensimmäinen automalli ja 1955 valmistui jo miljoonas Volkswagen. Vuonna 1971 saatiin myös ensimmäinen kupla Suomeen.
1951 Englannissa pyrittiin kehittämään muotoilua ja luovuutta uudella, vapaalla muotokielellä. Tätä varten perustettiin Festival Pattern Group » suunnittelemaan graafisia kuvioita tyylitellyistä mikroskooppikuvista.
Toisen maailmansodan jälkeen nähtiin Tanskan nousu huonekalumaaksi. Modernismin kärkinimiin kuuluva Arne Jacobsen » (1902–1971) aloitti huonekalujen suunnittelun jo 1930-luvulla, mutta kuuluisimmat työnsä hän loi 1950-luvulla.
Traileri Eero Saarisesta kertovasta dokumentista. Mukana on myös hänen poikansa Eric Saarinen.
Suomalaisen designin menestystarina sekä 1940- ja 1950 -lukujen tähtisuunnittelijat.
Sotien jälkeinen jälleenrakennusaika nosti esiin Suomalaisen muotoilun ja sen menestyksen kansainvälisissä näyttelyissä. Vuonna 1954 suomalaiset muotoilijat kahmaisivat eniten palkintoja Milanon Triannale » -näyttelyssä. Suomalaisen muotoilun kulta-ajan kansainvälisesti tunnettuja nimiä olivat mm. Alvar Aalto, Tapio Wirkkala, » (1915–1985) Timo Sarpaneva » (1926–2006], Kaj Franck » (1911–1989) ja Ilmari Tapiovaara.
Matthew Postal ja Steven Zucker avaavat videolla 16 vuotta rakenteilla olleen New Yorkin Guggenheim museon vaiheet.
Tutustuminen Tapiovaaran suunnitteluajatteluun ja klassisiin töihin.
Muotoilun historia on täynnä oivalluksia.
Muodon ajat | Ulla Seppälä-Kavén
Desing Forum Shop | Mitä on teollinen muotoilu »
Kädentaidot, muotoilu ja taide ovat luovuutta vaativia, mutta toisistaan poikkeavia aloja. Tutustu käsityöläisten, suunnittelijoiden ja taiteen tekijöiden eroihin ja yhtäläisyyksiin.
Kukat ovat taiteen ikuinen aihe, inspiraation lähde ja täynnä symbolisia merkityksiä – Flowers Forever!
Muotoilun historia jatkuu modernin teollisen muotoilun merkeissä. Design-tuotteet ja muotoiluesimerkit kattavat ajan 1960-luvulta aina tähän päivään.