YouTube-videoiden historia, sisältötyypit ja videotrendit – kaikki samassa paketissa. Tutustu monipuoliseen kanavaan ja sen suosioin salaisuuksiin.
Tämän opastuksen tarkoituksena on tehdä tutuksi YouTube videoiden hakukoneoptimointi ja lataaminen YouTubeen. Vaikka YouTube olisi jokapäiväisessä käytössä, oma YouTube-kanava saattaa olla vielä tekemättä. Ehkä videoiden lataaminen kanavalle käy helposti, mutta videoiden hakukoneoptimointi unohtuu. Optimoinnin tulisi kuitenkin kulkea käsi kädessä YouTube-videoiden tekemisen kanssa. Joskus optimointiin ja jakeluun joutuu käyttämään jopa enemmän aikaa kuin itse videoon. Videoiden näkyminen hakutuloksissa on silti edistettävissä melko vaivattomasti. Nyt käydään läpi, miksi ja kuinka videoiden optimointi kannattaa tehdä ja mitä YouTuben algoritmi tarkoittaa.
Jos olet aloittelija, voit päästä nopeammin kiinni juonesta blogista löytyvien opastusvideoiden avulla. 1) Ensimmäinen ohjevideo opastaa alkuun oman kanavan luontissa. 2) Jälkimmäinen ohjevideo näyttää, kuinka videoiden lataaminen tehdään kohta kohdalta aina päätösruutuihin asti. Jos haluat syventyä aiheeseen tarkemmin, videoiden hakukoneoptimointi ja lataaminen sekä vinkit niiden tekemiseen löytyvät alle listatuista kohdista:
Rakkauskirje YouTubelle houkuttelee latamaan videot YouTubeen ♥️
YouTube tarjoaa jokaiselle jotakin. YouTuben menestystarinaa on pakattu blogissa YouTube-videoiden » 15 -juhlavuoden artikkeliin. Oman YouTube-kanavan luomisessa kannattaa muistaa, että YouTube ei ole pelkkä videoalusta. YouTube vertautuu sosiaaliseen mediaan vastavuoroisena ja visuaalisena alustana. Olennaista on myös ymmärtää, että YouTube on samalla myös hakukone, joka monipuolisuudessaan ei juurikaan jää jälkeen Googlen omasta hakukoneesta.
Hakutulosten esittelyssä YouTube toimii Googlen tapaan: osuvimmat ja parhaiten näyttöjä keräävät sisällöt esiintyvät hakutulosten kärjessä. YouTube-videoiden optimoinnin perimmäisin tarkoitus on ohjata katsojia löytämään vastauksia siihen, mitä he ovat etsimässä. Tästä syystä videoiden optimointi on tärkeää samaan tapaan kuin verkkosivujen optimointi ». SEO vaatii työtä, mutta verkkonäkyvyyden saamiseksi se on välttämätöntä. Onneksi YouTubessa eri työvaiheet voi suorittaa melko vaivattomasti. Pitää vain seurata Googlen periaatetta: hakujen tekijän on saatava täysosumia, ei harhalaukauksia.
Videoiden hakukoneoptimointi tähtää osumiin harhalaukausten sijaan.
Näkyvyys YouTubessa ei lepää pelkästään huolellisen hakukoneoptimoinnin varassa. Hakukoneiden toiminta pohjautuu algoritmeihin ja algoritmit signaaleihin, joiden perusteella YouTubeen ladatut videot asettuvat paremmuusjärjestykseen. YouTube on kiinnostunut ennen muuta katsojista ja siitä, mitä katsojat tekevät. Siksi positiivisiksi signaaleiksi määräytyy videon katseluaika, klikkausprosentti ja videon aikaansaama toiminta. Tavoitteena on saada katsojat viihtymään videon ja kanavan muun sisällön parissa mahdollisimman pitkään.
YouTube-näkyvyys perustuu pitkälti personointiin, YouTube tarjoaa katsojalle niitä sisältöjä, joita olettaa tämän todennäköisimmin seuraavan ottamalla huomioon katsojan mieltymykset ja aikaisemmin katsomat videot. Parhaillaan katsottavaan videoon liittyvät suosittelut ovatkin taktiikka, johon YouTube-videoiden optimoinnissa kannattaa pyrkiä. Näin siksi, että hakutermien optimointi tuo vain sen verran yleisöä, kuin kyseisellä hakulausekkeella on käyttäjiä. Algoritmeille on tärkeää myös säännöllinen lataaminen. Kun kanavalla on tasainen julkaisutahti, YouTube välittää sen sisältöä useammille ihmisille.
Hootsuite tuo esiin », että YouTube-videoiden katseluun käytetystä ajasta 70 % kuluu algoritmien suosittelemien videoiden parissa. Kun oman videon klikkausprosentit ja katseluajat parantuvat, kasvaa myös todennäköisyys päästä YouTuben ehdottamien sisältöjen joukkoon. Algoritmit pyrkivät valitsemaan kullekin katsojalle juuri oikean videon, jotta katsojat viihtyisivät alustalla mahdollisimman pitkään.
YouTube-videoiden tekeminen vaatii kotipesän. Oman YouTube-kanavan luominen varmistaa videoille paikan, jonka kautta sisältöjä pystyy jakamaan. Käytännössä YouTube kanavan aloittaminen vaatii vain Google-tunnukset, jotka kaikilla gmailin käyttäjillä jo onkin hallussaan. Kanavan luomista helpottamaan olen tehnyt ohjevideon, jonka avulla aloittelijakin onnistuu. YouTube-kanavan teko käydään läpi kohta kohdalta. Ohjevideolta löydät myös vinkkejä kuvankäsittelyyn, jotta myös YouTube-kanavan ulkoasu tulisi kerralla kuntoon.
PS. Videon testauksessa esiin noussut käytännön vinkki: ellet pääse etenemään asetusten tallennuksessa, selaimen ruudun venyttäminen suuremmaksi saattaa auttaa kadonneen painikkeen löytymiseen.
Ennen kuin voit ladata videoita YouTubeen, tarvitset oman kanavan. Videolta löydät opastuksen siitä, kuinka oma YouTube-kanava luodaan.
YouTube-videoiden optimointi suositellaan tekemään kuntoon heti latauksen yhteydessä. Uusien kanavien näkyvyyttä edistää myös videon jakaminen välittömästi latauksen jälkeen. Seuraavalla videolla käydään läpi kohta kohdalta läpi eri toimenpiteet YouTuben studiossa. Saat jo parissa minuutissa käsityksen siitä, mitä kenttiä latauksen yhteydessä täytetään ja mikä on niiden merkitys optimoinnin kannalta.
Katso seikkaperäinen esitys videoiden lataamisesta YouTubeen ja videon löydettävyyden varmistamisesta.
Jos sinulla on videon katsottuasi enemmän aikaa ja innostusta, löydät seuraavaksi kymmenen kohdan listauksen, jossa käsitellään tarkemmin niitä seikkoja, joita YouTube-videoiden hakukoneoptimointi ja lataaminen vaatii.
Videoiden julkaiseminen YouTubessa alkaa oman aiheen ja kohdeyleisön määrittelystä. Mihin tarkoitukseen video on tehty ja ketä se voisi kiinnostaa? Tätä pohdintaa tukee arvontuottoon tutustuminen ». Hakukoneoptimointi YouTubessa ei juurikaan muusta Google-markkinoinnista, mutta määrittelyvaihe on tärkeä ja pientä tottumista vaativa. Onnistumisen jälkeen pääsee onnitelemaan itseään – hakusanaoptimointi on asiantuntijatyötä ja usein maksullinen palvelu. Olennaista on ymmärtää kilpailutilanne ja luovia siinä omalla sisältöstrategialla ».
Vähemmän kilpailluista avainsanoista hyötyvät eniten ne YouTube-kanavat, joilla on vasta vähän tilaajia. Koska avainsanan tulisi olla riittävän käytetty, mutta ei liian kilpailtu, avainsanojen määrittelyssä kannattaa hyödyntää pitkähäntä-avainsanoja (long-tail keywords). Pitkähäntiä voi muotoilla juuriavainsanaa kasvattamalla. Esimerkiksi mopo ei ole hyvä avainsana, mutta miten viritetään mopo saa jo tarkempia osumia.
Yksinkertaisin tapa löytää YouTubessa käytettyjä avainsanoja on ottaa avuksi hakukenttä ja katsoa mitä ehdotuksia YouTube tarjoaa! Kokeile myös maksuttomia avainsanatyökaluja » kuten keywordtool.io tai etsi trendaavia sisältöjä Google Trends » sivustolta. Tästä blogista löydät lisää tietoa avainsanojen määrittelystä tutustumalla Googlen mainonnan periaatteisiin ».
Entäpä sitten, kun pääavainsana ja pari siihen liittyvää hakulauseketta on löytynyt? Valittu termi otetaan käyttöön julkaistavan videon tiedostonimessä, otsikossa, kuvauksessa, tunnisteissa eli tageissa sekä tekstityksessä. Nämä kohdat käydään nyt perusteluineen läpi videoiden hakukoneoptimoinnin seuraavissa vaiheissa.
Otsikko on ensimmäinen teksti, jonka katsoja näkee videon ilmestyessä sivulle. Otsikon valinta on myös tärkein vaihe videoiden hakukoneoptimoinnissa. YouTube-videoiden tekeminen ja otsikon suunnittelu kannattaakin toteuttaa käsi kädessä. Suunnitteluvaihetta voi edistää tutustumalla sisältösuunnittelun eri vaiheisiin ». Tärkeimmät avainsanat kuuluvat otsikkoon. Vaikka tietokoneen näkymässä otsikosta näkyy noin 70 merkkiä, puhelimissa otsikko katkeaa noin 50 merkin jälkeen. Hyvää otsikkoa suunnitellessa kannattaa siis varmistaa, ettei otsikon ajatus pääse katkeamaan.
Hyvän otsikon tunnusmerkkejä YouTube-videoissa :
Videoiden lisääminen YouTubeen kannattaa tehdä huolella heti latausvaiheessa. Otsikon ohella katsoja saa lisätietoa videon kuvaustekstistä. Kuvauksen kirjoittamisessa voi pyrkiä jopa 300 sanaan, mutta tavoitteeksi voi ottaa vähintäin 100 sanaa. Kun katsoja klikkaa näytä lisää -linkkiä, kuvauksesta näkyy n. 100–150 merkkiä. Tähän tilaan on hyvä saada mahtumaan tärkeimmät linkit, sisällöt ja pääasialliset avainsanat heti parilla ensimmäisellä rivillä.
Kun YouTube-videoiden lataamisesta tulee säännöllistä, työtä voi nopeuttaa luomalla YouTubessa latauksen oletusasetukset ». Näin videoiden julkaisuvaihdeessa säästää aikaa perustietojen lisäämisessä. Huomaa myös, että oletusasetuksia voi aina muuttaa kunkin YouTube-videon lataamisen yhteydessä.
Videotiedoston yhteydessä ladattavan pikkuvan (thumbnail) tarkoitus on herättää mielenkiintoa ja houkutella katsomaan. Mikäli pikkukuvan jättää lataamatta, YouTube tarjoaa videolta näkymää sen korvaamiseksi. Kuvan laatamista ei ole silti syytä ohittaa: hyvä pikkukuva on kuin videosi pieni mainosjuliste. Lisäksi pikkukuvat auttavat pitämään yllä YouTube-kanavan yhtenäistä, tunnistettavaa ilmettä.
Visuaalisesti erottuvassa pikkukuvassa on olennaista rajaus, selkeästi taustasta erottuva etuosa ja kuvan korkea resoluutio. Kuvan pitää näyttää hyvältä pienessäkin laitekoossa. Tutustu blogin tekstiin visuaalisesta viestinnästä » ja typografian käytöstä ». Löydä inspiraatiota pikkukuviin myös graafisen suunnittelun periaatteista ».
YouTube-videoiden yhteyteen lisättävät tagit ovat tunnisteita, jotka osaltaan edistävät videon löydettävyyttä. Avainsanat lisätään myös tageihin ja nytkin edetään tärkeimmät avainsanat edellä. Google ei suosittele tagien määrässä liioittelua ja jopa korostaa, että niiden tarkoitus on pelkästään auttaa katsojia löytämään sisällöt helpommin ».
Katsojien ohella tagit kuitenkin palvelevat YouTubea. Tagit auttavat YouTubea luokittelemaan videon sisällön. Tunnisteissa voi kierrättää jo kertaalleen avainsanan määrittelyn yhteydessä koottuja avainsanoja ja ilmaisuja. Kun tunnisteet kertovat aidosti videon sisällöstä, parikymmentä tagia ei ole liikaa.
Luokat, eli aiheeseen liittyvät kanavat ovat tagien tapaan YouTuben perinteinen tapa luokitella sisältöjä. Vaikka algoritmit kehittyvät, aiheeseen liittyvä kanava on edelleen syytä huomioida. Latausten oletusasetuksissa YouTube-studiossa voi valita myös aiheeseen liittyvän oletuskanavan. YouTube suosii yhdenmukaisuutta, mutta oletusasetukset myös nopeuttavat videoiden lataamista. Suosittuja aihekanavia ovat komediat, viihde, ohjevideot ja musiikki. Suosituista aihekategorioista löytää myös suurimmat yleisöt.
YouTube suosii vuorovaikutusta ja mahdollistaa sen kommenttikentän kautta. Kommenttikenttää on turha piilottaa, vaikka se onkin mahdollista. Kommentit voivat olla myös hyödyllisiä, jos niiden kautta saa uusia ideoita ja ajatuksia. Asiattomia kommentteja ei tarvitse jättää näkyviin, koska jo videoiden julkaisemisen yhteydessä voi asetuksista hyväksyä vain ne kommentit, joiden haluaa jäädä näkyviin.
Videoiden hakukoneoptimointiin ja lataamiseen liittyy myös videon tekstittäminen. Tekstityksen päätarkoituksena on lisätä saavutettavuutta, mutta myös hakukoneet tunnistavat videoiden tekstityksen. Tästä syystä avainsanat kannattaa lisätä myös tekstiin. Jos seuraat verkkosivujen sisällöntuotannossa listattua käsikirjoittamisen viittä vaihetta », videoiden tekstittäminen helpottuu. Lisäksi tekstittämisestä hyötyvät ne katsojat, jotka katsovat videoita ilman ääntä.
Kun videon lataa YouTubeen, asetuksissa edetään lopuksi päätosruutujen ja korttien valintaan. Nämä elementit on suunniteltu pitämään katsojat YouTube-kanavalla. Korttien ja päätösruutujen kautta katsojia voi ohjata siirtymään seuraavaan sisältöön. Aikajanaa muokkaamalla voi valita, missä videon kohdassa kortittien haluaa nousevan esiin. Näet esimerkin päätösruudusta edellä esitetyn julkaisuvideon kohdassa 2:34.
YouTuben analytiikka keskittyy tarkemmin videoiden sisältöön. YouTube Studion tilastot-välilehdeltä löytyvä mittaristo antaa hyviä vinkkejä siitä, kuinka omia videosisältöjä voi kehittää ja tämän kautta edistää koko kanavan näkyvyyttä. Mittareita ovat mm. näyttökerrat, katseluaika ja yleisön pysyvyys. Tilastot myös kertovat, missä vaiheessa videota katsojat lopettavat katselun. Nämä erittelyt ohjaavat tekemään videoita siten, että ne keräisivät pidempiä katseluaikoja.
Nopea tapa seurantaan on ladata omaan puhelimeen YouTube studion sovellus. Aivan kaikkia raportteja ei vielä saa näkymään mobiililaitteilla, mutta YouTube kehittää mobiilipalvelujaan kaiken aikaa. Kannattaa huomata, että YouTube ja YouTube Studio toimivat selaimessa toisistaan erillisinä näkyminä. Näin palvelut toimivat myös omina erillisinä sovelluksinaan.
Edellä on kuvattu oleellisimmat askeleet, joita on syytä huomioida kun lataa videoita YouTubeen. Kun käytännöt muodostuvat rutiiniksi ja videoita alkaa syntyä enemmän, kanavan rakenteeseen pääsee luomaan soittolistoja. Jatkossa yleisöä voi kasvattaa ja videoiden jakelua nopeuttaa jopa maksullisen näkyvyyden avulla. Blogin sisällöissä löydät lisää artikkeleja YouTuben sisällöistä ja videomainonnasta. Tutustu tarkemmin:
KeyWordTool | Helppokäyttäinen maksuton aivansanatyökalu »
Influencer Marketing Hub | Hyviä ideoita pikkukuvan tekoon »
Hubspot | Hyvä koonti ja vinkkejä tagien käytöstä »
Entre Resource | Perusteluja YouTube kategorioiden käytölle 2022 »
YouTube-videoiden historia, sisältötyypit ja videotrendit – kaikki samassa paketissa. Tutustu monipuoliseen kanavaan ja sen suosioin salaisuuksiin.
Kuinka sisältöstrategia voi vahvistaa brändimarkkinointia? Tutustu eri markkinoinikanavien erityispiirteisiin ja mahdollisuuksiin strategian tukena.
Hakukoneoptimointi tutuksi ja Google-näkyvyyden salat haltuun SEO-asiantuntijan opastamana.