verkkosivujen kehittäminen ©Marju Aavikko

Verkkosivujen kehittäminen

Verkkosivujen kehittäminen ja kävijäseuranta

Verkkosivujen kehittäminen kuulostaa äkkiseltään työläältä tehtävältä. Pitäisi tutkia kävijäseurantaa ja olla kiinnostunut Google analytiikasta. Ketä kiinnostaa? Tavallisimmin verkkosivujen kehittäjää tai digimarkkinoinnin suunnittelijaa. Sopiikin kysyä, voiko Google analytiikan seuraamisesta tulla luontevaa ja käytännönläheistä?

Google Analytics piikkinä lihassa?

Verkkosivujen kehittäminen ja markkinointi vaativat rinnalleen kävijäseurantaa. Google Analytics on asennus, joka tehdään sivustolle viimeistään julkaisun yhteydessä. Analytiikan seuranta päättääkin verkkosivujen luontia » käsittelevän blogisarjan ja pyrkii samalla kiillottamaan Google Analyticsin mainetta peruskäyttäjien parissa.

 

Tavoite on, että Google Analytics ei tuntuisi sen enempää pelottavalta kuin pitkäveteiseltäkään. Se ei nimittäin ole kumpaakaan. Lähes jokainen digitaalisia palveluja tarjoava yritys alleviivaa viestinnässään verkkoanalytiikan merkitystä ja jakaa vinkkejä sen käyttöön. Tasapainoiseen suhteeseen Google Analyticsin kanssa pääsee, kun sitä katsoo oman sivuston tarpeista käsin. Onhan liikennevakuutuskin pakollinen kaikille autoilijoille, mutta autoa on turha ylivakuuttaa. Tarvitaan vain intoa ja aikaa. Google nimittäin on muokkannut analytiikkaansa uusiksi kehittäen viime vuodet uutta Google Analytics » -ympäristöä. Muutosten myötä oman analytiikkatilin seuranta muuttuu sekä helpommaksi että ulkoasultaan miellyttävämmäksi käyttää.

Mitä on kävijäseuranta?

Verkkosivujen analytiikka ja Google Analytics » merkitsee keinoa, jolla valitun kotisivun keräämää tietoa kävijöistä voidaan seurata. Keino tarkoittaa tähän tarkoitukseen luotavaa koodia ja sen asentamista verkkosivuille. Nämä kaksi mekaanista toimenpidettä hoituvat hyvinkin puolessa tunnissa niitä varten rakennettujen työkalujen avulla. Tiedon kerääminen verkkosivuston kävijöistä alkaa pian asennuksen jälkeen. Toimintojen ytimessä on kävijäseuranta. Se tietää kääntymistä takaisin oman sivuston tarpeisiin. Google analytiikka ei vaadi keräämään sellaista tietoa tai kävijäseurantaa, jolla ei ole arvoa.

Ota rento ote analytikkaan: verkkosivujen kehittäminen ja kävijäseuranta siten kuin kissat sen tekisivät.

Kaiken ytimessä on verkkosivujen kehittäminen – web-analytiikan hyötyjä

Verkkosivuja rakennetaan harvemmin pelkästään huvin vuoksi. Tekemiseen on syynsä ja sivustolla tietty tarkoitus. Niinpä on vaikea selittää, miksi sivustolle kannattaisi jättää asentamatta maksuton kävijäseuranta. Jos sivuston kävijämäärä ei ole oleellista, sivuston vierailijat on tietoisesti suljettu rajattuun joukkoon. Silloin sivusto on usein myös asennettu siten, ettei hakukoneet pääse sitä seuraamaan. Mutta jos hakukonenäkyvyys » ja hakukonemainonta » ovat sivustolle tärkeitä, silloin tarvitaan myös analytiikkaa.

Analytiikka on arvokasta vain kun tavoitteena on verkkosivujen kehittäminen, käyttökokemuksen kehittäminen ja tätä kautta esimerkiksi yritystoiminnan kehittäminen. Sivuston kävijäseuranta on vain työkalu näiden tavoitteiden toteuttamiseen. Google analytiikka antaa suuntaviivat sille, mitä verkkosivujen kehittäminen kussakin tapauksessa vaatii. Seuranta ja mittaaminen ovat tärkeässä roolissa myös viestintästrategian suunnittelussa ».

Verkkosivujen kävijäseuranta auttaa pohtimaan:

  • Onko sivuston kävijämäärässä parannettavaa?
  • Mitä kautta ja miksi sivuston käyttäjät löytävät sivulle?
  • Viihdytäänkö sivuston sisällön parissa riittävän pitkään?
  • Kiinnostuvatko sivuston käyttäjät myös muista sisällöistä?
  • Mitä toimenpiteitä verkkosivuston käyttäjät sivustollasi tekevät?
  • Ottavatko he yhteyttä? Klikkaavatko verkkosivukävijät ostoskorin pohjille asti?

Kaikelle on tarkoituksensa ja loogiset perusteensa. Verkkosivujen tai asiakaskokemuksen kehittäminen pääsee käyntiin vasta, kun on kerätty riittävästi tietoa ja ongelmat tunnistettu. Google analytiikka auttaa luotsaamaan tätä työvaihetta. Alla selkokielinen ohjeistus siitä, kuinka analytiikan asennus tapahtuu WordPress -sivustolle.

Kolme eri tapaa asentaa Google Analytics WordPress -sivustolle.

Google Analytics käyttö ja verkkosivujen kehittäminen omalla sivustolla

Nyt voidaan siirtyä takaisin Google analytiikan perusajatukseen. Ihmeitä ei tapahdu kävijäseurannan asennuksessa verkkosivuille. Asennus takaa ainoastaan sen, että web-analytiikka alkaa kerätä tietoa ja sivuston kävijäliikenne ei enää jää arvailuksi. Ihmeiden aika koittaa vasta kun saatu tieto otetaan käyttöön ja tietoa hyödynnetään. Silloin verkkosivuston kehittäminen palvelee koko toiminnan kehittämistä. Analytiikan seuranta onkin läheisessä yhteydessä verkkosivujen testaukseen ». Testaus ja kävijäseuranta kertovat, pitääkö omaa respeptiä hioa lisää, vai vaihtaa kokonaan toiseen.

Verkkosivujen analytiikka tarvitsee ohjausta

Google Analytics ei tiedä mihin tarpeeseen sivusto on rakennettu tai millaisia tavoitteita sivustolla on. Tämä kaikki pitää kertoa analytiikalle erikseen, koska sivustot ja niiden tavoitteet poikkeavat toisistaan. Ei ole sama asia kirjoitatko blogia vai pyöritätkö verkkokauppaa. Kun verkkoanalytiikka ymmärtää sivuston tarpeet, se osaa myös kertoa, kuinka sivusto tavoitteissaan onnistuu.

Google Analytics 4: asentaminen ja asetukset kuntoon.

Verkkosivujen kävijämäärä hallussa

Asetukset, joita Google Analytics vaatii, jäävät usein ammattilaisten huoleksi. Ristiriita syntyykin siitä, että moni rakentaa ja ylläpitää verkkosivuja omaan käyttöön eikä aivan jokaiseen yksityiskohtaan tule pureuduttua yhtä tarkasti. Ajan myötä sivusto kuitenkin hyötyy datasta, jota sivuston kävijät jättävät jälkeensä.

Google määrittelee sivuston kävijämääriä seuraavan verkko-omaisuuden seuraavasti: ”Verkko-omaisuus tarkoittaa mitä tahansa hallinnoimaasi verkkosivua, sovellusta taikka muuta verkko-omaisuutta tai resurssia, joka lähettää dataa Google Analyticsiin”. Jos siis hallinnoit verkkosivuasi, huolehdit  tietynlaisesta omaisuudesta. 

Google Analytics käyttö omalla tasolla

Entä millaiselle suositustasolle oman Google Analytics -tilin mestaroinnissa tulisi tähytä? Mestarit ovat omaa luokkaansa, mutta useimmat asiat ovat opeteltavissa ja omassa sarjassa kaikki on mahdollista. Riman korkeutta voi säätää: meistä ei tule Rembrandteja », heti kun tartumme pensseliin, mutta jos peliin on laittaa innostusta ja aikaa, perusasiat saa haltuun. Entäpä riman aloituskorkeus? Pienet ihmiset ja kissanpojat opettelevat asioita yrityksen, erehdyksen ja leikin kautta. Sama sääntö sopii verkkoanalytiikkaan. Kuhunkin tehtävään löytyy ennen pitkää toimivimmat käytännöt. Kun perusteet ovat hallussa, luovista kokeiluista on vain etua. Tutustu lisää tehokkaaseen oppimiseen » ja luovaan ajatteluun ».

Verkkosivujen kehittäminen ja web-analytiikka käytännönläheisesti

Verkkosivujen analytikka – kissakin sen osaisi? Ainakin uteliailla kissoilla on siihen hyvä edellytykset, katsotaan mallia myös infograafin muodossa:

verkkosivujen kehittäminen ja google analytics kissojen tapaan ©Marju Aavikko

Google Analytics käyttö pelkistetysti neljässä vaiheessa.

Verkkosivujen kehittäminen ja web-analytiikan vinkit & linkit:

Engaio Digital | Mitä on web-analytiikka ja sen 10 hyötyä »
Hubspot | Google Analytics opas 2023 »
Owox | Markkinointianalytiikalla data-ohjattuja päätöksiä »
Google | Google Analytics -aloitusopas »

Lue lisää verkkosivujen kehittämisestä: