Klassikkoelokuvat kohtaavat nyt kymmenen kohdan vertailussa: mitä yhteistä löytyy Blues Brothers ja Laulavat sadepisarat -elokuvista? Lue lisää!
Elokuvan ja televison ysäriklassikot ovat kestosuosikkeja. Ehkäpä parhaat elokuvat syntyivät juuri tällä aikakaudella? Mielipiteitä ja perusteluja löytyy monia, mutta erityisesti 1990-luvulla monet asiat loksahtivat paikalleen ja jättivät pysyvän vaikutuksen mediakulttuuriin ». Yhdessä hetkessä klassiset genret, indie-tuotannot ja nousevat kyvyt kohtasivat onnellisten tähtien alla. Nyt tutustumme elokuvahistorian mahdollisesti hienoimpaan vuosikymmeneen ja suureen elokuvavuoteen 1994 – unohtamatta aikakauden ikonisia televisiosarjoa.
Vuosikymmenet vaihtuvat, mutta 1990-luvun elokuvat ja tv-sarjat säilyttävät vetovoimansa. Pop-kulttuurissa elää aina jotain menneisyyteen keskittyvää, mutta ysärikklassikot eivät ratsasta vain nostalgian varassa. Elokuville 90-luku oli suurta aikaa, sillä ne tuntuivat löytäneen täydellisen tasapainon viihteellisyyden, älyllisyyden ja uusien innovaatioiden välillä. Jättibudjettien leffojen lisäksi elokuvia tuotettiin aikaisempaa enemmän ja halvemmalla, mikä varmisti hämmästyttävän monimuotoisen elokuvakattauksen.
Aikakausi oli läheistä sukua 1970-luvun amerikkalaiselle elokuvalle. Tuolloin nuoret lahjakkuudet, kuten Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Terrence Malick ja George Lucas, kirjoittivat uuden luvun elokuvahistoriaan. Ysärielokuvat yhdistivät ainutlaatuisia tarinoita teknologisiin edistysaskeleisiin ja työnsivät rajoja vanhaa kunnioittaen. Riippumattoman elokuvan nousu rikastutti luovalla otteella perinteistä liiketoimintaa. 1990-luvulla debytoivat sellaiset elokuvan virtuoosit » kuten Quentin Tarantino, David Fincher, Darren Aronofsky, Sofia Coppola, Paul Thomas Anderson, Takashi Miike, Wes Anderson, John Singleton, Jonathan Glazer, Alexander Payne, Spike Jonze, Lynne Ramsay, Christopher Nolan, Richard Linklater, Baz Luhrmann, Guillermo del Toro, Jean-Pierre Jeunet ja Alejandro Amenábar.
Katsaus rikoselokuvien ysäriklassikoihin.
Hämmästyttävän moni suosikkielokuvani on 90-luvulta, enkä ole mieltymysteni kanssa yksin. Nykypäivän suppea leffatarjonta saa elokuvayleisön katsomaan haikeasti taaksepäin. 90-luvun menestysfilmit eivät nojanneet supersankareihin, vaan luottivat mielummin teräviin käsikirjoituksiin ja luovaan tarinankerrontaan ». Ysäriklassikoiden kulttuurinen vaikutus ulottuu tähän päivään saakka, koska lyhyessä ajanjaksossa syntyi ällistyttävä joukko ikonisia elokuvia. Yksittäisten onnistumisten sijaan oli kysymys nousukaudesta ja jokainen elokuvagenre jätti jälkeensä merkittäviä aikaansaannoksia. Aivan kuin edellisten vuosikymmenten saavutukset olisivat kiteytyneet 1990-luvun elokuvaan.
Ysäriklassikoilla on oma erityinen paikkansa kulttuurihistoriassa ja sen lakipisteeksi näyttää muodostuneen vuosi 1994 – yksi Hollywoodin parhaista elokuvavuosista.
Huippuvuotena julkaistiin useita ikonisia, runsaasti palkittuja elokuvia. Forrest Gump ja Schindlerin lista olivat ensi-iltavuosinaan elokuva- ja viihdemaailman merkkitapauksia. Samoin elokuva Rita Hayworth – avain pakoon löytyy usein maailman parhaiden elokuvien listoita. Vuoden ilmiöksi nousi kuitenkin Pulp Fiction. Se nosti ohjaajansa Quentin Tarantinon lopullisesti valokeilaan ja määritteli koko vuosikymmentä. 1990-lukua kutsutaan myös Disneyn parhaaksi vuosikymmeneksi » . Tähän vaikutti erityisesti vuoden 1994 Leijonakuningas, joka nousi kaikkien aikojen tuottoisimmaksi animaatioelokuvaksi ja ajattomaksi klassikoksi.
Nämä kaikki ja paljon muita elokuvia löydät listattuna alla olevaan lajityyppien luetteloon. Kerää listalta omat ysärisuosikkisi, jotka kestävät katsomista yhä uudelleen.
Ikonisin esimerkki on Frendit-sarja. Se aloitti ysäriklassikoiden huippuvuotena 1994 vuosikymmenen kestäneen voittokulkunsa. Frendit nähdään edelleen yhtenä kaikkien aikojen parhaista komediasarjoista ja sen vaikutus ulottuu aina loistavaan Rilli huurussa-sarjaan asti. Vaikka ysäriklassikoiden sisällöt saattavat olla monella tapaa vanhentuneita, pääosin ne käsittelevät samaistuttavia, yleismaailmallisia teemoja. Lue lisää siitä, kuinka Frendien yhteisöllisyys » vetoaa edelleen.
Lisää nuoria newyorkilaisia aikuisia nähtiin ysärisarjassa Hulluna sinuun (Mad about You, 1992–1999). Sinkkujen sijaan tilannekomedia keskittyä Paul Reisin ja Helen Huntin esittämään tuoreeseen aviopariin. Kuten Frendeissä, tässäkin suosikkisarjassa vilahti vuosien varrella suuri joukko nimekkäitä vierailijoita. Mukaan mahtuivat muuan muassa Jerry Seinfeld ja Lisa Kudrow Frendeistä – esittäen Phoeben kaksoisisarta Ursulaa!
TV-komedioiden synergiaa ysäriklassikoissa.
Toinen Emmy-palkittu 1990-luvulta 2000-luvun alkuun jatkunut tilannekomediasarja kertoi neljästä avaruusolennoista, jotka laskeutuivat Ohioon viettämään esikaupunkielämää ihmisperheenä. Kolmas kivi aurinkosta (1996–2001) loisti käsikirjoituksellaan ja persoonallisuuksien kirjolla, jota johti palkittu John Lithgow. Avaruusolioiden tehtävänä on oppia ihmiskunnan tapoja ja raportoida niistä näyttelijänä kotiplaneetan johtajalle (William Shatner), Big Giant Headille.
Saman aikaan englantilaisessa televisiossa esiintyi aivan erilainenkin hahmo, Hyacinth Bucket. Pokaa pitää -sarjassa (1990–1995) huumori syntyi keski-ikäisen rouvan epätoivoisista yrityksistä vaikuttaa ylempiluokkaiselta. Vaikka sarja sijoittui brittiläiseen esikaupunkialueelle, tunnistettava hahmo nauratti ihmisiä maailmalaajuiseksi hitiksi asti.
Kyllä Jeeves hoitaa (1990–1993) oli nautittava yhdistelmä peribrittiläistä epookkisarjaa ja kuivaa huumoria. Yläluokkainen Wooster (Hugh Laurie) oli täysin riippuvainen ja kykenemätön selviämään sotkuistaan ilman nokkelan miespalvelijansa Jeevesin (Stephen Fry) neuvokkuutta. Näyttelijöiden keskinäinen kemia ja hiottu komediallinen ajoitus oli keskeinen syy sarjan suosioon.
Vaikka Todella upeeta -sarja jatkui pitkälle 2000-luvulle, se käynnistyi jo vuonna 1992 ja kuuluu yhä kaikkien aikojen komediasarjoihin. Sarja satirisoi 90-luvun muodin ja PR:n maailmaa, jossa hedonistinen keski-ikäinen sankaripari sinnikkäästi huojui. Jennifer Saundersin kirjoittama ja näyttelemä farssi lepää Edinan ja Patsyn (Joanna Lumleyn) syvässä ystävyydessä ja häpeämättömässä törkeilyssä.
Alkujaan vuosina 1991–1996 esitetty Epäilyksen polttopiste toi televisioon Lynda la Planten luoman rikosylikomisario Jane Tennysonin, jota esitti loistava Helen Mirren. Legendaarisessa ja kiitettyssä rikosdraamassa sankarittarella oli vastassaan niin pahikset kuin miesvaltainen järjestelmä. Teemojaan taidokkaasti käsittelyt sarja luetaan brittitelevison rikosklassikoihin.
Kuten Epäilyksen polttopiste, myös Fitz ratkaisee (1993–1995) nousi arvostelu- ja katsojamenestykseksi loistavan käsikirjoituksen ja pääosaa esittäneen Robbie Coltranen ansiosta. Edellä aikaansa ollut rikossarja kuvaa tinkimättömän brutaalisti loistavaa rikospsykologia tämän selvittäessä rikoksia 1990-luvun Manchesterissa.
Twin Peaksin menestys ja yliluonnolliset elementit vaikuttivat Salaiset kansiot -sarjaan (1993–2002). Aikakauden elokuvista sarja ammensi etenkin Uhrilampaista ja sen luomasta FBI-kuvasta. Kulttisuosikiksi noussut X-Files laajensi tavanomaisten poliisisarjoen kaavaa yhdistämällä tutkimuksiin paranormaaleja ilmiöitä ja ufojahtia.
Television aikakausi käänsi kokonaan uuden lehden, kun HBO esitti Sopranos-sarjan ensimmäisen kauden vuonna 1999. Sarjan elokuvallinen kuvaus, tarttuva musiikki ja huippuluokan näyttelijätyö jättivät pysyvän jäljen televisiotuotantoihin. Rikosten ja perhe-elämän paineessa tasapainotteleva New Jerseyn mafiaperhe puhdisti ansaitusti palkintopöytiä. Yhtenä televisiohistorian parhaista sarjoista Sopranos avasti tietä kunnianhimoisesti tuotetuille laatudraamoille.
MovieWeb | Why the ’90s is the Greatest Decade in Movie History »
The Ankler | Hollywood’s Golden Ages: The 1990s »
Wikipedia | 1994 in film »
The Stand | Why are we so nostalgic for the 1990s? »
The Conversation | 30 years ago, Tarantino’s Pulp Fiction shook Hollywood and redefined ‘cool’ cinema »
IndieWire | The Decade That Changed Everything: 9 Innovations That Shaped Film in the ’90s »
Collider | Unforgiven’ 30 Years On »
The Postmodern Pelican | List of Films Reviewed »
The Atlantic | The Classic ’90s Sitcom That’s Actually Worth Rewatching »
Britannica | The 1990s: the loss of shared experience »
Anglotopia | Great British Telly: A History Of Jeeves And Wooster »
Royal Television Society | Comfort Classic: Absolutely Fabulous »
All Good Movies | Prime Suspect »
Klassikkoelokuvat kohtaavat nyt kymmenen kohdan vertailussa: mitä yhteistä löytyy Blues Brothers ja Laulavat sadepisarat -elokuvista? Lue lisää!
Euroopan tutuista matkakohteista löytyy myös suosikkielokuvista tuttuja kuvauspaikkoja. Joko vierailit näissä kohteissa?
Kissatarinat lumoavat elokuvissa, näyttämöillä ja kirjoissa. Nyt muistellaan ikimuistoisia tassutteluja valokokankaalla.