Euroopan tutuista matkakohteista löytyy myös suosikkielokuvista tuttuja kuvauspaikkoja. Joko vierailit näissä kohteissa?
Joulumarkkinat ovat ihania. Niiden avulla siirrymme jouluaikaan ja uskomaan joulupukkiin. Joulumarkkinat ovat taattu keino tavoittaa joulun taianomainen tunnelma. Jouluilon jakamisessa kunnostautuvat erityisesti Berliinin lukuisat joulumarkkinat. Yksi joulumarkkinapaikoista nousee yli muiden. Joulun tuntu välittyy etenkin Schinkelin luomassa miljöössä Berliinin Gendarmenmarkt-aukiolla. Nyt siirrymme joulumarkkinoiden kautta matkalle menneeseen ja kuristamme samalla kulissien taakse.
Saksalaiset joulumarkkinat – suurimmat ja kauneimmat
Euroopassa järjestetään runsaasti joulumarkkinoita, mutta juuri Saksassa ne ovat myös huomattava matkailutapahtuma ja jopa turistipyydys.
Hyviä kohteita joulumarkkinoille ovat Berliinin lisäksi Dresden, Düssedorf, Leipzig, Nürnberg, Köln, Stuttgart, Magdeburg, Frankfurt sekä kuvankaunis Rothenburg ob der Tauber.
Joulumarkkinoista on tullut yhä suositumpi tapa ylläpitää traditioita ja samalla nauttia joulutorien tunnelmasta. Perinteinen saksalainen joulutori tarjoaa myös viihdettä, yhdessäoloa ja herkuttelua sadunomaisessa ympäristössä.
Joulumarkkinat ja joulutorit kutsuvat viihtymään.
Arjesta selviytyminen vaatii jatkuvaa kehittymistä ja sopeutumista uuteen. Sen sijaan joulun aikaan voimme pitäytyä hyvällä syyllä menneessä. Joulun taika syntyy perinteisistä aineksista: tuoksuista, valoista ja tutuista tarinoista. Jos joulunajasta haluaa saada kaiken irti, se on otettava vastaan tiukassa etukenossa. Joulumarkkinat alkavat marraskuun lopulla ja kestävät läpi adventtiajan, joten oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan niistä voi nauttia koko joulukuun.
Tiukassa etukenossa kohti joulua Gendarmenmarktin joulutorilla.
Joulumarkkinat ovat katumarkkinat, jotka liittävät yhteen joulun odotukseen ja juhlinnan. Nykyään lähes kaikkialla näkyvä joulumarkkinaperinne on saanut alkunsa Saksasta. Euroopan saksankielisillä alueilla joulumarkkinoita on järjestetty jo keskiajalla. Ensimmäisinä aitoina joulumarkkinoina pidetään Dresdenin markkinoita vuonna 1434. Dresdenin Striezelmarkt tunnetaan Dresden Stollen -festivaalista », jonka aikana maamerkiksi leivotaan maailman suurin Stollen-kakku. Lisää Dresdenistä voit lukea rokokoon yhteydessä »
Saksan joulumarkkinat ja joulukaupungit ovat suosittuja matkakohteita lomien aikana. Kuuma glögi, paahdetut mantelit ja käsintehdyt joululahjat houkuttelevat väkeä aina jouluun saakka. Historiallisten rakennusten ja välkkyvien valojen keskellä pääsee osalliseksi vuosisatoja vanhasta perinteestä. Joulumarkkinoiden kiertäjänä tiedän, että saksalaiset joulumarkkinat lumoavat useissa kaupungeissa, mutta tällä kertaa suuntana on Berliini – joulumarkkinoiden pääkaupunki. Joulutoreja nousee Berliinissä kymmenittäin, mutta kauneimmat niistä ovat Gendarmenmarktin joulumarkkinat kaupungin sydämessä – silti syrjässä pahimmasta vilkeestä.
Viime joulukuussa haimme nostalgiaa gotiikan ajan » katedraalien suojista. Nyt siirrymme ajassa eteenpäin 1800-luvulle romantiikan aikaan ja Berliiniin. Gendarmenmarkt » on aukio, jota usein on kutsuttu Berliinin kauneimmaksi. Toisen maailman sodan jälkeen aukiota reunustavat korttelit uudelleenrakennettiin, mutta aukion vanha teatteri ja kaksi kirkkoa pysyivät raunioituneina 1970–1980-luvuille asti. Rakennusten restauroinnin yhteydessä Karl Friedrich Schinkelin » (1781–1841) suunnittelema teatteri (1812–1821) muutettiin konserttitaloksi. Vuodesta 2003 lähtien aukiolle on noussut Berliinin upeimmat joulumarkkinat. Gendarmenmarkt-aukion klassiset rakennukset tuovat markkinoille menneen ajan tunnelmaa ja rajaavat torialuetta, jota joulun aikaan hallitsee myös tuhansissa joulun tähdissä kylpevä kuusi.
Gendarmenmarktin joulumarkkinat hämärän tullen
Berliinin joulumarkkinat ja joulutorit ovat yleensä maksuttomia alueita, mutta Gendarmenmarktin joulutorille on iltaisin pieni sisäänpääsymaksu. Tori poikkeaa muista joulutoreista juhlavalla arvokkuudellaan. Joulumarkkinat ovat auki reilun kuukauden, viikon jokaisena päivänä aamusta iltaan. Sinne on helppo piipahtaa seuraamaan esityksiä, herkuttelemaan, tekemään ostoksia ja kulauttamaan lämmikkeeksi glühweinia.
Gendarmenmarkt on päässyt myös osaksi mediakulttuuria ». Esimerkiksi vuoden 2004 elokuvassa Maailman ympäri 80 päivässä » konserttitalo tekeytyi hetkellisesti olemaan Lontoon Royal Academy of Science. Eräs syy roolijakoon oli epäilemättä se, että arkkitehtonisesti eheä Gendarmenmarkt on sellaisenaan valmis filmille. Big Benin torni tosin jouduttiin lisämään mukaan erikoistehostein. Saksalaisen poliisisarjan Kriminalisti » seuraajat tuntevat aukion myös kyseisen tv-sarjan alkutekstien kuvastosta. Tutustu lisää elokuvien kuvauspaikkoihin » Euroopan tutuissa matkakohteissa.
Berliinissä liikkuva ei voi ohittaa nimeä Karl Friedrich Schinkel. Hän oli romantiikan » aikakauden arkkitehti, taidemaalari ja monipuolinen suunnittelija. Suomalaiset tuntevat Schinkelin oppilaista erityisesti Helsingin senaatintorin » suunnitelleen Carl Ludwig Engelin. Napoleonin sotien jälkeen Schinkel pääsi Preussin julkisten töiden viraston johtajaksi ja vaikuttamaan moniin Berliinin rakennusprojekteihin. Gendarmenmarktin vanha teatteri, jonka juurelle joulumarkkinat nykyään levittäytyvät, on Schinkelin tämän romantiikan ajan kuuluisimpia töitä.
Karl Friedrich Schinkelin Berliini
Schinkelin romanttis-klassiset työt rinnakkaisilla taiteen aloilla tekivät hänestä johtavan kansallisen tyylin edustajan jo hänen elinaikanaan. Ajan suuntauksen mukaisesti hänen suunnittelunsa perustuivat usein arkkitehtuurin varhaisempien tyylikausien tulkitsemiseen. Gendarmenmarktin vanhan teatterin julkisivua hallitsee joonialaisten pylväiden ylväs rivi, mutta muut antiikin elementit on pelkistetty yksinkertaiseksi geometriaksi. Rakennuksen minimoitu koristelu antaa viitteitä Karl Friedrich Schinkelin siirtymisestä myöhemmissä töissään lähes pelkästään suhteiden hiomiseen. Schinkel kirjoitti kuin funktionalismia enteillen:
Arkkitehtuurissa on tarkoitus tehdä käyttökelpoisuudesta, hyödyllisyydestä ja tarkoituksenmukaisuudesta kauneutta
Karl Friedrich Schinkel
Schinkel poikkesi aikalaisistaan siinä, että hän oli aidosti kiinnostunut arkkitehtonisista kysymyksistä. Useimmille romantiikan ajan suunnittelijoille arkkitehtuuri rajoittui lähinnä historiallisten tyylien jäljittelyyn. Oman aikansa näkemyksiin Schinkel yhtyi siinä, että näki arkkitehtuurin edellyttävän myös ”historiallisia ja runollisia” ominaisuuksia. Tutustu tarkemmin kertaustyylejä seuranneisiin tyylikausiin ja muotoiluesimerkkeihin ».
Schinkelin Konzerthaus.
Menneen kaipuulle löytyi tilausta, sillä romantiikan aikaan osui monissa Euroopan maissa kansallista heräämistä. Kertaustyylit valjastettiin luomaan haluttuja assosiaatioita eri aikakausien sopivimmilla elementeillä aina antiikista lähtien. 1800-luvulla eurooppalaisten kaupunkien rakennuskanta uudistui rajusti. Aikakauden suosittuja kertaustyylejä olivat uusgotiikka, uusrenessanssi, uusbarokki ja uusrokokoo, joita käytettiin rakennuksen tyypin tai tarkoituksen mukaan. Kertaustyylit sitoutuivat myös vallalla olleeseen Arts & Crafts -liikkeeseen, jota sivutaan Trajan-fontin » tarinassa.
Romantiikan aika oli saksalaisten taiteilijoiden käyttöön ottama termi ja koski erityisesti kirjallisuutta, musiikkia » ja maalaustaidetta. Se vaikutti 1700-luvun lopusta lähes 1800-luvun puolin väliin asti. Arkkitehtuurissa uusklassismin perinne säilytti asemiaan läpi 1800-luvun. Samalla siitä muokattiin tilanteen mukaan erilaisia versioita, kuten ajan keskeinen esimerkkiteos, Gendarmenmarktin teatterirakennus osoittaa. Maalaustaiteissa kukoistanut romantiikan aika kaipasi omaa arkkitehtuurisuuntausta ja näin kertaustyylit » alkoivat ruokkia eurooppalaisten menneisyyden kaipuuta. Lisäpontta toi kiinnostusta herättänneet arkeologiset kaivaukset. Ajan argeologisiin löydöksiin kuului myös käsitelty Rosettan kivi ».
Romantiikan aika vilisi kertaustyylejä, mutta ihannoi erityisesti keskiaikaa. Tämä johti goottilaisen tyylin uuteen tulemiseen, mikä näkyi Saksasta ja muusta Euroopasta poiketen erityisesti Englannissa. Siellä kertaustyyleistä suosittiin niin vahvasti uusgotiikkaa, että vuosina 1845–1875 siitä tuli lähes kansallinen tyyli. Englannissa gotiikka » oli jatkunut pidempään kuin muualla ja siellä se myös herätettiin ensimmäisenä uudestaan henkiin.
Varsinaisen gotiikan jatke, Gothic Survival esiintyi Englannissa jo 1700-luvun alussa syntyneen uusgotiikan – Gothic Revival – rinnalla. Eri gotiikan vaiheita tutkittiin ja niistä valittiin omaan tarkoitukseen sopivimmat tyylit. Näin syntyi useampia ajallisia ja paikallisia suuntauksia. Englannin uusgoottilaisen arkkitehtuurin mittavin monumentti on Sir Charles Barryn (1795–1860) ja Puginin suunnittelema Lontoon Parlamenttitalo ». Aivan parlamenttitalon kupeeseen saksalaiset joulumarkkinat eivät ole levinneet, mutta toiselle puolelle rantaa hyvinkin!
Englantilaisen uusgotiikan vaikutus on jättänyt jälkensä myöhempien aikojen popkulttuuriin. Se on luonut lukuisia ikonisia hahmoja, joista tunnetuimpia on Addams Family. Kauhuromanttisessa gotiikassa on samaa taikaa ja kutinaa kuin joulun odotuksessa.
Saksalaisen joulutorin takuuvarmaa tunnelmaa.
Aidot saksalaiset joulumarkkinat hurmaavat ja niistä tutut elementit löytyvät nykyään yhä useampien Eurooppalaisten kaupunkien joulusta. Tunnelmallisia joulumarkkinointa ei ehkä tarvitse etsiä omaa kotikaupunkia kauempaa.
Wikipedia | Christmas market »
Maailman taiteen historia: Hugh Honour & John Fleming
Encyclopaedia Britannica | Karl Friedrich Schinkel »
Berlin.de | Christmas Market at Gendarmenmarkt »
UK Essays | Gothic Culture: History, Culture and Art »
Euroopan tutuista matkakohteista löytyy myös suosikkielokuvista tuttuja kuvauspaikkoja. Joko vierailit näissä kohteissa?
Pariisin myytti kiteytyy Henri de Toulouse-Lautrecin julistetaiteessa. Lue tarina vuosituhannen vaihteen Pariisin ja Montmartren ikuistajasta.
Pastellihuumainen kurkistus rokokoon tyylisuuntaukseen ja sen vaikutukseen tämän päivän suunnittelun trendeihin.