Tulevaisuusajattelun ytimestä löytyvät tunteet, motivaatiot ja asenteet. Aktiivisena toimijana kykenemme katsomaan asioita uudesta suunnasta ja näkemään vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.
Kesäfestarikausi on juuri pyörähtämässä käyntiin. Nyt olisi tilaisuus peruuttaa kaikki lähiviikkojen kehityspalaverit ja puolivallattomat aivoriihet ja lähteä joukolla festareille. Mihin tahansa – kunhan tarjolla on musiikkia. Vaikuttaa nimittäin siltä, että luova ajattelu vaatii musiikkia. Jos kaipaat perusteluja – lue lisää!
Savonlinnan oopperajuhlat ei ole huono valinta, mikäli uskomme tutkimusta siitä, miten luova ajattelu hyötyy musiikista. Kevyempääkään musiikkia ei voi sulkea pois, sillä eri musiikkilajien vaikutusta luovaan ongelmanratkaisuun ei ole vielä tutkittu. Varmaa kuitenkin on, että Vivaldi toimii. Samalla kun napsautat päälle Kevään, voit lukea blogista lisää aivotutkijoiden terveysvinkkejä »
Musiikin vaikutusmahdollisuudet onkin aina ymmärretty. Musiikkiteollisuuden ohella elokuvateollisuus on hyödyntänyt musiikkia visuaalisen tarinankerronnan » tukena aina mykkäelokuvan ajoista lähtien ». Tunnettu filosofi ja pessimisti Arthur Schopenhauer oli sitä mieltä, että kaikista taiteista voimakkain on musiikki ». Tutkimusten perusteella luova ajattelu ja ongelmanratkaisu saattavat olla supervoimaisen musiikin seuraava aluevaltaus.
Nykymaailma on mutkikas ja vauhdilla muuttuva. Meillä on mahdollisuuksia enemmän kuin koskaan, mutta samassa suhteessa myös haasteita. Kuinka onnistumme vastaamaan kaikkeen? Avuksemme tulee luova ajattelu. Luovuus on meidän kykymme löytää ja tuottaa uusia ratkaisuja.
Väitetään, että ihmiset ajattelevat vähemmän luovasti kuin ennen ja että elämme jopa luovuuden kriisissä. Työelämän muutospaineissa luova ajattelu on nousemassa yhdeksi tärkeimmistä taidoistamme muuallakin kuin perinteisillä luovilla aloilla ». Kaikissa meissä on luovuutta, mutta miten kaivamme sen esiin? Tutkijat ovat löytäneet viisasten kiven lähempää kuin arvaammekaan: musiikki saa luovuuden lentoon.
Musiikin kuuntelun ja luovan ajattelun yhteys on ollut tiedossa jo pitkään. Musiikkitutkimukset tuntuvat kuitenkin olevan vasta aluillaan. Duodecim uutisoi luovuustestistä, jossa tutkittiin musiikin kuuntelun vaikutusta ». Testi sisälsi erityyppisiä klassista musiikkia ja siihen osallistui 155 testihenkilöä.
Vaikka sanotaan, että kanatkin munivat paremmin musiikin tahdissa, musiikin yhteys luovaan ajatteluun on pysynyt pitkälti tuntemattomana.
Entä millainen musiikki toi testeissä parhaat tulokset? Koehenkilöillä saivat kuunneltavakseen klassista musiikkia, joiden tunnelmat vaihtelivat tunnetilasta toiseen. Luovimpiin ja tuoreimpiin vastauksiin ylsivät kokeessa Vivaldia kuunnelleet testaajat. Täysosumaksi osoittautui Vivaldin Neljän vuodenajan Kevät. Testaajien luova ajattelu toimi ylivoimaisesti parhaiten iloisen ja reippaan Kevät-konserton 1. osassa. Tämä nousi esiin, kun Kevät-konsertosta nauttineiden tuloksia verrattiin hiljaisuudessa puurtaneisiin.
Tulevaisuusajattelun ytimestä löytyvät tunteet, motivaatiot ja asenteet. Aktiivisena toimijana kykenemme katsomaan asioita uudesta suunnasta ja näkemään vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.
Värien käyttö herättää tunteita ja vaikuttaa käyttäytymiseemme. Siksi värejä hyödynnettään niin markkinoinnissa, taiteessa kuin graafisessa suunnittelussa. Tutustu värien käyttöön!
Klassikkoelokuvat kohtaavat nyt kymmenen kohdan vertailussa: mitä yhteistä löytyy Blues Brothers ja Laulavat sadepisarat -elokuvista? Lue lisää!