Kädentaidot, muotoilu ja taide ovat luovuutta vaativia, mutta toisistaan poikkeavia aloja. Tutustu käsityöläisten, suunnittelijoiden ja taiteen tekijöiden eroihin ja yhtäläisyyksiin.
Design-tuotteet, huonekalut, korut ja käyttöesineet jatkavat muotoilun klassikoiden esittelyä. Edellinen kooste käynnistyi teollisen muotoilun alkuajoista » ja aikamatka jatkuu nyt 1960-luvulta eteenpäin tuoreemmilla muotoiluesimerkeillä.
Alla katsaus siihen, kuinka design-tuotteet vuosikymmeneltä toiseen ovat kehittyneet.
Design-tuotteet, niiden suunnittelijat ja modernin muotoilun klassikot esittäytyvät kronologisessa järjestyksessä aina 2000-luvulle asti.
Huomio keskittyy italialaisen muotoilun nousuun, designin kotimaisiin kärkinimiin, kasariklassikoihin ja muotoiluajattelun uusiin menetelmiin. Hyppää mukaan aikajanalle ja tutustu tarkemmin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taitelijoiden työnkuviin ».
Vuonna 1968 Piero Gatti, Cesare Paolini ja Franco Teodoro suunnittelivat Zanottalle ensimmäisen säkkituolin nimellä Sacco. Tuoli on päässyt myös New Yorkin Museum of Modern Artsin kokoelmiin. 1980–1990 luvuilla säkkituolit lähtivät uuteen nousuun, kun niitä alettiin valmistaa massatuotantona.
Eero Aarnio (s. 1932) nousi tunnetuksi 1960-luvulla muotoilemalla lujitemuovista futuristisia tuoleja. Aarnio pallotuoli onkin yksi tunnetuimpia suomalaisia design-tuotteita. Tuolin ensiesittely oli vuonna 1966 Kölnin huonekalumessuilla ja sitä tuli oitis yksi 1960-luvun muoti-ikoneista.
Aarnion Instagram-tili on otsikoitu Finnish designer and one of the great innovators of modern furniture design. Mukaan seuraamaan: https://www.instagram.com/eeroaarnio_official/
Lapponia -sarjaa tehdessään Wecksröm kertoo tavoitelleensa koruihin jotain uutta ja erilaista. Luonnosta inspiraationsa saavan kuvanveistäjän korut ovat kuin pieniä veistoksia.
Kun Lapponia Jewellery Oy perustettiin vuonna 1960, yhdeksi yhtiön huippusuunnitelijaksi palkattiin kuvanveistäjä ja korusuunnittelija Björn Weckström (s. 1935).
Vuonna 1977 avattu Pompidou-keskus on taiteen monitoimitalo. Belle Époquen leimaama Pariisi kaipasi kipeästi myös 1900-luvun loppupuoliskon arkkitehtuuria. Pompidous-keskuksen pitkä valmistelu päättyi 15. heinäkuuta 1971, kun arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin Renzo Pianon (s. 1973) ja Richard Rogersin suunnitelma 681 ehdokkaan joukosta.
Met-museon vuoden 2017 näyttelyvideossa nähdään välähdyksiä Sottsassin laajasta tuotannosta ja urasta.
Ettore Sottsass (1917–2007) on italaisen muotoilun suuria nimiä. Suunnittelija ja arkkitehti tuli tunnetuksi värikkäistä ja modernistista design-tuotteista sekä kokeilevasta asenteestaan. Sottsass suunnitteli Olivettille vuonna 1969 ikonisen Valentine-kirjoituskoneen ja kuului 1980-luvun alussa perustetun Memphis-ryhmän perustajajäseniin. Katso kuinka ryhmä vaikutti koko 1980-luvun ilmeeseen »
Lasikuitu ja muovi olivat 1960-luvulla uusia materiaaleja ja innostivat suunnittelijoita uudentyyppiseen muotokieleen. Yrjö Kukkapuron (s.1933) Karuselli -tuoli on tyypillinen aikansa desing-tuote. Tuoli oli myös Kukkapuron kansainvälinen läpimurto. Vuonna 1974 The New York Times -lehti valitsi sen maailman mukavimmaksi tuoliksi.
Väläys Alessin design-tuotteiden historiaan.
Alessi nousi kuuluisuuteen kun sen palkkilistoille otettiin Richard Sapper (1932–2015), Ettore Sottsas ja muita Mempis-ryhmän muotoilijoita. Voimakkaat värit, arvaamattomat muodot ja erilaiset materiaaliyhdistelmät olivat tunnusomaisia 1970- ja 1980-luvun postmodernismille.
Swatch toi uudelleen markkinoille 1980-luvun ikonisen POP-sarjansa. Swatchin retrohenkisen mainoksen nähtyään ei enää ihmettele, miksi kellot olivat niin suosittuja.
1980-luvulla Swatch-kello edusti uutta muotoilua ja tekniikka. Design-tuotteena muovikello ilmentää hyvin omaa vuosikymmentään, vaikka samalla se oli edellä aikaansa.
Ensimmäinen matkapuhelin esiteltiin Suomessa keväällä vuonna 1987. NMT-verkon myötä mahdollistuivat myös melkeinpä taskuun mahtuvat puhelimet. 1990-luvun NOKIA-buumissa klassikkomallit seurasivat toisiaan: 1011 (1992), 9000 Communicator (1996) sekä 3210 (1999).
Harri Koskisen tarina siitä, kuinka Block -valaisin syntyi vuonna 1996 ja kuinka valaisimesta tuli menestys.
Harri Koskinen (s. 1970) on yksi kuuluisimmista ja menestyneimmistä suomalaisista suunnittelijoista. Koskisen nimekkäisiin yhteistyökumppaneihin kuuluvat mm. Iittala, Hackman, Woodnotes sekä Genelec.
Rover Chair vuodelta 1981 laukaisi teollisen muotoilijan Ron Aradin (s. 1951) uran. Desing-tuotteet voivat syntyä jopa vanhasta autonistuimesta ja rakennustelineputkista. Rover Chair muoto, massiivisuus, mustanpuhuvuus ja leikkisyys ilmensi täydellisesti 1980-luvun tyyliä ».
Javier Mariscal (s. 1950) on espanjalainen kuvataiteilija ja suunnittelija, jonka laaja skaala ulottuu veistoksiin, sisustussuunnitteluun, vaatesuunnitteluun ja animaatioelokuviin.
Ranskalainen muotoilija Philippe Starck (s. 1949) tunnetaan persoonallisesta tyylistään ja monipuolisesta tuotannostaan. Juicy Salif -sitruspuristin oli 1990-luvun designkeittiön itsestäänselvyys, mutta vuonna 2002 Starck osui kultasuoneen suunnitellessaan Kartellille Louis Ghost -tuolin, läpinäkyvän tulkinnan uusklassisesta istuimesta.
Klaus Haapaniemi kertoo Vogue Scandinavialle mm. häntä töissään inspiroinneista kansantarinoista.
Klaus Haapaniemeä (s. 1970) pidetään yhtenä merkittävimmistä uudemman polven kuvittajista ja muotoilijoista. Hän on työskennellyt tunnetuille tuotemerkeille niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Nykyisin Haapaniemi pyörittää omaan brändiä ja putiikkia Lontoossa. Seuraa instassa: instagram.com/klaushaapanimei_official
James Dyson (s. 1947) on teollinen suunnittelija ja Dysonin perustaja. Dysonin keksi vuonna 1987 maailman ensimmäisen pölypussittoman imurin. Nykyään Dyson tukee säätiönsä kautta tulevaisuuden suunnittelijoita, sillä Suunnittelijat ovat maailman ongelmanratkaisijoita.
London Design Festival -tapahtumassa opiskelijat keskustelevat mm. palvelumuotoilun tulevaisuudesta. Palvenmuotoilun hyväksyminen osaksi tapahtumaa on osoittanut, että palvelumuotoilu nähdään jo eräänä modernin muotoilun ilmaisukeinona.
Palvelumuotoilussa suunnitellaan palveluja muotoilun menetelmin. Sen suosio on Suomessakin näkynyt mm. palvelumuotoilijoiden palkitsemisella.
Tavoitteena on käyttäjälähtöiset palvelukokemukset, jotka hyödyttävät myös palvelun tarjoajaa.
Design-tuotteet inspiroivat myös blogin maskottia.
Design is History »
GQ Style | Get Inspired By the 5 Legends of Italian Furniture and Interior Design »
Kädentaidot, muotoilu ja taide ovat luovuutta vaativia, mutta toisistaan poikkeavia aloja. Tutustu käsityöläisten, suunnittelijoiden ja taiteen tekijöiden eroihin ja yhtäläisyyksiin.
Vastuullisuus ja brändirakkaus herättävät ristiriitaisia tunteita. Mitä kuluttajilla on oikeus odottaa brändeiltä ja kuinka vastuullisuus näkyy viestinnässä?
Kattava kooste muotoilun historiasta 1800-luvun lopulta aina 1950-luvun loppuun. Aikamatkaa yhdistää luovuus, uraauurtavuus ja nostalgia. Hyppää mukaan!