Kissat ja mediakulttuuri 2019

Kissat esillä.

Kissat ja mediakulttuuri avaavat vuoden 2019. Kissoilla menee nyt lujaa. Silkkitassuille on tiedossa jotain uutta, jotain vanhaa ja joitain lämmiteltyä. Blogissa käydään läpi syksyllä Suomen TV-ensi-iltansa saanut hurmaava Kedi-elokuva, tuore elokuvaversio Cats-musikaalista sekä luodaan infografiikkaa ikimuistoisista kissaleffoista.

Seitsemän silkkitassun tarina

Vuodenvaihteen pyhät antavat hyvän mahdollisuuden rentoutumiseen ja rästissä odottavien elokuvien katsomiseen. Omiin vuodenvaihteen paikkauksiini kuului mm. Kedi. Valloittava dokumentti Istanbulin kissat » sai TV-ensi-iltana Yle Teemalla viime lokakuussa.

Jo 2016 valmistuneen elokuvan suosioita ei tarvitse ihmetellä. Kun näkee ihmisten yhteisymmärryksessä pitävän huolta kadulla elävistä kissatovereistaan, maailma tuntuu taas paremmalta paikalta elää. Elokuva etenee kepein askelein tassuttelevia sankareita seuraten. Dronella kuvatut otokset Istanbulin katoilta siirtyvät notkeasti kissaperspektiiviin kaupungin kujille.

Istanbulin kissa – elokuvan traileri

Rapsutusta ja makupaloja 

Katukissoiksi Istanbulin nelijalkaiset kulkijat ovat hämmästyttävän hyvinvoipia. Niillä tuntuu myös olevan luottamus siihen, että Istanbul ja sen asukkaat pitävät huolta omistaan. Elokuva seuraa seitsemää aktiivisesti kaupungin arjessa toimivaa kissapersoonaa. Ihmiset ovat sivuosassa, mutta välttämättömiä vapaana ja huolettomina liikkuville kujakissoille. Kaupungin asukkaiden aito välittäminen ja yhteisvastuu kissoista lämmittää myös katsojan sydäntä. Kedi näyttää ja tuntuu hyvältä.
Ohjaaja Ceyda Torun haastattelu löytyy infosta blogin lopusta.

Kissat & Cats

Kissaelokuvarintamalla on nyt kuhinaa. Otsikoissa esiintyy myös Istanbulin kissoja suurempia nimiä kuten James Corden, Taylor Swift, Ian McKellen, Judy Dench, Jennifer Hudson ja Idris Elba. Tekeillä on nimittäin Andrew Lloyd Webberin Cats-musikaali » vuosimallia 2019. Säveltäjä on ilmoittanut kirjoittavansa sitä varten myös yhden uuden laulun.

Lavalla musikaalin ensiesitys nähtiin jo 1982 ja Catsistä on filmattu tv-elokuva » vuonna 1998. Itse olen onnistunut näkemään musikaalin Lontoossa 1990-luvun vaihteessa ja hämmästyn siitä vieläkin. Cats-musikaalista on saatu nauttia myös Suomen näyttämöillä. Sen tuotti ensimmäisen kerran Helsingin kaupunginteatteri melko tuoreeltaan Jorma Uotisen ohjauksessa. Myöhemmin 2000-luvulla musikaalia on esitetty myös Lahden kaupunginteatterissa. Viimeisin tuotanto on Tampereen teatterin Cats vuodelta 2017 – lähes loppuunmyytynä. Catsin sanotaankin olevan maailman suosituin musikaali. Ainakin se löytyy erilaisten listausten kärkipaikoilta, mm. kaikkien aikojen suosituimpien Broadway-musikaalien » joukossa se keikkuu komeasti kakkosena.

Elaine Page & Memory | Cats | Kissat -musikaali

Musikaali perustuu T.S. Elliotin kirjaan Old Possum’s Book of Practical Cats. Kirja kissa-aiheisista runoista, joita Elliot kirjoitti kummilapsilleen, julkaistiin jo 1939. Ehkä viimeisin musikaalimenestys on vihdoin vauhdittanut kirjan käännöstyötä myös suomeksi. Kirja on julkaistu viime vuonna (2018) nimellä Kissojen kielen kompasanakirja » ja sen hykerryttävästä kuvituksesta vastaa Jenna Kunnas ».

Elokuvien parhaat kissat – listaus ikimuistoisista kissarooleista valkokankaalla

Entä mitä ovat parhaat kissaelokuvat? Millaisissa elokuvissa kissat parhaiten pärjäävät? Tein blogia varten listauksen ja piirsin suosikeistani kuvat infograafia varten. Lista noudattaa omia mieltymyksiäni, mutta ei yllätä sen enempää elokuvien kuin kissojenkaan ystäviä. Kissaelokuvia löytyy lopulta yllättävän vähän, ja parhaissa niistä kissat itse asiassa vetävät vain (iki)muistettavan sivuosan. Ehkä sivuroolit – kunhan kysymyksessä on vahva luonnerooli – sopivat kissoille parhaiten. Ne eivät välttämättä viihdy valokeilassa, vaan toimivat usein mieluummin hieman viistossa, salaa katseilta. Tutusti yksi tunnetuimmista sivuosassa loistaneista kissoista löytyy kummisedän sylistä ».

kissat mediassa
Seitsemännen taiteen 7 ikimuistoista kissaroolia.

Jäikö listalta puuttumaan oma suosikkisi tai kissaelokuvien ehdoton tähtihetki?
Anna palautetta suoraan » tai blogin instassa ».

Lisää Kedi ja Cats -infoa:

Istanbulin kissat elokuvan ohjaaja Ceyda Torun haastattelu »

Virallinen kotisivu elokuvalle Istanbulin kissat »

Fandom kertoo, kuinka tehdään uutta Cats-musikaalia »

Ikoninen Cats on ensimmäinen brändätty musikaali »

Cats-musikaalin historia Wikipediassa »

Mikä on näppärin tapa seurata marjutus.media-blogia?

Blogit.fi -palvelusta löytyy nyt kaikki marjutus-blogitekstit »
Toiminnassa on edelleen myös Bloglovin -palvelu »
Jos kaipaat vain muistutusta, valitse marjutus.media instassa »